Смекни!
smekni.com

Підготовка молодих велосипедистів (стр. 2 из 5)

1.3 Побудова тренувального процесу враховуючи особистості дітей середнього шкільного віку

Побудова тренувального процесу передбачає досягнення максимально можливих результатів.

Головне завдання - диктує необхідність максимального використання найбільш сильних тренувальних дій, здатних викликати інтенсивне протікання адаптаційних процесів. Сумарні величини об'єму інтенсивності тренувальної роботи зростають до максимальних значень, широко використовуються заняття з великими навантаженнями, збільшується кількість занять в тижневих мікроциклах.

Загальний об'єм роботи складає 900-1400 г., доля загальної фізичної підготовки зменшується до 15%, такий же об'єм і допоміжної підготовки, а спеціальна фізична зростає до 70%.

Спостерігається прагнення до вживання максимальних параметрів тренувальних і змагань навантажень, які за окремими показниками досягли граничних значень (таблиця.1.2).

Таблиця 1.2. Параметри тренувальної роботи юнаків велосипедистів

Гонки на треку Параметри За тижневий мікроцикл За рік
Об'єм роботи, г. 30-50 1300-1500
Об'єм роботи, км. 800-900 28000-35000
Кількість днів занять 6-7 310-330
Кількість тренувальних. занять 12-20 600-650
Кількість днів змагань 6-7 100
Кількість стартів 20 100-120

Ефективність роботи залежить від того, наскільки тренер зуміє поєднати в часі період використання потужних засобів тренувальних дій з періодом максимальної схильності організму спортсмена до досягнення найвищих результатів. До цього періоду організм спортсмена має бути підготовлений, з одного боку, природним розвитком, а з іншої - направленим перетвореннями, обумовленими багатолітньою підготовкою. При поєднанні цих умов максимальні спортивні досягнення стають реальністю, якщо цього зробити не удалося, то спортсмен демонструє результати нижче за тих, які він міг би показати.

Вивчення досвіду підготовки і виступів провідних велосипедистів світу дозволяє виявити найбільш характерні тенденції сходження до вершин майстерності залежно від вимог конкретної спортивної дисципліни, об'єму роботи різної спрямованості, динаміки тренувальних і змагань навантажень і ін. Вивчення цих тенденцій дозволить визначити найбільш ефективну тривалість тренування на етапі максимальної реалізації індивідуальних можливостей, встановити доцільну динаміку тренувальних і змагань навантажень, співвідношення роботи різної спрямованості.

Розділ 2. Методи та організація дослідження

2.1 Методи дослідження

Педагогічний експеримент стався протягом з 01.09.2009 р. по 01.12.2009 р. .

Метою дослідження є експериментальний аналіз групи юнаків велосипедистів.

В процесі дослідження належало вирішити наступні завдання:

Аналіз наукової і навчально-методичної літератури.

Розробити найбільш ефективний комплекс вправ у юнаків велосипедистів.

Експериментально перевірити ефективність розробленого комплексу вправ у юнаків.

Метод математичної статистики.

Первинна обробка отриманих експериментальних даних вироблена прийнятими в педагогічних дослідженнях методами математичної статистики. Були виміряні основні антропометричні дані (зростання і вага) як в контрольній, так і в експериментальній групі. За результатами антропометричних даних для оцінки відповідності маси тіла і зростання в динаміці на початку і в кінці експерименту був визначений індекс Кетле по формулі:

K = маса тіла, г / довжина тіла, див.

Індекс Кетле говорить про відповідність маси тіла його довжині. Нормальні показники цього індексу вагаються в межах від 325 до 400 г / см, при заняттях спортом він може досягати 400 г /см, а в деяких спортивних спеціалізаціях - навіть 600 г / см.

Отримані дані для оцінки достовірності результатів були оброблені статистично.

Дані про випробовуваних представлені в 2.1, 2.2 таблицях.

Таблиця 2.1. Деякі параметри оцінки велосипедистів (по Ж.К. Холодову, В.С. Кузнецову)

Параметри / Оцінка Відмінно Добре Задовільно Погано
Ритм серця (кількість ударів) під час тренування 70 90 95 100
Рівень тиску до тренування 120/70 125/75 130/80 140/90
Рівень тиску після тренування 160/90 180/95 190/110 200/115

Метод загального стану велосипедистів.

Методика підготовки складається з наступних основних напрямів: розвиток спеціальної витривалості, запасної швидкості, дистанційної витривалості техніко-тактичної підготовки.

Характерною тенденцією розвитку сучасного спорту вищих досягнень є об'єм змагання на шосе, збільшення загальної кількості змагань в річному циклі, сприяє розвитку швидкісно-силових якостей, в одному макроциклі тренування виділяються етапи ранніх і основних змагань, для підготовки до основних змагань використовується ціла серія стартів.

