Смекни!
smekni.com

Сучасні технології опитування (стр. 1 из 4)

Міністерство освіти та науки України

Національний університет водного господарства та природокористування

Кафедра соціології, політології та права

Реферат

На тему:

«СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ОПИТУВАННЯ»

Виконав:

Студент 3-го курсу МЕФ

Групи ПТМ-34

Ващук Ю.М.

Перевірила:

Таловєрова А.В.

Рівне – 2009

Зміст:

Вступ

1. Інтернет як джерело інформації.

2. Соціологія і можливості Інтернет.

3. Інтернет-опити - нова техніка роботи.

4. Різновид Інтернет-опитів.

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Сучасні комп'ютери активно використовуються дослідниками як допоміжний інструмент в науковій діяльності. Але з появою Інтернету, до якого у всьому світі підключено більше 100 млн., комп'ютер став необхідним атрибутом сучасного дослідження. Саме в період перетворення системи суспільних відносин в Росії, становлення нового інформаційного порядку у російських учених з'явилася можливість заглянути у всесвітню електронну мережу - Інтернет - і ознайомитися з її ресурсами.

А незабаром дуже гостро встала проблема наповнення російських структур Інтернету серйозною науковою інформацією по всіх напрямах, зокрема - по соціології.

Розвиток соціології немислимий без взаємодії дослідників і обміну науковою інформацією. Сьогодні глобальна комп'ютерна мережа Інтернет надає можливість безпосереднього, практично щоденного професійного спілкування між дослідниками, звернення до наукової інформації і обміну інформацією. Інформаційні мережі і комп'ютерна взаємодія, звичайно, не можуть замінити безпосереднього "живого" спілкування учених, але можуть значно сприяти підвищенню його ефективності.

Вивчення і володіння навиками використовування Інтернет ресурсами актуальне для соціолога в наші дні. Останніми роками достоїнства нових інформаційних технологій все активніше використовуються при організації і проведенні соціологічних досліджень. З'явилася можливість комп'ютеризації практично всіх етапів дослідження, починаючи з складанням програми дослідження і закінчуючи формуванням вихідного документа, що дозволяє значно полегшити працю дослідника. Нові інформаційні технології звільняють соціолога від рутинних елементів в роботі, скорочують витрати на організацію дослідження, обробку і аналіз даних.

В даній контрольній роботі розглянуті особливості використовування Інтернет в проведенні соціологічних опитів і досліджень, різновиду, можливості, а також техніка збору інформації за допомогою Інтернет-ресурсів. Надана увага на вивчення переваг і достоїнств Інтернет-опитів перед звичайними «польовими» умовами збору інформації. Але в теж час, розглянуті основні недоліки Інтернет-технологій і причини, що не дозволяють до кінця і з повною упевненістю довіряти цьому методу збору соціологічної інформації.


1.Інтернет як джерело інформації

З технічної точки зору, Інтернет - це об'єднання комп'ютерних мереж, що працюють по найрізноманітніших протоколах, що зв'язують всілякі типи комп'ютерів, що фізично передають дані по телефонних дротах, оптичному волокну, через супутники і радіомодеми. Слово Інтернет з'явилося ще в середині 70-х років, коли були розроблені стандарти передачі даних, що дозволяють об'єднувати між собою локальні мережі довільної архітектури. Ці стандарти згодом одержали назву протокол TCP/IP і заклали основу для зростання глобальної комп'ютерної мережі шляхом об'єднання вже існуючих мереж.

Справжній розквіт Інтернету почався в 1992 році (тоді він об'єднував вже більше мільйона комп'ютерів), коли була винайдена нова служба World Wide Web (або WWW, або просто веб). Web- це величезний інформаційний простір, в якому користувачу доступні незліченні архіви документів, зв'язаних між собою посиланнями. Такі документи прийнято називати гіпертекстовими, а посилання - гіперпосиланнями. Інформація в WWW може бути представлена у вигляді текстів, графіки, звуку або відеозображення. До сьогоднішнього дня WWW залишається найпопулярнішим сервісом, завдяки якому Інтернет є джерелом інформації, фантастичним по своїх об'ємах, і здатний надати велику інформаційну підтримку, у тому числі на стадії пошуку базової інформації для розробки програми соціологічного дослідження.

Результати соціологічних досліджень, що проводяться різними творчими колективами, достатньо рідко публікуються в центральних наукових виданнях. Основна маса результатів або публікується в місцевих виданнях, які частіше за все неприступні широкій науковій громадськості, або просто осідає в архівах дослідників. Інтернет надає можливість легко і оперативно публікувати результати наукових досліджень в мережі. Таким чином, Інтернет виконує функції не тільки електронної бібліотеки, але і електронного видавництва.

Для того, щоб опублікувати свої матеріали в Інтернеті, необхідно вибрати сервер, на якому розташовуватимуться матеріали, і підготують їх до публікації. Сьогодні існує достатньо велика кількість серверів, які пропонують безкоштовний хостінг (розміщення сторінок користувачів), найпопулярніші російськомовні хостінги: Narod.ru, Нова пошта, Chat.ru, Boom.ru, Agava.ru. Крім того, приблизно 12% російськомовних web-сторіночок сьогодні розміщуються на міжнародних хостінгах: virtualave.net, geocities.com, bizland.com, fortunecity.com, tripod.com.

