Смекни!
smekni.com

Туризм як основна галузь економіки Туреччини (стр. 10 из 11)

Митні правила. Ввіз будь-якої валюти в Туреччину вільний, суми більше $5000 необхідно вказувати в митній декларації. Вивіз лір обмежений сумою, еквівалентній $100. На велику суму буде потрібно дозвіл банку.

Дозволено безмитний увіз сигарет – до 400 шт., чи сигар – до 50 шт., чи тютюну – до 200 гр., до 1 кг кави, міцних спиртних напоїв – 3 відкупорені пляшки, вина – 2 відкупорені пляшки, подарунків – на суму не більше $200, косметики, парфумерії і продуктів харчування – у межах особистих потреб. Предметів і речей домашнього побуту (холодильників, пральних машин, телевізорів, відеомагнітофонів) – по одному предметі кожного найменування, із зобов'язанням їхнього вивозу з країни по закінченні терміну поїздки. Крім предметів особистого користування дозволяється ввозити два фотоапарати, портативний радіоприймач, друкарську машинку, кінокамеру і т.д. Ювелірні вироби й інші цінності необхідно вказувати в декларації. Заборонено ввіз наркотиків, наркомістких ліків, зброї (для членів спортивно-мисливських клубів – 1 гладкоствольна рушниця і 100 патронів до неї). Заборонено вивіз зброї, боєприпасів, антикваріату і наркотиків.

У списку ЮНЕСКО 8 об'єктів: історична зона Стамбула, національній парк Каппадокії, мечеть Дівриги, столиця хетів Хоттушаш, археологічні пам'ятки Немрутдаг і Ксантос-Летун, гарячі джерела Хіераполіс-Памукале, місто Сафранблу.1


Висновки

Після виконання даної роботи можна узагальнити, що нові технології в туризмі і суміжних галузях економіки сприятимуть різкому ривку в розвитку сфери подорожей. Недаремно XXI століття оголошено століттям сфери обслуговування. Політична, соціальна і фінансова інтеграція багатьох країн створить оптимальні умови для розвитку і вдосконалення готельної, транспортної, торговельної інфраструктури і інших ресурсів туристського ринку, а також забезпечення безпеки туристів під час подорожей, охорони і дбайливого використання в цілях туризму навколишнього середовища не тільки в розвинених, але і в країнах, що розвиваються. Є підстави стверджувати, що світовий туризм має величезний потенціал і, отже, можна оцінювати перспективи його розвитку на перші десятиріччя XXI століття. Туроператори повинні вибирати найоптимальніший метод ціноутворення, орієнтуючись на національній туристичний ринок, споживачів, ресурси, які є в розпорядженні. Країна має ставити собі за мету зайняти вигідне положення на міжнародному ринку туристичних послуг, так як це гарантує постійні надходження в бюджет, зміцнення вже існуючих міжнародних зв’язків і встановлення нових Розпочавши розвивати туризм наприкінці 1980-х, Туреччина за двадцять років досягла меж можливості прибережної «першої лінії» протяжністю 300 км. На колись пустинному березі Турецької Рів’єри сьогодні збудовано близько тисячі готелів, але і цього вже явно недостатньо, щоб розмістити усіх бажаючих Надзвичайна популярність Туреччини пояснюється також і колосальними засобами що виділяються на розвиток у індустрії та рекламу туристичних можливостей регіону по всьому всіті. Таким чином, Туреччина – країна, що володіє великими рекреаційними ресурсами, залучає до себе увага туристів з усього світу з пізнавальними, лікувально-оздоровчими, екскурсійними й іншими цілями, що приводить до взаємного співробітництва країн. Туреччина - це історія, яка завжди поряд з нами, яка залишила тут свої незліченні автографи. Це незліченна кількість пам'ятників тисячолітньої давності середньовічні палаци і храми, мавзолеї і мечеті. Це і один з найбільших місто-порт Туреччини Стамбул. Тут пам'ятники старизни є сусідами з сучасними хмарочосами, фабриками, заводами університетами, театрами, музеями. У Туреччині є багатство, яке ніколи не виснажується, тисячі кілометрів побережжя, сонця і моря, тому Егейське побережжя називають і “березовим намистом Туреччини”.

Туреччина займає 3 місце в загальному списку найбільш відвідуваних країн. Щорічно на територію цієї країни з'їжджаються 46% від загального числа туристів всього світу, зокрема з різних регіонів Російської Федерації - 12%.Помимо покупок, ця країна привертає туристів зі всього світу ще і тим, що Туреччина славитися високим комфортом готелів, відмінним сервісом, а найголовніше, найдавнішими пам'ятниками історії і архітектури. Крім оглядів визначних пам'яток Туреччини, тут можна добре відпочити: адже там тепло, море, сонце. Це чудовий курорт можна відвідувати цілий рік. Туристичні фірми розробляють спеціальні програми відпочинку, екскурсії. Можна відвідати з дітьми Акваленд – світ водяних розваг, прокотитися на яхті по Середземному морю, зробити захоплюючий спуск по гірській ріці на каноє і плотах (називається рафтинг). Захопливим плаванням можна запам'ятати красу підводного плавання, узявши напрокат відеокамери для підвідних зйомок. Туреччина - країна з молодим населенням: більше 25 % його складають люди молодше 20 років. Турки - відкритий, гостинний і гордий народ.


