Смекни!
smekni.com

Винний туризм, як перспективний різновид туристичних подорожей (стр. 4 из 7)

Виноробні й льохи, які варто відвідати в подорожі: Відаль Флері (J.Vidal-Fleury); Шапутьє (M. Chapoutier – відомий етикетками зі шрифтом Брайля); Гігаль (Le Domaine Guigal); Поль Жабуле Ене (Domaine Paul Jaboulet Aine); Брюне (Vignobles Brunier); Домен Ів Кюйерон (Domaine Yves Cuilleron); Шато ля Жардін (Chateau la Gardine). Для повноти відчуттів, складаючи винні тури, туристичні фірми поєднують поїздки в долину Рони і Прованс.

Вина прованських виробників, які варто спробувати: Chateau Vignelaure (одне з найвпливовіших винних господарств Провансу); Симон (Chateau Simone – господарство з 200-річною історією); Domaine de la Courtade; Domaine Pradeaux; Бюнан (Domaines Bunan – у господарстві часто проводяться художні виставки) ; Отт (Les Domaines Ott – виробник лінії дорогих вин Провансу); Domaine de Pibarnon; Domaine Tempier; Domaine de La Tour du Bon.

Також чимале місце у винному туризмі займають Австрія та Німеччина.

Австрія. Виноробство тутзародилося близько 2000 років тому. Ще при Карлі Великому в околицях Відня закладалися зразкові шпалери виноградників. Потім традицію гідно продовжили жителі середньовічних монастирів.

Протягом європейської історії австрійське виноробництво зазнавало безлічі серйозних збитків, але так чи інакше австрійські винороби зуміли повернутися на світовий ринок і залишатися помітними.

Австрія, яка відома своїми білими винами, у XXст. стала виробляти значно більше червоних вин: винороби Середнього Бургенланда практично повністю переключилися на них. Тим не менш біле вино і зараз складає в країні не менше 75% загального обсягу виробництва. На сьогодні, у країні діють неймовірно суворі приписи за контролем якості вина, це пов’язано з глікольовим скандалом 80-х рр.. (Деякі недобросовісні виробники підмішували в вино гліколь – щоб зробити його, як кажуть дегустатори, «повнотілим»).

В Австрії можна зіткнутися з таким раритетом, як «штровейн», - дослівно «солом'яне вино». Самі стиглі і солодкі кисті перед тим як відправити під прес, або розкладають на соломі, або розвішують на спеціальних шнурах на три місяці.

Відомими є такі австрійські вина: Штайнфедер (місцева назва) - легкі, білі, особливо запашні вина, які найкраще пити молодими; Федершпіль - схожі на них, але з дещо більшим вмістом алкоголю; Смарагд – це безперечний король вахаусскіх вин, що народжується тільки у винятково вдалі роки, коли співпадають всі необхідні кліматичні умови. За старою місцевою традицією Смарагд зброджується до природної межі – до тих пір, поки в ньому зовсім не залишається цукру. Це дозволяє створити особливо повнотілі вина. Їх переваги найкращим чином проявляються після тривалої витримки – часом 20-30 років.

І ще одна деталь, яка є невід’ємною в історії австрійського вина. Слово «Хойрігер» означає молоде вино цього року, яке не можна продавати раніше дня Святого Мартіна (11 листопада). Знак того, що «Хойрігер» відкрито, - соснова гілка чи вінок над входом у кабачок. Це – найдоступніший питний заклад, де за стаканчиком збираються прості вінці. Для туристів – це один з невідмінних атракціонів. Тут можна почути, як дуетом під гітару та баян виконуються «шраммельн», написані в народних традиціях пісні (названі по імені віденських братів - композиторів, засновників стилю).

У Німеччині вино дістається набагато важче, ніж у вищезгаданих країнах, через кліматичні особливості цього краю. Виноградники тут розташовуються на звернених на південь прирічкових схилах: водна гладінь відображає тепло, допомагаючи підтримувати потрібну для правильного визрівання ягід температуру. А в осінні холоди з річок встають рятівні тумани, захищаючи лози від згубних ранніх заморозків.

У німецьких вин є чотири класи якості. Найпростіше - столове вино, вироблене виключно на території ФРН, - з офіційно зареєстрованих сортів винограду. Щаблем вище - ландвайн - вино, вироблене в одному з 19 виноробних регіонів. Далі – якісне вино з певних регіонів – до нього відносяться більшість німецьких вин.

За законом 1971 р. Німеччина була розділена на 13 виноробних областей, так що тут влаштовують для туристів цілий спеціальний тур по районах виробництва вина, так як кожен з них є неповторним.

Найбільшим виноробним регіоном Німеччини вважається Райнхессен. Розташований він в долині, між пагорбами на сході Рейну. Більше 90% тутешніх вин – білі. На південь від цього району починається Райнпфальц. Це суцільне море виноградників, що тягнеться на 80 км від Вормса до кордонів французького Ельзасу. Туристам тут розкажуть про те, що місцеві вина цінували ще римляни. При них цей регіон вважався «винним погрібом» великої імперії. Зараз тут виробляють чверть всіх німецьких вин. Вина з Бадена – найпівденнішого району Німеччини – вважаються «винами для себе», і тому лище нещодавно їх почали. Особливістю Франконії є повнотілі і сильні вина, які розливають у пляшки, що нагадують плоску флягу – вони називаються «боксбойтель». Їх створили ще кілька століть тому.

