Смекни!
smekni.com

Особливості тракторів, що оснащуються бульдозерами (стр. 2 из 6)

Двигун повинний забезпечувати силу тяги по зчепленню з урахуванням маси навісного устаткування, що складає до 50% маси трактора при швидкості руху 2,5-3,0 км/год і одночасному доборі потужності на гідропривод керування робочим устаткуванням.

Застосування двигунів зі зниженими частотою обертання і запасом крутного моменту, викликає збільшення маси всіх трансмісійних вузлів і погіршення загальних показників трактора.

Трансмісія - гідрооб'ємна, гидро- або електромеханічна (для важких тракторів), з автоматичною зміною швидкості руху в залежності від опору на робочий орган, повинна забезпечувати найкращий ККД при робочій швидкості 2,5-3,0 км/год; мати можливість тривалої роботи при робочій швидкості і стискальному зусиллі по зчепленню з обліком зазначеної вище маси навісного устаткування, трьома-чотирма діапазонами швидкостей уперед та назад (у тому числі транспортною швидкістю не менш 10-12 км/ч), переключенням передач на ходу без розриву потоку потужності (також передач переднього ходу на будь-яку задню і навпаки) протягом 0,5-1,5 з; мати гальма, застосовувані на всіх передачах (з частотою до 200 включень у годину) і автоматично включаються при зупинці двигуна або падінні тиску в гідросистемі приводу керування робочим устаткуванням; механізми повороту, що забезпечують можливість повороту шляхом обертання гусениць у різні сторони.

У трансмісії повинна бути передбачена можливість установки ходозменшувача і заднього вала відбору потужності незалежного типу. Вона повинна бути захищена знизу від механічних ушкоджень при наїзді на перешкоди. Ресурс трансмісії - не менш 10 тис. год, наробіток на більш 400 ч.

Ходова з підвіскою гусениць у виді твердого балансирного бруса, що з'єднує гусениці, або одно-двоступінчастих твердих балансирних кареток ковзанок і обмежуючий їхній хід гумометалічних упорів, що забезпечують точне, без осідання рами трактора керування робочим органом (відвалом або зубами) при установці гідроциліндрів на кістяку і русі з робочою швидкістю. Одночасно повинна бути забезпечена достатня пристосовність гусениць до нерівностей поверхні при русі з підвищеними швидкостями.

При еластичній підвісці або напівтвердої з балансирною ресорою можливе застосування керованого з кабіни механізму блокування, що забезпечує тверде з'єднання натяжних коліс і задніх ковзанок або цілком гусениць з кістяком трактора і точне керування робочим органом. При всіх типах підвіски натяжні колеса повинні бути опорними і них варто розраховувати з умов перекидання трактора.

Передня частина трактора повинна мінімально виступати за обведення гусениць, а задня - бути утоплена на визначену відстань. Пальці гусениць і осі опорних і підтримуючих котків повинні мати довгострокове змащення і захист від улучення каменів і забивання ґрунтом. Для легких і середніх тракторів середній статичний тиск на ґрунт 0,05 Мпа, для важких 0,1 Мпа. Ходова частина повинна забезпечувати можливість роботи у воді при глибині, рівній висоті гусениць, мати можливо більший дорожній просвіт. Ресурс ходової частини не менш 5-6 тис. год на усіх видах ґрунтів.

Гідроустаткування повинне мати насос приводу керування робочим органом потужністю до 40% потужністі двигуна при тиску 15,7-21,6 Мпа, що забезпечує швидкість керування 0,25- 0,50 м/с і відповідне зусилля на робочих органах. Розподільник повинний мати не менш трьох золотників, трьох- і четирьохпозиційного типу. Два золотники (для підйому-опускання і перекосу відвала або підйому-опускання і зміни кута розпушування зубів) повинні керуватися одною рукояткою. Ресурс гідроустаткування - не менш 10 тис. ч.

Компонування трактора - з переднім розташуванням двигуна і середньої або близьким до нього - кабіни. Кабіна повинна забезпечувати з урахуванням кута зору машиніста достатню оглядовість елементів робочих органів, що ріжуть, попереду і позаду при роботі і під час переїздів з відвалом і зубами в транспортному положенні, а також фронту робіт. При такому компонуванні краще використовується принцип подоби у всьому типорозмірному ряду тракторів; полегшується створення сімейств тракторів у суміжних типорозмірах, застосування модульних конструктивних рішень, що дозволяють спростити установку і заміну основних вузлів, а також висновок усіх мастильних точок в одне місце під кабіну з однієї з сторін. При цьому полегшується використання автоматичних систем керування і діагностичних пристроїв.

Прив’язочні пристрої для переднього і заднього устаткування включають силове облицювання передньої частини трактора з гідроциліндрами, опорні шарніри для рам переднього навісного устаткування, кронштейни і пальці на кістяку трактора для рам і гідроциліндрів заднього навісного устаткування, передні й задні причіпні пристрої, трубопроводи, різні щитки і пристрої в залежності від комплектації трактора.