Список використаної літератури

1. Борзенко А.Е. Турция. Самостоятельные путешествия. – Из-во «Вильямс», 2005. – 480с.

2. Воронкова Л.П. История туризма и гостеприимства: Учеб. пособие. — М. : Издательско-торговый дом "Гранд". Фаир-Пресс, 2004. — 303с.

3. Крылов Д., Шанин В. Путеводители с Дмитрием Крыловым. Турция. – Из-во «ЭКСМО» ЗАО, 2010. – 368с.

4. Масове харчування, готельне господарство і туризм в умовах ринкових відносин: Збірник наукових праць / Київський держ. торговельно- економічний ун-т / М.І. Пересічний (відпов.ред.) . — К., 1997. — 139с.

5. Мельниченко С.В., Ведмідь Н.І.. Менеджмент підприємства туристичної індустрії: Навч.-метод. посіб. — К. : КНТЕУ, 2005. — 217с.

6. Ткаченко Т.І., Гаврилюк С.П. Економіка готельного господарства і туризму: Навч. посіб. — К. : КНТЕУ, 2005. — 180с.

7. Турция. Путеводитель, – АСТ, Астрель, 2004. – 406с.

8. Экономика современного туризма, Под. ред. докт. Эк. наук Г.А. Карповой. Москва – Санкт-Петербург, Издат. Торговый Дом «Герда», 1998. -420с.

9. Фастовець О.О. Організація транспортних подорожей і перевезень туристів: Навчальний посібник. – К.: Вид-во ФПУ, 2007. – 233с.

Інтернет-ресурси

www.voyagemagazine.ru – Журнал «Вояж»

www.vokrugsveta.comЖурнал «Вокруг Света»

www.unwto.orgВсесвітня туристична організація

www.uftaa.orgОб’єднана федерація асоціацій туристичних агенств

www.ih-ra.comМіжнародна асоціація готелів та ресторанів

www.wttc.orgВсесвітня рада з туризму та подорожей

www.wata.netВсесвітня асоціація туристичних агенств

www.turkey-tours.in.ua- Інформаційний сайт про Туреччину для туристів


1 Воронкова Л.П. История туризма и гостеприимства: Учеб. пособие. — М. : Издательско-торговый дом "Гранд". Фаир-Пресс, 2004.- 42с.

2 Масове харчування, готельне господарство і туризм в умовах ринкових відносин: Збірник наукових праць / М.І. Пересічний (відпов.ред.) . — К., 1997. —32с.

1 Мельниченко С.В., Ведмідь Н.І.. Менеджмент підприємства туристичної індустрії: Навч.-метод. посіб. — К. : КНТЕУ, 2005. —44с.

1www.unwto.orgВсесвітня туристична організація

2 Ткаченко Т.І., Гаврилюк С.П. Економіка готельного господарства і туризму: Навч. посіб. — К. : КНТЕУ, 2005. — 34с.

1 Мельниченко С.В., Ведмідь Н.І.. Менеджмент підприємства туристичної індустрії: Навч.-метод. посіб. — К. : КНТЕУ, 2005. —117с.

1 Ткаченко Т.І., Гаврилюк С.П. Економіка готельного господарства і туризму: Навч. посіб. — К. : КНТЕУ, 2005. — 80с.

1 Воронкова Л.П. История туризма и гостеприимства: Учеб. пособие. — М. : Издательско-торговый дом "Гранд". Фаир-Пресс, 2004.-74с.

1Крылов Д., Шанин В. Путеводители с Дмитрием Крыловым. Турция. – Из-во «ЭКСМО» ЗАО, 2010. –23с.

1Крылов Д., Шанин В. Путеводители с Дмитрием Крыловым. Турция. – Из-во «ЭКСМО» ЗАО, 2010. –56с.

[1] Борзенко А.Е. Турция. Самостоятельные путешествия. – Из-во «Вильямс», 2005. –55с

2 Туристично-краєзнавчі дослідження: Збірник наукових статей. - Випуск 2. – К., 1999. – 95 с.

1Крылов Д., Шанин В. Путеводители с Дмитрием Крыловым. Турция. – Из-во «ЭКСМО» ЗАО, 2010. –106с.

1 Борзенко А.Е. Турция. Самостоятельные путешествия. – Из-во «Вильямс», 2005. –55с.

1 Борзенко А.Е. Турция. Самостоятельные путешествия. – Из-во «Вильямс», 2005. –61с.

1www.vokrugsveta.comЖурнал «Вокруг Света»

1Турция. Путеводитель, – АСТ, Астрель, 2004. – 164с.

2Крылов Д., Шанин В. Путеводители с Дмитрием Крыловым. Турция. – Из-во «ЭКСМО» ЗАО, 2010. –129с.

1www.vokrugsveta.comЖурнал «Вокруг Света»

1Турция. Путеводитель, – АСТ, Астрель, 2004. – 84с.

2www.vokrugsveta.comЖурнал «Вокруг Света»

1Турция. Путеводитель, – АСТ, Астрель, 2004. – 202с.