Нові можливості для емпіричної соціології відкриває використовування Інтернету як інструменту дослідження. Світова практика використовування Інтернету для проведення соціологічних опитів існує вже більше десяти років. В нашій країні такі опити ще не набули достатньо широкого поширення, перш за все, з причини все ще невеликого розміру Інтернет-аудиторії.

Але у міру зростання Інтернет-аудиторії практика проведення Інтернет-опитів, швидше за все, розвиватиметься, оскільки такі опити мають ряд незаперечних переваг над традиційними методами збору первинної соціологічної інформації.

Перш за все, швидкість збору інформації через Інтернет вимірюється хвилинами, що незрівнянне з тимчасовими витратами на проведення традиційного опиту. А при дослідженні соціальних процесів, що швидко розвиваються, часовий чинник має дуже велике значення.

В російськомовній частині мережі вже сьогодні існують сайти, що спеціалізуються на опитах Інтернет-аудиторії. Як приклад можна привести сайт "Голос Рунета", який розсилає питання своїм підписчикам по електронній пошті, результати опитів публікуються на сайті і розсилаються поштою.


2.Соціологія і можливості Інтернет

До початку 2001 року в російськомовній частині Інтернету кількість сайтів, що мають відношення до соціології, вимірювалася вже сотнями. Це сайти дослідницьких організацій, учбових закладів, електронні соціологічні журнали, персональні сторінки - вони розрізняються як за об'ємом, так і інформації, що за якістю надається. Багато соціологічних ресурсів можуть надати неоціниму допомогу як студентам, так і соціологам в їх професійній діяльності.

До кінця 20-го сторіччя Інтернет і електронна пошта все більшою мірою стали використовуватися соціологами для проведення масових опитів. Мережа Інтернет розвивається інтенсивними темпами, а кількість користувачів мережі з кожним роком збільшується. Доступ до інформації в Інтернет постійно розширяється і дає можливість безлічі людей її одержувати у будь-який час, коли їм це необхідне.

З допомогою Інтернет, можливо, проводити дослідження громадської думки специфічних груп людей, що живуть в різних куточках земної кулі. Інтернет дає можливість проведення глобальних досліджень по актуальних проблемах світової спільноти. Збирається інформація з різних країн, різних континентів, по всьому світу.

Традиційні методи проведення масових опитів не дозволяють респондентам одержувати зворотний зв'язок від дослідника відразу після відповіді на питання. Людина затрачує час, сили, відповідаючи на питання, його не цікавить соціологічного дослідження в цілому, а він випробовує потреби в аналізі власних відповідей. В методиці Інтернет-опиту відсутній прямий візуальний контакт соціолога з респондентом, що сприяє створенню абсолютно іншої комунікативної ситуації, яка дозволяє понизити психологічний дискомфорт і підвищити рівень щирості одержуваних відповідей. Використовування Інтернету як інструменту дослідження відкриває нові можливості для емпіричної соціології.

Світова практика використовування Інтернет для проведення соціологічних опитів існує вже більше десяти років. Інтернет технології в соціологічному дослідженні допомагають прискорити збір первинної соціологічної інформації для дослідження швидкоплинних соціальних процесів.

Використовування можливостей Інтернету російськими соціологами в їх професійній і науковій діяльності може вестися по декількох напрямах.

Мережа може використовуватися не тільки як ефективне джерело необхідної інформації, але і як унікальний засіб професійного спілкування, а її можливості дозволяють трансформувати технології соціологічних досліджень.

Дотепер малодослідженою залишається проблема вживання інформаційних і телекомунікаційних технологій в гуманітарних науках. Вони відкривають нову техніку роботи і для соціології. Особливо це актуально для емпіричних досліджень, де важливо адекватно реагувати на вимоги реальності, переглядаючи традиційні методи і підходи.

Бурхливий розвиток Інтернету кардинально міняє спосіб життя мільйонів людей. Електронна мережа розвивається швидкими темпами, а кількість її користувачів з кожним роком збільшується. Доступ до інформації постійно розширяється і дає можливість кожному одержувати її у будь-який час, коли це необхідне. Процес інформатизації дав імпульс до відвертості суспільного пристрою, дієвості феномена громадської думки. Виник так званий кіберпростір, а в ньому – ком’юнитис - групи, співтовариства людей, яких зв'язує якийсь загальний інтерес і які встановили міцні зв'язки між собою завдяки Інтернету. Це і нова форма суспільних відносин, і продукт новітніх інформаційних технологій. Через Інтернет відбувається вільне, без жодного придушення, залучення особи в опосередкований комунікативний процес. По суті, Інтернет залучає людину до нових форм існування і, до певної міри, може формувати особу. Правда, віртуальні реальності можуть бути використані в цілях маніпулювання свідомістю людей, тому цей процес не повинен залишатися безконтрольним.