Календар змагань має бути підпорядкований цілям підготовки з врахуванням необхідної кількості стартів, кваліфікованим спортсменам велосипедистам рекомендовані для освоєння сучасні об'єми навантажень змагань, для тих, що спеціалізуються в індивідуальній гонці переслідування - 7000 км.; з них 5500 км. в змаганнях на шосе і 1500 км. в змаганнях на треку, загальна кількість стартів для тих, що спеціалізуються в індивідуальній гонці переслідування - 105: у тому числі 45 стартів на основній дистанції.

Аналіз літературних джерел, методичних матеріалів показав, що в даний час на 1 етапі підготовчого періоду використовується час, тренувальні навантаження різні за об'ємом, так в планах сильних спортсменів зустрічаються навантаження в діапазоні від 2800 до 4500 км. в місяць.

Знаходження кількісних величин загального об'єму навантаження в місячному циклі тренування була присвячена 1-я завдання дослідження. /Нижегородцев А.Д. 1971/. Зміст її полягав в тому, що велосипедисти 3-х груп виконали різний об'єм навантаження і засобів загальної фізичної підготовки. Перша група спортсменів виконувала навантаження загальним об'ємом 1800, а друга - 2700 км.

На підставі результатів експерименту був зроблений висновок про те, що на першому етапі підготовчого періоду загальний об'єм навантаження є чинником, що надає позитивну дію на рівень спеціальної витривалості. Спортсмени високого класу здатні виконувати загальний об'єм навантаження в місяць, рівний 5000 км., що більшою мірою сприяє спеціальній витривалості.

У другому експерименті визначалася дія загального об'єму інтенсивного навантаження на спеціальну витривалість і швидкісні можливості велосипедистів на 2 етапі підготовчого періоду.

Дані експерименту дозволили зробити висновок про те, що збільшення об'єму інтенсивних вправ на 2 етапі підготовчого періоду до 65% від загального об'єму навантаження позитивно впливає на рівень спеціальної витривалості велосипедистів.

Слід зазначити, що рівень швидкісних можливостей певною мірою відображає виконану величину навантаження. Якщо швидкісні можливості спортсменів впродовж декількох мікроциклів знаходяться на високому рівні, то показник спеціальної витривалості залишається без змін або навіть знижується. Особливо явно виявляється в періоді змагання. Можна передбачити, що рівень швидкісних можливостей є одним з основних критеріїв оцінки стану спортсменів.

При підведенні підсумків можна зробити висновок про те, що у велосипедному спорті доцільно збільшувати об'єм інтенсивного навантаження на другому етапі підготовчого періоду до 75%.

Іншим чинником, який впливає на рівень спеціальної витривалості є співвідношення навантажень силового і швидкісного характеру, в загальному об'ємі інтенсивного навантаження. Не слід забувати про постійне спостереження за частотою сердечних скорочень, враховуючи індивідуальні здібності кожного гонщика, що представляє можливість простежити за індивідуальною можливістю спортсмена переносити навантаження, якісним виконанням даної роботи і своєчасним попередженням надмірною пері навантаження.

Таким чином, ефективність розвитку спеціальної витривалості на 2 етапі підготовчого періоду залежить від питомої ваги інтенсивної роботи швидкісної і силової спрямованості. Рівномірне співвідношення об'ємів тренувальних навантажень швидкісного і силового характеру більшою мірою сприяє вихованню спеціальної витривалості, чим переважне виховання одне з них. Наступним етапом дослідження було вивчення дії на спортсмена інтенсивного навантаження, виконаного з різною швидкістю на 2 етапі підготовчого періоду.

Вживання підвищеного об'єму тренувального навантаження із швидкістю 90-95% від максимального, переважного в даних відрізках дистанції на 2 етапі підготовчого періоду сприяють ефективнішому зростанню спеціальної витривалості.

Проте отриманий висновок правомірний лише при арифметиці рівня розвитку спеціальної витривалості. У подальших дослідженнях було виявлено, що при високому вихідному рівні спеціальної витривалості цей висновок втрачає своє значення.

Велосипедисти з експериментальної групи на початку 1 етапу підготовчого періоду мали високий рівень спеціальної витривалості оскільки в грудні вони вже мали об'єм 50 км. з них 5 км. змаганнях в одноденних гонках, і відповідно, були добре підготовлені. Останнє навантаження планувалося так, щоб спортсмени на 1 етапі підготовчого періоду мали хороший фундамент для підготовки до основних змагань сезону. Проте вживання на 2 етапі підготовчого періоду інтенсивних навантажень, що виконуються переважно в даних відрізках дистанції із швидкістю 90-95%, не дало очікуваного збільшення спеціальної витривалості, хоча рівень загальної витривалості значно виріс. І лише включення в періоді змагання вправ, що виконуються на середніх відрізках дистанції з швидкістю змагання сприяло зростанню спеціальної витривалості.