Смекни!
smekni.com

Організація станції технічного обслуговування автомобільного транспорту (стр. 6 из 8)

-Місцеві податки та збори:

-Готельний збір;

-Збір за парковку автотранспорту;

-Ринковий збір;

-Курортний збір;

-Податок з реклами;

-Збір за право використання місцевої символіки;

-Комунальний податок;

-Місцеві податки та збори, порядок їх сплати встановлюються органами місцевого самоврядування відповідно до переліку і в межах граничних розмірів ставок, встановлених законодавством України.

Важливу роль у податковій системі відіграють пільги, оскільки за їх допомогою стимулюється підприємницька активність, підвищуються обсяги інвестицій, виконуються благодійні заходи, зростає експорт тощо.

11.Бухгалтерська звітність підприємства

Згідно з вимогами ст. 11 Закону про бухоблік [4, с. 14] фінансова звітність підприємства включає:

1) Баланс (форма № 1);

2) Звіт про фінансові результати (форма № 2);

3) Звіт про рух грошових коштів (форма № 3);

4) Звіт про власний капітал (форма № 4);

5) Примітки до звітів (форма № 5).

Форми та порядок складання цих звітів містяться відповідно у П(С)БО 2 – П(С)БО 5, затверджених наказом Мінфіну України від 31.03.99 р. № 87 [4, с. 12], а вимоги до змісту інформації, що наводиться у Приміткам до звітів, містяться у всіх П(С)БО.

Баланс підприємства (Форма №1) складається із двох частин : активу та пасиву. Основною суттю балансу є рівні значення сум активу та пасиву. У свою чергу актив поділяється на такі розділи:

необоротні активи;

запаси і затрати;

грошові кошти, розрахунки та інші оборотні активи.

Суттєвою відмінністю вітчизняного балансу від стандартів Західної Європи ( GAAP) є те, що у останніх розділах активу розміщенні в оберненому порядку від вітчизняних. Тобто, спочатку, описується найбільш ліквідні активи, а потім менш ліквідні. На мою думку, Україні теж необхідно будувати баланс, який відповідає міжнародним стандартам в умовах глобальної інтеграції.

Пасив має наступні розділи:

капітал, фонди і резерви;

довгострокові зобов’язання;

розрахунки та інші довгострокові зобов’язання.

Баланс ВАТ «КАТП-13054» складається головним бухгалтером . На основі балансу визначається загальна фінансово – господарська діяльність підприємства ( зокрема, коефіцієнт адекватності капіталу, і дорівнює на даному підприємстві 1,22, коефіцієнт миттєвої ліквідності – 0,71, коефіцієнт покриття процентних платежів, коефіцієнт фінансової залежності, норма прибутку, рентабельність активів та інше).

12.Аналіз господарської діяльності

- аналіз показників рентабельності підприємства

Рентабельність – один із головних вартісних показників ефективності виробництва, який характеризує рівень віддачі активів і ступінь використання капіталу у процесі виробництва.

Коефіцієнти рентабельності – система показників, які характеризують здатність підприємства створювати необхідний прибуток в процесі своєї господарської діяльності. Коефіцієнти (показники) рентабельності визначають загальну ефективність використовуваних активів і вкладеного капіталу.

Показники рентабельності розрахововуються на основі Балансу ф.1 та Звіту про фінансові результати підприємства ф.2. В основу розрахунку показників рентабельності можуть бути покладені різні величини прибутку підприємства: валовий (маржинальний) прибуток, операційний прибуток, прибуток до виплати процентів і податку на прибуток (EBIT), прибуток до виплати податку на прибуток (EBT), чистий прибуток. Найчастіше для розрахунку коефіцієнтів рентабельності використовується чистий прибуток або прибуток до виплати процентів і податку на прибуток. Значення цих показників прибутку підприємства можна взяти ізтаблиці Вертикального (компонентного) аналізу фінансових результатів.

Аналіз рентабельності одиниці продукції

Реалізації,тис.грн Собівартість виробу Рівень рентабельності Відхилення від плану
За планом За звітом За планом За звітом За планом За фактичною ціною та плановою собівартістю За звітом Усього У т.ч за рахунок
ціни собівартості
39179,0 41934,0 30399,0 32783,0 28,88 37,95 27,91 -0,97 9,07 -10,04

За даними таблиці можна зробити висновок, що планові показники рентабельності щодо виробу знизились. Ми бачимо, що за рахунок ціни рентабельність підвищилась, але збільшення собівартості негативно вплинуло на рентабельність і перекрило позитивний вплив ціни.

Рентабельність продажів розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до чистого доходу від реалізації і характеризує ефективність продажів підприємства.

