Смекни!
smekni.com

Аналіз господарської діяльності готельного підприємства ВАТ "Хвиля" (стр. 5 из 8)

Відділ екскурсійного обслуговування існує від дня підстави фірми. У відділі працюють менеджери, яким підкоряються екскурсоводи. Після додання нашому місту статусу столиці, екскурсійна діяльність фірми виросла в кілька разів. Менеджери розробляють тематичні екскурсії для жителів і гостей столиці, намагаючись охопити всі вікові й соціальні групи. Тематика екскурсій дуже різноманітна, вона змінюється залежно від пори року. Узимку це поїздки в засніжений ліс, де екскурсантів чекає прикрашена ялинка, дід Мороз і Снігурка. Улітку можна побувати в тополиному гаю.

Щозими у ВАТ "Хвиля" працюють курси екскурсоводів, які організують і проводять працівники відділу екскурсійного обслуговування. Після їхнього закінчення слухачі одержують диплом і можливість роботи на фірмі як позаштатний екскурсовод.

У листопаді 2009 року ВАТ "Хвиля" уклало договір співробітництва з державним природним заповідником, з метою подальшого розвитку ексурсійно-просвітительської діяльності, екологічного туризму, екологічних маршрутів і троп. Працівники відділу вже розробили екскурсії по цій тематиці й готові надалі працювати в цьому напрямку. Уперше фірма може запропонувати клієнтам в'їзд на територію заповідника для спортивно-аматорського лову риби. ВАТ "Хвиля" уже видало 348 дозволів на спортивно-аматорський лов, але в майбутньому число бажаючих значно зросте.

Хочеться відзначити, що рік у рік підвищується попит на екскурсійне обслуговування. За 2009 рік працівниками екскурсійного відділу обслужено - 6347 чоловік, це в 1.6 рази більше, ніж в 2008 році й в 6.5 разів більше, ніж в 2007 році.

Відділ міжнародного й внутрішнього туризму працює в наступних напрямках:

- рекреаційний туризм (відпочинок і лікування);

- науковий туризм (участь у наукових нарадах, знайомство з науковими відкриттями й т.д.);

- етнічний туризм (подорожі для зустрічей з родичами);

- діловий туризм (візити для проведення ділових зустрічей);

- пригодницький туризм (похідні експедиції, полювання й т.д.);

- спортивний туризм (подорожі для занять спортом);

- навчальний туризм;

- релігійний туризм (подорожі до місць, які шануються віруючими). віруючими).

Розглянемо кожний напрямок діяльності відділу міжнародного й внутрішнього туризму більш докладно.

Рекреаційний туризм. Це найбільш масова форма туризму для нашої держави. Поїздки туристів у Туреччину, Італію, Іспанію, Францію переслідують, насамперед, саме цю мету. Тут характерна більша тривалість подорожі, менша кількість міст, які входять у маршрут, і відповідно більша тривалість перебування в одному місці.

Працівники відділу займаються індивідуально кожним клієнтом, підбирають найбільш підходящий для них тур, готель і екскурсійну програму.

Науковий туризм. Цей вид подорожей є порівняно новим, як у нас, так і за рубежем. Розвиток зовнішньоекономічних зв'язків, науково-технічна революція й матеріально-технічний прогрес, прагнення використати передовий досвід інших країн і народів у створенні духовних і матеріальних цінностей сприяють розширенню міжнародних контактів серед наукових кіл різних держав. Даний вид туризму, що включає поїздки з метою участі в різних нарадах, конгресах, симпозіумах, займає усе більше міцне місце в сучасному міжнародному туризмі.

ВАТ "Хвиля" допомагає своїм клієнтам в одержанні запрошень на конференції й симпозіуми, займається їхнім розміщенням і перевезенням. Також працівники відділу допомагають в оформленні запрошень для іноземців, що бажають відвідати наукові наради, що поводяться в нашій країні.

Етнічний туризм. Даний вид туризму пов'язаний з відвідуванням родичів або місць народження батьків і займає важливе місце в міжнародному туристському обміні.

Найбільшою популярністю в клієнтів користуються поїздки в Німеччину. Працівники відділу допомагають у відкритті віз для таких клієнтів і займаються їхнім страхуванням. Ці туристи зупиняються у своїх родичів, а тому не мають потреби в місцях розміщення. У Казахстані цей напрямок туризму одержало найбільше поширення в 90-і роки й продовжує розвиватися в цей час.

Діловий туризм. Друга половина 20 сторіччя ознаменувалася подальшим розвитком, розширенням і інтернаціоналізацією зовнішньоекономічних відносин. Зростаючі потреби світової економіки спричиняють ріст міжнародних контактів. Поїздки представників ділових кіл останнім часом стали носити масовий характер.

ВАТ "Хвиля" активно допомагає бізнесменам, що бажають виїхати в інші країни для вивчення закордонного досвіду. Також менеджери відділу зовнішнього й внутрішнього туризму працюють із іноземними бізнесменами бажаючими працювати на ринку Казахстану.

Досить своєрідним є пригодницький туризм. Ця форма відпочинку забезпечує не тільки перебування туристів у привабливому для них місці, але і їхнє заняття незвичайним видом діяльності.

