Смекни!
smekni.com

Организація соціального проектування в Україні (стр. 6 из 6)

Проблеми інтеграції інвалідів в сучасне суспільство – справа особливо актуальна. Безпомилково можна сказати, що ця справа йде назустріч гострому соціальному запиту цілої групи населення, яка, не маючи достатньої матеріальної і соціальної підтримки держави при обмежених хворобою власних можливостях, має нагальну потребу почувати себе людиною в цивілізованому суспільстві, тобто мати можливість культурного і духовного розвитку та самоствердження.

На жаль, теперішній стан розвитку України характеризується досить негативною соціальною установкою щодо інвалідів, становище яких можна точніше назвати соціальною ізоляцією. Її жорстокі грати формують маргінальний статус інвалідів та їх психологічну депривацію, що є причиною хронічних станів самотності, замкненості, розлюченості, пригніченості, байдужості.

Як свідчить проведене дослідження, у інвалідів переважає в настроях песимізм, вони відчувають неспокій, сором’язливість, бажання залишитися насамоті. Вони мало вірять в можливості реабілітації, соціальної адаптації, і це пов’язано, головним чином, з конфліктним характером соціальної адаптації.

На допомогу держави, громадських фондів інваліди не розраховують. Головними помічниками, на підтримку яких вони можуть сподіватися, визнані рідні й близькі.

Зміщення фокуса уваги зі стану інваліда стан суспільства вимагає змін у роботі спеціалістів різних служб на реабілітацію інваліда. Доки інвалідність сприймалася як індивідуальний феномен, складна особиста ситуація, викликана вродженими або набутими фізичними чи психічними вадами, то адаптація до ситуації полягала у психологічній перебудові і зміні чи формуванні способу життя відповідно до наявних обмежень.

У світовій практиці простежується досить помітний поворот від культури корисності до культури гідності. Відповідно, людина з вродженими чи набутими органічними ушкодженнями розглядається як об’єкт особливої соціальної допомоги і турботи.

Отже, можна зробити висновки про те, що в цілому соціальна установка на інвалідів характеризується неоднозначністю, суперечливістю щодо об’єкта сприйняття.

Соціальна допомога людям з обмеженою дієздатністю – це складний процес, що потребує переорієнтації, і насамперед – у напрямі розробки методології і методики моделей соціальної роботи. Специфіка такого підходу викликає необхідність корінної зміни ставлення до інвалідів, які потребують також і належних умов для актуалізації своїх здібностей, розвитку особистісних якостей і потреб у соціальному, моральному і духовному самовдосконаленні.

Одним із можливих варіантів розв’язання проблем людей із обмеженою дієздатністю за допомогою соціального проектування є комплексна програма розв’язання проблем інвалідності, яка поєднує в собі аспекти медичної, соціально-трудової реабілітації інвалідів, подання їм протезно-ортопедичної допомоги, створення умов для одержання освіти, поліпшення матеріально-побутових умов і також заходи у сфері відпочинку, культури і спорту.

Втілення цієї програми в життя надасть змогу інвалідам реалізувати всі свої наявні можливості, інтегрувати у відкрите суспільство, докорінно змінити думку населення про інвалідів як про непотрібну ланку суспільства.


V. ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Інвалід і суспільство: проблеми інтеграції. Збірник теоретичних і методичних матеріалів для працівників соціальних служб для молоді. – К., 1995р. Випуск 1

2. Соціальна реабілітація молоді з обмеженою дієздатністю // За заг. редакцією Толстоухової С.В., Пінчук І.М. – К.: УДЦССМ. 2000р.

3. Стрельцов Ю.А. Общение в сфере свободного времени. – М., изд-во МГИК, 1998г.

4. Інвалід і суспільство: проблеми інтеграції. Науково-методичний збірник. – К., вид-во А.Л.Д. 1995р.

5. Профілактика і терапія засобами мистецтва. Науково-методичний посібник. – К., вид-во А.Л.Д.

6. Бурая Г.С. Социальная работа. – Х., 1994г.

7. Звєрєва І.Д., Іванова І.Б. Концептуальні основи соціального захисту людей з функціональними обмеженнями. Збірник теоретичних та методичних матеріалів. – К., вид-во А.Л.Д., 1995р.

8. Социальная работа. Учебник. “Феникс” – Ростов-на-Дону, 1999г.

9. Социальная работа с инвалидами. Настольная книга специалиста. Под ред. Холостовой. Институт социальной работы., 1996г.

10. Соціальна робота. Навчальний посібник. – К., 2002р. Книга 2

11. Технології соціально-педагогічної роботи. Навчальний посібник за ред. А.Й. Капської – К.,2000р.

12. Постанова Кабінету Міністрів України від 26.07.96р. № 839 “Про додаткові заходи соціального захисту населення в умовах реформування системи платежів за житлово-комунальні послуги"