Смекни!
smekni.com

Загальна характеристика митних режимів України (стр. 7 из 9)

В Основах незалежно від виду операції митне оформлення товарів здійснюється з їх оподаткуванням встановленими на імпорт податками, які повертаються при вивезенні продуктів переробки.

Митне законодавство України розмежувало порядок оподаткування товарів, які ввозяться з метою переробки, таким чином:

-у разі переробки давальницької сировини іноземного замовника на суму податків і зборів (крім митних зборів) надається простий авальований вексель з терміном погашення 90 днів. При вивезенні продуктів переробки у визначений термін вексель погашається і податки та збори не справляються;

-при монтажі, збиранні та налагодженні, а також переробці товарів, яка не підпадає під дію Закону України «Про операції з давальницької сировиною у зовнішньоекономічних відносинах».

Ввізне (імпортне) мито, акцизний збір та ПДВ сплачуються на загальних підставах за ставками, чинними на день подання ВМД. Проте відповідні положення Закону України «Про податок на додану вартість» та Декрету КМУ «Про акцизний збір» щодо цього режиму мають неоднозначне тлумачення й тому дають підстави вважати, що такі операції не підлягають оподаткуванню акцизним збором та ПДВ, що потребує додаткового вивчення і уточнення.

У випадку ремонту, відновлення та регулювання товарів ввізне (імпортне) мито не сплачується, акцизний збір та ПДВ сплачуються на загальних підставах за ставками, чинними на день подання ВМД. Оскільки питання має неоднозначне тлумачення, в врегулювання оподаткування таких операцій потребувало негайного рішення для вітчизняних ремонтних підприємств, було прийнято постанову «Про порядок випуску, обігу і погашення простих векселів при ввезенні (пересиланні) на митну територію України товарів з метою ремонту» від 17.11.2004 р. N51524, відповідно до якої платникам податку на додану вартість при ввезенні (пересиланні) відповідно до режиму переробки на митній території України товарів з метою ремонту, у тому числі гарантійного, дозволено надавати митним органам прості векселі на суму ввізного мита та податку на додану вартість із строком погашення, що дорівнює строку ремонту цих товарів, але не більш як ЗВО днів. Ці векселі погашаються, а податки і збори не справляються за умови вивезення відремонтованих товарів за межі митної території України. Випуск, обіг та погашення зазначених векселів здійснюється у порядку, визначеному Законом України «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах».

У разі використання окремих товарів, що не є продуктами переробки, але які сприяють чи полегшують процес виготовлення продуктів переробки, якщо самі вони при цьому повністю витрачаються, ввізне (імпортне) мито, акцизний збір та ПДВ сплачуються на загальних підставах за ставками, чинними на день ВМД.

Негативні для суб'єктів ЗЕД наслідки неоднозначного трактування національного законодавства щодо режиму переробки на митній території України висвітлюються у наведеному прикладі.

У літака Ан-24, зробленого в Україні та який належить українській компанії, під час виконання контракту з надання послуг у перевезенні вантажів місії ООН в Ліберії виникла потреба щодо ремонту двигуна, який ввозиться на митну територію України для проведення його ремонту на заводі-виробнику.

У відповідності до статті 229 Митного кодексу України застосування митного режиму переробки на митній території України можливе до товарів, що походять з інших країн і піддаються у встановленому законодавством порядку переробці без застосування до них заходів нетарифного регулювання, за умови вивезення за межі митної території України продуктів переробки відповідно до митного режиму експорту.

У перелік звільнених від оподаткування товарів, що тимчасово ввозяться на митну територію України (стаття 206 Митного кодексу України), двигуни літаків не входять. Таким чином, зазначений двигун, на який не перейшло право власності і який повертається з метою ремонту, має бути оформлений зі сплатою мита та ПДВ на загальних підставах. Це ставить в нерівні умови господарювання вітчизняні підприємства перед іноземними та вимагав внесення відповідних уточнень у законодавство.

За ст. 237 кодексу переробка за межами митної території України розглядається як режим/відповідно до якого товари, що перебувають у вільному обігу на митній території України, вивозяться без застосування заходів тарифного та нетарифного регулювання з метою їх переробки за межами митної території України та наступного повернення в Україну.

Положеннями Основ переробка за межами митної території країни - це митний режим, при якому товари вітчизняного походження вивозяться без застосування до них заходів економічної політики і використовуються за межами митної території країни з метою їх переробки і наступного випуску продуктів переробки у вільний обіг на митній території цієї країни з повним або частковим звільненням від оподаткування, а також без застосування до товарів заходів економічної політики. Отже, головна проблема полягає у відсутності митному законодавстві України норм про повне або часткове звільнення від оподаткування товарів, що повертаються в Україну після здійснення операцій з їх переробки за межами митної території України. Це стосується передусім ремонту, включаючи гарантійний за актами рекламації.

