Смекни!
smekni.com

Туризм як основна галузь економіки Туреччини (стр. 8 из 11)

3.3. Транспорт

Внутрішні і міжнародні повітряні перевезення здійснює національна авіакомпанія « Турецькі авіалінії» і кілька приватних компаній. Найбільші аеропорти збудовано у Стамбулі та Анкарі. "Turkish Airlines" має широку мережу місцевих і міжнародних рейсів. Ви можете прилетіти в Стамбул і скористатися внутрішнім рейсом до Ізміру, прибувши в один з його міжнародних аеропортів: Аднан-Мендерес або Даламан, або летіти до міжнародного аеропорту Антальї. Збір при від'їзді з аеропорту не стягується.2

Власники невеликих літаків можуть приземлитися прямо в аеропорту Імсік, на крихітній приватної злітно-посадочної смуги, розташованої недалеко від селища килимарів Мумджулар, в 31 км від Бодрума. Імсік має в своєму розпорядженні ескадрильєю 18-місцевих пасажирських літаків, які щодня здійснюють рейси між Стамбулом і Бодрум. І хоча переліт обійдеться трохи дорожче, ніж квиток на внутрішній рейс "Turkish Airlines", з Імсіка можливість безпосередньо потрапити в Бодрум.

Onur Air є найбільшою приватною авіакомпанією в Туреччині, що налічує 22 літака. Onur Air, працює з 1992 року, забезпечує надійні послуги в авіаційному секторі, створює внутрішні регулярні рейси на додаток до своїх міжнародних перельотів, починаючи з 2003 року.

Onur Air є першою і єдиною авіакомпанією, яка отримала EN9110: 2005 Quality Standardization Certificate in Turkey. Компанія завжди надає додаткові послуги для своїх пасажирів і постійно зростає завдяки її програмі і за розумними цінами на переліт.

Теплоходи "Turkish Merrytime Lines" регулярно здійснюють рейси з Стамбула в Бодрум, Мармарис і Анталію. Існує регулярне паромне сполучення між Бодрумом і півостровом Решадіе (Датча), на південь від затоки Гекова, з квітня по жовтень. Паромна переправа діє також між Бодрумом і грецьким островом Кос, Мармарисом, Родосом, Кушадаси і Самосом.

Автобуси регулярно курсують зі Стамбула, Анкари і Ізміру в Бодрум, Фетхие, Мармарис, Анталію і Аланія. У Туреччині прекрасне міжміське автобусне повідомлення. Існують як денні, так і нічні рейси. Міжміські автобуси комфортабельні, а плата за проїзд низька. У великих містах автобуси відправляються від автостанції (отогар), у невеликих містечках - з центру.1

У кожному місті поряд з таксі, в яких завжди встановлені таксометри, працюють «долмуші» (маршрутні таксі) з фіксованою вартістю проїзду, які їдуть за визначеним маршрутом, не роблячи визначених зупинок. Долмуші курсують між готелями, а також найбільш популярними маршрутами. Ціни за поїздку дуже помірні, а інтервали руху досить невеликі. За вашим проханням водій може зупинити долмуш у потрібному місці. У великих містах курсують автобуси практично по будь-якому напрямку, які нерідко переповнені.

Прокат автомобілів. Автомобіль видається напрокат тільки при наявності посвідчення водія. Усі машини мають страховку “каско”. Мінімальний термін прокату - одна доба, кілометраж не обмежений. 1

3.5. Спорт та розваги

Плавання з аквалангом. Підводне плавання стає все більш популярним на всьому узбережжі Туреччини. У безпосередній близькості від берега тут багато трапляються останки затонулих кораблів, морські зірки, скати і морські коники. У Бодрумі, який завжди був центром плавання з аквалангом, є кілька шкіл підводного плавання.

Іноземних громадян, охочих зануритися в морські глибини, повинен супроводжувати спеціально призначений турецький провідник-водолаз. Ви можете плавати під водою лише в межах офіційно дозволених меж. Плавання з аквалангом поблизу останків затонулого судна без дозволу місцевої влади може бути кваліфіковано як акт контрабанди і карається тюремним ув'язненням. Катери турецької берегової охорони патрулюють місця проведення підводних розкопок.

Перш ніж зробити занурення, впевніться, що ваш провідник має професійні свідоцтва PADI або CMAS, а також турецьку ліцензію водолаза (Балик Адами Рехбері). Місцеві школи підводного плавання забезпечують бажаючих всім необхідним спорядженням, включаючи маски, трубки для плавання з маскою під водою і балони.

Фрахтування яхт. Бодрум, центр кораблебудування з часів Антонія і Клеопатри, служить одним з головних пунктів "Маві Йолджу-лук" ("Блакитних круїзів"), подорожі на яхтах в затоку Гекова і малі бухти півострова Решадіе (Датча). Морська подорож - можливо, кращий, а іноді і найдешевший спосіб побачити багато античних міст узбережжя Туреччини. "Блакитний круїз" можна також здійснити з Мармарису.

