Смекни!
smekni.com

Ремонт та технічне обслуговування карбюратора "Solex" (стр. 2 из 9)

Система неодруженого ходу і перехідна система вторинної камери:

1 - гвинт регулювання складу суміші на неодруженому ходу; 2 - щілинний перехідний отвір; 3 - отвір забору повітря, що емульсує, в систему неодруженого ходу: 4 - головний паливний жиклер первинної камери; 5 - емульсивний колодязь головної дозуючої системи первинної камери; 6 - перехідний отвір вторинної камери; 7 - паливний жиклер перехідної системи вторинної камери; 8 - повітряний жиклер перехідної системи; 9 - проти-дренажний отвір; 10 - повітряний жиклер системи неодруженого ходу; 11 - отвір паливного жиклера неодруженого ходу; 12 - паливний жиклер системи неодруженого ходу; 13 - голка клапана з пластмасовим наконечником; 14 - електромагнітний клапан; 15 - емульсивний канал.

Далі, по похилому, а потім вертикальному каналах, закритих з торців технологічними заглушками 6 (малий. 6), повітря подається в зону змішення з паливом, тобто отвору для електромагнітного клапана.

Вигляд на корпус карбюратора зверху:

1 - отвір підведення топливовоздушной емульсії до каналів системи холостого ходу в корпусі карбюратора; 2 - отвір емульсивного колодязя головної дозуючої системи первинної камери; 3 - отвір корпусу розпилювачів прискорювального насоса зі всмоктуючим клапаном;

4 - глухий невживаний отвір в корпуси; 5 - канал підведення повітря в систему холостого ходу з простору дифузора первинної камери; 6 - топливозаборное отвір прискорювального насоса; 7 - лівий (по ходу руху) отвір сполучного каналу секцій поплавцевої камери; 8 - кільце ущільнювача;

9 - топливозаборный канал системи холостого ходу; 10 - отвір підведення топливовоздушной емульсії до каналів перехідної системи вторинної камери;

11 - отвір емульсивного колодязя головної дозуючої системи вторинної камери; 12 - правий (по ходу руху) отвір сполучного каналу секцій поплавцевої камери; 13 - контактний датчик закритого положення дросельної заслінки; 14 - отвір підведення розрідження до пускового пристрою; 15 - колодка електричного роз'єму датчика закритого положення дросельної заслінки; 16 - виїмка для підведення топливовоздушной емульсії з кришки в канали системи холостого ходу корпусу карбюратора.

Вигляд на кришку карбюратора знизу:

1 - штуцер перепускання палива; 2 - топливоподводящий штуцер;

3 - отвір підведення палива до паливного жиклера холостого ходу; 4 - повітряний жиклер холостого ходу; 5 - електромагнітний клапан на паливному жиклері холостого ходу; 6 - отвір підведення топливовоздушной емульсії до каналів системи холостого ходу в корпусі карбюратора; 7 - отвори підведення повітря до повітряних жиклерів головних дозуючих систем; 8 - отвір підведення розрідження до пускового пристрою; 9 - паливний жиклер перехідної системи вторинної камери з топли-возаборной трубкою; 10 - паливний жиклер эконостата з топливозаборной трубкою; 11 - розпилювач эконостата; 12 - отвір підведення топливовоздушной емульсії до каналів перехідної системи вторинної камери; 13 - пробка сітчастого фільтру; 14 - вісь тримача поплавців; 15 -тримач з поплавцями.

Вигляд карбюратора зверху:

1 - розпилювач эконостата; 2 - повітряний жиклер перехідної системи вторинної камери; 3 - заглушка каналу эконостата; 4,7 - отвори балансувань поплавцевої камери; 5 - отвори підведення повітря до головних повітряних жиклерів; 6 - заглушки каналів системи холос

У корпусі карбюратора (мал. 4) виконані наступні канали системи холостого ходу: перш за все це вертикальний канал 5 подач повітря в систему із зони дифузора первинної камери до повітряного жиклера, що стикує з каналом 4 (мал. 5) в кришці, а також емульсивний канал 1, (мал. 4) що стикує з отвором 6 (мал. 5) в кришці і що починається виїмкою 16 (мал. 4) на верхній площині корпусу. Далі емульсія поступає спочатку по похилому «А» (мал. 8), а потім по вертикальному «Б» ділянкам каналу, що закінчується порожниною, закритою з торця заглушкою на нижньому фланці корпусу. У стінці порожнини виконаний щілинний перехідний отвір. З цієї порожнини виходить система каналів, закритих з торців заглушками «Д» під блоком підігрівання. Перетин один з цих сполучених послідовно каналів регулюється гвинтом регулювання складу суміші, розташованим в площині нижнього фланця в задній його частині справа по ходу автомобіля. Вихідний отвір системи холостого ходу розташований на вертикальній стінці виїмки 2 нижні фланці (мал. 7). Перехідна система вторинної камери (мал. 3) багато в чому схожа на систему холостого ходу, проте її паливний жиклер 7 харчується безпосередньо з поплавцевої камери.

