Смекни!
smekni.com

Психологічна корекція та соціальна робота з хімічно залежними людьми (стр. 6 из 16)

Отже, в поширенні хімічної залежності значне місце посідають соціально-психологічні фактори. Найбільшого поширення ці фактори набувають серед дітей-підлитків.

1.4 Критерії визначення хімічної залежності

Хімічна залежність. Ця стадія нагадує точку відліку, коли кількісні процеси переходять у нову якість функціонування організму і психіки людини. Тоді алкоголь і наркотики для залежної людини стають важливіше повітря і води, тому що вони, на його думку, визначають фізичний і емоційний стан.

Ознаки і симптоми можливого вживання хімічних речовин.

Фізіологічні ознаки: блідість шкіри; розширені або звужені зіниці, що почервоніли або мутні очі; уповільнена, незв'язна мова; втрата апетиту, схуднення або надмірне вживання їжі; хронічний кашель; погана координація рухів (пошатывание або спотыкание).

Поведінкові ознаки: безпричинне порушення, млявість; підвищена працездатність; наростаюча байдужність до усьому, погіршення пам'яті й уваги; відходи з будинку, прогули в школі по незрозумілих причинах; труднощі в зосередженні на чомусь конкретному; безсоння; хвороблива реакція на критику, часта і різка зміна настрою; підвищена стомлюваність; небажання спілкуватися з людьми, з якими раніш був близький; зниження успішності в школі; постійні прохання дати грошей; пропажа з будинку цінностей, книг, одягу, відео- і аудіотехніки; часті телефонні дзвоники; самоізоляція, відхід від участі в справах, що раніш були цікавими; часту брехню, спритність, облудність; відхід від відповідей на прямі запитання, схильність складати небилиці; неохайність зовнішнього вигляду; схильність до прослуховування специфічної музики; проведення більшої частини часу в компаніях асоціального типу [33].

Очевидні ознаки: сліди від уколів, порізи, синці; папірці і грошові купюри, згорнуті в трубочки; маленькі, закопчені ложечки; капсули, пухирці, бляшані банки; пачки лік снотворної або заспокійливої дії.

Тимчасові відрізки формування всіх стадій залучення людини в хімічну залежність дуже індивідуальні.

Отже, алкоголь і інші хімічно активні речовини впливають руйнують усі сфери людини - фізичну, психічнi, соціальнi і духовну.

Основні характеристики захворювання.

Хронічна. Формується і протікає протягом тривалого часу. Як і всі інші хронічні захворювання має специфічний вплив на особистість і передбачуваний плин і динаміку хвороби. Це хвороба, яку можна зупинити, але не можна вилікувати. Єдино діючою альтернативою для алкоголіка і наркомана є повне стримування від хімічно активних речовин до кінця життя. Навіть незначна доза може спровокувати виникнення прагнення до вживання і привести до поновлення захворювання. Протягом місяців і років, поки залежний утримується від уживання, він поводиться так само, як і інші люди. Як тільки він вводить алкоголь або наркотик у свій організм, щось відбувається з його фізичним і психічним станом - і він уже не в силах зупинитися.

Прогресуюча, рецидивирующая, тобто періодично повторювана.

Незалежно від терміну тверезості завжди є погроза рецидиву (зриву).У стані рецидиву хворий може знаходитися за довго до активного споживання. Це буде виявлятися в ході його думок, емоційних станах, що дуже важливо відслідковувати для профілактики рецидиву. Прогресування хвороби виявляється в тім, що стани і наслідки вживання постійно загострюються і погіршуються.

Смертельна

Тому що ці хвороби хронічний і прогресуючий, той їхній плин прогнозований: фізичне руйнування - деградація особистості - смерть.

Основні симптоми захворювання алкоголізму і наркоманії.

Зміна толерантності.

Це здатність організму змінювати необхідна кількість хімічно активних речовин, що впливають на емоційний стан, щоб викликати очікуваний фізико-емоційний ефект. Алкоголікові і наркоманові згодом потрібно усе більше і більше спиртного і наркотиків, щоб досягти очікуваного результату. Здатність пити і приймати хімічно активні речовини підсилюється в часі, іншими словами, людина може вміщати більше спиртного і наркотиків, чим раніш. Існує і зворотна толерантність, коли сп'яніння настає від меншої кількості, чим у минулому.

Утрата контролю.

- Ознаки при цьому такі:

- Повторювані невдачі в спробах припинити вживання;

- Марність зусиль контролювати або скорочувати вживання.

- Заміна спиртного наркотиками або навпаки.

- Перехід на вживання тому що медичних наркотичних препаратів.

- Уживання поодинці .

- Необхідність уживання перед сном і відразу при пробудженні.

- Емоційний стан і настрій залежить від наявності або відсутності спиртного і наркотиків.

Продовження вживання, незважаючи на негативні наслідки .

Абстинентний синдром (синдром скасування).