Кабіна повинна мати суцільне остекління, вентиляцію, обігрів, охолодження (або кондиціонування), обдування й очищення стекол, регульоване по масі, висоті й у подовжньому напрямку сидіння, що може повертатися на кут 10-15° праворуч (для кращої видимості краю відвала і зубів). Повинне забезпечуватися регулювання спинки сидіння і підлокітників, на яких розміщуються органи керування (важелі керування коробкою передач, відвалом і ін.). Кабіна повинна бути оснащена фарами і фарою-прожектором для висвітлення фронту робіт, звуковим сигналом, стоп-сигналом, габаритними відбивачами, системою захисту машиніста при перекиданні і від падаючих предметів. Конструкцію кабіни варто розробляти з урахуванням забезпечення вітчизняних і міжнародних норм по безпеці й умовам праці (шумові, вібрації, температурі, забрудненню, зусиллям на важелях і педалях керування й ін.).

Основна рама (або ост) повинна бути розрахована на весь термін служби (не менш 10 тис. г) з урахуванням дії навантажень. у тому числі динамічних, відповідно до режимів роботи бульдозера і розпушувача.

2. КОНСТРУКТИВНІ ОСОБЛИВОСТІ ГУСЕНИЧНИХ ТРАКТОРІВ

Відповідно до основного призначення серійні базові трактори мають визначені конструктивні особливості (табл. 2.1).

Таблиця1. Технічні характеристики гусеничних тракторів

Параметри ДТ-75МР Т-4АП2 Т-130.1.Г-1 Т-180Г ДЭТ-250М т-ззо
Клас 3 4 10 15 25 25
Потужність, квт 59 95 118 130 250 250
Трансмиссія Механічна Електромеханічна Гідромеханічна
Число передач вперед/назад 7/7 8/4 4/4 5/2 2/2 3/3
Швидкість руху, км/год:
вперед 3,3--11,2 2,2—9,3 3,7—10,3 2,9—12,0 1,1—19,0 0—13,0
назад 4,1—8,5 3,4—6,1 3,6-9,9 3,0—7,4 1,1—19,0 0—10,8
Підвіска гусениць З балансирними підресореними каретками З балансирною ресорою З балансирними підресореними каретками З індивідуальним підресорюванням котків З індивідуальнимПідресорюванням котків і жорстким балансирним брусом
Керування поворотом Бортові фрикціони та тормоза Планетарнімеханізмиповороту ігальма Планетарні механізми з блокувальними фрикціонами і гальмами Роздільний прив гусениць
Тиск, Мпа 0,048 0,046 0,058 0,05 0,07 0,081
Дорожній просвіт, мм 376 340 407 550 500 568
Масса, кг 6490 8500 14030 15680 29000 38260
Розташування кабіни Заднє Середнє Переднє

Трактори класів 3, 4, 10 і 15 (ДТ-75, Т-4АП2, Т-130, Т-180) мають звичайне компонування з переднім розташуванням дизеля і заднім - кабіни, механічні трансмісії з реверсуванням, механізми повороту з бортовими фрикціонами (трактор

Т-180- планетарні механізми повороту). Трактори класів 3 і 15 оснащені балансирними каретками (із пружинами і торсіонами), а трактори класів 4 і 10 -напівтвердою підвіскою з поперечною балансирною ресорою і твердим кріпленням котків на гусеничних візках.

Трактори класів 3 і 4 не мають прив’язочних пристроїв для бульдозерного і розпушувального устаткування. Чавунні корпуси бортових редукторів і задніх мостів не розраховані на установку розпушувачів. Тому при агрегатуванні з бульдозерами встановлюють поперечну балку або кронштейни для опор штовхаючих брусів, і кронштейн або силове облицювання радіатора для гідроциліндрів керування відвалом бульдозера. Мости тракторів класу 10 і 15 мають отвори для установки кронштейнів кріплення розпушувачів. Вони оснащені також силовими облицюваннями радіаторів для гідроциліндрів керування бульдозерним відвалом. Керують навісним устаткуванням у всіх випадках за допомогою гідросистеми трактора, що оснащують необхідними додатковими трубопроводами і металорукавами.

Трактори класу 25 (ДЭТ-250М, Т-330) у більшому ступені пристосовані для роботи з бульдозерним і розпушувальним устаткуванням.

Трактор ДЭТ-250М має компонування з переднім розташуванням дизеля і середнім - кабіни, завдяки чому забезпечується гарна оглядовість як переднього, так і заднього начіпного і причіпного устаткування. Електромеханічна трансмісія трактора включає муфту зчеплення, сполучний вал, редуктор, генератор, тяговий електродвигун, головну передачу, механізми повороту і бортові редуктори, що приводять зірочки гусениць. Трансмісія дозволяє бесступінчасто регулювати швидкість руху в двох діапазонах: робочому і транспортному. Індивідуальне підресорювання всіх опорних котків за допомогою торсіонів забезпечують можливість руху на підвищених швидкостях, однак при цьому знижується точність керування навісним устаткуванням.