Смекни!
smekni.com

Мінеральні курорти України (стр. 5 из 8)

Санаторій "Кришталеве джерело" знаходиться на правому березі річки Пиня, біля підніжжя гірського хребта, за 6 км від м.Сваляви. Висота курорту над рівнем моря - 280 метрів. Навколо санаторію - хвойні і листяні ліси, багато галявин, що сприяє швидшому одужанню і прекрасному відпочинку.

Лікують: хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту; хронічні захворювання печінки і жовчних шляхів.

Санаторій обладнаний необхідними лікувальними і діагностичними кабінетами. Застосовується кліматолікування, лікувальна фізкультура, масаж, електросвітлолікування. Мінеральна вода місцевих джерел відноситься до вуглекислих гідрокарбонатно-натрієвих типу "Боржомі" і використовується у вигляді ванн та для питного лікування. До послуг відпочиваючих: закритий басейн, сауна, кафе-бар, клуб. Прихильникам туристичних походів пропонуються цікаві маршрути гірськими стежками, перевалами, полонинами, знайомство з казковими куточками Закарпаття.

Санаторій Мінерал. Санаторій розташований неподалік від Солотвинського солерудника. У головному триповерховому корпусі розташовані спальний і лікувальний комплекси на 100 ліжко-місць. До послуг відпочиваючих: одно-двомісні номери з усіма зручностями, їдальня на 50 чоловік, бібліотека, танцювальний, ігровий і спортивний зали, бар.

Лікують: бронхіальна астма I стадії; хронічні бронхіти; трахеїти, риніти; стан після перенесеної гострої пневмонії.

Лікування здійснюється в умовах мікроклімату соляних шахт Солотвинского солерудника.

Санаторій "Перлина Карпат" розміщений у мальовничому куточку Закарпаття, на південному схилі лісистих гір в урочищі Берегвар. Помірно-континентальний клімат приваблює відпочиваючих з багатьох куточків нашої республіки і країн Співдружності. Тепле літо , м'яка зима з відлигами створюють прекрасні умови для лікування хворих серцево-судинної системи. Термін перебування - 24 дні.

Лікують: хвороби системи кровообігу; захворювання серцево-судинної системи; стан після перенесеного інфекційно-алергійного міокардиту; атеросклероз коронарних артерій; гіпертонічна хвороба; захворювання шлунково-кишкового тракту; хвороба кісток і суглобів.

Санаторій забезпечений необхідними лікувально-діагностичними кабінетами і водолікарнею. У лікуванні хворих використовуються, крім ванн і питного лікування, гідротерапія, лазеропунктура, барокамери, масаж, мануальна терапія, психотерапія, кліматотерапія.

Санаторій "Поляна" відноситься до здравниць вищої групи, знаходиться, у мальовничій долині ріки Пиня, притоки річки Латориці, у підніжжі лісистих гір. Знаходиться за 35 км від м. Мукачева і 19 км - від міста і станції Свалява.

Лікують: виразкова хвороба шлунку і дванадцятиперстої кишки у фазі ремісії і нестійкої ремісії, без пенетрації і схильності до кровотечі, при відсутності стенозу і підозри на малигнізацію; хронічний гастрит зі збереженою чи підвищеною секреторною активністю шлунку у фазі ремісії або нестійкої ремісії; хронічні ентерити, ентероколіти у фазі стійкої або нестійкої ремісії; хронічний гастрит із секреторною недостатністю у фазі ремісії; хронічні коліти у фазі ремісії або загострення, що стихають; функціональні розлади (дискенезії) кишечнику по гипо- або гіпертонічному типіу; хронічний холецистит (бактеріальний ) у фазі ремісії; хронічний калькульозний холецестит; хронічний персистируючий гепатит; стан після перенесеного вірусного гепатиту в неактивній фазі (через 1-3 місяця після зникнення жовтяниці); хронічний панкреатит, латентний або рецидивируючий (у період між приступами ), що розвився на фоні інших захворювань травної системи; рефлюкс-езофигіт, болюча і диспептична форма легкого і середнього ступенів у фазі ремісії; хвороби оперованого шлунку; після операції через виразкову хворобу шлунку і дванадцятиперсної кишки, при наявності демпінг-синдрому і гипогликемічного синдрому кишкової петлі, панкреатиту, гепатиту, холецеститу, ентероколіту, коліту при значному післяопераційному рубці - не раніше, ніж через два місяці після операції; стан після операційних втручань на жовчних шляхах - не раніш 3- 4 місяців після операції; цукровий діабет легкого і середнього ступенів.

Санаторій оснащений необхідними лікувальними і діагностичними кабінетами. Є можливість пройти повне клінічне обстеження в лікарів терапевтів, невропатологів, а також провести додаткове обстеження у фізіотерапевтичних, стоматологічному кабінетах. Діагностичне відділення представлене кабінетами: ендоскопічним, рН-метрії, доуденального зондування, іридодіагностики, рентгенологічним; лабораторіями: клінічною , біохімічною і імунологічною. Для лікування хворих застосовується мінеральна вода "Поляна Купіль", бювет якої знаходиться на території санаторію. Вода також використовується для ванн, зрошень і пиття. Застосовується також озокеритолікування, інгаляції, електросвітлолікування, киснева терапія, психотерапія, лікувальна фізкультура, масаж і інші методи. На території санаторію знаходиться клуб, бібліотека, спортивні і танцювальна площадки, теренкури. Відпочиваючі в санаторії "Поляна" розміщаються в одно- і двомісних номерах із усіма зручностями, а також у двокімнатних двомісних номерах "Люкс".

