Смекни!
smekni.com

Мурування зовнішніх стін з бетонних каменів з облицюванням цеглою (стр. 2 из 4)

В’яжучими речовинами є цемент, глина, гіпс, вапно та їхні суміші. Пісок, який використовують у розчинах як заповнювач, може бути природний (гірський, річковий) або штучний (з гірських порід).

За видом застосованого в’яжучого матеріалу будівельні розчини бувають: цементні, глиняні, вапняні, гіпсові, змішані (цементно – вапняні, вапняно – гіпсові, гіпсоцементні).

Залежно від властивостей в’яжучого матеріалу розрізняють:

повітряні розчини, що тверднуть у по вітряно – сухих умовах,(гіпсові);

гідравлічні, що починають тверднути на повітрі або у вологих умовах (цементні).

Залежно від в’яжучого матеріалу бувають також:

прості речовини, до складу яких входить один в’яжучий елемент (вапняні, цементні, глиняні);

змішані розчини, які складаються з кількох в’яжучих елементів.

Склад простих розчинів позначають двома цифрами:

- перша цифра (звичайно одиниця) вказує скільки частин в’яжучого матеріалу знаходиться в розчині відносно маси або об’єму;

- остання цифра вказує, скільки частин заповнювача припадає на одну частину в’яжучого матеріалу.

Для змішаних розчинів співвідношення складається з трьох чисел:

- перша цифра одиниця вказує на об’ємну частину в’яжучого матеріалу;

- друга цифра кількість додаткового в’яжучого матеріалу;

- третя-кількість частин заповнювача.

Наприклад, запис вапняно-гіпсовий розчин складу 1:0,15:4 пояснюються так: на 1 частину вапна у розчині доводиться 0,15 частин гіпсового в’яжучого матеріалу і 4 частини заповнювача.

Залежно від співвідношення між кількістю в’яжучого матеріалу і заповнювача розчини бувають: пісні, жирні, нормальні.

Пісні розчини вміщують невелику кількість в’яжучого. Вони мало пластичні, менше зручні у роботі, але дають дуже малу усадку, що є цінним при облицювальних роботах.

Жирні розчини надлишок в’яжучого матеріалу. Вони пластичні, але дають усадку, розтріскуються.

Нормальні розчини. Кількість в’яжучого матеріалу в них така сама, як і заповнювача.

Жирність розчину суміші визначають веслом, або теркою, штукатурною лопаткою:

Жирність розчину визначають веслом

- пісна суміш майже не прилипає до весла;

- нормальна суміш прилипає лише місцями;

- жирна суміш прилипає до весла у великій кількості.

Важкі розчини мають середню густину в сухому стані 1500кг і більше. Готують важкі розчини на піску.

Легкі розчини мають середню густину до 1500кг. Готують їх на пористому піску з пемзи, туфу, керамзиту.

За призначенням розчини бувають кількох видів.

1.Мурувальні – призначені для звичайної й вогнетривкої кам’яного мурування.

Оздоблювальні – для обштукатурювання приміщень, декоративних штукатурок.

3.Спеціальні – що мають особливі властивості (гідроізоляційні, акустичні, рентгенозахисні).

Рухливістю розчинної суміші називається її здатність розтікатися під дією власної маси. Рухливість розчину визначається глибиною занурення в нього еталонного конуса. ()

Еталонний конус

БЕТОННІ КАМЕНІ Й ДРІБНІ БЛОКИ

На основі в'яжучих виготовляють бетонні камені й дрібні блоки. Застосування їх для мурування стін замість цегли дає економічний ефект, тому що завдяки великому розміру каменів і блоків досягається висока продуктивність праці муляра, а собівартість 1 м3 каменів і блоків нижча за собівартість такої ж кількості цегли.

Бетонні стінові камені для несучих і захисних конструкцій усіх типів будинків виготовляють розміром від 288x138x138 мм до 390x190x188 мм на цементному, силікатному і гіпсовому в'яжучому.

Застосовують бетонні стінові камені для мурування зовнішніх стін (рядові й лицьові) та фундаментів.

Стінові камені при щільності бетону понад 1600 кг/м3 повинні бути шпаристими. Для фундаментів камені виготовляють тільки з важкого бетону без пустот.

Лицьові камені можуть бути прикрашені рельєфним малюнком або покриті декоративним заповнювачем.

Камені поділяються на 7 марок: від 25 до 200; камені марок 25 і 35 одержують з легких бетонів на пористих заповнювачах. Марки каменів за морозостійкістю: Мрз 15, 25, 35, 50.

Стінові бетонні камені: суцільний (а), перегородковий (б),модульний (в)

Стінові дрібні блоки з ніздрюватих бетонів (141а,б,в) застосовуються для мурування зовнішніх і внутрішніх стін будинків (для підвалів, цоколів будинків, де підвищена вологість, застосовувати ці бетонні блоки забороняється). Виготовляють стінові блоки із ніздрюватих бетонів щільністю від 500 до 1100 кг/м3.

Залежно від міцності стінові бетонні блоки поділяються на 6 марок: від 25 до 150. Найменшу щільність (500-700 кг/м'1) мають блоки марок 25 і 35, а найбільшу (1000-1100кг/м3) - блоки марок 100 і 150. Мрз останніх 25 і 35.

