Смекни!
smekni.com

Мурування зовнішніх стін з бетонних каменів з облицюванням цеглою (стр. 3 из 4)

Мурування з бетонних та інших каменів масою до 16 кг ведуть ланкою «двійка», при важчих каменях - ланкою «трійка». При укладанні тичкового ряду розкладіть камені (на ребро) і розстеліть розчин. Камені розкладають на відстані до 3,5 довжин каменю. Кельмою накидайте розчин на бічні сторони вертикальних каменів. Візьміть камінь обома руками, повертаючи його на 90°. Притисніть камінь до раніше покладеного, осадіть його до рівня при-чалки. Зайвий розчин підріжте кельмою, заповніть ним поперечний шов, щоб уникнути промерзання мурування.


Мурування тичкового ряду

а) розкладання каменів і підготовка розчинової постілі, б) укладання каменів, 1) розчинова постіль, 2) причальний шнур

При зведенні ложкового ряду спочатку розкладіть камені на торець на відстані приблизно 2 2,5 довжини каменю.

Мурування ложкового ряду:

а) розкладання каменів і підготовка розчинової постілі для зовнішньої версти,

б) розкладання каменів і підготовка розчинової постілі для внутрішньої версти,

в) укладання каменів по причалщ, 1) розчинова постіль, 2) причальний шнур

Розчин накидайте на торці верстових каменів. Потім обома руками укладіть камінь, притисніть його до вже покладеного й осадіть на розчинову постіль.

Надлишки розчину підрізають і повністю заповняють вертикальний шов мурування.

При зведенні стін з порожнистих шлакобетонних каменів з порожнинами значних розмірів мурують із заповненням або без заповнення порожнин шлаком чи легким бетоном.

5. Організація праці і робочого місця

Ділянка кладки разом зі встановленими поряд піддонами з цеглиною, ящиками розчину і підмостями утворює робоче місце муляра. Правильна організація робочого місця забезпечує високу продуктивність праці.

При кладці глухих ділянок стін (, а) робоче місце муляра

має ширину 2,5...2,6 м і підрозділяється на зони:

робочу (шириною 60...70 см), де переміщається муляр в процесі кладки;

складування (шириною до 1,6 м), де ящики з розчином чергують з піддонами цеглини;

вільну (шириною 30...40 см) для проходу.

При кладці простінків (б) робоче місце муляра шириною до 2,6 м також підрозділяється на зони - робочу, складування і вільну.


Організація робочого місця при кладці глухих стін (а) та простінків(б)

Щоб муляри виконували менше рухів, піддони з цеглиною ставлять напроти простінків. Ящики з розчином встановлюють напроти отворів, довгою стороною перпендикулярно стіні, що зводиться.

При кладці кутів стін робоче місце муляра організовують таким чином. Уздовж ділянки кладки залишають вільну смугу (робочу зону) шириною 60...70 см; піддони з цеглиною ставлять ближче до кута, повернувши ящики з розчином довгою стороною упоперек стіни.

При кладці стовпів цеглину розміщують зліва, а розчин - праворуч від муляра.

Робоча зона шириною 70 см розміщується між матеріалами кладок по одну сторону стовпа, що викладається.

Запас цеглини на робочому місці муляра повинен відповідати..4-годинній потребі.

Розчин в ящики завантажують перед початком кладки з розрахунком на 40...45 мін роботи.

У процесі кладки поповнюють запас цеглини і розчину.

Організація праці робочого місця при кладці кутів

Організація праці робочого місця при кладці стовбів

Кам'яні роботи виконують бригади мулярів, що складаються з ланок, які залежно від числа працюючих називають «двійкою», «трійкою», «четвіркою», «п'ятіркою».

Ланка «двійка» складається з муляра 2-го (підсобник) і веде муляра 4-5-го розр. Обов'язки в ланці розподілені таким чином:

обидва мулярі спільно закріплюють причалювання для зовнішньої і внутрішньої верст;

підсобник подає і розкладає цеглину, розстилає розчин;

провідний муляр, рухаючись уздовж стіни, укладає зовнішню версту.

При кладці внутрішньої версти (4, а) обидва мулярі виконують ті ж операції, рухаючись у зворотному напрямі. Підсобник при цьому укладає цеглу в забутку.

При кладці простінків (4, б) на одному з них підсобник розкладає цеглину і розстилає розчин, а на іншому простінку провідний муляр веде кладку. Потім вони міняються місцями і продовжують роботу.

Ланкою «двійка» виконують кладку стін з великою кількістю отворів, стін завтовшки до 1,5 цеглин, а також стовпів і перегородок.

Ланка «трійка» складається з ведучого муляря 4-5-го розр. і двох мулярів 2 і 3-го розр. (5.).

Провідний муляр викладає верстові ряди і контролює правильність кладки. Він рухається за підсобником, що розкладає цеглину і розстилаючим розчин. В цей час інший підсобник укладає забутку.

Кладку внутрішньої і зовнішньої верст виконують в однаковому порядку, але в протилежних напрямах. Перестановку причалювання провідний муляр виконує разом з одним з підсобників.

