Смекни!
smekni.com

Організація експлуатації автомобільної техніки (стр. 1 из 10)

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

для проведення занять з навчальної дисципліни

“Автомобільна техніка”

ТЕМА Організація експлуатації автомобільної техніки.

Парки та внутрішній порядок в них


ТЕМА. ОРГАНІЗАЦІЯ ЕКСПЛУАТАЦІЇ АВТОМОБІЛЬНОЇ ТЕХНІКИ.ПАРКИ ТА ВНУТРІШНІЙ ПОРЯДОК В НИХ

Навчальна та виховна мета:

1. Вивчити види, періодичність технічного обслуговування автомобілів, порядок планування, обліку та контролю за технічним станом машин.

2. Вивчити види парків, елементи парку, їх призначення; розміщення, обладнання і документацію приміщення чергового парку.

3. Формування у курсантів відповідального ставлення до правильної організацію експлуатації автомобільної техніки, підтримання її у постійній готовності до використання за призначенням.

Час: 8 годин.

Організаційно – методичні вказівки:

1. На тему виділено 8 годин. Тема є об¢ємною, дає знання з організації експлуатації автомобільної техніки та внутрішньої служби в парку.

По темі вивчається:

- види, періодичність технічного обслуговування автомобілів;

- порядок планування, обліку та контролю за технічним станом і експлуатацією машин;

- види парків, елементи парку, їх призначення і розміщення;

- обладнання і документація приміщення чергового парку;

- організація внутрішньої служби в парку.

Тема служить базою для вивчення розділу І «Будова і експлуатація автомобіля».

2. Розподіл часу по заняттям, послідовність занять, особливості організації та методика проведення.


№ п/п Найменування занять Вид занять Час (хв.) Особливості організації та методики проведення
1 2 3 4 5
1. Види і періодичність технічного обслугову-вання, порядок вико-ристання і обліку машин Лекція 2 Читається батареї в лекційній аудиторії.
2. Парки і внутрішній порядок в них Групове 2 Проводиться одним виклада-чем із взводом в класі. 70 хв. відвести на викладення навчальних питань, 10 хв на опитування
3. Організація експлуатації автомобільної техніки Практичне 4 Проводиться двома виклада-чами із взводом в парку.Відпрацювати не менше 4 задач.

Заняття 1. Види і періодичність технічного обслуговування, порядок використання і обліку машин

Навчальна та виховна мета:

1. Вивчити види, періодичність технічного обслуговування автомобілів.

2. Вивчити порядок планування, обліку та контролю за технічним станом і експлуатацією машин.

3. Виховувати у курсантів відповідальне ставлення до своєчасного і якісного контролю за технічним станом і експлуатацією машин.

Час: 2 год.

Місце: клас.

Навчальні питання і розподіл часу:

Вступ – 5 хв.

1. Загальні положення. Порядок використання машин – 20 хв.

2. Види і періодичність технічного обслуговування автомобілів. Забезпечення працездатності машин за складних умов – 30 хв.

3. Планування, облік та контроль за технічним станом і експлуатацією машин – 20 хв.

Висновки та відповіді на питання – 5 хв.

Навчально-матеріальне забезпечення:

1. “Лектор-2000.

2. Слайди.

3. Плакати.

Навчальна література:

1. Настанова з автомобільної служби, с. 46 – 59

І. Вступна частина

Автомобільна техніка є найбільш масовою технікою у Збройних Силах. Вона є основним засобом пересування озброєння і військової техніки , тран-спортним засобом для перевезення особового складу та підвозу і евакуації матеріальних засобів.

Автомобільна техніка - складова бойового порядку військ.

Досвід Великої Вітчизняної війни і аналіз бойової та повсякденної діяльності військ в сучасних локальних війнах та конфліктах показує , що успішне виконання поставлених завдань залежить від маневреності і рухомості військ. Все це нерозривно пов’язано з масовим використанням автомобільної техніки.

Ефективне використання автомобільної техніки в сучасних умовах обумовлено рядом показників:

- її наявністю та укомплектованістю військ;

- технічним станом;

- рівнем забезпеченності матеріально-технічного забезпечення і майном ;

- наявністю і рівнем підготовки спеціалістів автомобільної служби усіх рівнів .

Стан даних показників знаходиться у прямому зв’язку з правильною організацією експлуатації автомобільної техніки.

Особливостями нинішньої експлуатації автомобільної техніки є:

- старіючий склад автомобільного парку;

- використання однієї і тієї же автомобільної техніки для різних цілей та в різних умовах;

- недостатня матеріальна забезпеченність етапів експлуатації;

- низький рівень підготовки та значний некомплект спеціалістів автомобільної служби усіх видів військ;

- наявність великої кількості номенклатури керівних документів з експлуатації автомобільної техніки.

