Смекни!
smekni.com

Винний туризм, як перспективний різновид туристичних подорожей (стр. 5 из 7)

У Сігнагі, старовинному містечку, розташованому на одній з гірських вершин Алазанської долини, відбувається відвідання винного льоху, дегустація різних сортів вина і чачі.

Після прибуття в Телаві, туристів почастують смачними кахетинським стравами і грузинським вином домашнього виробництва.

У Гурджаані можна не тільки насолодитися напоями знаменитого місцевого винного льоху, але й надається можливість спробувати вино прямо з квеврі (великого глиняного глечика). При цьому в «Гурджаанському домі вина» туристи беруть участь в процесі випічки місцевого хліба, приготування шашлику, хачапурі, Чурчхела і виготовлення виноградної горілки.

Найзнаменитішим білим сухим грузинським вином є «Цинандалі». Назва походить від містечка в Кахетії, де особлива мікрозона. Виготовляється з винограду Ркацителі. Серед білих кахетинських вин також добре відомі напівсухе «Тбілісурі», сухе «Кахеті» (назва – від місцевості), сухе «Мцване» (від сорту винограду), напівсолодке «Твіші» (місцевість у Західній Грузії).

Найбільш знаменитими серед грузинських є червоні напівсолодкі вина. Такі назви, як «Кіндзмараулі» і «Хванчкара», сьогодні представлені в асортименті більшості виробників у відповідних регіонах.

Деякі з марок вина бувають і червоними, і білими. Наприклад, «Старий Тбілісі», «Алазанська долина».

Загалом налічуються десятки назв вин. Так, лише компанія «Тамада» пропонує 29 найменувань. [17]

Згадані вище марки можуть виготовлятися на різних заводах. Серйозні виробники зазвичай мають також ексклюзивні марки, які можуть виготовлятися лише на одному заводі з винограду, вирощеного на одній специфічній земельній ділянці. Іноді такі назви теж походять від місцевості (“Теліані», «Рача»), іноді – мають певний номер (“Сапераві №5», «Напареулі №28»). Таких вин багато бути не може, і ціна на них завжди висока.

Таким чином Європа має своєму розпорядженні великі туристичні можливості та ресурси для організації спеціальних тематичних турів по регіонах, пов'язаних з культурою виноробства. Які включають в себе не тільки відвідування знаменитих виноробних міст і дегустацій, але й повноцінні екскурси в історію, що містять численні легенди та перекази про вирощування винограду та особливості культури споживання вина, проживання в старовинних замках і заміських садибах.

2.2 Винні господарства та винний туризм України

Щодо України, то тут можна виділити три виноробних регіони – це Закарпаття, Крим та Південний регіони.

У Криму винний туризм добре розвинений на Південнобережжі. Але виноробство північно-західного Криму, безумовно, також заслуговує на увагу.

Історія кримського виноробства сходить ще до античності. А сучасне промислове виноробство почалося в Криму в XIX столітті. Практично в усіх регіонах існують виноробні підприємства зі своєю спеціалізацією.

Візитною карточкою Криму вже давно стали поїздки в Сонячну долину, Масандру і на завод шампанських вин.

Об'єднання "Массандра" (Ялта та Массандра), спеціалізується на випуску марочних і ординарних міцних і десертних вин. Вина цього провідного кримського підприємства здобули заслужену славу у фахівців і споживачів, не раз відзначені найвищими нагородами, особливо Мускат білий Червоного Каменя; Токай "Південнобережний"; Муськати білий і рожевий "Південнобережні"; Портвейни білий і червоний "Південнобережні"; Піно-Грі "Ай-Даніль"; мадера "Массандра" і багато інших вин. [1]

Інститут виноградарства і виноробства "Магарач" (Ялта, Массандра), спеціалізується на випуску марочних міцних і десертних вин. Такі вина цього підприємства як мускат білий "Магарач", бастардо "Магарачський", чудові хереси і портвейни не раз відзначені найвищими нагородами.

Завод шампанських вин "Новий Світ" (Судак, Новий Світ), спеціалізується на випуску класичного шампанського "Новий Світ", володаря цілого букета нагород престижних міжнародних конкурсів. На заводі працює оригінальний і дуже цікавий музей історії виноробства.

Радгосп-завод "Сонячна долина" (Судак, Сонячна долина) випускає марочні і ординарні міцні і десертні вина. Такі вина, як "Чорний доктор", "Сонячна долина", "Чорний полковник", "Золота фортуна Архадерессе" та інші не мають потреби в рекомендаціях

Радгосп-завод "Коктебель" (Феодосія, Щебетівка) – країна випуску коньяків, марочних і ординарних міцних і десертних вин. Кращі зразки продукції, такі як, коньяки - "Кутузов", "Крим", "Коктебель", марочні вина - мадера "Кримська", "Кара-Даг", мускат білий "Коктебель".

Інкерманський завод марочних вин (Севастополь, Інкерман) Спеціалізується на випуску марочних столових, міцних і десертних вин. Такі столові вина, як совіньон "Кримський", аліготе "Кримське", каберне "Кримське", десертне - "Таємниця Херсонеса", міцні - портвейни червоний і білий "Кримський" не раз відзначені нагородами міжнародних конкурсів.