Ланкою «трійка» виконують кладку стін товщиною в 2 і 2,5 цеглини. Продуктивність праці мулярів збільшується на 30% в порівнянні з продуктивністю ланки «двійка».

Ланка «четвірка» складається з двох мулярів 4 і 3-го і двох мулярів-підсобників 2-го розр. (6.).

Обов'язки в ланці розподілені так:

муляр 4-го розр. викладає зовнішню версту, йому допомагає підсобник 2-го розр., розкладаючи цеглину і розстилаючи розчин;

муляр 3-го розр. викладає внутрішню версту, працюючи разом з підсобником, який подає цеглину і розчин.

Темп роботи ланки задає муляр, що викладає зовнішню версту. Ланкою «четвірка» працюють при кладці стін завтовшки не менше 2 цегли з одночасним облицьовуванням їх лицьовою цеглиною.

Ланка «п'ятірка» складається з мулярів 4 і 3-го розр. і трьох мулярів-підсобників 2-го розр. ().

Організація праці в ланці наступна:

муляр 4-го розр. разом з підсобником викладає зовнішню версту;

за ними на відстані..3 м працює муляр 3-го розр. і підсобник, викладаючі внутрішню версту;

замикає ланку муляр-підсобник, викладаючи забутку.

РОБОТА ЛАНКОЮ "ДВІЙКА"

а, б - кладка стіни (а - внутрішньої версти; б - забутки і внутрішньої версти); в - кладка простінків; 7 - муляр 2-го розряду; 2 - муляр 4-5-го розрядів


РОБОТА ЛАНКОЮ "ТРІЙКА"

а - кладка зовнішньої ложкової версти; б - кладка внутрішньої версти і забутки; в - кладка зовнішньої тичкової версти; 1 - муляр 3-го розряду; 2 - муляр 4 - 5-го розрядів; 3 - муляр 2-го розряду

РОБОТА ЛАНКОЮ "ЧЕТВІРКА"

Мулярі: 1 - 3-го розряду; 2 і 4 - 2-го розряду; 3 - 4-го розряду


РОБОТА ЛАНКОЮ "П'ЯТІРКА"

Мулярі: 1, 3,5 - 2-го розрядів; 2 - 3-го розряду; 4 - 4-го розряду

Ланкою «п'ятірка» доцільно працювати при кладці глухих ділянок стін завтовшки більше 2 цегли. При кладці отворів «п'ятірка» розділяється на дві ланки - «двійку» і «трійку». Продуктивність праці мулярів залежить від внутризвенової організації праці і від чисельного складу ланки, обумовленої товщиною і конструкцією кладки.


6. Техніка безпеки при виконанні роботи

Робітник який влаштувався на роботу зобов'язений пройти вступний та первинний інструктажі, робітник повинен знати місця зберігання засобів пожежогасіння та медикаментів.

В зимовий час усі підходи транспортні шляхи повинні бути очищені від снігу та посипані піском.

До робіт по виконанню кам’яної кладки допускаються особи які проінструктовані.

Адміністрація підприємства зобов’язана своєчасно забезпечити мулярів спец одягом, взуттям та засобами захисту.

З рівня, де працює муляр, можна виконувати кладку тільки до висоти 1,2 м (Рис.). Для подальшого зведення конструкції необхідні підмости.

Підмости (табл. 4) - це тимчасові пристрої, встановлювані на перекритті і дозволяючі виконувати кладку в межах висоти поверху. Підмости (Рис.) повинні бути зручними при установці і транспортуванні; задовольняти вимогам техніки безпеки; бути інвентарними, тобто використовуватися багатократно. Для кладки стін багатоповерхових житлових будівель застосовують наступні типи подмостей.

Шарнірно-панельні (3.) складаються з дощатого настилу і двох сполучених з ним опор. При виконанні кладки другого ярусу (вище 1,2 м від перекриття) трикутні металеві опори розташовані в нижньому положенні. При кладці третього ярусу (вище 2,4 м) опори подмостей займають верхнє положення.

Універсальні пакетні ППУ (4.), що самовстановлюються, складаються з дерев'яного настилу і двох шарнірно прикріплених опор. При виконанні кладки другого ярусу гратчасті металеві опори розташовуються горизонтально, при кладці третього ярусу - вертикально. Переносні площадки – подмости


ТАБЛИЦЯ 4.ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОДМОСТЕЙ, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ КАМ'ЯНІЙ КЛАДЦІ

Найменування Застосування Висота, м Ширина настила, м Навантаження, що допускається, кПа
Шарнірно-панельні Універсальні пакетні що самостановлюються ППУ - 4 Важелі з гідроприводом -Переносні площадки- підмости * Для кладки другого/третього ярусу -Для зведення стінстовпів і простінків вбагатоповерхових будівлях-Для кладки в обмеженихумовах 1,1/2,05 1/1,950,66—3,31,1/- 2,52,52,61,5...2 40404030

ГРАНИЧНА ВИСОТА КЛАДКИ, ЩО ВИКЛАДАЄТЬСЯ КОНСТРУКЦІЯ ПОДМОСТЕЙ МУЛЯРЕМ 1 - опори; 2 - робочий настил; 3 - бортова огорожа