Смекни!
smekni.com

Мінеральні курорти України (стр. 4 из 8)

У санаторії "Верховина" для внутрішнього і зовнішнього застосування використовується унікальна вуглекисла мінеральна вода хлоридно-гідрокарбонатно- кальцієво-натрієвого складу. Вода містить гази - вуглекислоту (у значній кількості) і сірководень (дуже мало), багато мінеральних утворень, мікроелементів, що обумовлює багатогранність її терапевтичного впливу. Кальцій діє проти запалення й алергії, кремній сприяє попередженню розвитку атеросклерозу, виводить з організму токсичні речовини. Тому в санаторії відкрите єдине в Україні спеціалізоване відділення для відновлювального лікування хворих із захворюванням крові. Мінеральна вода "Сойми" підвищує виділення жовчі, сечі, утворення ферментів у кишківнику, лікує дисбактеріоз та анемію. Санаторій має у своєму розпорядженні необхідні лікувально-діагностичні кабінети і водолікарню. При лікуванні хворих застосовують парафіно-, електро-світлолікування, лікувальне харчування, інгаляції, масаж, психотерапія. У санаторії є кінозал, бібліотека, спортивний майданчик. Любителі прогулянок можуть піднятися до знаменитого гірського Синевирського озера. Крізь 20-метрову товщу кришталево чистої води в сонячні дні можна чітко роздивитися його кам'янисте дно. Відпочиваючі в санаторії "Верховина" розміщаються в дво- і тримісних номерах із усіма зручностями, є номери "люкс".

Санаторій "Гірська Тиса" знаходиться в селі Кваси в долині гірської річки Чорна Тиса. У санаторії "Гірська Тиса" лікуються хворі з захворюваннями опорно-рухового апарату і периферичної нервової системи.

Лікують: ревматоїдний артрит у неактивній фазі, а також при мінімальній і середній активності процесу, якщо хворий у стані обслуговувати себе; деякі інфекційні поліартрити ( нетуберкульозної етиології); первинний деформуючий остеоартроз; артрити травматичного походження з обмеженням руху в суглобах; остеохондроз хребта з вторинними неврологічними порушеннями і без них ; спонділез, спонділоартрит без різких обмежень руху хребта; травматичні спонділопатії; хронічний синовіїт, бурсит, тендовагініт, міозит, періартрит; радикуліт, радіокулоневрит, обумовлені остеохондрозом, а також токсичного, інфекційно-алергійного походження; ішіас, а також невертеброгенний попереково-крижовий радикуліт у негострій фазі, фазі неповної ремісії; грудний радикуліт з вісцеральним болем; дифузний болючий шийно-плечовий синдром; поліневрит, полірадикуліт, плексит, токсичні невропатії; поліневропатії при цукровому діабеті.

Основними лікувальними засобами курорту Кваси є миш"яковисті хлоридно-гідрокарбонатно-натрієві мінеральні ванни (зовнішнє застосування мінеральної води цього типу). Санаторій має для також фізіотерапевтичне відділення, кабінети ЛФК і масажу, водоозокеритне відділення. Санаторій оснащений необхідними діагностичними лабораторіями.

Санаторій "Карпати" (Закарпаття), що відноситься до санаторіїв вищої групи, - одна з кращих оздоровниць Закарпатської області. Він розташований у мальовничому куточку Закарпаття, на південному схилі лісистих гір, на висоті понад 300 м над рівнем моря, у долині ріки Латориця, притоки Тиси, в урочищі Берегвар. Окрасою санаторію є стародавній палац австрійського графа Шенборна - пам'ятник архітектури ХІХ століття, оточений чудовим парком-дендрарієм з декоративним озером у центрі. У парку росте більше 40 видів рідкісних рослин, у тому числі самшит, катальпа, сосна Веймута, канадська ялина, японська вишня, рожевий бук, гліцинія, оцтове дерево й ін. Саме тут, у колишньому графському замку, відразу після звільнення Закарпаття була відкрита перша в області оздоравниця для трудящих. Помірно континентальный клімат із середньорічною температурою від +9 °С до +12 °С приваблює відпочиваючих з багатьох куточків нашої республіки і країн Співдружності. Тепле літо , м'яка зима з відлигами створюють прекрасні умови для лікування хворих із захворюваннями органів кровообігу і центральної нервової системи. Середня температура січня - 3 °С, липня - +20 °С. Кількість опадів становить біля 600 мм у рік, число годин сонячного - світла близько 2000. У повітрі курорту - підвищений вміст фітоцидів і легких аероіонів, що позитивно впливає на організм хворої людини, стимулюючи і підвищуючи рівень його імунної системи і компенсаторних механізмів. Термін перебування - 24 дні.

