Смекни!
smekni.com

Виконання земляних робіт бульдозером (стр. 1 из 3)

Реферат

на тему:

«Виконання земляних робіт бульдозером»

Зміст:

Вступ

Призначення бульдозера

Особливості роботи в болотистій місцевості

Самостійна розробка відвалу бульдозера

Охорона праці

Техніка безпеки

Земляні роботи

Список використаної літератури

Вступ

Будівництво магістральних трубопроводів ведеться в різних природньо-кліматичних умовах. Проведенню основних земляних робіт передують підготовчі роботи. Підготовчі роботи є одним із найбільш важливим етапомбудівництва. Оскільки для спорудження магістрального трубопроводу потрібно виконувати досить широкий об'єм найрізноманітніших робіт, то цілком закономірно, що і техніка, яка використовується на будівництві дужерізноманітна. Оснащення будівельних організацій великою кількістю загальна-будівельної техніки, а також десятками видів спеціальних машин і механізмів(трубоукладачі, трубовози, трубознімні станки, зварювальні та ізоляційно-очисні машини) дали можливість підняти рівень механізації робіт на спорудження магістральних трубопроводів до 98-99%. Такий високий рівеньмеханізації відповідно підвищує швидкість та якість самих будівельнихробіт.

При будівництві лінійних магістральних трубопроводів бульдозеримають широке призначення. Бульдозер - це основна машина для проведенняпідготовчих робіт. Він застосовується для копання і переміщення грунтуна невеликі відстані (до 100 м), копання траншей і котлованів, їх засипання,розрівнювання грунту і планування майданчиків. Крім того, бульдозерможе застосовуватися для розчищення траси під майбутній трубопровід, а підтакож - приміщення і споруди. В зимовий час його застосовують для доріг ірозчищення майданчиків від снігу. При розчистці і плануванні траси за допомогоюцих машин виконується валка дерев (діаметром до 0,15 м), викорчовуванняпнів (діаметром до 0,3 м), зрізання поздовжніх і поперечних уклонів, підсипканизовин. В зимовий час його застосовують для розчищення доріг і майданчиків від снігу. Будівництво на орних і цінних землях ведеться іззбереженням родючого шару. Комплекс робіт напрямлених на виконанняцієї умови називається рекультивацією. В процесі рекультивації родючий шарзнімається і переміщується бульдозером. Специфіка роботи бульдозера,яка полягає в штовханні транспортуючого грунту попереду себе, дозволяєвикористовувати його для виконання таких робіт, як зведення насипів наболотах, спорудження під'їздів до мостів, під'їзних і вздовжтрасовихдоріг, виконання яких іншими машинами неможливо або вельми важко. Впроцесі роботи бульдозер, рухаючись вперед, опускає відвал, ножі якого, грунт,врізаючись в зрізають його поверхневий шар. Зруйнований грунт підіймається повідвалу і переміщується перед ним у вигляді призми волочення. Взявши необхіднукількість грунту, бульдозер підіймає відвал, припиняючи тим самимпроцес різання, і штовхає попереду себе раніше зрізаний грунт до місця Післявигризки. чого він зупиняється і починає рухатися назад з піднятим відвалом,залишив грунт. При необхідності розрівняти грунт бульдозер продовжує рухатисьвперед з піднятим відвалом, розгладжуючи доставлений грунт, після чоговертається назад для повторення циклу.

Призначення бульдозера

В залежності від потужності і конструкції бульдозери можуть працюватина різних грунтах: від болотистих і пісчаних до розбірних, взірваних аборозпушених порід і руд. При можливості перекосу відвалу і достатньомутяговому зусиллі бульдозерами з неповоротним відвалом можна 70% всіхрозробляти до видів грунту. Бульдозери з поворотним відвалом мають обмеженуобласть застосування. Їх використовують при засипці траншей поперечнимиходами і прокладки доріг. При цьому повернутий відвал дає деякі переваги.

Положення центру тиску базових тракторів не дозволяє використовувати відвал, повернутий на кут не меньший 60° від поздовжньої осі. У зв'язку з цимнеперервний схід грунту в сторону не забезпечується і тому робота неперервними поздовжніми проходами практично не дає ефекту. До 90-95% часу такі бульдозери працюють з прямою установкою відвалу.

Бульдозери класифікують за призначенням, тяговомуномінальному зусиллі і різними конструктивними признаками. За призначенням розрізняють бульдозери загального призначення і спеціальні.

Бульдозери загального призначення виконують копання і розробку грунтів, порід і матеріалів в середніх грунтових (супісчані, суглинясті іглинясті грунти, тріщануваті сланці легкі випняки і т. п.) і помірних кліматичнихумовах з температурою навколошнього повітря від -40 до +40°С. Скоріше всьогоїх обладнують неповоротним в горизонтальній площині відвалом.

Поворотним обладнують в основному легкі і малогабаритні трактори.

