Смекни!
smekni.com

Транспортні компанії та транспортні послуги на ринку послуг (стр. 2 из 4)

Найвищий рівень конкуренції спостерігається в сегменті транспортно-експедиторських послуг, що пов'язано з великою кількістю компаній, що працюють в сфері організації вантавантажоперевезень, і досягненням відносного балансу між попитом і пропозицією на ринку.

Ідентифікація потреби в транспортному обслуговуванні ґрунтується на принципі сегментації послуг, тобто групування споживачів відповідно до тих чи інших критеріїв обслуговування. На ринку руху товарів та їх доставки споживачам можна виділити два сегменти обслуговування, тобто дві групи покупців. Перша зосереджує свою увагу на постачанні товарів (термінах та інтенсивності,повноті замовлення); друга – віддає перевагу зв’язкам з постачальниками, якості комунікацій та легкості замовлення.


4.Основними сегментами транспортно-логістичного ринку є:

· вантажоперевезення та транспортно-експедиторські послуги;

· комплексні логістичні послуги, до яких належать послуги збереження та дистрибуції товарів;

· управлінська логістика, зокрема й послуги з оптимізації логістичних бізнес-процесів.

До ключових параметрів якості транспортного обслуговування споживачів належать:

· час від отримання заявки на перевезення до доставки;

· надійність та можливість доставки за вимогою;

· наявність запасів, стабільність постачання;

· повнота та ступінь доступності виконання замовлення;

· зручність розміщення та підтвердження замовлення;

· об’єктивності тарифів та регулярність інформації щодо затрат на обслуговування;

· можливість надання кредитів;

· ефективність переробки вантажів на складах;

· якість упаковки, а також можливість виконання пакетних та контейнерних перевезень.

Чіткість обслуговування споживачів послуг характеризується тривалістю циклу обслуговування, який вимірюється часом від отримання заявки до її виконання. Діяльність посередників у сфері транспортних послуг спрямована на виконання таких функцій: постачання маркетинговою інформацією, налагодження контактів зі споживачами послуг,підписання договорів, адаптація послуг до потреб споживачів, забезпечення складами та експедиційними послугами в разі потреби, фінансування, розподіл ризику.

Кожне підприємство, що надає транспортні послуги та працює в ринкових умовах, повинно розробити власну цінову політику – систему поглядів, принципів і концепцій щодо ціноутворення і використання тарифів, яка характеризується здатністю до адаптації та самовдосконалення.

Щодо перевезень, які є одними з різновидів транспортних послуг, то вони поділяються на декілька видів: автомобільні перевезення, залізничні перевезення, перевезення водним транспортом, авіаперевезення. Автомобільні перевезення в Україні є одним з найпопулярніших видів доставки вантажів серед решти видів вантажоперевезень. Вантажні автоперевезення, які здійснюються бортовим і тентованим транспортом різної вантажопідйомності, є найуніверсальнішими видами вантажоперевезень, оскільки доставка вантажу здійснюється за принципом “від дверей до дверей”. Вантажоперевезення повинні здійснюватися за оптимальним маршрутом, а для такої країни, як Україна, це дуже важливо. Кожне автотранспортне підприємство перебуває в умовах, що постійно змінюються, тому необхідний всебічний і ретельний аналіз ринку транспортних послуг. Необхідно розрізняти поняття перевезення та автотранспортної послуги: перевезення – це основна послуга, товар автотранспортного підприємства, тоді як автотранспортна послуга з погляду маркетингу є також сервісною послугою.

Сегментування ринку автотранспортних послуг описується таким алгоритмом: аналіз вимог потенційних клієнтів до послуг АТП; формування однорідних груп клієнтів, які ставлять схожі вимоги до автотранспортних послуг, що надаються; дослідження технологічного чи виробничого процесу, виявлення можливостей його удосконалення; оцінка конкурентоспроможності послуги; розробка маркетингових програм для основних сегментів ринку; оцінка економічного результату формування сегмента і реалізації маркетингової програми.

Конкурентоспроможністю автотранспортної послуги називається комплекс споживацьких та вартісних характеристик послуги, що зумовлює її переваги для клієнтурипорівняно з аналогічними послугами інших автотранспортних підприємств.

Діяльність автотранспортного підприємства, основана на маркетинговій концепції управління, як правило, здійснюється за одним чи за кількома напрямами: збільшення обсягів реалізації автотранспортних послуг на ринках в результаті активізації маркетингової діяльності за рахунок залучення нових клієнтів, тарифного маневрування, удосконалення організації перевезень тощо; розширення кількості та розмірів ринку збуту автотранспортних послуг через розвиток парку рухомого складу, створення філіалів та зупинок в сусідніх регіонах; розробка, пропонування та реалізація нових автотранспортних послуг тощо.

5.В Україні є достатня кількість різноманітних транспортних компаній, що обслуговують не лише нашу країну. Розглянемо функції транспортних компаній на прикладі трьох вибраних мною компаній: Аеросвіт, УкрАвто, Автолюкс.

