Смекни!
smekni.com

Особливості тракторів, що оснащуються бульдозерами (стр. 4 из 6)

Порівняно невелика довжина і ширина трактора і модульна конструкція основних вузлів, забезпечили, незважаючи на збільшену висоту, можливість транспортування машини по залізниці і на трайлерах з розбиранням на чотири частини.

Обрані конструкція і компонування дозволили фірмі створити трубоукладочні модифікації тракторів з розширеною колією гусениць.

Двигун трактора D-10 рідинного охолодження з частотою обертання вала 2000 об/хв і підвищений запас крутного моменту. Має турбонаддув і подвійне охолодження повітря, а також гідрооб'ємний привод вентилятора. Обладнаний системою пожежогасіння і єдиною системою приводу всіх гідронасосів двигуна, коробки передач, генератора перемінного струму і компресора кондиціонера кабіни. Система приводу розміщена на окремій плиті під кабіною з метою полегшення огляду, відходу і розбирання. Разом з редуктором-дільником потоку потужності двигун можна знімати без видалення силового облицювання, усередині якої розміщені всі основні системи охолодження двигуна і трансмісії.

Гідромеханічна коробка передач - двопоточна, модульна планетарного типу з передачею 75% потужності через гідротрансформатор і 25% безпосередньо від двигуна через редуктор-дільник потоку потужності з переключенням і реверсуванням під навантаженням за допомогою гідрокерованих багатодискових муфт зчеплення за допомогою важеля керування, що мається на підлокітнику сидіння машиніста (Рис. 2.2). Встановлена в задньому мості коробки передач з'єднана карданними валами з гідротрансформатором. Тому коробку передач разом з конічною передачею або без неї можна зняти з машини, не видаляючи розпушувач, причіпну скобу й інші вузли.

Багатодискові муфти і дискові гальма повороту розташовані співвісно і з'єднані валами цілком розвантаженого типу з кінцевими двоступінчастими планетарними бортовими передачами. Огляд і заміна шестерень, більшості підшипників і ущільнень можуть бути проведені без роз'єднання гусеничного ланцюга через кришки кінцевих передач. Для зняття всього модуля (муфти і гальма повороту, бортовий редуктор) потрібне роз'єднання одного легкорознімної ланки гусеничного ланцюга і видалення приводного вала.

Кінцеві передачі розташовані високо, поза зоною найбільшого запилення, що зменшує забруднення і зношування їхніх ущільнень, зубів зубчастого колеса і ланок гусениць.

Рис. 2.2. Основні модулі трактора D-10: 1 - коробка передач; 2 - редуктор відбору потужності; 3 - кабіна; 4 - брус захисту машиніста при перекиданні; 5 - двигун; 6 - система охолодження; 7-планетарна кінцева передача; 8 - зубчасте колесо з вінцем із трьох сегментів; 9 - гусеничний візок; 10 - муфти повороту і гальма; 11 - карданний вал

Кінцеві передачі бортових редукторів, муфти і гальма повороту, зубчасті колеса не сприймають вертикальні динамічні навантаження при переїзді через нерівності, зусилля від робочих органів, навантаження внаслідок неспіввісності приводних елементів, що виникають при деформації рам гусеничних візків. Вони захищені від влучення усередину вологи і бруду. Зубцюваті вінці виконані у вигляді легкозамінних трьох сегментів.

Гусеничні візки мають трубчасті рами, передні частини яких телескопічно входять у задні, забезпечуючи розміщення натяжних пристроїв, що амортизують, не потребуючого відходу в процесі експлуатації.


Рис. 2.3. Підвіска ходової частини трактора D-10: 1 - гусеничний ланцюг; 2 - кінцева передача; 3 - гумометалічний упор; 4 - шарнір штовхаючого бруса; 5 - торсіон; 6 - мала балансирна каретка; 7 - поперечний балансирний брус із клиноподібними плоскими гумометалічними упорами; 8 - телескопічна рама; 9 - відбійний щиток; 10- вісь хитання гусениць; 11 – опорний коток; 12 - корпус малої балансирної каретки; 13 - велика балансирна каретка; 14 - направляюче колесо

Гусениця складається з ланок, що змазуються на весь термін служби, що мають ущільнення, і оснащена швидкорозбірною сполучною ланкою. Гусеничні візки в задній частині з'єднані поперечною віссю великого діаметра (273 мм), закріпленої в рамі трактора, а в передньої - твердим балансирним брусом, шарнірне з'єднання якого з поперечкою рами має плоскі клиноподібні гумометалічні упори (Рис. 2.3). Завдяки однаковим початковим колам ведучих зірочок і задніх направляючих коліс і розташуванню їхніх центрів на одному колі, проведеної з центра поперечної осі, гусеничні візки можуть качатися щодо поперечної осі у вертикальній площині, забезпечуючи гарний контакт з опорною поверхнею. Традиційні діагональні розкоси в з'єднанні з рамою трактора гусеничних візків при такій конструкції не потрібні.

