Смекни!
smekni.com

Технічне обслуговування та ремонт ходової частини автомобілів МАЗ (стр. 4 из 6)

Для зменшення зносу сальника й направляюча поверхня штока герметично оброблена для отримання високої твердості, хромована і відполірована до високого класу чистоти. При переміщенні штока частину рідини, що просочується через зазор між штоком і його направляючою, стікає через отвори в порожнину корпусу 16, внаслідок чого усувається тиск на сальник.

У нижній частині робочого циліндру встановлено підставу 29 циліндра, що спирається на нижню голівку 31 амортизатора. Парні поверхні основи циліндру і нижньої головки амортизатора зроблені сферичними, що забезпечує правильну установку робочого циліндру на проточці підстави.

На підставі циліндра змонтований вузол клапану стиснення. В основі є два ряди наскрізних отворів, які розташовуються рівномірно по двох концентричних окружностях різних діаметрів. За зовнішньої окружності розташовані великі отвори, по внутрішній малі. Великі отвори закриті зверху плоским перепускним кланом 34, туляться до отворів конічною пружиною. Малі отвори закриті плоским клапаном 28 стиснення, який притискається до основи циліндричною пружиною 30 за допомогою гайки 32.

Переміщення штока щодо заснування обмежується з одного боку буртиком штока, а з іншого - торцем гайки штока. Крім робочого циліндру 17, в амортизаторі є ще й резервуар, утворений корпусом 16, нижньої головкою і гайкою 3 корпусу. Корпус приварений до нижньої голівки, а зверху на внутрішній поверхні корпусу нарізана різьба для гайки. Резервуар амортизатора ущільнюється гумовим кільцем 35, закріпленим між направляючою штока і корпусом сальника. Кільце 35 підтискається закручуванням гайки 3, що має отвори під ключ. Поверхня штока при висуванні його з циліндру захищається від пошкодження кожухом 14, привареним до верхньої голівки амортизатора.

Поглинання енергії коливальних рухів і перетворення її в тепло грунтується на тому принципі, що в результаті відносних переміщень рами і неподрессоренних частин автомобіля рідина, переганявша з однієї порожнини амортизатора в іншу через отвори з невеликим прохідним перетином, створює в амортизаторі великий опір. Опір різко зростає зі збільшенням швидкості перетікання рыдини, яка залежить від швидкості відносного переміщення рами та мосту, і, навпаки, це опір зменшується зі зменшенням швидкості. Розрізняють два періоди при коливанні рами щодо моста: зближення рами та мосту (хід стиску) та видалення мосту від рами (хід віддачі).

Найбільший опір створюється при видаленні рами від моста (ходу віддачі), тобто при розтягу амортизатора.

При ході віддачі верхнє кріплення амортизатора, пов'язане з рамою, а разом з ним і поршень з штоком віддаляються від нижньої частини, пов'язаній з передньою віссю і ресори. Переміщення поршня вгору зустрічає опір рідини, що знаходиться над поршнем, яка закриває перепускний клапан 20, розташований з боку надпоршневого простору. При цьому отвори на внутрішній поверхні не перекриваються пропускним клапаном, до них є вільний доступ рыдини, яка надходить до поршневого простору робочого циліндру через внутрішній ряд отворів, долаючи зусилля пружини 24 і віджимаючи клапан 23 від конічної поверхні поршня.

При переміщенні поршня вгору під ним звільняється додатковий обсяг для рідини, що дорівнює об'єму штока, який виводиться з робочого циліндру. Тому при переміщенні поршня вгору частину рідини, що дорівнює обсягу виведеного з робочого циліндру штока, перетікає з порожнини Б резервуара в підпоршневий простір Г робочого циліндру через відкритий перепускний клапан 34, розташований в корпусі клапану стиснення, долаючи зусилля конічної пружини.

Одночасно надлишковий обсяг рідини, що вводиться рівний частині штока, витісняється в резервуар, попередньо долаючи опір клапану 28 стиснення. При цьому під дією тиску рідини перепускний клапан 34 на корпусі клапану стиснення закрито.

Опір амортизатору в період ходу стиснення створюється зусиллям пружини 30 клапану стиснення. Від швидкості переміщення поршня залежить і зусилля, що розвивається амортизатором. Тому амортизатор створює незначний опір при малих швидкостях коливання підвіски автомобіля, наприклад при русі автомобіля по хорошій дорозі, що має невеликі нерівності. У цьому випадку рідина перетікає в порожнину амортизатора через калібрований проріз В на поршні і дросельні щілини на торцях підстави клапану стиснення.

Під час руху по поганій дорозі швидкість коливань автомобіля зростає. Щоб поглинути що розвивається при цьому енергію і запобігти розгойдуванню кузова, амортизатор повинен надавати великий опір. Тому при зростанні швидкості коливання автомобіля - збільшення швидкості переміщення поршня - підвищиться тиск рідини, а отже, і збільшиться зусилля, що розвивається амортизатором.