Вигляд карбюратора знизу

1 - штуцер системи вентиляції картера; 2 - виїмка у вихідного отвору системи холостого ходу; 3 - отвір підведення розрідження до пускового пристрою; 4 - демпфуючий отвір підведення розрідження до пускового пристрою; 5 - демпфуючий отвір підведення розрідження до пневмоэкономайзеру; 6 - виїмка виведення газів картерів в задросельний простір.

Збірка карбюратора (вигляд зліва)

1 - діафрагма пускового пристрою; 2 - повітряні жиклери головних дозуючих систем на емульсивних трубках; 3 - гвинт регулювання складу суміші на неодруженому ходу; 4 - важіль приводу прискорювального насоса; 5 - вісь важеля прискорювального насоса; 6 - діафрагма прискорювального насоса; 7 - блок рідинного підігрівання вихідних каналів системи холостого ходу; 8 - штуцер системи вентиляції картера; 9 - вісь дросельної заслінки первинної камери; 10 - жиклер економайзера; 11 - діафрагма вакуумного економайзера; 12 - клапан економайзера; 13 - кільцеве ущільнення на топливозаборной трубці системи холостого ходу; 14 - електромагнітний клапан; 15 - топливоподводящий штуцер; 16 - топливоотводящий штуцер; 17 - пробка порожнини паливного фільтру; 18 - корпус голчаного клапана поплавцевої камери; 19 - тримач розпилювачів прискорювального насоса; 20 - малі дифузори; 21 - гвинт-упор важеля дросельної заслінки; 22 - вісь дросельної заслінки вторинної камери; 23 - наполегливий гвинт важеля дросельної заслінки; 24 - дріт датчика закритого положення дросельної заслінки; 25 - поплавці; 26 - важіль осі повітряної заслінки; 27 - шток діафрагмового механізму повітряної заслінки; 28 - повітряна заслінка; А, Би - похила і вертикальні частини каналу системи холостого ходу; Д - заглушки каналів.

У системі також є повітряний жиклер 8 і вихідний отвір 6 в кромки закритої дросельної заслінки вторинної камери, призначення і робота якого по суті аналогічні перехідному отвору системи холостого ходу. Паливо в перехідну систему (мал. 5) забирається з правої секції поплавцевої камери по трубці 9 з незнімним жиклером, запресованої в отворі кришки карбюратора. За системою каналів з трьома заглушками на торцях, паливо, змішуючись з тим, що поступає через встановлений зверху в кришці повітряний жиклер 2 (мал. 6) повітрям і утворюючи топливовоздушную емульсію, поступає до отвору 12 (мал. 5) в кришці. За системою каналів, що починається отвором 10 (мал. 4) в корпусі карбюратора, топливовоздушная емульсія поступає до перехідного отвору в кромки дросельної заслінки вторинної камери. Еконостат (мал. 10) є простою дозуючою системою лише з паливним жиклером 1 і окремим розпилювачем 2 у вигляді високий піднятої над дифузором вторинної камери трубки 3. Паливо в эконостат забирається безпосередньо з поплавцевої камери. Унаслідок розташування розпилювача эконостата поза дифузором, тобто в зоні низького розрідження, він починає подавати помітну кількість палива лише при великих витратах повітря через карбюратор, що відповідає роботі двигуна з високою частотою обертання і великим відкриттям дросельних заслінок. Канали эконостата цілком виконані в кришці карбюратора. Забір палива виробляється з правої секції поплавцевої камери по запресованій в кришку трубці 10 (мал. 5) з розміщеним в ній незнімним жиклером. Економайзер (мал. 10) є пневмомеханічним пристроєм, що підключає паралельно головному паливному жиклеру 2 первинних камери додаткова інший жиклер 15, внаслідок чого склад горючої суміші, що готується, збагачується в необхідних межах

Основний вузол економайзера - діафрагма, що підтискається пружиною, 16 з штовхальником, який давить на кульковий клапан 17 Порожнина над діафрагмою сполучена із задроссельным простором каналом, демпфуючим жиклером, що закінчується, 3, який служить для згладжування пульсації розрідження і розміщений у виїмці, що виходить до стінки первинної камери в краю привалочного фланця. На неодруженому ходу і при малих навантаженнях розрідження над діафрагмою велике; воно долає зусилля пружини, відводячи штовхальник від клапана. При повному навантаженні розрідження мале, пружина переміщає діафрагму і відкриває клапан, дозволяючи бензину поступати через жиклер економайзера безпосередньо в емульсивний колодязь головної дозуючої системи первинної камери, паралельно потоку палива через головний жиклер 2. Прискорювальний насос (мал. 10) - допоміжна механічна то-пливоподающая система карбюратора, що забезпечує примусову, не залежну від витрати повітря через дифузори подачу палива в період відкриття дросельних заслінок.

4 Принцип роботи карбюратора

Необхідність подачі додаткової кількості палива визначається зовсім не його «інерційністю» в каналах карбюратора при різкому розгоні, як це традиційно вказується в популярних виданнях, а зміною у цей момент умов смесеобразования у впускній системі, внаслідок чого до циліндрів в перші секунди після початку різкого відкриття дросельної заслінки доходить лише частина поданого карбюратором палива, тоді як інша осідає на стінках впускної системи. Прискорювальний насос компенсує цей ефект і забезпечує необхідний склад горючої суміші в циліндрах в перший же момент після початку розгону.