Смекни!
smekni.com

Философия 10 класс Огневюк профиль (стр. 8 из 8)

Третя істина — про шляхи подолання страждань — стверджує, що здолати страждання можна через усунення прагнення, тобто по& стійного людського бажання чогось. Якщо марно гнатися за тим, що розширюється довкола бажань, збільшуючи при цьому коло можливостей, то чи не краще звузити коло бажань до кола можли& востей. Адже можливості меншими не стануть, а обмежені бажання, що збігаються з можливостями, є довгоочікуваною гармонією лю& дини із самою собою, припиненням боротьби, напруження і страж& дань. Крім того, вічне прагнення до більшого і кращого, гонитва за бажаннями приковує до колеса сансари і змушує народжуватися знову — для нового життя, нових прагнень і страждань.

Відмовляючись від своїх бажань, людина тим самим відмовля& ється від самої себе, утрачає індивідуальне «Я» і занурюється в нір& вану, тобто вмирає назовсім для того, щоб жити вічно. Обмеження і знищення бажань є єдиним способом подолати зло земного страж& денного життя й знайти вічність і щастя.

Усунення власних бажань називається аскетизмом і є шляхом правильного життя в буддистському вченні.

Четверта буддистська істина — про шлях до припинення страждань — стверджує, що правильна життєва дорога та, що веде до нірвани. Це серединний шлях, який керується трьома основ& ними принципами — мудрістю, моральністю і зосередженістю. Серединний шлях складається із восьми ступенів і називається восьмискладовим шляхом. Перший ступінь — правильне розуміння (тобто пізнання чотирьох благородних істин). Другий ступінь — пра& вильна поведінка, яка полягає в тому, щоб перетворити життя на світлі істини та проявляти співчуття до всіх живих істот. Третій ступінь є правильна мова, нехитра, правдива і дружня. Четвертий ступінь передбачає правильну поведінку — утримання від непра& вильних дій. П’ятий ступінь — правильний спосіб життя, або отримання засобів для життя чесним шляхом. Шостий ступінь — правильні зусилля: постійне бажання підтримувати моральність (не шкодити живим істотам, не брати чужого, не перелюбствувати, не вести світських брехливих розмов, не вживати п’янкі напої). Сьомий ступінь передбачає правильний напрям думок, тобто постійне утримання в пам’яті того факту, що світ мінливий. Восьмий ступінь є правильним зосередженням за допомогою чотирьох істин на шляху до нірвани.

Буддизм відхиляє життя, спрямоване на отримання насолод, але, з іншого боку, він заперечує і аскетизм як крайню форму запе& речення всього людського, земного. Дотримуючись чотирьох бла& городних істин і восьмискладового шляху вдосконалення, людина здатна припинити свої страждання, зупинити сансару — колесо постійних життєвих перероджень — і вийти в простір нірвани — заспокоєння власного «Я».

Основна увага в буддизмі приділяється стану «просвітлення» через праведне життя та розуміння істини про вічну змінність усього існуючого.

Філософія буддизму дає можливість кожній людині усвідомити здатність індивідуального духовного зростання та удосконалення через дотримання послідовності проходження морально&етичних ступенів. Буддизм спрямований на активне практичне застосу& вання та вирішення проблем людини в період її життя, а не колись на небесах. Вона спроможна впливати на перебіг подій свого життя.

Найвідоміший буддистський монастир Китаю — Шаолінь