Спеціальні бульдозери призначені для виконання таких робіт, як прокладка шляхів і доріг, згрібання торфа, розрівнювання кавальєрів, абопідземна підводна розробка матеріалів, розробка легкіх матеріалів (вугілля), атакож для роботи в затруднених кліматичних і експлуатаційних умовах. Наспеціальних бульдозерах використовують відвали різних типів, відповідаючіх їхньомупризначенню. За номінальним тяговим зусиллям бульдозери поділяють на дуже тяжкі -з номінальним зусиллям більше 300 кН,тяжкі - 200-300 кН, середні -135-200 кН, легкі - 25-135 кН і дуже легкі - менше 25 кН. Номінальне тягове зусилля залежить від маси базового трактора.

За ходовою частиною існують бульдозери гусеничні і колісні. Останні застосовуються рідко.

За типом робочого органа розрізняють наступні бульдозери:з неповоротним відвалом, який встановлений перпендикулярно поздовжньої осі машини і не може повертатися;з неповоротним полусферичним відвалом, бокові стінки якого встановлені під невеликим кутом до лобової поверхні;з неповоротним сферичним відвалом, складається з трьох приблизнорівних частин, встановлених одна до одної під кутом 15°;з неповоротним посиленим відвалом, обладнаний амортизаторами длязменшення ударних навантажень при штовханні скреперів;з поворотним відвалом, встановленим в горизонтальній площині під кутом в обидві сторони від поздовжньої осі машини або неї;перпендикулярно до універсальні з шарнірно з'єднаним відвалом з двух половин, які можнавстановити до поздовжньої осі машини або перпендикулярно до неї.

Існують також відвали інших типів, призначені для специфічних робіт алевони розповсюджені значно менше. Наприклад, відомі відвали з захватомщелепним для переміщення сипучих матеріалів на великі відстані або під водою; здвома відвальними поверхнями для роботи переднім і заднім ходом; звідвальною поверхнею в сторону машини для роботи від стінки; обернені для роботисебе і від себе; з вмонтованими по краях зуб'ями для роботи в лісних іінших тяжких умовах; з відбійним брусо зверху, колуном і загостреним ножемдля розчищення місцевості від дерев і кущів; з подовженою відвальною дляповерхнею переміщення вугілля і інших сипучих матеріалів.

Найбільш розповсюджені в даний час бульдозери з полусферичним неповоротним відвалом і механізмом перекосу.

За типом рами розрізняють бульдозери з охоплюючою і внутрішньоюрамою. Внутрішню раму використовують для бульдозерів - штовхачів,жорсткість яких має бути підвищена.

За типом механізма керування розрізняють бульдозери з гідравлічним іканатно - блочним керуванням. Керування останнього типу в даний часмайже не використовують. Автоматизоване керування застосовують восновному на планувальних роботах.

З метою розширення області призначення бульдозери забезпечені додатковим обладнанням: розрихлювальними зуб'ями, відкосниками,відкрилками, розширювачами, продовжувачами, канавними наставками,лижами, вилами і т. д.

Гідравлічні розширювачи, які можна з кабіни встановлювати під любимкутом до відвалу, починаючи від перпендикулярного положення ізакінчуючи неробочим положенням, коли вони повернуті назад і майже не виходятьза габарити відвалу, ефективні майже в любих умовах, за винятком роботитяжких розпушених скальних породах.

Область застосування бульдозерів може характеризуватися відношеннютягового зусилля до довжини ріжучої кромки і можливого вертикальногозусилля до опорного майданчика ножів. Використання гідравлічно зкерованого кабіни механізму перекосу відвалу забезпечує підвищення цих показників.

Особливості роботи в болотистій місцевості

Болотом з будівельної точки зору називається збитково-вологиста ділянка земної поверхні вкритий шаром торфу потужністю 0,5 м і більше.

Ділянки з потужністю торф'яних покладів меньше 0,5 м відносяться дозаболочених. Ділянки, покриті водою без торф'яного покриття,відносяться до обводнених. В залежності від прохідності будівельної техніки і важкостіпроведення будівельно-монтажних робіт при спорудженні трубопроводівболота класифікують за трьома типами.

I тип: а) болота, повністю заповнені торфом стійкої консистенції, які допускають роботу і неодноразовий прохід будівельних машин з тискомпитомим до 0,25 кгс/см2; б) болота заповнені торфом нестійкої консистенції, приглибині торфа до 0,7 м, допускаючи роботу будівельних машин і механізмів;ширина болота до 500 м; несуча здатність поверхні болота до 0,25 кгс/см2; в)болота глибиною до 1,5 м, на мінеральній основі, повністю заповнені торфом, якідозволяють роботу і проїзд машин з питомим тиском на грунт до0,1кгс/см2; ширина болота до 250 м.

II тип: а) болота, заповнені торфом нестійкої консистенції, при глибиніторфу до 0,7 м, підстелені мінеральним грунтом; ширина болота більше

500 м, несуча здатність до 0,25 кгс/см2; б) болота, повністю заповнені торфом,які допускають роботу і проїзд машин з питомим тиском до 0,1кгс/см2 приширині болота до 1 км.