Смекни!
smekni.com

Технічне обслуговування та ремонт ходової частини автомобілів МАЗ (стр. 6 из 6)

При підйомі відкидного кронштейну з запасним колесом рекомендується користуватися талью, яка є в наборі приладдя водія.

Тримач запасного колеса на автомобілі МАЗ-504В, -5429 і-5430 (77) з механічним підйомом і опусканням колеса встановлений на лівій повздовжній балці рами. Відкидний кронштейн 1 утримувача шарнірно пов'язаний з нерухомо закріпленим на поздовжньої балці рами кронштейном, в якому змонтовано механізм запасного колеса.

Вороток 4 підйому запасного колеса проходить через щоки нерухомого кронштейна і закінчується конічним хвостовиком.

На конічній частини воротка, яка виступає з кронштейна, змонтовані храповик 7 і гальмо воротка, що представляє собою набір тарельчатий пружин.

Для підняття колеса з землі його ставлять у відкидний кронштейн і обертають комірець спеціальним ключем. При цьому на комірець намотується трос і відкидний кронштейн піднімається разом з колесом. Храповик, насаджений на комірець, обертається разом з ним і утримується собачкою від провертання у зворотному напрямку.

Опускання колеса забезпечується натисканням на нього вниз зусиллям руки для подолання сили притиснення тарільчатими пружинами храповика, посадженого на конус воротка.

У результаті прослизання храповика колесо почне помітно опускатися.

Технічне обслуговування

Перед кожним виїздом необхідно перевіряти затягування гайок кріплення коліс. При затягуванні гайок не слід нарощувати плече ключа, оскільки це може призвести до зриву різьблення або скручування болтів. При експлуатації автомобільних шин необхідно суворо дотримуватися наступних основних правил:

щоденно перед виїздом перевіряти тиск у шинах і при необхідності доводити його до норми. Зменшення внутрішнього тиску в шинах від норми на 25% знижує термін служби їх приблизно на 25-40%;

не перевантажувати шини. Вантаж повинен рівномірно розподілятися по кузову автомобіля. Для перевезення довгомірних вантажів використовувати причепи-розпуски. Не можна допускати завантаження автомобіля вище його номінальної вантажопідйомності. Перевантаження шин на 25% знижує термін їх служби приблизно на 40%;

- гальмувати автомобіль плавно, не допускаючи ковзання коліс, так як ковзання призводить до підвищеного зносу протектора;

- ланцюги проти ковзання надягати тільки при дійсної необхідності і знімати їх, як тільки необхідність минула;

- стежити за тим, щоб на шини не потрапляли паливо, масло та інші нафтопродукти, оскільки це руйнує їх;

- не допускати комплектування автомобіля шинами з різними типами малюнка протектора. Різниця в глибині малюнка протектора шин здвоєних не повинна перевищувати 3 мм (при розмірі канавки рисунка протектора по центру головної алеї). Велика різниця призводить до постійної роботи шестерень диференціала, зайвим зносу і втрат на тертя в диференціалі;періодично, а також перед зняттям коліс, слід перевіряти стан обмежувачів провертання коліс. При пошкодженні обмежувачів необхідно перед зняттям коліс випустити повітря з камер (з метою безпеки).

Для зняття коліс варто відвернути всі гайки кріплення колеса на шість обертів, вивісити домкратом колесо (колеса) і за допомогою лопатки для монтажу шин звільнити притиски (для задніх коліс).


3. Норми витрати палива й мастильних матеріалів

Норми витрати палива встановлено для бортових автомобілів та автопоїздів, що експлуатуються, на пробіг автомобіля й транспортну роботу, виконану за пробіг.

Витрата палива на виконання транспортної роботи (на 100 т- км) для автомобілів з дизелем — 1,3 л.

Автомобіль МАЗ за пробіг 250 км виконав транспортну роботу, що дорівнює 750 т- км. Визначимо витрату палива за нормою. Витрата палива на пересування автомобіля становить: 25 (250/100) = 62,5 л,

а на виконання транспортної роботи: 1,3 (750/100) = 9,75 л.

Загальна витрата палива: 62,5 + 9,75 = 72,25 л.

Норми витрати мастильних матеріалів. Допустима витрата їх визначається за кількістю витраченого палива.

Оливи для карбюраторних двигунів може бути витрачено з розрахунку не більше ніж 2,4 л на кожні 100 л палива, передбачених нормами, а для дизелів — не більш як 3,2 л.

Оливи для мащення трансмісії автомобіля може бути витрачено на кожні 100 л палива за нормами 0,3 л для автомобілів, шо працюють на бензині й газі, та 0,4 л — для автомобілів, які працюють на дизельному паливі.

Консистентного мастила може бути витрачено не більше ніж 0,2 кг на 100 л палива для автомобілів, що працюють на бензині та газі, й не більше ніж 0,3 кг — для автомобілів, які працюють на дизельному паливі.

Норми витрати оливи (мастила) для автомобілів, що експлуатуються менше ніж три роки, знижуються до 50% і можуть збільшуватися до 20% для автомобілів, які експлуатуються понад вісім років.


Перелік використаної літератури

1. Автомобили МАЗ-500. Руководство по ремонту, эксплуатации и техническому обслуживанию: М.: Третий Рим, 2002. – 185с.

2. Бабушко С.М. Ремонт тракторов и автомобилей. – К.: Висшая школа. 1982. – 344с.

3. Кисликов В.Ф., Лущик В.В. Будова і експлуатація автомобілів: Підручник. – К.: Либідь, 2002. – 400с.

4. Лауш П.В. Техническое обслуживание и ремонт машин. – К.: Висшая школа, 1989. – 350с.

5. Полянський С.К. Будівельно-дорожні та вантажопідіймальні машини. – К.: Техніка, 2001. – 624с.