Смекни!
smekni.com

Винний туризм, як перспективний різновид туристичних подорожей (стр. 2 из 7)

1.2 Організація програми винних турів

Винний туризм – туризм, метою якого є (або включає в себе) дегустація, споживання, покупка вина безпосередньо на виноробні. Винний туризм може включати відвідування виноробства, виноградників, відомих ресторанів, винних фестивалів та інших спеціальних заходів.

Програма винного туру може включати в себе різні елементи. Найчастіше до неї входить пізнавальна екскурсія та відвідування винограднику, похід на виноробний концерн, а також участь у тематичних культурні події, наприклад, у святі виноробства.

Зазвичай винний тур триває не більше, ніж тиждень, але зустрічаються поїздки, складають усього лише два-три дні. Вони можуть бути приурочені до винного торжества. Також туристичні агентства пропонують замовлення індивідуального винного туру, метою якого є професійне ознайомлення.

У винного туризму є кілька дуже простих принципів. Один і найголовніший з них - пробувати провина лише в місцях його виробництва. У будь-якому місці найбільшою цінністю у винного туризму користуються місцеві сорти винограду, а особливо – ті, які унікальні для цієї місцевості. Серед поціновувачі вина існує принцип, що вино, яке чим дальше виїхало від місця, де воно виросло і дозріло, тим гірше його смак. Сильніше всього псується при подорожі молоде вино, яке іноді навіть перевозять в цистернах, що погано впливає на смак. Звідси висновок – справжнє французьке вино можна спробувати тільки у Франції, тому гурманам, які займаються винним туризмом, не існує далеких відстаней (наприклад, велика кількість туристів планують свій гастрономічний тур за 5-6 місяців). І так з кожним сортом. [13]

Цим головним принципам винного туризму найкращим чином відповідають екскурсії на виноробні підприємства з дегустацією вин в дегустаційних залах, так звані «винні тури». Сьогодні багато виноробні господарства в курортних містах і селищах мають такі зали. Тут можна спробувати вина та коньяки з гарантією дійсності. Крім того, на дегустаціях відвідувачі дізнаються багато цікавої та корисної інформації про вина регіону, історію виноробства, отримують навики правильного споживання вин.

Також туристам пропонують оцінити технологічну культуру виробництва, спуститися в підвали з величезними бутами і бочками, познайомитися з таїнством дозрівання вина, дізнатися про вікові традиції конкретного господарства.

Окремі підприємства володіють величезними колекціями вин. Їх називають енотеки. Щодо України, то найвідоміша і найбільша колекція знаходиться в "Масандрі" і налічує близько мільйона пляшок. Цікаві колекції є в інституті "Магарач", в "Коктебелі" і "Інкермані". [5]

Крім того, на багатьох підприємствах організовані музеї виноробства, де можна познайомитися з історією та особливостями виноробства певної місцевості. Відвідування музеїв включено у винний тур.

Провідні туристично-екскурсійні фірми світу пропонують відвідування дегустаційних залів, екскурсії на виноробні підприємства з дегустацією вин, а також відвідування винних фестивалів і навіть спеціальні багатоденні програми - винні тури з відвідуванням декількох підприємств.

У залежності від побажань подорожуючих, можлива організація наступних поїздок:

· Індивідуальний тур. Його може організувати туристична компанія (зазвичай найдорожчий варіант), або сам турист (є ризик отримати не те, що очікуєш). Такі види винних турів гарні для тих, хто не хоче залежати від решти групи людей і бути вільними у своїх рішеннях і переміщеннях.

· Груповий тур Організовується туристичною компанією для певної групи людей конкретно, або вже після шаблонного маршрутом для всіх бажаючих. Групові тури зазвичай добре організовані «від і до» і не припускають внесення змін у програмі.

· Приєднання до групи Відмінний варіант для тих, хто хоче відпочити індивідуально і частину часу поєднати з мандрівною групою з винному маршрутом. У даному випадку туристи самі вирішують, де вони будуть відпочивати і з ким, отримуючи можливість потрапити в добре організований тур.

Будь-яка винне подорож складається із стандартного набору туристичних послуг, доповнених гастрономічними складовими:

· Міжнародний авіапереліт, або будь-який переїзд до місця початку винного подорожі - поїздом, автомобілем і т.д.;

· Трансфер. Трансфер замовляють заздалегідь, або після приїзду. Завжди важливо знати деталі такого переїзду, тому як виноробні зазвичай знаходяться у віддалених регіонах;

· Розміщення в готелі або гостьовому будинку винороба. У залежності від уподобань туриста, розміщують його в готелі будь-якої категорії, якщо це дозволяє регіон. Також у деяких винних будинків є своя готельна інфраструктура, де, за певну плату, можна розміститися. Проживання у виноробів додає певний шарм у подорож;

· Харчування;