Авіакомпанія "Аеросвіт" стала однією із перших українських авіакомпаній, що почала ще у жовтні 1994 року формувати свій парк повітряних суден виключно з літаків західного виробництва типу Боїнг, найдосконаліших з точки зору безпеки та комфортабельності.На сьогоднішній день флот авіакомпанії нараховує вже 12 сучасних літаків виробництва Боїнг, серед яких:

9 середньомагістральних:

2 - В737-300

4 - В737-400

3 - В737-500

3 далекомагістральних літаки:

3 - В767-300ER

Також "Аеросвіт" експлуатує один ближньомагістральний літак нового покоління АН-148

Крім того, Авіакомпанія залишається єдиним вітчизняним авіаперевізником, який опанував прямі безпосадкові міжконтинентальні маршрути до країн Північної Америки та Азії. Завдяки цьому ми формуємо транзитні (трансферні) потоки та вносимо значний вклад у перетворення міжнародного аеропорту "Бориспіль" на провідний східноєвропейський вузловий аеропорт (хаб).

В процесі поповнення флоту Авіакомпанія співпрацює за лізинговими схемами з провідними світовими лізинговими компаніями, серед яких ILFC, GATX, CIT, Boeing Capital Corporation та ін.

Стратегія Авіакомпанії "Аеросвіт" передбачає протягом найближчих п'яти років подвійне розширення власного середньомагістрального та чотирьохкратне розширення далекомагістрального парку повітряних суден. Також через декілька років очікується поступовий перехід на літаки нового покоління, серійний випуск деяких типів з яких ще не розпочинався. Таким чином, наша авіакомпанія планує стати одним із перших замовників серед авіакомпаній Східної Європи та СНД найсучасніших повітряних суден.

Головний пріоритет роботи – забезпечення безпеки польотів. Всі літаки Авіакомпанії регулярно проходять технічне обслуговування в кращих сервісних центрах і в повній мірі відповідають всім нормам безпеки.

Предметом особливої гордості є льотний загін. Завдяки льотному складу за всю історію існування Авіакомпанії не відмічено бодай жодної серйозної авіаційної пригоди або інциденту. Екіпажі регулярно здійснюють перепідготовку на базах компаній "Carnіval Airlines" (США), "Olympic Airways" (Греція) та "Czech Airlines" (Чехія).

Авіакомпанія «АероСвіт» є найбільшим авіаційним вантажним перевізником, а також входить в трійку провідних авіаційних перевізників України та відповідає найвищим українським та міжнародним стандартам.

Сьогодні Директорат вантажних перевезень авіакомпанії «АероСвіт» цілодобово, 365 днів на рік, здійснює наземне обслуговування авіаційних вантажів (у тому числі вантажів, що потребують спеціальних умов обробки), має спеціалізовані складські приміщення для звичайних та спеціальних вантажів, здійснює бронювання та продаж вантажних авіаперевезень на регулярні рейси Авіакомпанії та рейси інтерлайн-партнерів: Aerocharter, Air Baltic, Air Canada, Air Moldova, American Airlines, Asiana Airlines, Belavia, Cathay Pacific Airways, China Airlines, Czhech Airlines, Donbassaero, Estonian Air, Jet Airlines, K-Mile Air, Korean Air, Kuwait Airways Corporation, Lithuanian Airlines, Lot Polish Airlines, LTU International Airways, Malaysian Airline System Berhad, Malev Hungarian Airlines, Nippon Cargo Airlines, Orient Thai Airlines, Royal Jordanian Airlines, Saudi Arabian Airlines, Sky Star Airways, Srilankan Airlines, Thai Airways, Ukraine International Airlines.

Директорат вантажних перевезень авіакомпанії «АероСвіт» здійснює свою діяльність, керуючись положеннями, що прийняті ІСАО (Міжнародна організація цивільної авіації) та IATA (Міжнародна асоціація повітряного транспорту).

Якісне обслуговування клієнтів гарантоване висококваліфікованим персоналом. Спеціалісти Директората вантажних перевезень Авіакомпанії «АероСвіт» мають спеціальну професійну підготовку, підтверджену необхідними сертифікатами українського та міжнародного зразку у сфері вантажних перевезень.

· послуги бронювання та інформації щодо вантажних авіаперевезень;

· наземна обробка вантажів та пошти на регулярних і чартерных рейсах, які виконуються українськими та міжнародними авіаперевізниками як пасажирськими, так і вантажними літаками;

· широкий спектр складських/термінальных послуг та спеціалізованих процесів;

· Обробка вантажу на складі;

· Обробка пошти;

· Інформаційна підтримка та обробка документації;

· Розшук вантажу та інформування про його статус;

· Обслуговування чартерів;

· Обслуговування авіаційних траків;

· Зберігання та осблуговування засобів пакетування;

· Експрес-обробка вантажів;

· Зберігання вантажу;

· Обробка та зберігання спеціальних вантажів:

o зі спеціальним температурним режимом;

o живі тварини та вразливі вантажі;