Смекни!
smekni.com

Особливості тракторів, що оснащуються бульдозерами (стр. 3 из 6)

Трактор обладнаний силовим облицюванням радіатора для установки гідроциліндрів керування відвалом бульдозера, опорами зі сферичними шарнірами для з'єднання із штовхаючими брусами бульдозерного відвала. У задній частині рами маються вушка для кріплення розпушувачного устаткування. У гідросистемі трактора використані электрозолотники, що дозволяє зменшити число необхідних трубопроводів. Керування трактором здійснюється одною рукояткою і педаллю подачі палива.

Кабіна трактора герметична, має регульоване по висоті і розташуванню сидіння для машиніста, відкидне сидіння для стажиста, вентиляцію, опалення, обдув теплим повітрям стекол. Електроосвітлення (передні і задні фари і встановлена на даху кабіни фара-прожектор) дозволяє використовувати трактор у нічний час без додаткових джерел світла. Трактор може працювати в умовах низьких температур без особливих змін у конструкції.

Трактор Т-330 має переднє розташування кабіни і середнє - дизеля повітряне охолодження, що розміщений між лонжеронами рами за кабіною. Двигун оснащений системою подачі повітря для обдува ребер охолодження циліндрів. Таке компонування трактора забезпечує можливість установки сідельного пристрою за кабіною для агрегатування з напівпричіпним робочим устаткуванням, але погіршує оглядовість передніх і, ще в більшому ступені, задніх начіпних знарядь, крім того, ускладнює технічне обслуговування двигуна й інших агрегатів трактора.

Двигун трактора через редуктор відбору потужності і гідротрансформатор з'єднаний із трехвальною коробкою передач із шестірнями постійного зачеплення, що переключаються багатодисковими гідрокерованими муфтами зчеплення. Потужність від коробки передач на кожну гусеницю передається через окрему конічну передачу, планетарний механізм повороту і бортовий редуктор, що дозволяє тракторові рухатися з постійними радіусами повороту, а при включенні гусениць у різні сторони повертатися на місці навколо центра ваги. При включенні тільки однієї гусениці і гальмуванні інший трактор круто розвертається навколо зупиненої гусениці.

Еластична підвіска всіх опорних котків за допомогою торсіонів та можливістю хитання візків гусениць щодо осі зірочок завдяки наявності твердого балансирного бруса забезпечують рух з підвищеними транспортними швидкостями. Переключення передач за допомогою багатодискових фрикційних муфт здійснюється двома невеликими важелями з незначними зусиллями.

Трактор має силове облицювання для установки гідроциліндрів керування бульдозерним відвалом, місця для опор штовхаючих брусів на гусеничних візках і отвору на задньому мосту для кріплення розпушувального устаткування.

Умови роботи в кабіні відрізняються підвищеним комфортом і відповідають санітарним нормам. Трактор може експлуатуватися при низьких відємних температурах. Енергоємність трактора 8,3- 10,6 квт/т, матеріалоємність 95-121 кг/квт.

Передбачається освоїти ефективні промислові гусеничні трактори класів 4, 6, 10, 15, 25, 35, 50 і 75, що будуть мати підвищені стискальні зусилля з урахуванням маси начіпного робочого устаткування. При робочій швидкості 2,5-3 км/год передбачається забезпечити можливість роботи бульдозера і розпушувача з найбільшими по зчепленню стискальними зусиллями, мінімальним буксуванням і високим тяговим коефіцієнтом корисної дії.

Трактори будуть оснащені гідромеханічними трансмісіями. Компонування - традиційне, з переднім розташуванням двигуна і близьким до середнього - кабіни.

У тракторів класів 25, 35 і 50 передбачається використовувати підвіску гусениць із твердим балансирним брусом і мікропідресоренними упорами. Хоча такий тип підвіски забезпечує швидкість відкоту при зворотному ході бульдозера 5-6 км/год у порівнянні з 6-7 км/год при напівтвердої, 7-8 км/год при балансирних каретках з підресорюванням і 8-9 км/год при еластичної, вона істотно полегшує і робить більш точним керування відвалом і зубами при робочому ході, сприяючи підвищенню робочої швидкості, знижуючи кількість включень гідроприводу для керування відвалом, зменшуючи стомлюваність машиніста і тим самим збільшуючи продуктивність і ефективність машини.