Знання основ організації експлуатації автомобільної техніки є необхідною умовою успішного виконання поставлених задач і збереження при цьому машин в справному стані для подальших дій.

ІІ. Основна частина

1. Загальні положення. Порядок використання машин

Заходи щодо ефективного використання машин розробляються і здійснюються при плануванні та проведенні бойової підготовки і повсякденної діяльності військ .

Основними заходами щодо ефективного використання машин є :

- правильна розстановка машин за їх призначенням при розробці штатів військових частин ;

- укомплектування машинами військ тільки відповідно до штатів і табелів;

- раціональне планування заходів щодо бойової підготовки,

забезпечення польотів, будівельних, господарських та інших робіт з залученням з цією метою мінімальної кількості машин;

- першочергове використання для перевезення матеріальних засобів автомобілів народногосподарського призначення, обмеження використання з цією метою повноприводних автомобілів і особливо нових марок;

- широке застосування причепів, поєднання перевезення дрібних партій вантажів , визначення черговості виконання заяв на невеликі за витратами часу перевезення;

- організація централізованого перевезення вантажів, впровадження раціональних маршрутів та схем вантажопотоків, виключення зустрічних перевезень;

- завантаження порожнього автомобільного транспорту попутними вантажами військових частин;

- найбільш повне використання вантажопідйомності і вантажомісткості автомобільного транспорту (з урахуванням тактико-технічних характеристик);

- скорочення часу простою машин під вантажно-розвантажувальними операціями за рахунок механізації вантажно-розвантажувальних робіт , збільшення і завчасної підготовки фронту завантаження та розвантаження , пакетування , контейнеризації, підготовки вантажів до відправки та своєчасне оформлення супроводжувальних документів на вантаж;

- прикріплення військових частин з невеликою кількістю машин для технічного обслуговування та ремонту до частин, що мають штатні засоби технічного обслуговування та ремонту , станціям технічного обслуговування автомобілів гарнізонів , раціональне об’єднання дрібних парків та гаражів;

- виконання технічних заходів, що підвищують надійність і економічність роботи машин , особливо у складних умовах експлуатації;

- здійснення контролю за законністю використання машин, списуванням моторесурсів та пального, правильність обліку виконаної роботи ;

- систематичне підведення підсумків роботи машин;

- проведення профілактичних заходів щодо попередження дорожньо-транспортних пригод, поломок і аварій автомобільної техніки.

Використання машин - застосування їх за прямим призначенням з дотриманням установлених норм і правил та виконанням вимог безпеки руху.

Порядок використання машин у Збройних Силах України визначений “Інструкцією про порядок використання автомобільної техніки у Збройних Силах України” введеної в дію наказом Міністра оборони України від 10 січня 1995 року № 10 зі змінами, доповненнями внесеними наказами Міністра оборони України від 13 лютого 1995 року № 28 та від 25 квітня 2000 року № 118.

Використання машин планується та здійснюється тільки за штатним призначенням і в межах установлених річних норм витрат моторесурсів в мирний час на одну машину, які визначені наказами Міністра оборони України від 13 серпня 2003 року № 310 “Керівництво щодо визначення річних норм витрати моторесурсів у Збройних Силах України на мирний час”.

В воєнний час витрати моторесурсів здійснюються, виходячи із конкретних бойових задач. Витрати моторесурсів кожної машини підрозділу передбачені річним планом експлуатації та ремонту автомобільної техніки військової частини.

Основні річні норми витрат моторесурсів на одну машину на мирний час

Тип машин Групи експлуатації машин Додатково до річних норм для обкатки

Б

С Т У
1 2 3 4 5 6
1.Автомобілі, кмЛегковіВантажніСпеціальніКолісні транспортери типу ЛуАЗ2. Багатовісні колісні шасі , кмабо год. роботи двигуна3. Спеціальні колісні шасі , км або год. роботи двигуна4. Гусеничні тягачі транспортери – тягачі, у тому числі із встановленими на них озброєнням , військовою технікою , км або год. роботи двигунагусеничні транспортери у тому числі із встановленими на них озброєнням , військовою технікою , кмабо год. роботи двигуна5. Трактори ,год. роботи двигуна 5005005005003525020100101251050 50050050050035250201001022517,575 1200010000450040004000300200015060045110075300 2000020000600050001000067080008030002503000250600 100010001000100035035030030020 - 60

Особливості використання легкових автомобілів

Легкові автомобілі використовуються тільки за штатним призначенням для забезпечення службової діяльності посадових осіб, перевезення особового складу, транспортування озброєння, техніки та дрібних партій вантажу.