Блоки мають форму паралелепіпеда. Розмір блоків для зовнішніх стін (номінальний) 600x300x300 і 600x200x200 мм. Для внутрішніх стін розмір блоків 300x300x300 і 300x200x300 мм. Маса одного блоку - 10-40 кг.


ЧИТАННЯ КРЕСЛЕНЬ КАМ'ЯНИХ КОНСТРУКЦІЙ

На кресленнях розрізів будинків, виконаних у масштабі 1:50 і менше, кам'яне мурування в перерізі штрихують тонкими лініями, нахиленими під кутом 45°, або обводять по контуру суцільною основною лінією.

Стіни кам'яного мурування та інші конструктивні елементи на кресленнях називають порядівками. Такі креслення виконують у масштабі 1:10; 1:20.

На зображено вертикальну порядівку - розріз по вікнах зовнішньої стіни двоповерхового будинку, стіни якого складені з легкобетонних семищілинних каменів двох типів розміром: 390x190x188 мм і поздовжніх половинок розміром 390x190x188 мм. Шви завтовшки 10 мм.

На кресленні показані й пронумеровані ряди мурування, проставлені всі необхідні розміри і позначки, зроблені пояснюючі написи.

Для уточнення конструкцій окремих елементів виконують креслення вузлів кладки.

На показано горизонтальну порядівку - креслення двох суміжних рядів полегшеного мурування кута зовнішньої стіни з керамічної цегли. На кресленні показано розташування цеглин, діагоналлю відзначено тричвертки цеглин і половинки. Штриховою лінією позначено сталеву арматуру, що застосовується для кріплення мурування в кутах стін.

Для мурування стін з вентиляційними і димохідними каналами виконують робочі креслення розгортки стін з каналами. На 144 наведено частину розгортки стіни з каналами і план стіни.


Вертикальна порядівка мурування легкобетонних каменів зовнішньої стіни будинку

На розгортці канали виділені суцільною основною лінією. Отвори у вентиляційних каналах на поверхах позначені діагоналлю, а в димарях - напівзатемнені. їх розташування показане прив'язкою до підлоги поверху і зовнішньої стіни будівлі. На плані стіни до кожного каналу (перетином 140x140 мм) нанесено цифри, що показують, з якого поверху починається канал. На кожному поверсі знаходиться по два вентиляційних канали (до ванни і туалету) і один димохідний (до кухні)


Горизонтальна порядівка двох суміжних рядів полегшеного мурування з керамічної цегли зовнішньої стіни будинку

Розгортка стіни з вентиляційними і димохідними каналами

4. Технологічна частина

МУРУВАННЯ СТІН, КУТІВ, ПРИЛЯГАНЬ СТІН З БЕТОННИХ КАМЕНІВ

Розміри каменів дозволяють зводити стіни завтовшки 9; 19; 24; 29; 39 см і більше. Вага каменів коливається від 14 до 25 кг.

З суцільних і порожнистих бетонних каменів мурують зі зсувом поперечних вертикальних швів у суміжних рядах на чверть або півкаменя (145, 146).

При муруванні прямих кутів у кожному ряду укладають по дві тричвертки (див. 146). У місцях прилягання стін у тичкових рядах також укладають тричвертки. По висоті через кожні два ряди мурування шви перев'язують поперечниками. Під час мурування необхідно пильнувати, щоб на поверхні каменів і блоків не було бруду і пилу, а вертикальні та горизонтальні шви були заповнені розчином. Горизонтальні шви повинні бути завтовшки не менше 10 мм і не перевищувати 15 мм, а вертикальні - 8-15 мм.

Перев'язування швів

мурування з бетонних каменів

правильної форми у кутах:

1) тричвертки; 2) цілі камені

Перев'язування швів мурування у приляганні стін

Укладання стін із наскрізними порожнинами:

1) тричвертки; 2) цілі камені


Стіни з бетонних каменів із ненаскрізними порожнинами мурують так само, як із суцільних каменів, оскільки камені укладають порожнинами донизу.

Чергуванням рядів, викладених з цілого каменю і поздовжніх половинок каменю, забезпечується поперечне перев'язування мурування.

Мурування з бетонних і природних каменів вагою до 16 кг правильної форми ведуть ланкою «двійка», при більшій вазі каменів -ланкою «трійка». Робоче місце при муруванні з бетонних каменів організовують звичайно так само, як і при цегляному муруванні.

Якість мурування перевіряють через кожні 3-4 ряди.

УКЛАДАННЯ ТИЧКОВОГО І ЛОЖКОВОГО РЯДІВ СТІН З БЕТОННИХ КАМЕНІВ

Підготовчий етап. До початку мурування стін необхідно:

- нанести розміточні осі на фундамент;

- винести позначки першого ряду;

- доставити на робоче місце матеріали й інструменти.

- Технологія процесу й організація праці. Мурування із суцільних і

порожнистих бетонних каменів перев'язують за трирядною системою: тичкові ряди укладають через кожні два ложкових або з перев'язуванням тичковими через кожний ложковий ряд.