Смекни!
smekni.com

Мінеральні курорти України (стр. 6 из 8)

Трускавець – це затишна й екологічно чиста зона. Щедрий розмаїттям земних і підземних багатств, курорт є однією з найдавніших оздоровниць Європи. На його території зосереджені великі запаси підземних мінеральних вод з 14-ма природними джерелами та поклади “гірського воску” – озокериту.

При лікуванні застосовують наступні мінеральні води. Слабомінералізована вода "Нафтуся", у своєму складі має біологічно активні речовини (карбонові ненасичені жирні кислоти, поліфенольні сполуки), які забезпечують їй лікувальний ефект. Завдяки своїм унікальним властивостям "Нафтуся" (середня густина органічних речовин нафтового походження 23,1 г/л):

· сприяє відходженню дрібних каменів з нирок, жовчного міхура, сечо та жовчовивідних шляхів;

· усуває небезпеку каменетворення;

· нормалізує обмін речовин, зокрема вуглеводний обмін у хворих на цукровий діабет;

· покращує діяльність шлунковокишкового тракту і підшлункової залози;

· підвищує активність залоз внутрішньої секреції;

· відновлює печінкові клітини;

· виводить з організму радіонукліди, шлаки та недоокислені продукти обміну речовин;

· володіє сечогінною, жовчогінною, спазмолітичною, знеболюючою дією;

· знімає запальний процес у нирках, сечових шляхах, печінці, кишечнику;

· має імуномодулюючу дію, завдяки якій підвищує захисні сили організму, попереджує онкологічні захворювання.

Вода джерела N1, хлоридносульфатнонатрієва вода "Марія" (4 г/л) (лікувальні дії: а)знижує шлункову секрецію; б) покращує моторну функцію кишечника; в) підсилює жовчоутворення і жовчовиділення; г) сприяє розрідженню слизу та його евакуації зі шлунку; д) зменшує запальний процес та спастичні явища шлунковокишкового тракту).

Вода джерела N2, хлоридносульфатнонатрієва "Софія" (3 г/л) (лікувальні дії: а) стимулює шлункову секрецію; б) володіє вираженою жовчогінною дією; в) нормалізує моторну функцію шлунку та кишечника; г) покращує обмін речовин;).

Вода джерела N3 "Броніслава" (12 г/л)(рекомендують застосовувати для полоскання горла і носоглотки при хронічних тонзилітах) у загальнокурортних бюветах N1, N2, застосовуються при патології органів травлення, печінки, нирок, кишківника.

При патології суглобів, хребта, а також органів травлення і сечо­виділення використовують хлориднонатрієву воду концентрацією 1520 г/л, а також вуглекислі води штучного приготування для купелів.

Озокерит – це гірська порода органічного походження, яка являє собою комплексну сполуку вуглеводів, асфальтенів і смол. Завдяки особливим якостям (нагрітий озокерит повільно остигає), він одержав широке визнання в фізіотерапевтичній практиці, перш за все, як хороший теплоносій.

Однак численні хімічні компоненти озокериту і можливість їх проникнення через неушкоджену шкіру викликають суттєві зміни в загальній реактивності організму.

Клінічний досвід застосування озокериту свідчить про те, що найбільш сприятливі результати досягаються при лікуванні ним запальних і обміннодистрофічних захворювань.

Санаторій „Березовські мінеральні води” (Харківська область). Про цілющі властивості води з місцевого джерела жителі хутора Березова та ближніх сіл знали з давніх часів і використовували „теплу воду" для лікування різних захворювань. Але тільки в 1862 році лікар Гурвіч робить перше офіційне повідомлення про відкриття ним „лужно-земельно-залізистих" джерел. Проведені великими вченими Бекетовим, Борисяком, Лямблем, Ланчем досліди показали її дивовижну схожість з водою джерела СПА (Бельгія), а наявність у ній заліза, магнію, кальцію дозволило назвати маловідомий населений пункт „українським Залізоводськом".

Вода Березівського джерела слабкої мінералізації, холодна, за складом кремениста, гідрокарбонатно-кальцієво-магнієва.

Фізичні властивості: без запаху, прісна, прозора, безколірна, pH 6,9. Ефективна при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, при порушенні обміну речовин. Здійснює сильний сечогінний вплив, володіє „промиваючою властивістю", високоефективними протизапальною, болезаспокійливою і седативною лікувальними діями.

У жовтні 1996 року пробурена свердловина на глибину 1654м і отримана йодоборна мінеральна вода з мінералізацією 47 г солі на літр.

Функціонують 10 ванн для лікування захворювань опорно-рухального апарату (артозу, артриту, остеохондрозу, різних відділів хребта та ін.), а також захворювань периферичної нервової системи.

Лікувально-оздоровчий комплекс курорту "Куяльник" (Одеська область) використовує для лікування природні фактори лиману: вода (ропа - концентрація солі 150-160г/л), лікувальна сульфідно-ілова і мінеральна питна хлоридно-натрієва вода (3,5-4 г/л).