Бахчисарайський винзавод "Фонтан" - випускає ординарні столові, міцні, десертні та ігристі вина. Якісні і різноманітні вина цього підприємства користуються заслуженою популярністю у споживачів, особливо ігристе "Бахчисарайський фонтан".

Практично при кожному вище названому підприємстві є дегустаційні зали, де можна не тільки спробувати вина і коньяки, що називається з перших рук (деякі марки можна покуштувати тільки тут), але і дізнатися багато цікавої та корисної інформації про них. У кожному курортному місті будь-яка з екскурсійних фірм або організатори екскурсій на набережній пропонують відвідати дегустаційні зали. Існують і інші заводи, менш відомі, але випускають дуже непогану продукцію.

Євпаторія не славиться своїми винами, але увагу туристів привертає – Будинок-музей вина. Будинок працює під девізом «Гостям міста – добре вино» [19]Для цього будинок вина співпрацює з усіма винними будинками півострова. Це і «Сонячна долина», і «Інкерман», і «Массандра», і «Золота балка», і «Магарач», і «Новий світ». Тут є навіть невеликий винний фонтан, струмені якого – біле кримське вино. Крім дегустації в будинку-музеї на відвідувачів чекає захоплююча екскурсія по минулому вина в Криму (одна з найдавніших виноробень була виявлена саме в районі Євпаторії). У музеї безліч експонатів, які використовувалися для створення вина ще до нашої ери. У будинку-музеї вина дуже велика винна карта, в яку внесено самі знамениті кримські сорти вина. Також оригінальний і дуже цікавий музей історії виноробства працює в Новому Світі під Судаком.

Крім Криму, в України є ще один цікавий для винного туризму регіон – Закарпатська область. Щорічно в цьому регіоні відзначається свято молодого вина. Це єдиний регіон України, в якому прижилася ця традиція. Як і у Франції, це третій тиждень листопада, тільки французи святкують у четвер, а в Закарпатті – на вихідних.

Від більшості розвинених виноробних регіонів цей відрізняється тим, що тут майже немає потужних заводів, виноробство регіону представлено маленькими приватними виноробнями, де зазвичай вино виробляють за стародавніми технологіями, а гостей зустрічає і супроводжує сам господар, він же головний винороб.

Головні райони виноробництва на Закарпатті – це Берегівський, Мукачівський, Ужгородський та Виноградівський.

Нещодавно, в Берегово, для дегустації вина відкрили 300-річний «Старий підвал». Там туристам розповідають коротку історію виноробства та виноградарства на Берегівщині, яка сягає більше 1000 років. Потім відвідувачів запрошують безпосередньо у підвал, де наливають перший келих вина. І нарешті всі підіймаються наверх, де гостей чекає накритий стіл. Тут і відбувається власне дегустація: це 5-6 видів вина власного виробництва. В основному це марочні вина, витримані не менше 1,5 року від моменту збору врожаю.

Також, за опитуванням одного з друкованих видань Закарпаття, 31% туристів які приїжджають до регіону хочуть спробувати глінтвейн з закарпатського вина. [18]

Нещодавно Спілка приватних виноробів та виноградарів Закарпаття вирішила створити Закарпатський «Винний шлях». У спілку об’єдналися досвідчені винороби переважно з Ужгородщини, Мукачівщини та Берегівщини. В нього увійдуть підвали приватних виноробів, продукція яких пройде обов’язкову сертифікацію. Для туристів «шлях» стане ще одною цікавою родзинкою регіону.

«Шардоне» - перший ужгородський дегустаційний зал. Винний підвал розташований у центрі старовинного міста – поблизу унікального середньовічного замку. Нині лише тут, у дегустаційному залі «Шардоне», в одному місці зібрані найкращі закарпатські вина та коньяки. На суд пошановувачів божественного напою представлені як легендарні, на кшталт «Троянди Закарпаття», так і ексклюзивні сорти, яких більше ніде не скуштуєш.

Агропромислова фірма «Леанка» (дівчинка — з угорської, — авт.). Так називається і сорт винограду, з якого вже багато років роблять знамените закарпатське вино - «Середнянське». Але не тільки ним відомий в Україні і світі винзавод. «Каберне», «Променисте», «Перлина Карпат», «Троянда Закарпаття», «Спокусниця» — два десятки найменувань марочних, ординарних, сухих, міцних та десертних вин принесли славу закарпатським виноробам на багатьох міжнародних конкурсах.

Прикладом сучасного виноробницького комплексу, який знаходиться в Одеській області, є ТОВ Промислово – торгова компанія "Шабо". Створений цією компанією Центр культури вина "Шабо" запрошує всіх бажаючих в незабутню подорож по сторінках історії виноробства де можна стати свідком відродження традицій виноробства та дізнатися про таїнство народження благородного напою.

Шабо – це стародавній виноробницький регіон, де виноград вирощують з XII сторіччя. Виноробство в Шабо розвивали французькі майстри виноградної лози: на початку XIX століття тут була заснована колонія французько-швейцарських переселенців. Шабо розташоване на півдні України, на так званій "виноградній широті", тобто на одній широті з такими кращими виноградниками світу, як Бордо і Бургундія.