Зусилля амортизатора буде збільшуватися до тих пір, поки не відкриється клапан віддачі або стиснення на величину, достатню для перетікання рідини у вільні порожнини, при цьому амортизатор розвантажується. Розміри прорізу на поршні під клапаном віддачі та дросельних прорізів Д на торці підстави клапану стиснення визначають темп наростання опору амортизатора. Найбільший опір, що розвивається амортизатором, залежить від сили пружин клапанів віддачі стиснення.

Клапани, розміри отворів і пружин підібрані таким чином, щоб сила опору при віддачі була приблизно 600-700 кгс, а при стисненні 40-100 кгс.

Висока плавність ходу автомобілів у великій мірі залежить від ефективності гідравлічних амортизаторів, які поглинають енергію удару як при плавному, так і при різкому стисненні і віддачі ресор. Внаслідок цього різко зменшується амплітуда коливання автомобіля і забезпечується комфортабельна їзда для водія і пасажирів

Технічне обслуговування

При кожному ТО-1 перевіряють надійність кріплення амортизаторів, справність гумових втулок верхньої і нижньої опор.

Торцеві шайби повинні щільно прилягати до втулки, обмежуючи їх деформацію, що необхідно для збільшення довговічності втулок. Після перших 3000 км пробігу необхідно підтягнути зовнішню гайку амортизатора, для чого амортизатор знімають з автомобіля.

Закріпивши амортизатор в лещатах за нижню голівку, необхідно розтягнути його настільки, щоб кожух зійшов з корпусу амортизатора. Тільки після цього можна спеціальним ключем підтягти зовнішню гайку амортизатора.

Періодично слід перевіряти надійність сальникового ущільнення. Якщо необхідно, долити робочу рідину. Тектя можна усунути, підтягнувши гайку 3 корпусу. Якщо тектя не припиняється, замінити сальник 9 штока. При цьому мітка «Низ» на сальнику повинна бути розташована знизу. Таке положення забезпечить правильну роботу маслогонних канавок сальника.

Міняти робочу рідину амортизатора слід через 25 - 30 тис. км пробігу автомобіля. Перед заміною робочої рідини деталі амортизатора ретельно промивають гасом.

Для заправки амортизатора рідиною шток з поршнем висувають в циліндр в нижнє положення, заливають 850 см3 робочої рідини, а потім закривають циліндр що направляє, переміщують сальник резервуара до направляючої і загортають гайку корпусу.

Амортизатор розбирають, якщо він не чинить опору при зміні рідини і витоку рідини. Без особливої необхідності розбирати амортизатор не слід. Розбирати амортизатор необхідно тільки в умовах, що виключають попадання бруду і пилу на деталі.

2.4 Колеса й шини

При цьому варто розрізняти люфт у підшипниках ступиці колеса й люфт у втулках шворня. Для визначення люфту в підшипниках треба просунути руку між спицями маточини й покласти палець на торець гальмового барабану. Погойдуючи ломиком колесо, визначити наявність хитавиці в підшипниках. Для заміни втулок шворня рекомендується передню вісь зняти з автомобіля.

Порядок зняття передньої осі з автомобіля наступний: послабити гайки кріплення передніх коліс і гайки драбин ресор; підняти домкратом поперемінно передню частину автомобіля й поставити на підставки або козла; зняти колеса, амортизатори, відокремити повздовжню кермову тягу від поворотного важелю й гальмові шланги від гальмових камер; піджати вісь домкратом і, поперемінно відвертаючи гайки драбин ресор, звільнити балку від ресор; викотити передній міст з-під шасі автомобіля.

Розбирання передньої осі. Розбирання й складання передньої осі зручніше робити на стенді. Порядок розбирання наступний: відокремити й зняти поперечну кермову тягу; зняти кришку ступиці, відвернути гайки підшипників і зняти ступицю з барабаном; зняти регулювальний важіль, відтяжні пружини гальмових колодок, колодки й видути розтискний гальмовий кулак; зняти супорт.

Зняти важіль повздовжньої кермової тяги й кермової трапеції; відвернути гайку шкворня й вибити шкворінь; зняти поворотну цапфу, підшипник шкворня, шайбу й регулювальні прокладки. Розібрані деталі передньої осі промивають і ретельно оглядають. Зношені або ушкоджені деталі заміняють новими. Найбільше що часто зустрічаються дефектами балки передньої осі є погнутість її, зношування посадкового місця під шкворінь і зношування отворів під головки центрових болтів ресори.

Погнутість балки викликає зміна кутів нахилу шворнів розвалу коліс, що призводить до погіршення керованості автомобіля, нерівномірному зношуванню шин. Балку на вигин перевіряють у пристосуванні. У випадку вигину балку передньої осі піддають холодному виправленню під пресом, після чого знову її перевіряють у пристосуванні. Отвір під шкворінь перевіряють конусним калібром.

При постановці в отвір калібр не повинен мати хитань і виходити за верхній торець балки своєї торцевої поверхні з боку меншого діаметра більше I мм. При виході торця калібру більше I мм роблять ремонт постановкою втулки. У випадку зношування отвору під центровий болт більше 26 мм дефектний отвір заварюють і сверлять нове діаметром 25 мм. Шкворінь поворотної цапфи й розпірна втулка зношуються по зовнішньому діаметрі й можуть бути встановлені без ремонту при зношуванні до діаметра не менш 49,94 мм.