Санаторій "Синяк" розташований у мальовничій долині ріки Матієва, оточений горами, покритими змішаним лісом, на висоті 420 м над рівнем моря. Клімат курорту - гірський, з підвищеною вологістю повітря і великою кількістю опадів. Крутий спуск веде до штучного озера на дні Синякської улоговини. Тут помірне тепле літо і м'яка зима. Середньорічна температура повітря складає біля +10 °С, середньорічна вологість - до 67%, кількість опадів за рік досягає 110 мм. Основний лікувальний засіб курорту - сірководневі , сульфатні , кальцієво-магнієві мінеральні води, що використовуються для лікувальних ванн. Термін перебування - 24 дні.

Лікують: із захворюваннями опорно-рухового апарату і периферичної нервової системи; ревматоїдний артрит у неактивній фазі, а також при мінімальній і середній активності процесу, якщо хворий у змозі обслуговувати себе; деякі інфекційні поліартрити; первинний деформуючий остеоартроз; артрити травматичного походження з обмеженням руху в суглобах; остеохондроз хребта з вторинними неврологічними порушеннями і без них; спондилез, спонділоартроз без різких обмежень руху хребта; анкілозуючий споноділоартрит, ревматоїдноподібний артрит хребта при активності процесу не вище 11 ступеня, без вісцериту, при можливості хворого самостійно рухатися травматичні спондилопатії; хронічний синовііт, бурсіт, тендовагініт, міозит, періартрит; радикуліт, радіокулоневріт, обумовлені остеохондрозом, а також токсичного, інфекційно-алергійного походження; ішіас, а також попереково-крижовий радикуліт; грудний радикуліт ; дифузійний болючий шийно-плечовий синдром; поліневрит, полірадикуліт, плексит, запалювальні токсичні невропатії; поліневропатії при цукровому діабеті.

Основний лікувальний засіб курорту - сульфідні, сульфатні, кальцієво-магнієві мінеральні води. У санаторії "Синяк" вони використовуються для зовнішнього застосування. Сіроводнева вода нагадує сочинську "Мацесту", але її особливістю є те, що вона має не хімічне, а біологічне походження, тобто утворюється за рахунок життєдіяльності аутохтонної мікрофлори. Ці мікроби продукують речовини, що згубно діють на патогенну мікрофлору. Поряд з мінеральними ваннами широко використовується електросвітлолікування, озокеритолікування, лікувальна фізкультура, зал гідропатії, підводне витягування хребта, масаж, кліматолікування. Санаторій володіє необхідними лікувально-діагностичними кабінетами, спортивними майданчиками, містечком лікувальної фізкультури, теренкуром.У санаторії є клуб з кінозалом, більярдна, бібліотека, танцювальна площадка. Відпочиваючі в санаторії "Синяк" розміщуються в одно- та двомісних номерах з усіма зручностями, у трикімнатних (двомісних) і двокімнатних (двомісних) номерах "Люкс".

Санаторій "Шаян" знаходиться за 18 км від м. Хуст, на схилах Виторлаг - Гутинского хребта на висоті 210 м над рівнем моря. Санаторій розташований на лівому березі ріки Тиси біля підніжжя гори Великий Шаян, що разом з горами Середній і Малий Шаян оточує курортну зону, залишаючи відкритим тільки східний напрямок. Завдяки цьому формується місцевий мікроклімат з майже безвітряною м'якою погодою. Середня річна температура повітря +9 °С. Найтепліші місяці - липень і серпень.

Лікують: хронічний гастрит c секреторною недостатністю у фазі ремісії і нестійкої ремісії; виразкова хвороба шлунку і дванадцятиперстої кишки у фазі ремісії і нестійкої ремісії; постгастрорезекційний синдром у стадії компенсації і субкомпенсації; функціональні розлади кишечника; хронічний ентерит і ентероколіт у фазі ремісії і нестійкої ремісії; хронічний коліт у фазі ремісії; дискенезія жовчних шляхів; хронічний холецистит (бактеріальний ) у фазі загострення; калькульозний холецистит при больових приступах жовчної кольки; хронічний персистируючий гепатит; стан після перенесеного вірусного гепатиту.

Трускавець – самобутній і найпривабливіший бальнеологічний курорт України.

Він розташований у мальовничій долині з півночі від передгір’я Східних Карпат, на висоті 350 м над рівнем моря. Це місто природньої краси: серед чарівних пейзажів пологих лісистих схилів та стрімких річок.

Курорт розташований на віддалі 100 км на південь від Львова, на рідній землі великого Івана Франка. Залізниця зв’язує його з найбільшими містами України, СНД та з країнами Прибалтики. Між Трускавцем і Львовом через міста Дрогобич та Стрий курсують електропоїзди і автобуси.