Бодрум і Мармаріс - порти безлічі суден, побудованих як у Туреччині, так і за її межами, які можна вільно зафрахтувати. Найпопулярніший вид судна - це побудована в Бодрумі гулет, некваплива яхта з широкою круглою кормою. Вона має від чотирьох до шести кают, а її довжина-від 16 до 23 м. Можна зафрахтувати і два інших, що випускаються в Бодрумі судна: великий айнакич і більше дрібний тіранділ, який зручний для коротких подорожей. Ви можете взяти напрокат парусні шлюпки з скловолокна.

Катання на каяках.Багато гірських річок Тавра з холодної як лід водою – улюблене місце катання на каяках. Росте число фірм, що організують такі прогулянки і видають напрокат необхідне спорядження. Найкраще місце для такого активного відпочинку – каньйон Кепрюлю на півночі від Сіде.

Одноденні прогулянки. Одноденні прогулянки на катерах ідеально підходять тим, хто не розташований жити на судні. Ці дрібні суденця "трудяться" за тим же принципом, що і маршрутне таксі, - ви подорожуєте разом з невеликою групою пасажирів до різних бухт, щоб скупатися, помилуватися красотами і ввечері повернутися назад. Тим часом ви можете орендувати один з таких катерів тільки для себе.

Полювання та риболовля. Анталья - це рай для мисливців. Оточуючі її гори Бей і Тавр багаті пернатої та іншої дичиною. Мандрівники з усього світу приїжджають до Антальї, щоб пополювати на кам'яного козла (ябандаг кечісі), в достатку що мешкає в горах. Із пернатих зустрічаються перепели, горлиці, дикі качки та вальдшнепи. У числі диких тварин, на яких відкрито полювання, - лисиці, зайці та куниці.

Ловля форелі - найбільш популярне проведення часу на берегах річок Манавгат, Акчай, Керуючий і Кепрю, які протікають по території вілайєта Анталья.

Турецька лазня. Особливість турецької лазні - це повна відсутність душових кімнат і наявність густого щільного водяного пара. У кам'яному приміщенні в середині залу знаходиться великий мармуровий камінь, що нагрівається зсередини, на стінах розташовуються декілька кранів, з яких йде гаряча і холодна вода. У лазні працюють професійні масажисти, які вміло зроблять відмінний масаж, використовуючи густу і повітряну піну і ароматизовані креми. Для любителів сухої пари є класична сауна, а також басейн і джакузі.

Теніс.При більшості готелів і готелів маються тенісні корти. Ракетки, м'ячі і спортивну форму можна взяти на прокат.

Гольф. У 1994 р. в Белеку, курортному районі на схід від Анталії, відкрився перший Національний гольф-клуб з професійної 18-лунковому майданчиком. Клуб має в своєму розпорядженні також тренувальний полігон та "канонічні" 9-лункові навчальні поля для початківців. Можна взяти напрокат ключки, візки та інше, найняти хлопчиків, які подають ключки та м'ячі при грі, а також професійних тренерів для навчання. Місця необхідно бронювати заздалегідь.

Гірські сходження, піші походи та огляд печер. Для активного відпочинку в провінції Анталья розроблені спеціальні маршрути. Печери Бельдібі і Караін, населені людьми в кам'яному столітті, - одні з найбільших на території Туреччини.

Катання на лижах. Протягом березня і квітня можна в один і той же день покататися на лижах на гірському курорті Сакликент ("Загублене місто") і скупатися в Середземному морі. Гірськолижний курорт, який відкритий під час зимового сезону, розташований у горах Бей, всього в 50 км від Анталії.

Нічне життя. Пізно вночі численні нічні клуби, бари, паби і дискотеки оголошують пронизливими звуками узбережжя Туреччини. Бодрум знаменитий своїми нічними клубами, барами та дискотеками, найвідоміша з яких "Галікарнас", з танцювальним майданчиком під відкритим небом.У Мармарісі є навіть "вулиця барів" вздовж берега моря.Можна зазирнути в популярний бар "Кейіф", що розмістився на другому поверсі будівлі морського вокзалу, звідки відкривається чарівний вид на мерехтливі вогні нічного міста. 1


4.Проблеми та перспективи розвитку туризму в Туреччині

Починаючи із сорокових років минулого століття (а особливо у восьмидесятих роках) у Туреччині став розвиватися туризм.У той період число туристів у світі становило 278.2 млн., а до 2005-го року зросла втричі. Туреччина ж за цей час зробила грандіозний стрибок: кількість відвідали її туристів зросла в 16,5 разів. І якщо у світі прибуток від туристичної сфери за ці роки зросла в 9 разів, то в Туреччині - в 52 рази. Частка Туреччини на світовому туристичному ринку в 1980 році становила 0,45%, у 2005-му -2,61%. У 2005-му році за обсягом в'їзного туризму Туреччина посіла 9-е місце у світі, за обсягом прибутку від туристичної сфери - 8-е. Таким чином, Туреччина входить в десятку найбільш відвідуваних країн світу. У результаті налагодженого розвитку цієї галузі сьогодні Туреччина займає одне з провідних місць серед країн Європи по кількості і якості туристичних фірм і готельних комплексів. Невід'ємною частиною цього успіху є серце туризму в Туреччині – Анталія, що з кожним днем росте, збільшуються і капіталовкладення в цей регіон. Повсякденне, культурне й економічне життя міста безпосередньо зв'язане з туризмом.