У конструкції нових тракторів реалізуються усі вимоги вітчизняних і міжнародних стандартів по безпеці роботи машиніста, санітарних норм, приступності вузлів для огляду, пристосованості для роботи в тяжких умовах і при низьких від’ємних температурах і т.д. Особлива увага звернена на полегшення технічного обслуговування і ремонту, пристосування вузлів для діагностування і забезпечення можливості надалі автоматизації керування машиною і контролю за функціонуванням і станом її окремих систем і вузлів. Висока надійність протягом всього амортизаційного терміну служби і великий наробіток на відмовлення - основні якості нових тракторів. За кордоном промислові гусеничні трактори, як базові машини для бульдозерів і розпушувачів, роблять США, Японія, Німеччина, Італія, Велика Британія, причому важкі типорозміри тракторів випускають фірми "Катерпіллер Трактор (Саtеrpil1аr Тractor"), "Фіат - Аліс" ("Fiat Allis"), "Інтернешнл - Дрессер" ("International - Dresser") у США і "Комацу" ("Komatsu") у Японії. До тенденцій розвитку цих промислових тракторів відносять: створення конструктивно-подібних сімейств, максимально уніфікованих і пристосованих для агрегатування з найбільш масовим робочим устаткуванням (бульдозерним і розпушувальним) і одночасне створення на базі їхніх вузлів різних модифікацій (для навантажувачів, трубоукладачів, підводних робіт, з керуванням по радіо і т.д. ) і виконань (болотних, кар'єрних, для пустель, роботи при низьких температурах, у тропіках і ін.); забезпечення високої ефективності агрегатуємих машин завдяки високим тяговим і швидкісним характеристикам, поліпшеній компоновці, зручному і полегшеному керуванню, автоматизованих систем контролю, діагностування і керування окремими операціями, поліпшення умов праці машиніста; полегшення технічного обслуговування і ремонту, зменшення часу підготовки машини до роботи і її перевірки шляхом використання модульних конструкцій основних вузлів, зведення всіх точок змащення, регулювання і контролю в одне, зручне місце, застосування невеликого (два-три) кількості оливи і довгострокових матеріалів, що змазують, збільшення часу між регулюваннями, змащеннями і т.п. , використання легкознімних або конструкцій, що відкидаються, (кабіни, капота двигуна, підлоги та ін.);

забезпечення високої надійності, у тому числі наробітку на відмовлення, протягом амортизаційного терміну служби з заміною окремих вузлів і агрегатів при поточних ремонтах;

переважне застосування гідромеханічних трансмісій для тракторів усіх типорозмірів, об'ємних гідротрансмісій для легких тракторів;

переважний прискорений розвиток важких тракторів із забезпеченням їхнього транспортування по залізницях , на трайлерах по автошляхах з існуючими мостами і проїздами при незначному і полегшеному розбиранні з можливо меншим використанням вантажопідйомних засобів;

забезпечення технічних характеристик, що відповідають характеристикам машин, що працюють у єдиному технологічному ланцюзі виробництва;

забезпечення стискального зусилля з урахуванням маси навісного устаткування при оптимальній швидкості руху, тяговому ККД і найменшому коефіцієнті буксування.

Рис. 2.1. Бульдозер - розпушувач на гусеничному промисловому тракторі D-10

Ці тенденції можна простежити на прикладі сімейства конструктивно-подібних уніфікованих гусеничних промислових тракторів загального призначення D-10, D-9L и D-8L фірми "Катер-піллер Трактор" (США), створених спеціально для агрегатування з бульдозерами і розпушувачами.

Трактор мод. D-10 (Рис. 2.1) має наступні компоновочні особливості. Кабіна розміщена високо і поблизу від середини опорних поверхонь гусениць, центра ваги й осі повороту гусеничних візків, що поліпшує оглядовість переднього і заднього робочого устаткування і знижує коливання, випробовувані машиністом.

Трансмісійні вузли встановлені низько, що забезпечує підвищену стійкість у подовжньому і поперечному напрямках.

Силове облицювання радіатора передня і площина заднього моста позаду розташовані поблизу від обведень гусениць, що дає можливість наблизити бульдозерне і розпушувального устаткування до трактора, збільшити можливі вертикальні навантаження на робочі органи і спростити елементи їхнього з'єднання з трактором.

Ведучі зірочки гусениць і кінцевих передач винесені нагору і вперед, що знижує їхнє зношування й ушкодження при: роботі на скельних породах. Використання поперечної опорної' осі, балансирного бруса, твердих середніх балансирних кареток, встановлених на торсіонах, передніх і задніх пар твердих кареток, зв'язаних балансирними важелями з двома опорними направляючими колісьми, малодеформованих гумометалічних упорів, що обмежують хід усіх балансирів і бруса, дозволило зберегти хитання гусениць, поліпшити швидкісні якості і підвищити тягово-зчіпні якості і зберегти при цьому точність керування переднім і заднім робочим устаткуванням і можливість використання всієї маси трактора, включаючи гусениці, при заглубленні і вглублении робітників органів.

Модульна конструкція і розташування основних вузлів трактора (дизеля, редуктора-дільника потоку потужності з муфтою зчеплення обгінного типу, гідротрансформатора і коробки передач, конічної передачі, механізмів повороту, кінцевих передач із зірочками і гусениць) забезпечили можливість знімати їх із трактора в польових умовах, не розбираючи суміжні вузли.