«Винна дорога Німеччини». Ця дорога, яка лежить між долиною Рейну і пагорбами, покритими лісом. Це найстаріша і найвідоміша туристична дорога в усій країні. Де вона починається і де закінчується достовірно не відомо. Проте зазвичай туристи у «Німецьких винних воріт» розвертаються і продовжують свою подорож.

Ця дорога дає можливість відпочити від буднів та прогулятися дворами виноробів. Особливо чудові враження можна отримати в останню неділю серпня, коли винна дорога закривається для машин, а всі винороби відкривають двори для туристів. Тоді це місце перетворюється в справжній винний парк відпочинку, в який просто необхідно приїжджати кожному, хто цінує винний туризм. Неподалік від дороги, в Бад-Дюркгайм, стоїть найбільша в світі винна бочка, на 1,7 млн. літрів, в якій нині розташований ресторан.

Винна дорога – це не прямий автобан. Вона звивається, проходячи по містечках, селах і дворах виноробів, на кожному кроці на ній є зупинка спеціально для винного туризму. Безліч дегустаційних барів, винних ресторанчиків, підвалів чекають цінителів вина. Люди, які тут проживають, найчастіше живуть для вина і від вина, і раді кожному, хто здатен оцінити їхнє творіння.

Швейцарія – дуже смачна країна. Швейцарський шоколад, сир викликають приємні враження у будь-якої людини. Швейцарське вино менш знамените – але це ще одна гордість країни.

Головний виноробний регіон Швейцарії навіть входить до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Його виноградники розташовані на березі Женевського озера, і займають території від Лозанни до Монтре. Знаком АОС відзначені вина, які виробляються у восьми районах цього регіону – Каламина (Calamin), Деза (Dezaley), Шардоне (Chardonne), Лутри (Lutry), Епесс (Epesses), Сент-Сафорін (St-Saphorin), Виліт (Villette ) і Веве - Монтре (Vevey-Montreaux).

Знайомство з винами та сортами винограду, які є в Лаво, починається з екскурсії по замку La Doges, який був побудований ще в XVIII столітті. Окреме і вільне відвідування замку неможливо, але для груп тут є екскурсії. Прилеглі виноробні самостійно також неможна відвідати, лише за винним туром. Більшу частину вина в цьому регіоні виробляють з сорту Шасла, який, є найпопулярнішим у Швейцарії. Цей виноград зазвичай росте тільки на півдні Франції, в Єгипті та в південних штатах Америки, але саме тут, на березі знаменитого Женевського озера кліматичні умови дозволяють йому отримати справді незрівнянний смак. Саме слабоградусні, квіткові вина з сорту Шасла і принесли цьому регіони славу.

Угорщина – країна є однією з тих, де винна культура розвивалася самобутньо з самого початку існування населення на цій місцевості. Найулюбленішими місцевими вина є міцні і терпкі. Їх слава поширилась не тільки в цій країні, а й по всій Європі. Не просто так відоме в усьому світі токайське вино отримало епітет «королівське».

Традиції виноробства освячені віками досвіду місцевих майстрів, ґрунту століттями оброблялися так, щоб на них ріс найкращий виноград. Усього в країні понад 22-х виноробних регіонів.

Балатон – регіон є найбільш знаменитим з виноробних регіонів по всій Угорщині. Саме на його території розташовані п'ять знаменитих виноробних країв - це Балатонфюред-Чопак, Бадачень, Балатонбоглар, Балатонмеллек і Балатонфелвідек. Вся краса цього краю відображена в його винах, смак яких, неповторний і вишуканий ввібрав в себе красу середземноморського клімату і всю специфіку місцевих ґрунтів. Саме вулканічне походження місцевих ґрунтів надає такий незвичайний смак винам і насичує їх корисними мінералами. На 99% у цьому регіоні вирощуються білі сорти винограду, серед яких є і світові знаменитості "Chardonnay", "Sauvignon", і місцеві сорти «Олас ризлинг», «Сюркеборат», і навіть нещодавно виведені, такі як «Зеніт». Вина краю ароматні і відрізняються тонким, трохи кислуватим смаком. Винні шляхи краю розташовані в долинах давно згаслих вулканів.

Для винних туристів тут існує спеціальна програма під назвою «Винний шлях», яка надає можливість провести дегустацію вин і відвідати винні погреби, познайомиться з визначними пам'ятками.

Грузія. Одним з найбільш малоосвоєних напрямків винного туризму досі залишається регіон Грузії. У той же час Закавказзя здавна відоме як своїми виноробними традиціями, так і своєрідною гостинністю. Примітно, що останнім часом грузинські вина з подивом і захопленням стали відкривати для себе навіть французи.

За оцінками фахівців, історія грузинського виноробства налічує не менше восьми тисяч років.

Один з найбільш відомих винних турів Грузії – це семиденний «Винний шлях Грузії». Його маршрут починається в Тбілісі і проходить через Мцхету - Давид Гареджі – Бодбе – Сігнагі – Телаві – Цинандалі – Телаві – Напареулі – Кварелі – Гурджаані – Боржомі.

У Тбілісі туристи відвідують завод шампанських вин «Багратіоні 1882», де знайомляться з історією заводу, а в дегустаційному залі пробують 12 видів ігристого вина, закусивши лавашем, фруктами та сиром.