Він супроводжується тремором кінцівок, підвищеним потовиділенням, серцевою аритмією, порушенням координації рухів і т.д. Суть цього явища в тім, що як тільки алкоголь і наркотик припиняють своє ейфоричний вплив, людина випробує страждання на рівні тіла і психіки (ломка, кумарення - у наркомана, похмілля - в алкоголіка). Для того, щоб позбутися від цього болісного стану, залежний людина знову приймає хімічно активну речовину, що дає йому полегшення і стан ейфорії, але лише на визначений час. Уживання - похмілля - уживання для зняття похмілля. Коло замикається.

Якщо на першому етапі ціль прийому хімічно активної речовини складається в досягненні ейфоричного стану, то потім уживання необхідне, щоб зняти найтяжкі фізіологічні й емоційні наслідки. На другій і третій стадії залежності людина приймає речовини просто для того, щоб підтримувати існування.

Алкоголізм і наркоманія - хвороби емоцій. Залежна людина випробує гаму деструктивних почуттів і емоцій: гнів, образу, страждання, жалість до себе, тривогу і самітність. Гнів і образа є переважними. Ці емоції викликають занепокоєння, примушують алкоголіка і наркомана приймати хімічно активні речовини, щоб анестезувати негативні почуття. Образа від не виплеснувся гніву - мотивація для вживання алкоголю або наркотиків. Самітність народжує страждання і жалість до себе, що, у свою чергу, викликає занепокоєння і тривогу. Емоційний стан залежної людини нагадує гойдалки, що то піднімаються вгору (після прийняття хімічно активної речовини), то опускаються вниз (синдром скасування) [47].

Видужання - це процес постійний і поступальний. Багато видужуючих алкоголіків і наркомани успішно продовжують своє тверезе життя не повертаючи до вживання хімічно активних речовин. Повернення до вживання, що містить у собі рецидив і зривши, не є чимось винятковим, що ставить хрест на можливості подальшого якісного видужання. Рецидив і зривши - прояву хронічної, невиліковної, прогресуючої хвороби.

На нашу думку, ознаками наркотизму як соціального явища є: 1) адиктивна поведінка, що набула масових форм, 2) виникнення особливих соціальних груп споживачів адиктивних речовин, 3) поширення адиктивної субкультури, 4) виникнення специфічних соціальних відносин, 5) трансформація соціальної структури під впливом наркотизму. Присутність зазначеного комплексу ознак і робить наркотизм соціальним явищем.

Таким чином, наркотизм — це соціальне явище, яке полягає в масовій адиктивній поведінці, котра тягне за собою формування особливих соціальних груп, виникнення особливої субкультури і специфічних соціальних відносин, що призводить до трансформації соціальної структури й утворення нових соціальних інститутів.

Це визначення більшою мірою відповідає системно-структурному підходу до об’єкта дослідження. У межах діяльнісного підходу доречно розглядати наркотизм як масовий стохастичний процес, який включає факти вживання адиктивних речовин і їхнє поширення в суспільстві і має власну просторово-часову структуру та породжує специфічні соціальні групи і соціальні відносини.

Для уточнення соціологічного змісту поняття наркотизм необхідно визначити низку суміжних понять, що зустрічаються у його визначенні, таких як наркотики і наркоманія, психоактивні токсичні речовини і токсикоманія, адиктивні речовини й адиктивна поведінка.

Згідно традиційному розумінню термін «наркотик» формально містить у собі три «критерії» [15]: медичний, юридичний і соціальний (але подібне розуміння прийняте не в усіх країнах). Відповідно до «медичного критерію» наркотики — речовини, які у силу свого хімічного складу спроможні мати специфічний вплив на центральну нервову систему (стимулюючий, ейфоричний, галюциногенний, седативний й ін.), що і є причиною їхнього немедичного застосування. «Соціальний критерій» означає, що немедичне споживання прийняло масштаби, котрі мають соціальну значущість. Є масові негативні для суспільства (сім’ї, трудового колективу, общини, нації) наслідки поширення наркотичних речовин. Ми включаємо в поняття «соціальний критерій» і формування специфічної тіньової субкультури, яка відіграє самостійну роль у масовому поширенні наркотиків, тобто виконує функцію механізму «зараження» молодіжного середовища наркотизмом. «Юридичний критерій» означає, що, спираючись на дві наведені вище передумови, законодавець визнав низку психоактивних засобів нелегальними, забороненими до немедичного використання, виготовлення, поширення в суспільстві, і вони включені в «Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів і прекурсорів, котрі підлягають спеціальному контролю». Немедичний обіг наркотиків (вирощування, транспортування, продаж, збереження) є злочинним діянням, що карається відповідно до Адміністративного і Кримінального кодексів України.

Виділення цих трьох «критеріїв» дозволяє розмежувати терміни наркотичні і психотропні (психоактивні, токсичні) речовини. Останні офіційно не визнані наркотиками, але відповідають медичному, і, у рідкісних випадках, соціальному «критеріям» (наприклад, це зараз відбувається з трамадолом). Відповідним чином варто розрізняти терміни наркоманія — залежність від наркотичних засобів і токсикоманія — залежність від психотропних речовин.