Смекни!
smekni.com

Фінансова діагностика ЗАТ "Сіверянка" (стр. 13 из 13)

Оскільки операційна діяльність будь-якого підприємства є основним джерелом прибутку, то вона повинна забезпечувати грошовими коштами суб’єктів господарювання. Відтоки від основного виду діяльності перевищують притоки на 4948,6 тис.грн. Це безумовно негативний фактор, але величина видатків по операційній діяльності перевищують чистий рух коштів з цієї ж діяльності (видатки = 12590,2тис. грн), а це означає, що підприємству не вистачатиме коштів. Тому доцільно буде проведення активної інвестиційної і фінансової політки.

Дуже часто при вдалому веденні справ підприємство прагне до розширення і модернізації виробничих можливостей. Загалом відтоки по інвестиційній діяльності перевищують притоки на 4434,3 тис.грн. У структурі цього показника велика частина припадає на продаж основних засобів і нематеріальних активів, а отримані кошти від їх реалізації були неповністю використанні на купівлю нових, що свідчить про фінансування якихось інших внутрішніх проблем ЗАТ «Сіверянка» або ж скорочення його діяльності, що викликані різноманітними зовнішніми чинниками, такими як розвиток конкурентів підприємства, інфляційні процеси в країні та інші.

Фінансова діяльність покликана підвищити грошові кошти в розпорядженні суб’єкта господарювання для фінансового забезпечення операційної та інвестиційної діяльності. Взагалі політика проведення фінансової діяльності підприємства має важливе значення для збереження самостійності, платоспроможності і конкурентності. Показники притоків перевищують показники відтоків на суму 514,2 тис. грн. Аналізуючи структуру потоків грошових коштів фінансової діяльності видно, що підприємство у звітному році залучило короткостроковий кредит, але більшу частину його було повернено. Цей момент можна пояснити тим, що протягом року товариству негайно були потрібні кошти на проведення певних операцій (наприклад для розрахунків з постачальниками), а на рахунку підприємства такої суми кошті не було, тому було прийнято рішення про взяття кредиту. Але до кінця року підприємство знайшло можливість повернути частину боргу.

Горизонтальний і вертикальний аналіз показав, що валюта балансу у звітному році дещо збільшилась порівняно з попереднім, що свідчить про певне економічне зростання підприємства. Але дане підприємство характеризується великим коефіцієнтом зношення основних засобів і невеликим коефіцієнтом оновлення їх.

Більш детальні висновки можна зробити після розрахунку ряду фінансових показників. Коефіцієнт зміни валових продаж показує, що обсяг продаж у звітному періоді збільшився на 11,2% (або на суму 1157,5 тис. грн) порівняно з попереднім.

Варто зазначити, що середній період погашення дебіторської заборгованості у звітному періоді більший ніж у базовому на 57 днів . Це є позитивним показником, адже підприємство встигне отримати кошти від покупців (дебіторів) і перерахувати їх кредиторам.

Негативним моментом у діяльності підприємства є зменшення всіх показників ліквідності. Така ситуація була досягнута за рахунок зменшення кількості найбільш ліквідних активів (грошових коштів на рахунку підприємства) та збільшення зобов’язань.

В ході проведення аналізу фінансового стану підприємства, а саме оцінки вартості капіталу, було встановлено, що товариству «Сіверянка» буде кращим залучати інвесторів. Загальна потреба в капіталі становить 28439,9 тис.грн.

Отже, логічним завершенням даного аналізу є виявлення проблем, тобто негативних тенденцій розвитку даного підприємства, а також пропозиція певних шляхів вирішення даних проблем.

До головних проблем можна віднести те, що:

- нестабільність законодавства і політичного устрою;

- значне зношення основних виробничих фондів;

- забрудненість навколишнього середовища;

- зменшення рівня рентабельності та ліквідності підприємства.

Пріоритетними шляхами розвитку ЗАТ «Сіверянка» є:

- пошук нових клієнтів (споживачів), а також можливість освоювати нові суміжні види діяльності, які потребують невеликих витрат і приносять невеликі, але стабільні доходи (наприклад, перевезення грузів);

- пошук нових постачальників сировини і матеріалів (це в основному текстильні матеріали) і укладання з ними договорів на поставку;

- модернізація та оновлення основних засобів товариства, користуючись фінансовим лізингом;

- проведення маркетингових досліджень даного ринку збуту;

- підвищення конкурентоспроможності робіт і послуг;

- зменшення рівня дебіторської заборгованості, а саме її терміну;

- використання екологічно-чистої сировини і матеріалів;

- підвищення рентабельності підприємства тощо.

Література

1. Воловець Я.В. Фінансова діяльність суб'єктів господарювання: Навч. посібник для студ. вищих навч. закл. / Національний банк України; Львівський банківський ін-т. — К.: Алерта, 2005. — 200с.

2. Довгалюк В.Фінансова діяльність суб'єктів господарювання: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. - Хмельницький: НВП "Евріка" ТОВ, 2003. - 314с.

3. Зятковський І.В., Зятковська Л.І., Романів М.В. Фінансова діяльність суб'єктів господарювання: навч. посібник / Західноукраїнський економіко-правничий ун-т. — Чернівці: Золоті литаври, 2007. — 274с.

4. Мартюшева Л.С., Меренкова Л.О. Фінансова діяльність суб'єктів господарювання: Коспект лекцій / Харківський національний економічний ун-т. —X.: ВД "Інжек", 2006. — 184с. Конституція України: прийнята на 5-й сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. – К: Преса України, 1998. – 78 с.

5. Господарський Кодекс України за станом на 20 лютого 2007 року//Верховна Рада України. – Офіційне видання. – К.: Парламентське видавництво, 2007. – 200 с.

6. Кодекс Законів про працю України від 10 грудня 1971 р.// Верховна Рада України. – Офіційне видання. – К.: Парламентське видавництво, 2006. 126 с.

7. Цивільний Кодекс України за станом на 29 березня 2006 року.//Верховна Рада України. – Офіційне видання. – К.: Парламентське видавництво, 2006. 400 с.

8. Про аудиторську діяльність: Закон України від 22 квітня 1993 р.// Бюлетень законодавчих і юридичних актів. – 2006. – № 4 – С.4-20.

9. Про бухгалтерський облік і фінансову звітність: Закон України від 16 липня 1999 р.// Все про бухгалтерський облік. – 2005. – № 27. – С. 3-20.

10.Про власність: Закон України від 7 лютого 1991 р.// Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 48 – С.21-28.

11. http://uamedia.visti.net/uk/ - Урядовий кур’єр

12. http://uamedia.visti.net/golos/ - Голос України

13. http://www.business.ua/ - Бізнес

14. http://www.gc.lviv.ua/ - Галицькі контаркти

15. http://www.bank.gov.ua/default.htm - Вісник НБУ.