На практиці оподаткування продуктів переробки, що ввозяться на митну територію України, здійснюється зі сплатою авізного мита, акцизного збору та ПДВ на загальних підставах, як при звичайному імпорті таких товарів.

У зв'язку з цим вітчизняні підприємства, які попередньо імпортували товари в Україну для ремонту (у тому числі гарантійного), повертаючи їх в Україну, повторно сплачують мита, акцизний збір та ПДВ.

Ураховуючи, що ремонту піддаються, як правило, окремі складові частини, зазначене призводить де подвійного оподаткування тих частин, що повертаються в Україну в незмінному стані.

На сьогодні в Україну ввезено значну кількість високотехнологічного обладнання, устаткування, військової техніки, для ремонту яких в Україні відсутні належні умови або ремонт повинен здійснюватися 8 умовах виробника. Така ситуація з оподаткуванням товарів, що повертаються в Україну після ремонту за її межами, призводить до дискримінації українських підприємств та створює передумови для використання ними нелегальних схем вивозу товарів України для ремонту.

Водночас в європейській практиці питання, пов'язані з ремонтом товарів за межами митної території, у тому числі порядок їх оподаткування, врегульовано положеннями Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур. Спеціальним додатком Р до зазначеної конвенції передбачено, що національне законодавство встановлює обсяг звільнення від ввізних мит та податків, що надається при випуску для вільного обігу продуктів переробки на митній території України[16, с. 160-161].

2.3 Реімпорт та реекспорт

Як така, практика застосування митного режиму реімпорту в Україні в достатній мірі ще не напрацьована, оскільки його введено тільки в 2004 році. Аналізуючи положення Митного кодексу України і нормативно-правових актів, прийнятих на його виконання, можна відзначити, що застосування митного режиму реімпорту більше орієнтовано на виникнення непередбачених ситуацій з товарами в процесі реалізації різних зовнішньоекономічних угод. Саме тому досить складно "прив'язати" цей митний режим до тієї чи іншої конкретної угоди.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.2002 № 1881 "Про переміщення товарів через митний кордон України в режимі реімпорту" визначено випадки застосування цього режиму: до товарів, стан яких змінився внаслідок аварії або дії обставин нездоланної сили, за умови підтвердження факту аварії чи дії таких обставин у встановленому Держмитслужбою України порядку.

Що може вважатися аварією й обставинами нездоланної сили? У статті 1 Закону України "Про аварійно-рятувальні служби" під аварією розуміється небезпечна подія техногенного характеру, що призвела до загибелі людей або створює для об'єктів чи територій загрозу життю і здоров'ю людей і приводить до руйнування будівель, споруд, устаткування і транспортних засобів, порушення виробничого або транспортного процесу чи шкодить навколишньому середовищу.

Нездоланною силою вважається надзвичайна і нездоланна за конкретних умов сила (стихія, дії суспільного ворога, оголошена і неоголошена війна, загроза війни, терористичний акт, блокада, революція, повстання, масові хвилювання, цивільна демонстрація, блискавка, пожежа, бура, повінь, землетрус, накопичення снігу чи ожеледь, вибух і т. ін.), дію обставин якої не можна було попередити.

Ці визначення аварії і нездоланної сили більш ніж детально розкривають обставини, за яких може виникнути необхідність розміщення раніше експортованих товарів в митний режим реімпорту. Із затвердженого Держмитслужбою України Порядку застосування митного режиму реімпорту також випливає, що факт аварії чи дії обставин нездоланної сили за межами України, внаслідок яких змінився стан товарів, що реімпортуються, має бути підтверджено документами, виданими органами влади (або за участі таких органів) країни, у якій відбулася ця аварія чи виникли обставини нездоланної сили. Зазначені документи повинні пройти консульську легалізацію, якщо інше не встановлено міжнародними договорами України.

Згаданою вище постановою також визначено, що митний режим реімпорту може застосовуватись до товарів, щодо яких проводились операції по передпродажній підготовці (захист від корозії, боротьба із шкідниками, сортування, пакування, маркування, тестування) чи які піддавалися дрібному ремонту, за умови, що такі дії не змінили їх вартості, визначеної на момент вивезення (експорту), і кодів згідно з УКТЗЕД.