Смекни!
smekni.com

Технічне обслуговування та ремонт ходової частини автомобілів МАЗ (стр. 5 из 6)

При більшому зношуванні зовнішнього діаметру великої шийки шкворня або розпірної втулки ці деталі потрібно замінити. Характерними дефектами поворотних цапф є: зношування втулок шкворня й зношування шийок під підшипники. Втулки шкворня варто міняти у випадку, коли зазор у сполученні з шкворнем, втулка перевищує 0,1 мм. Після запресовування нових втулок їх варто розгорнути до діаметру 39 мм. Втулки розгортають розгорненням, що має напрямні для забезпечення співвісності отворів втулок.

При розгортанні втулок необхідно: запресувати в поворотну цапфу бронзову втулку шворня й посадити напрямну втулку 3 (у другий отвір під втулку шкворня); розгорнути розгорненням бронзову втулку шкворня; витягти напрямну втулку й на її місце запресувати другу бронзову втулку шкворня. Розгорнути другу втулку шкворня (знову запресовану), при цьому ріжучу частину розгорнення пропускають через раніше розгорнуту (першу) втулку шкворня, що служить напрямляючою для другої втулки.

Зношування шийок поворотної цапфи допускається: під зовнішній підшипник до діаметру 42,94 мм, під внутрішній до діаметру 64,93 мм. У випадку наявності зазорів у шарнірних з'єднаннях кермової трапеції необхідно розібрати шарніри кермових тяг, замінити зношені деталі, зібрати шарніри, перевірити й при необхідності відрегулювати сходження передніх коліс. Складання передньої осі проводять у порядку, зворотному розбиранні.

При цьому необхідно звернути особливу увагу на надійність кріплення кульових пальців тяги кермової трапеції й кріплення важелів кермових тяг до поворотних цапф. Якщо в конічних з'єднаннях пальців і важелів після затягування гайок відчувається люфт, то в цьому випадку необхідно зношені деталі замінити новими. Передню вісь установлюють на автомобіль у послідовності, зворотної зняттю.

Після установки осі на автомобіль необхідно перевірити регулювання підшипників ступиці коліс (у зборі з колесом), зробити регулювання збіжності коліс і перевірити кути повороту коліс.

Колеса й шини: колеса знімні, бездискові, штамповані складаються з обода й знімного бортового кільця, що втримується на ободі пружинним замковим кільцем, установлюваним у канавці обода. Замкове кільце є другою конічною полицею обода для посадки шин.

Внутрішня поверхня обода колеса під канавкою для замкового кільця має конус, по якому центрується колесо на конічній обробленій поверхні шести литих спиць ступиці. Передні колеса одинарні, задні подвійні. Для забезпечення необхідної відстані між шинами задніх здвоєних коліс між ободами ставлять розпірне кільце.

Колеса встановлюють на конічну посадкову поверхню ступиці й кріплять до них притисками за допомогою гайок, що нагвинчуються на болти. Болти зафіксовані від провертання й випадання в гніздах кожної спиці колеса. Притиски задніх коліс відрізняються від передніх. Вони мають скіс, що одночасно центрує й затискає зовнішній обід колеса. Гайки й болти кріплення коліс із правої й лівої сторони мають праве різьблення.

Своєчасна підтяжка гайок кріплення коліс необхідна, щоб запобігти биттю коліс і тим самим підвищити термін служби шин. Необхідно підтримувати нормальний тиск у шинах. Перевіряти кріплення коліс і тиск у шинах необхідно щодня перед виїздом. При перевірці тиску шини повинні бути холодними. Треба також оглядати шини запасних коліс. Ушкоджені шини варто замінити. Їзда на спущених шинах неприпустима навіть на короткі відстані, тому що це веде до швидкого їхнього зношування.

Зношування шини збільшується від перевантаження, особливо при експлуатації автомобіля у важких дорожніх умовах. Перевантаження приведе до перенапруги й підвищеного нагрівання покришок. Протектор може також руйнуватися внаслідок різкого рушання з місця, різкого гальмування й тривалого буксування. Не рекомендується застосовувати на одному автомобілі шини з різним малюнком і зношуванням протектора, особливо на здвоєних задніх колесах.

Більша різниця в довжині окружності цих коліс приводить до постійної роботи шестерень диференціала, зайвим зносом і втратам на тертя в диференціалі. Ланцюгами противоковзання рекомендується користуватися тільки при необхідності, тому що при русі з ланцюгами на твердих дорогах шини псуються.

Демонтаж і монтаж шин. Порядок демонтажу й монтажу шин на бездисковий обід наступний. Покласти колесо бортовим кільцем нагору й спустити повітря з камери.

Вставити пряму лопатку між бортовим кільцем і шиною й віджати борт шини долілиць. У зазор, що утворився, між бортовим кільцем і шиною вставити вилочну лопатку таким чином, щоб пряма лопатка перебувала в пазу вилочної лопатки, а самі зуби вилочної лопатки надійно підхоплювали бортове кільце. Послідовно пересуваючись по окружності колеса й віджимаючи борт шини прямою і вилочною лопатками, зняти борт шини з конічної полиці замкового кільця.

