Смекни!
smekni.com

Спорт без травм (стр. 3 из 9)

Тому більшість функціональних проб характеризує діяльність не однієї окремо узятої системи, а організму людини в цілому. Такий інтегральний підхід не виключає, природно, використання функціональних проб для оцінки переважної реакції якої-небудь окремої системи у відповідь на вплив.

У відповідності зі вказаними основними задачами тестування в спортивній медицині є: 1) вивчення адаптації організму до тих або інших впливів (за даними дослідження ряду найбільш інформативних систем) і 2) вивчення відбудовних процесів після припинення впливу. З цього випливає, що тестування в загальному вигляді ідентично вивченню функціональних властивостей систем регулювання в технічній кібернетиці..

До числа загальних вимог до проведення функціональних проб відносять насамперед забезпечення нормального мікроклімату в приміщенні для тестування. Приміщення повинне бути добре провітрено, температура в ньому повинна підтримуватися на рівні температури комфорту. У випадку виконання великих і тривалих навантажень, що супроводжуються інтенсивним потовиділенням, доцільно іспитову установку, на якій проводиться проба, оснастити вентилятором.

Приміщення повинно бути естетично оформлено. У тестуванні повинен брати участь мінімум медичного персоналу. Необхідно виключити виникнення звукових, світлових і інших не стосовних до дослідження сигналів. Обов'язково треба мати аптечку першої допомоги з препаратами, що стимулюють кровообіг і дихання.

Апаратура, на якій проводиться тестування, повинна бути чистою, добре заземленою відповідно до загальноприйнятих правил, без неохайного накопичення електричних проводів.

Безпосередньо в процесі проведення функціональної проби необхідно вести протокол тестування. У ньому поряд з паспортними даними повинні бути зазначені тип функціональної проби, усі її елементи, час їхнього виконання і моменти запису показників, а також застосовувана вимірювальна апаратура. Протокол проби остаточно заповнюється після розшифровки кривих, що характеризують фізіологічні функції, досліджувані в процесі тестування [23,127].

Перед початком тестування повинна бути дана докладна інструкція про його поводження під час проведення функціональної проби. У протилежному випадку результати тестування можуть значною мірою визначатися емоційними реакціями спортсмена. Це особливо часто спостерігається в юних спортсменів. У деяких з них навіть при отриманій докладній інструкції перший іспит виявляється недостатньо достовірним. Лише практично освоївши пробу, спортсмен при повторних тестуваннях дає результати, реально відповідному функціональному станові його організму. Особливо важлива бесіда зі спортсменом у тих випадках, коли здійснюється забір крові.

Сучасні спортивно-медичні функціональні проби одержали досить широке поширення й у практиці педагогічного контролю. У ряді випадків лікар може навіть не залучатися до проведення функціональних проб (він лише оцінює результати проби). Однак функціональні проби з граничними навантаженнями, коли можливий розвиток деяких гострих патологічних станів, повинний проводити лікар. Це в першу чергу відноситься до визначення МПК.

Виконання всіх перерахованих вимог до процедури тестування забезпечує надійні результати, на підставі яких досить обґрунтовано може бути оцінені фізична працездатність і підготовленість спортсмена.

Функціональні проби доцільно проводити на кожнім етапі тренувального макроциклу. Так, для спостереження за динамікою функціональної готовності відповідні проби варто проводити на початку і наприкінці підготовчого періоду й у середині змагального періоду. У цих випадках рекомендується і поглиблене комплексне обстеження спортсмена. Поряд з цим функціональні проби можуть використовуватися для спостереження за поточним функціональним станом організму.

Знання раціональної класифікації функціональних проб, проведених у лабораторії, допомагає тренерові і лікареві вирішувати конкретні задачі, зв'язані з об'єктивною оцінкою стану тренованості, працездатності спортсмена, вибирати саме ті функціональні проби, що потрібні на даному етапі тренувального циклу і які дозволяють відповідати на найбільш актуальні питання, що виникають у процесі тренування даного спортсмена.

Розрізняють наступні види вхідних впливів, використовуваних при тестуванні: а) фізичне навантаження; б) зміна положення тіла в просторі; в) напруження; г) зміна газового складу вдихуваного повітря; д) медикаментозні засоби й ін.