ВАТ "Хвиля" пропонує своїм клієнтам кілька видів полювання й риболовлі в красивейших куточках нашої області. Цей вид туризму користується популярністю в іноземців, а тому що він має досить високу вартість, те його можна віднести до розряду елітарного відпочинку.

Великою популярністю користується також спортивний туризм. Головне завдання спортивного тура - забезпечення можливості (протягом усього тура) гостям займатися обраним видом спорту.

ВАТ "Хвиля" відправляє групи спортсменів у санаторії. У зимовий час це в основному лижники, у літню пору, спортсмени, що займаються водними видами спорту.

Певним попитом користуються й навчальні тури. Увага в них, як правило, приділяється навчанню мови, крім того, можуть бути тури з навчанням якому-небудь спорту, спортивним іграм, а також по підвищенню кваліфікації й т.д.

Менеджери відділу організують поїздки школярів і студентів для вивчення мов, найбільшою популярністю в клієнтів користується Англія, Німеччина й Польща.

Кілька слів варто сказати й про релігійний (паломницькому) туризмі. Даний вид туризму вважається споконвічним, історичним. У цей час він також користується попитом і популярністю.

Менеджери відділу займаються організацією поїздок по святих місцях (наприклад, у Мекку), для поклоніння реліквіям і знайомству з релігійними пам'ятниками.

Розглянувши організаційну структуру керування, можна перейти до аналізу господарської діяльності ВАТ "Хвиля".

Розділ III. Аналіз роботи досліджуваного підприємства

Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства провадиться на підставі даних про фінансову звітність.

По ВАТ «Хвиля» вихідні дані взяті з бухгалтерського балансу за три роки з 2007 по 2009 рік включно.

Для підприємства, у якому велика частка основних коштів, має сенс визначити показники, що характеризують їхній рух, а, отже, інтенсивність їхньої господарської діяльності.

Коефіцієнти уведення й вибуття основних коштів відображають інтенсивність процесу відновлення основних коштів і дуже часто можуть виступати як непрямі індикатори ефективності господарської діяльності й фінансового благополуччя підприємства, оскільки. Як правило, заміну фондів і їхній приріст можуть дозволити лише досить успішні компанії.

Коефіцієнт уведення виражається відносно вартості вибулих основних коштів до вартості основних коштів на кінець року.

По ВАТ «Хвиля» цей показник становить:

- 2007 рік 6686 тисяч грн. / 63836 тисяч грн. = 0,1

- 2008 рік 8168 тисяч грн. / 72009 тисяч грн. = 0,11

- 2009 рік 12109 тисяч грн. / 84113 тисяч грн. = 0,14

Коефіцієнт вибуття розраховується як відношення вартості вибулих основних коштів до вартості основних коштів на початок року.

Для ВАТ «Хвиля» коефіцієнт вибуття не розраховується за відсутністю такого.

Одним з показників платоспроможності є величина власних оборотних коштів. Ця величина обчислюється як різниця між поточними активами й поточними пасивами.

Для ВАТ «Хвиля» ці показники наступні:

- 2007 рік 12463 - 8497 = 3966 тисяч грн.

- 2008 рік 16880 - 12078 = 4802 тисяч грн.

- 2009 рік 17709 - 15472 = 2237 тисяч грн.

Існує ряд коефіцієнтів, що характеризуються платоспроможністю підприємства. Рівень платоспроможності характеризується в першу чергу коефіцієнтами ліквідності.

Коефіцієнт поточної ліквідності чисельне виражає відношення поточних активів до поточних пасивів. Чисельне значення коефіцієнта поточної ліквідності показує, у скільки разів вартісна оцінка поточних активів перевищує величину існуючих на момент оцінки короткострокових фінансових зобов'язань. Цей показник відображає гіпотетичну можливість фірми, реалізувавши свої поточні активи, здійснити розрахунок по всіх поточних зобов'язаннях. Значення, що рекомендує, дорівнює 1,8-2.

Коефіцієнт швидкої ліквідності показує співвідношення більше ліквідної частини поточних активів до величини поточних пасивів. Кількісно він визначається як частка від розподілу вартості поточних активів без обліку вартості запасів на обсяг поточних пасивів. По своїй практичній важливості даний коефіцієнт не уступає розглянутому вище коефіцієнту поточної ліквідності. Значення коефіцієнта, що рекомендує, швидкої ліквідності 0,5-1,0.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності доповнює два розглянутих вище коефіцієнти й дає більше повне подання про структуру поточних активів у зіставленні з величиною поточних пасивів. Він показує, яке співвідношення поточних активів у найбільш ліквідній формі, тобто в грошовій формі, до величини поточних пасивів. Значення, що рекомендує, для нього 0,05-0,2. Практична важливість цього показника в тім, що дуже часто неплатоспроможними виявляються фірми, що мають значні запаси інших, менш ліквідних, видів поточних активів, але не мають досить коштів для оплати боргів і поточного фінансування.

Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами також характеризує рівень платоспроможності й показує частку власних оборотних коштів у загальному обсязі поточних активів. Значення, що рекомендує, 0,5-0,6. Низьке значення цього коефіцієнта свідчить про сильну залежність підприємства при формуванні оборотних коштів від комерційного кредиту й короткострокової заборгованості.