· Відвідування виноробства та дегустація вин. Це обов'язкова частина будь-якої винної подорожі і одна з найприємніших. Як правило, візит у виноробню включає в себе: відвідування виноградників з докладним описом місцевості та особливостей ґрунту; відвідання виноробні і погребів; відвідування музею виноробні, якщо такий є; дегустація вина. Під час дегустації турист дізнається про особливості того чи іншого вина, його відмінність від іншого вина, з якими стравами найкраще вживати дане вино, його навчають розпізнавати смакові нюанси. Цілком можливо особисте знайомство з господарями виноробства, але це бажано уточнювати заздалегідь. У залежності від групи подорожуючих, винороби вирішують самі, які вина представляти і наскільки сильно заглиблюватися в професійні деталі. У більшості виноробень можна придбати вино на місці;

· Додаткові послуги До додаткових послуг відноситься все, що йде понад стандартну програми: відвідування музеїв і галерей, прогулянка на яхтах і катерах; похід до театру; поїздка на рибалку; політ на повітряних кулях або просто пляжний відпочинок.

Автоподорожі по «винним дорогах» з відвідуванням замків, виноградників, виноробства, ресторанів приваблюють величезну кількість туристів зі всього світла. Перевага цього виду відпочинку - у можливості самостійно планувати маршрут з «картою в руках». Однак самі великі і знамениті французькі виноградники приймають тільки групові екскурсії і тільки за попередньою домовленістю з конкретним турагентством. Практично у всіх виноробних країнах є такі «винні дороги», провідні від замку до замку, від виноробні до виноробні. Наприклад, у ПАР - Wine Route веде з Йоганнесбурга в Кейптаун, а з Кейптауна в Порт-Елізабет через виноробні і виноградники. В Італії прокладені спеціальні маршрути з назвами «Strada di Chian-ti», «Strada del Vino», настільки приємними для слуху шанувальника вин.


РОЗДІЛ ІІ. ПРОВІДНІ ВИННІ ГОСПОДАРСТВА ЄВРОПИ ТА УКРАЇНИ

2.1 Винні тури країнами Європи

гастрономічний туризм винний тур

Згідно з однією з легенд, виноробство було винайдено саме в Європі на острові Кіпр. Ще з часів заснування на Кіпрі винного виробництва, яке процвітає і до цих пір, найвідоміше вино випускається під марками КЕО та ЕТКО. Найпопулярнішими кіпрськими винами на сьогоднішній день є: Шардоне, Совіньон Бланк, Семіллон, Рислінг (білі), Каберне Совіньон, Каберне Франк, Гренаш, Каріньян Нуар (червоні) і т. д.

Кіпр. У вересні на Кіпрі проводиться винний фестиваль, який триває 10 днів. Проводить його муніципалітет Лімассола, найбільшого центру виноробства на Кіпрі, в муніціпалатетному саду. Для туристів на Кіпрі розроблені спеціальні винні маршрути: три в околицях Лімассола і один - у районі Пафосу. У 2001 р. на острові відкрився Музей вина (у Ерімі), де можна спробувати всі види вироблених на Кіпрі марок вин. Після дегустації вина можна тут же й придбати.

Греція. Відомі на весь світ і грецькі вина – Хіоські, Лесбоські, Фасоські і Родоські. На острові Родос існує винзавод, де для туристів організовують екскурсії та пропонують придбати місцеві вина за їх собівартістю (у середньому 2-3 дол за пляшку).

Італія, країна де існує особливий взаємозв'язок між вином, культурою народу і характером тих людей, які живуть на цій землі.

За результатами особливої щорічної церемонії, яка відбувається в Палаці Медічі Рікардо, що у Флоренції, відзначають нагородами ті місця, які в минулому році стали найбільш популярними об'єктами винного туризму країни.

Так, найкращим рестораном для винного туризму за 2010 рік стала Enotria (Флоренція). Назва цього закладу в перекладі з італійської означає «Країна вина». Воно традиційно славиться не тільки чудовим вибором вин, але і традиційною кухнею, і атмосферою затишку.

Найкращим закладом, який об'єднує культуру і вино, в 2010 році знову визнаний центр культури вина під назвою Lecci Centro per la Cultura del Vino. Він розташований в дуже красивому місці, серед виноградників і оливкових дерев. У цьому місці можна познайомитися і з теорією тосканських вин, і з їх практикою. Розташоване унікальний заклад у місті Монтеспертолі.

Найкращі парки, сади і краща архітектура Італії – це вілла Vignamaggio, яка розташована у районі Тоскані, серед винних маєтків краю воно одне з найстаріших, і, безсумнівно, найкрасивіше. Саме тут виготовляється найзнаменитіше італійське вино - «К'янті», що здобуло популярність, у тому числі за рахунок вдалого маркетингу: всюди впізнавана випукла пляшка, обплетена соломою. Перший раз вино, назване К'янті, було згадано ще в 1716. У цьому районі були введені серйозні вимоги у якості виробленого продукту. Емблема «Лега дель К'янті» відома більшості цінителям вина по всьому світу – це чорний півень. Це знак дотримання всіх вимог якості і технології виробництва К'янті Класіко.