Лікують: хворих із захворюваннями органів кровообігу і функціональних захворювань нервової системи. Позитивний лікувальний ефект досягається в санаторії для хворих з ішемічною хворобою серця, стенокардією (1 і 2 функціональні класи), атеросклеротичним кардіосклерозом з недостатністю кровообігу не вище 1 ступеня, гіпертонічною хворобою 1 і 2 стадій, ревматичними пороками серця, неврозами і вегетативносудинними (нейроциркулярними) дистоніями. Лікування хворих, що перенесли гострий інфаркт міокарда, здійснюється в спеціалізованому кардіореабілітаційному відділенні.

Санаторій оснащений необхідними лікувальними і діагностичними кабінетами. Є можливість пройти повне клінічне обстеження в лікарів-терапевтів, невропатологів, а також провести додаткове обстеження в кабінеті функціональної діагностики, у клінічній та біохімічній лабораторіях, кабінеті іридодіагностики. Лікувальна база санаторію включае в себе водолікарню, де відпускаються ванни з мінеральною кремнієвою водою, вихрові ручні і ніжні ванни, лікувальні душі, озотокеритооздоровницю для лікування супутніх захворювань органів опору і руху, периферичної нервової системи; зал лікувальної фізкультури, оснащений тренажерами; інгаляторій, кабінети аерозольної терапії, электросвітлолікування, фітотерапії, масажу, рефлектотерапії. Функціонують стоматологічний і зубопротезний кабінети. У лікувально-плавальному басейні і сауні відпускаються процедури гідрокінезотерапії. До послуг відпочиваючих - концертний (на 450 місць), танцювальний зали, бібліотека з читальним залом. Щодня проводяться вечори відпочинку, екскурсії по Закарпатті. Є телефонна станція, пошта, телеграф, залізнична каса. У санаторії відпочиваючі розміщуються в одно- і двомісних номерах із усіма зручностями, у двокімнатних двомісних і трикімнатних тримісних номерах "Люкс". Можливе розміщення відпочиваючих у палатах, що знаходяться в замку.

Санаторій "Квітка Полонина". Знаходиться на правому березі ріки Пині, на висоті 220 м над рівнем моря, в оточенні гір з альпійською рослинністю. Розрахований на 290 місць. Розташований за 6 км від м.Сваляви.

Лікують: хвороби оперованого шлунку; хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту; хронічні захворювання печінки і жовчних шляхів; цукровий діабет легкого і середнього ступеня .

Санаторій оснащений необхідними лікувальними і діагностичними кабінетами, застосовується електросвітлолікування, озокеритолікування, лікувальна фізкультура, масаж, кліматолікування, теренкур, лікувальне харчування, психотерапія. Мінеральна вода використовується для питного лікування, кишкових зрошень і ванн. Є кювет з мінеральною водою. В головному корпусі санаторію розміщені їдальня, лікувальні кабінети, ванни. Наявні клуб, бібліотека, спортивні площадки. Маршрути дозованої лікувальної ходьби прокладені уздовж річки і по галявинах лісу. Організовуються автобусні екскурсії в м. Ужгород, районні центри й інші оздоровниці краю. Відпочиваючі в санаторії розміщаються в двомісних номерах із усіма зручностями.

Санаторій „Кооператор”. Санаторій розташований у передгір'ї Карпат, за 19 км від міста Ужгорода - обласного центру Закарпатської області . Місцевість є курортною і має більше ніж столітню історію - сюди після важких захворювань приїжджали люди поправити здоров'я за допомогою цілющих властивостей мінеральної води. Здавна води курорту називають "Джерелами краси".

Лікують: ішемічна хвороба серця (стенокардія I-ХI функціональних класів); гіпертонічна хвороба серця 1 і 2 стадії; неврози з порушенням функції серцево-судинної системи; супутня патологія органів травлення; сечовий діатез, сечокам'яна хвороба ; хронічні отруєння і професійна інтоксикація; окремі захворювання шкіри ( псоріаз).

Основними методами лікування є : питне лікування, лікувальні ванни, гідротерапія, теплолікування, електротерапія, аерозольтерапія, масаж, мануальна терапія, психотерапія, кліматотерапія.Наявні: лікувально-діагностичні кабінети, інгаляторій, стоматологічний і зубопротезний кабінети, відкритий плавальний басейн із мінеральною водою і косметологічний салон. Організовуються екскурсії по області , а при наявності закордонних паспортів - поїздки в Угорщину, Словаччину, Польщу, Румунію. Працює відеотека, проводяться вечори відпочинку.

Санаторій "Косино". Завдяки своєму географічному розташуванню в центрі Закарпаття (недалеко від районного центру м.Берегово) санаторій привабливий для відпочинку і лікування. Санаторій має у своєму розпорядженні спальний корпус на 100 ліжко-місць, кафе-їдальню на 100 чоловік. Санаторій має фізіотерапевтичний корпус, озокеритне відділення, відкритий басейн із термальною водою. Басейн працює з травня по вересень місяць з використанням термально-лікувальної хлоридно-натрієвої води, температура якої - +50 °С-+52 °С, і за хімічним складом є аналогом води "Нафтуся". Використовується для лікування таких захворювань: органів опорно-рухової системи; центральної і периферичної нервової системи; серцево-судинної системи; гіпоцидного гастриту.