Смекни!
smekni.com

Ремонт та технічне обслуговування карбюратора "Solex" (стр. 8 из 9)

Знімаємо з карбюратора байпасний шланг системи вентиляції картера. За допомогою двох ключів "на 8" від'єднуємо трос приводу повітряної заслінки від важеля. Ключем "на 8" від'єднуємо його оболонку від кронштейна... ...і відводимо трос убік.
Від'єднуємо трос приводу дросельної заслінки від важеля. Ключем "на 13" відвертаємо чотири гайки... ...і знімаємо карбюратор з двигуна.

Отвір у впускному колекторі краще відразу закрити, накинувши, наприклад, зверху ганчірку.

Перед розбиранням знятий карбюратор слід гарненько промити. Для цього годиться будь-яка розчинювальна маслянисті отлажения рідина: бензин, гас, дизпаливо, хоча виходячи з пожежної безпеки слід вважати за краще останнє. Ще краще використовувати спеціальні миючі засоби.

Вимальовувалася така картина заявленого дефекту: вода з бака (хоч він і призначений для бензину, вода на дні обов'язково збирається; чим більше пробіг - тим більше води) поступово скупчувалася на дні поплавцевої камери. Досягнувши певного рівня, вона почала потрапляти до паливних жиклерів головної дозуючої системи, порушуючи її роботу (адже вода погано випаровується і не горить!).

Викруткою відвертаємо п'ять гвинтів, що кріплять кришку... ...і відділяємо її від корпусу. Кришку кладемо поплавцями вгору (не втратьте випадні з отворів кріпильні гвинти), аби не погнути кронштейни. За зовнішнім виглядом поплавцевої камери легко вгадується присутність в бензині води.

Водій, прикривши повітряну заслінку, збагатив суміш, нейтралізуючи дію води. Оскільки витрата рідини з поплавцевої камери при це збільшився, рівень води також впав і все прийшло в норму до тих пір, поки він знов не досяг критичної відмітки... Крім того, продукти корозії розбіглися по всіх каналах, порушуючи роботу різних систем. Стало очевидне, що без повного розбирання і промивання не обійтися.

Використовуючи стержень відповідного діаметру, вибиваємо вісь. і знімаємо поплавці. Видаляємо прокладку. Ключем "на 11" відвертаємо.
...і виймаємо голковий клапан разом з кільцем ущільнювача. Ключем "на 13" відвертаємо пробку-тримач паливного фільтру. і витягуємо її з кришки. .вместе з фільтром і кільцем ущільнювача.
Ключем "на 13" відвертаємо електромагнітний клапан. .и виймаємо його з кришки. Знімаємо паливний жиклер холостого ходу і кільце ущільнювача.

На карбюраторах, що неабияк попрацювали, із-за корозії незрідка втрачає рухливість важіль управління пусковою системою. Користуючись випадком, ми порахували корисним зняти важіль і очистити поверхні тертя. Для цього:

Ключем "на 14" відвертаємо болт кріплення. . знімається важіль, не втративши при цьому фіксатор, що складається з пружини і кульки. Відвернувши чотири гвинти. .снимаем кришку діафрагмового пристрою системи пуску. Як бачите, вода добралася і сюди.
Вивівши із зачеплення шток, виймаємо діафрагму з корпусу. При найближчому розгляді вона виявилася негерметичною (див. попереднє фото). Відвертаємо чотири гвинти кришки механізму прискорювального насоса. .и дістаємо "начинку". Відвертаємо три гвинти кришки діафрагмового пристрою економайзера.
.и виймаємо діафрагму, пружину, а також вивертаємо паливний жиклер. Підчепивши викруткою. .вынимаем розпилювач прискорювального насоса зі вбудованим нагнітальним кульковим клапаном. Правильно заточеною викруткою з шириною леза не менше 7 мм вивертаємо повітряні жиклери головної дозуючої системи.
.и виймаємо їх з корпусу разом з емульсивними трубками. Шліцьовою викруткою з лезом шириною 4 мм вивертаємо головні паливні жиклери, розташовані на дні емульсивних колодязів. Перевернувши корпус, витягуємо головні паливні жиклери. У разі потреби для цієї мети можна використовувати гостро заточену паличку діаметром 3,5–4 мм і завдовжки 80–100 мм. Малі дифузори витягуємо з корпусу пасатижами.

Незрідка у продажу зустрічаються карбюратори, на важелі дросельної заслінки першої камери яких відсутній пластмасовий сектор, призначений для кріплення троса приводу. В такому разі цю деталь доводиться переставляти із старого важеля. Робиться це так:

Відвертаємо гвинт кріплення сектора. .и виймаємо його разом із скобою кріплення поворотної пружини. Підчепивши сектор викруткою, знімаємо його з важеля.

Збірку проводимо в зворотній послідовності. До цього декілька зауважень. Для миття внутрішніх порожнин і деталей карбюратора зазвичай рекомендують чистий бензин. Проте він не розчиняє смоли і лакові відкладення. Для це цілі личать розчинники № 645-652 иил ацетон.Але пам'ятаєте, що сильні розчинники можуть пошкодити неметалічні деталі (прокладки, діафрагми). Їх треба мити окремо і лише в бензині.

Установив поплавці на місце, необхідно відрегулювати їх положення (і, відповідно, рівень палива в поплавцевій камері). Потім перевертаємо кришку поплавцями вгору і, підгинаючи викруткою язичок кронштейна, встановлюємо між промовцями частями поплавців і прокладкою кришки зазор в межах 0,5-1,0 мм. І, нарешті, заднім язичком, що упирається в сідло голки, регулюємо цей зазор при повністю відведених поплавцях, який повинен складати 15 мм.