-характеристика ефективності продажів підприємства за звітній період

- характеристика ефективності продажів підприємства за попередній період

- визначення показників платоспроможності підприємства

Фінансова стійкість – характеристика стабільності фінансового стану підприємства, яка забезпечується високою часткою власного капіталу в загальній сумі використовуваних фінансових засобів.

Фінансова стійкість відбиває рівень ризику діяльності компанії і її залежності від позикового капіталу.

За результатами розрахунків фінансової стійкості можна зробити висновки:

• про інтенсивність використання позикових засобів;

• про ступінь залежності від короткострокових зобов'язань;

• про рівень довгострокової стійкості компанії без позикових засобів.

Аналіз фінансової стійкості (платоспроможності) підприємства здійснюється за даними балансу підприємства, характеризує структуру джерел фінансування ресурсів підприємства, ступінь фінансової стійкості і незалежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування діяльності.

Коефіцієнт фінансової незалежності (автономії) розраховується як відношення власного капіталу підприємства до підсумку балансу підприємства і показує питому вагу власного капіталу в загальній сумі засобів, авансованих у його діяльність.

Частина власного капіталу в загальній сумі фінансових ресурсів повинна, бути не меншою 50%, тобто коефіцієнт незалежності >= 0,5.

Коефіцієнт незалежності характеризує можливість підприємства виконати свої зовнішні зобов'язання за рахунок використання власних активів, його незалежність від позикових джерел.

Чим нижче значення коефіцієнта, тим вище ризик неплатоспроможності. Низьке значення коефіцієнта говорить про можливість дефіциту грошових коштів.

- інші показники


13.Аудит, перевірка та ревізія діяльності

Аудиторський висновок — це офіційний документ, засвідчений підписом та печаткою аудитора (аудиторської фірми), що складається у встановленому порядку за наслідками проведення аудиту і містить у собі висновок стосовно достовірності фінансової звітності, повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності.

Витяг с аудиторського висновку

Висновок 1.Фiнансова звiтнiсть ВАТ "Київське автотранспортне пiдприємство-2240" вiдповiдає встановленим вимогам дiючого законодавства України та прийнятої облiкової полiтики. 2Станом на 31.12.2005 року Статутний ВАТ "Київське автотранспортне пiдприємство-2240" сформовано та сплачено в повному обсязi, що в грошовому еквiвалентi становить 1200000,00 (Один мiльйон двiстi тисяч грн.,00 коп.), або 100 %. 3.Фiнансовi звiти "Товариства" вiдображають достовiрно у всiх суттєвих аспектах iнформацiю згiдно з визначеною концептуальною основою фiнансової звiтностi та вiдповiдають вимогам дiючого законодавства. 4. Згiдно розрахованих показникiв можна зробити висновок що фiнансовий стан ВАТ "Київське автотранспортне пiдприємство-2240" є стабiльно зростаючим. 5.По висновках роботи за 2005-й рiк пiдприємство є платоспроможним. Показники фiнансового стану Товариства на 31.12.2005р.: 1.Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi 0,13 2.Коефiцiєнт загальної лiквiдностi 3,74 3.Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi 0,32 4.Коефiцiєнт структури капiталу .2,09 Директор АФ "Укрфiнансаудит" В. П. Збожинський


Додаток 1

Відкрите акціонерне товариство "Київське автотранспортне підприємство -13054" засновано відповідно до рішення Регіонального відділення Фонду Державного майна України, шляхом перетворення державного підприємства «Київське державне автотранспортне підприємство 13054» у відкрите акціонерне товариство згідно закону України від 19.02/1997 № 89/97-ВР "Про приватизацію майна державних підприємств

Назва АТ:Повне найменування - Відкрите акціонерне товариство «Київське автотранспортне підприємство -13054»;Скорочене найменування - ВАТ «КАТП - 13054».Місцезнаходження АТ: м. Київ, вул.. Малинська, 20

2. МЕТА ТА ПРЕДМЕТ ДІЯЛЬНОСТІ АТ

Метою діяльності АТ є:

Задоволення потреб юридичних осіб та громадян у його роботах товарах, послугах, з метою ефективного використання майна

Предметом діяльності АТ є:

- здійснення внутрішніх і міжнародних вантажних та пасажирських перевезень автомобільним транспортом;

надання послуг населенню;

здійснення торговельно-закупівельної та комерційно-посередницької діяльності промисловими та продовольчими товарами, в тому числі через мережу власних магазинів та торгівельних площадок;

надання широкої гамми послуг по діагностиці, ремонту та технічному обслуговуванні автомобільного транспорту;

організація станції технічного обслуговування автомобільного транспорту;

виготовлення та оптова (в т.ч. експорт і імпорт) і роздрібна торгівля запасними частинами, вузлами і комплектуючими до механічних транспортних засобів;