Вставити кінець прямої лопатки в проріз на замковому кільці й віджати вилочною лопаткою, підняти кільце із замкової канавки, при цьому замкове кільце нагору. Утримуючи замкове кільце вилочною лопаткою в піднятому положенні, завести кінець прямої лопатки під торець замкового кільця. Підтримуючи кільце рукою, прямою лопаткою вичавлювати замкове кільце, поки воно не вийде повністю із замкової канавки обода.

Колеса і шини

На автомобілях МАЗ встановлюються колеса бездискових конструкцій. Основною відмінною рисою таких коліс є кріплення обода безпосередньо до ступениці колеса, що визначило і конструкцію ступениці.

Литі ступениці з ковкого чавуну мають внутрішні порожнини для розміщення колісних підшипників і по шість спиць, що забезпечують достатню міцність і твердість конструкції. Спиці передньої ступениці мають коритоподібний розтин, всі спиці з внутрішньої сторони з’єднані фланцем, до якого кріпиться гальмівний барабан колісного гальма.

Ступиця заднього колеса має більш складну конфігурацію, ніж переднього. Спиці заднього колеса утворюють замкнутий коробчатий перетин, відкрите кільце з боку більшого діаметра. Спиці ступениць мають оброблені посадочні поверхні під відповідні поверхні обода. Сполучається з ободом поверхні спиць ступениці оброблені під кутом 28. Такий самий кут конуса отриманий в прокаті під замковою частиною обода.

Колесо надягає на ступеницю таким чином, що конічною поверхнею обід 6 встановлюється на конуси спиць і притискається до них шістьма притисками 2. Притиски затягуються гайками 3 на болтах 4, вставлених з внутрішньої сторони в зафіксованих від провертання чотирьохгранними головками в гніздах спиць. Крім того, болти 4 утримуються від випадання шплінтом 5, що встановлюються в їх стержень із зовнішнього боку спиці.

З одного боку притиски мають циліндричний відросток, який входить в отвір у спиці, тому при затягуванні притиску виключається можливість його провертання.

Обід заднього внутрішнього колеса встановлений на конічній поверхні внутрішньої частини спиці задньої ступиці. Необхідна монтажна відстань між шинами здвоєних задніх коліс забезпечується проставочним розпірним кільцем 9, яке для збільшення жорсткості з обох сторін має відбортовки, а для зменшення ваги - вирізи на циліндричній поверхні. Розпірне кільце передає також зусилля затягування гайок і притисків, що кріплять зовнішнє заднє колесо, на внутрішнє заднє колесо, посаджене на конічні поверхні спиць задньої ступиці. Заднє зовнішнє колесо при цьому центрується на конічних поверхнях притисків кріплення задніх коліс.

Необхідно звернути увагу на те, що при встановленні шин застосовуються більш вузькі розпірні кільця і подовжені притиски задніх коліс в порівнянні з аналогічними деталями при установці шин 320 - 508.

Для запобігання провертання коліс на спицях ступениці у разі ослаблення кріплення на кожному колесі є два обмежувача.

Колеса автомобіля - штамповані, бездискові, зі знімним бортовим і замковим кільцями.

Знімне бортове кільце 8 утримується на ободі пружинним замковим кільцем 7, що встановлюються в канавки обода.

Обід колеса від бортів до середини має конічну поверхню, яка забезпечує більш надійну посадку і кріплення шини, що сприяє підвищенню її довговічності.

Відкидний кронштейн в нижній частині має отвори. За допомогою осі цей кронштейн шарнірно з'єднаний з кронштейном запасного колеса, привернутої до рами. На верхній частині відкидного кронштейну зроблені три масивні отвори, рівномірно розташовані по колу і жорстко пов'язані між собою литими ребрами.

Зверху на відкидному кронштейні встановлено сідло запасного колеса, яке має три отвори для з'єднання з відкидним кронштейном і три жорсткі литі спиці коробчатого перетину з обробленими на конус кінцями (аналогічно спиць ступениці коліс) для кріплення до них обода запасного колеса. У спиці сідла ввернуті три шпильки, розташовані по колу, діаметр якої дорівнює діаметру окружності розташування болтів у спицях ступениці коліс. Колесо прикріплене до сідла гайками і притисками.

Відкидний кронштейн може бути піднятий; у піднятому положенні він утримується відкидною засувкою, яка під впливом пружини прагне завжди бути закритою.

Для відкриття засувки і звільнення відкидного кронштейну є довга рукоятка, встановлена в тримачі кронштейну, привернута до рами.

Щоб опустити запасне колесо, досить відвернути гайки шпильок, що утримують відкидний кронштейн у піднятому положенні, підняти колесо і за допомогою рукоятки відкинути засувку, яка утримує кронштейн. При опущеному відкидному кронштейні закріплене на ньому колесо стосується землі.