Головний лікувальний профіль санаторію: захворювання опорно-рухового апарата, нервової системи, гінекологічні урологічні захворювання, безплідність чоловічого і жіноче, захворювання шкіри,захворювання системи кровообігу (захворювання периферичних судин). Супутні патології:

· захворювання шлунково-кишкового тракту,

· захворювання органів дихання.

Місто-курорт Миргород. Миргород розташований на перехресті цікавих туристичних маршрутів та має зручне сполучення завдяки комфортабельному «Столичному експресу», що дає змогу багатьом співвітчизникам з усієї України та гостям з країн СНД відвідати знаменитий Сорочинський ярмарок та відпочити в санаторіях миргородського курорту. Широко розвинута інфраструктура Миргорода забезпечує комфортне перебування відпочиваючих та гостей в місті і, звичайно, самих миргородців.

Миргород відомий на всю Україну та у далекому зарубіжжі завдяки плідній праці провідного підприємства міста - закритого акціонерного товариства “Миргородський завод мінеральних вод”, де наливається кожна четверта пляшка мінеральних вод України. Славнозвісна “Миргородська” по праву зветься “королевою мінеральних вод”.

Миргородці спрямовують свої зусилля на створення у майбутньому екологічно чистого рекреаційно - туристичного району та курорту європейського класу, який би відповідав світовим стандартам.

Мінеральна вода "Миргородська" володіє прекрасними смаковими якостями і легкою природною мінералізацією, завдяки чому, є однієї з небагатьох вод, що унікально сполучать у собі лікувальні і лікувально-профілактичні властивості з властивостями приємного столового напою, призначеного для щоденного вживання.

Добувають "Миргородську" на "Миргородському заводі мінеральних вод" в екологічно чистій Полтавській області зі шпари глибиною 701,5 м. На такій глибині знаходяться шари, які відносяться до Палеозойської і частково до Мезозойської ери, що забезпечує кристальну чистоту "Миргородської" води і відсутність у ній промислових і інших домішок. Цікаво, що при видобутку вона має постійну температуру + 18 °С.

"Миргородська" - прекрасна лікувально-столова вода, добре насичена двоокисом вуглецю, має приємний освіжаючий смак, рекомендується при хронічних гастритах із секреторним недоліком, захворюваннях печінки і жовчних шляхів, панкреатиту, цукрового діабету легкого і середнього ступеня.

Розділ 3. Характеристика основних мінеральних вод України

В Українських Карпат зосереджена більшість мінеральних вод України, представлені практично всі типи мінеральних вод, в тому числі унікальних за своїм складом та лікувальними властивостями, що недарма звались в народі "Святими криницями". Людство знову повернулося до використання мінеральних вод як складових здорового способу життя, але не тільки відвідуючи курорти, а і використовуючи розлиті у пляшки мінеральні води.

Свалява. Місто Свалява розташоване на найстародавнішому шляху Закарпаття, який веде від Верецького перевалу, "Великих Руських воріт", в Дунайську низину. Назва Свалява пов'язана зі словом "сіль", у тому смислі, що тут знаходяться соляні мінеральні джерела. Вуглекисла холодна борна середньомінералізована гідрокарбонатна натрієва мінеральна вода Свалява розливається зі св. №26 на правому березі р.Латориці з глибини 200 м. За основним хімічним складом мінеральна вода належить до міжнародного Боржомського типу та Поляно-Квасівського (Ново-Полянського) підтипу мінеральних вод. Мінеральна вода Свалява використовується, перед усе, як дигестиви - засоби для покращення травлення, особливо при підвищенні кислотності шлунка, коли за рахунок нейтралізації кислоти прискорюється евакуація зі шлунка, припиняється печія, а також завдяки стимуляції секреції жовчі та скорочення жовчного міхура відновлюється надходження жовчі та секрету підшлункової залози, підвищується активність травних ферментів.

Поляна – Купіль. Полянські мінеральні води численних джерел в долині Малої і Великої Пині були здавна одними із найвідоміших за межами Закарпаття. Вуглекисла холодна борна середньомінералізована гідрокарбонатна натрієва мінеральна вода Поляна-Купіль розливається зі св. №3-Р "Полянської" ділянки та № 4К, 5К ділянки "Ведмежий" Полянського родовища мінеральних вод із глибини 135-200 м, розташованих на території курорту. Особливістю хімічного складу води та основою її унікальності є високий вміст гідрокарбонатів в порівнянні з іншими відомими гідрокарбонатними водами, зокрема мінеральною водою Боржомі, та наявність біологічно активних концентрацій ортоборної кислоти, фтору. Вода Поляна -Купіль призначається при широкому спектрі порушень - захворювання шлунку переважно з високим рівнем кислотності, супутніх рефлюкс-езофагітах, змінах функції жовчного міхура, печінки та підшлункової залози, цукровому діабеті та інших порушеннях обміну речовин. В умовах санаторію "Поляна" мінеральна вода використовується для питного лікування, вуглекислих мінеральних ванн, кишкових промивань, інгаляцій та інших методів порожнинного введення.