Рама кожного гусеничного візка оснащена чотирма твердими балансирними важелями, на яких знизу змонтовані також тверді балансирні каретки чотирьох пар опорних котків. Двуплечі передні і задні балансирні важелі короткими плічми шарнірно з'єднані з направляючими колесами опорного типу. Цим досягають точне керування переднім і заднім робочим навісним устаткуванням при розміщенні кріплення гідроциліндрів керування на кістяку трактора, пристосованість кареток до нерівностей поверхні, а також повне використання маси трактора при заглибленні робочих органів.

Поворот на торсіонах одноплечих середніх балансирних важелів і встановлених на них твердих балансирних кареток з опорними котками забезпечує гарний контакт поверхні гусениць з нерівною опорною поверхнею і завдяки цьому високі тягово-зчіпні якості і швидкість руху трактора. Навантаження передаються одночасно на кілька елементів, тому середні балансирні важелі мають менші, чим звичайно, розміри. Хід усіх балансирних важелів обмежений амортизиуючими ударні навантаження гумометалічними елементами, пружна деформація яких порівняно невелика.

Осі балансирних важелів, кареток, установлюваних на бронзових втулках, опорних котків, що направляють колеса і гусеничні ланки, а також кульові пальці твердого балансирного бруса, що спирається на рами гусеничних візків, змазують один раз на весь ресурс. Центральний палець балансирного бруса, установлений на поперечині рами трактора, не змазується.

У цілому підвіска і конструкція гусеничних візків і їхніх опорних елементів забезпечують плавність ходу і можливість руху по нерівній поверхні з підвищеною швидкістю при невеликих подовжніх і поперечних коливаннях кабіни. При цьому тверде шарнірне з'єднання поперечного балансирного бруса вісь рамою трактора і гусеничних візків, крайніх двоступінчастих кареток - з рамами гусеничних візків, опорних котків цих кареток - з балансирними важелями забезпечує точне керування бульдозерними відвалом і розпушувачем при встановленні їхніх гідроциліндрів керування на рамі трактора і задньому мосту.

Передня частина рами розрахована на крутіння, що може виникнути від бічних навантажень при роботі бульдозера. На раму ці навантаження передаються поперечною тягою, що з'єднує передню частину трактора з бульдозерним устаткуванням. На задньому мосту передбачені вушка для установки розпушувального устаткування.

Шумовіброізольована кабіна разом із платформою машиніста встановлена на гумових елементах, що амортизують, на основній рамі трактора. Система захисту машиніста при перекиданні і від падаючих предметів виконана у вигляді потужної П-подібної стійки з козирком. Від двигуна кабіна ізольована шумопоглинаючою перегородкою, встановленою разом з пультом на платформі машиніста.

Для зменшення запиленості повітря в кабіні мається система фільтрації і регулятор надлишкового тиску повітря. Що поставляються по замовленню кондиціонер або обігрівач розміщають під кабіною. Забір повітря виробляється через фільтр у задній стінці кабіни. Повітряний потік направляється до стінок, ногам і сидінню машиніста.

Сидіння має паски безпеки і підвіску з регульованою по масі машиніста системою амортизації. Положення сидіння можна регулювати вперед та назад, нагору і вниз. Можна змінювати кут нахилу спинки і подушки сидіння. Для поліпшення видимості вперед при роботі бульдозерним відвалом і назад при зворотному ході або розпушуванні сидіння встановлене під кутом 15° вправо від подовжньої осі машини, а капот двигуна і паливний бак мають скоси.

Керування трактором зосереджено на продовженні лівого підлокітника (важелі коробки передач, лівої і правої муфт й гальм повороту, аварійного гальмування), а навісним устаткуванням - на продовженні правого підлокітника (важелі керування всіма рухами відвала і розпушувача, пальцем зуба розпушувача, кнопки звукового сигналу). Попереду і праворуч від сидіння розміщений важіль подачі палива, педалі гальмування гусениць (обох) і сповільнювача.

Крім звичайних приладів на пульті маються сигнальні лампочки. При падінні тиску в мастильній системі двигуна, зниженні рівня оливи нижче припустимого в трансмісії і припиненні циркуляції охолодної рідини запалюється червона лампочка і включається звуковий сигнал. Маленька червона сигнальна лампочка включається при надмірному підвищенні температури охолодної рідини або оливи в трансмісії. Дві жовті лампочки показують, що олива в трансмісії проходить, минаючи фільтр, і що палива залишилося менш 10% місткості бака.

Гідросистема керування робочим устаткуванням вбудована в конструкцію трактора. Приводний гідронасос установлений на редукторі-дільнику потоку потужності, що встановлений праворуч нижче кабіни і з'єднаний з маховиком додатковим валом. Від нього приводиться також генератор, кондиціонер, компресор, насоси вентилятора і трансмісії.