Найбільше часто як вхідний вплив застосовується фізичне навантаження. Форми її виконання різноманітні. Це насамперед найпростіші форми, що не вимагають спеціальної апаратури: присідання (проба Мартине), підскоки (проба Гцифка), біг на місці (проба С. П. Летунова) та інші.

В даний час застосовуються різні види м'язової роботи, інтенсивність якої може бути кількісно оцінена. Наприклад, одержали поширення проби, у яких як фізичне навантаження використовується сходження з визначеною частотою на сходинку (або сходинки) визначеної висоти. До числа таких проб відносяться степи-тести Майстра, Гарвардський і ін.

Умовно прийнято вважати, що різні види м'язової роботи, які задаються в лабораторних умовах, відносяться до неспецифічних форм впливу (наприклад, біг на місці). Специфічними ж формами впливу є ті, котрі характерні для локомоцій у конкретному виді спорту: бій з тінню в боксера, кидки опудала в борців і т.д. Однак такий підрозділ у значній мірі умовно, коли мова йде про визначення загальної працездатності; реакція вісцеральних систем організму на фізичне навантаження залежить головним чином від її інтенсивності, а не від форми. Специфічні ж проби корисні для оцінки ефективності навичок, придбаних у процесі тренування, і для оцінки спеціальної працездатності.

Зміна положення тіла в просторі є одним з важливих впливів, застосовуваних при так званих орто-кліностатичних пробах. Реакція, що розвивається під впливом ортостатичних впливів, вивчається у відповідь як на активну, так і на пасивну зміну положення тіла в просторі. Активна зміна положення тіла полягає в тому, що піддослідний самостійно переходить з горизонтального положення у вертикальне. Достоїнство проби — її надзвичайна простота.

Функціональні проби можуть бути розділені на дві великі групи, у залежності від того, коли досліджуються реакції організму — безпосередньо під час впливу або відразу після його припинення. Наприклад, за допомогою електрокардіографа можна реєструвати ЧСС протягом усього часу, протягом якого випробуваний виконує фізичне навантаження, а також у відновному періоді. Очевидно, що вимірювання ЧСС у цих випадках дає зовсім різну інформацію: у першому випадку вона дозволяє судити про адаптацію до м'язової роботи, а в другому — про закономірності відновних реакцій. При цьому адаптація до фізичних навантажень може бути задовільною, у той час як відновні процеси протікають недостатньо ефективно [26,132].

Розвиток сучасної медичної техніки дозволяє безпосередньо вивчати реакцію організму на те або інший вплив і одержувати важливу інформацію для діагностики працездатності і функціональної готовності спортсмена. Вивчати ж відновний період випливає в тому випадку, коли він є об'єктом тестування. Необхідно мати у виді, що дані відбудовного періоду не є досить адекватними для судження про адаптацію організму до навантаження.

2.2Лікарсько-педагогічний контроль

Під лікарсько-педегогічними спостереженнями (ЛПС) розуміються дослідження, проведені спільно лікарем і тренером (викладачем фізичного виховання) з метою оцінки впливу на організм фізичних навантажень, установлення рівня функціональної готовності і на підставі цього удосконалювання навчально-тренувального процесу. У спорті ЛПС є складовою частиною комплексного контролю, що включає в себе педагогічні, медичні і психологічні дослідження.

Теоретичні і практичні основи ЛПС були розроблені представниками радянської спортивної медицини в 40—50 роках (С. П. Летуновим, Р. Е. Мотилянською, Н. Д. Граєвською).

Необхідність таких досліджень викликана тим, що рівень функціональної готовності спортсмена може бути щонайкраще вивчений і оцінений у природних умовах тренування, при використанні специфічних навантажень. У процесі ЛПС виявляються ознаки неповного відновлення після фізичних навантажень і розвитку станів перевтоми або перенапруги. Такого роду інформація дозволяє тренерові вчасно внести в навчально-тренувальний процес відповідні корективи.

Ефективність тренувального процесу залежить від того, наскільки правильно обрані тренувальні засоби і їхнє дозування в одному занятті, мікроциклі, мезоциклі і т.д. Тренер у значній мірі працює наосліп, якщо він не знає, який вплив на організм спричиняє окрема вправа, серія вправ, окреме заняття, один тренувальний день, етап тренування. В однаковій мірі це відноситься і до оздоровчих занять фізичними вправами [19,161].