Смекни!
smekni.com

Фінансове планування як основний елемент управління фінансами підприємства (стр. 13 из 16)

РОЗДІЛ 5

ПРИКЛАДНА КОМПЬЮТЕРНА ПРОГРАМА ХЕРСОНСЬКОГО ОБЛАСНОГО УПРАВЛІННЯ ПО РЕМОНТУ, ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТА

ОБОРУДОВАНИЮ АВТОДОРІГ

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ПРИ ВИКОНАННІ РОЗРАХУНКІВ ФАКТИЧНОЇ

ВАРТОСТІ ВИКОНАНИХ РОБІТ (є обов'язковими для всіх дорожніх і

бруківських робіт, включаючи поточний ремонт)

ІНВЕСТОРСЬКА КОШТОРИСНА ДОКУМЕНТАЦІЯ

Кошторисна вартість будівництва і ремонтів, обумовлена в складі інвесторської кошторисної документації, використовується для планування капітальних вкладень, фінансування будівництва, проведення тендерів (пункт 3.1.2 ДКН Д. 1.1 -1 -2000).

Якщо фактична вартість перевищує інвесторську, то кошторис необхідно перескласти і перезатвердити у встановленому порядку.

Інвесторська кошторисна документація, до складу якої входять локальні кошториси, починаючи з 1 січня 2001 року повинна розроблятися по кошторисних нормативах відповідно до пункту 1.2.6.1 ДБН Д. 1.1-1-2000 і ВБН-відомчих норм і відповідним поточним цінам цих ресурсів.

До складу робіт локального кошторису включаються роботи з готуванню матеріалів (бітуму, дьогтю й інших в'язких, сумішей асфальтобетонних, чернощебеночных, бетонів і розчинів) і в кількості (обсяг робіт) проставляється сума матеріалу, що наготовлюється, вхідного в усі види робіт у кошторисі. Якщо в складі робіт у ресурсних нормативах є бітум (наприклад, якщо просочення, поверхнева обробка), то необхідно з цих видів робіт вибрати кількість бітуму на кошторисний обсяг цих робіт і ця кількість включити в кошторисну норму по готуванню бітуму, а вартість бітуму в роботи з просочення, поверхневій обробці не включати.

На конструкції і роботи (а також при зміні технології, типу машин і механізмів, матеріалів), передбачені в проекті, при відсутності для них нормативів у діючих збірниках ресурсних елементних кошторисних норм організація, що складає інвесторську кошторисну документацію, розробляє відповідні індивідуальні ресурсні елементні кошторисні норми, що затверджуються в складі проекту, за формою, приведеної в додатку до ДБН Д. 1.1-1-2000 (пункт 2.4.4) і застосовуються тільки для будівництва по даному проекті (пункт 1.2.5).

При необхідності розробки ресурсних елементних кошторисних норм заявки повинні бути подані в Укрдортехнологию.

Поточні ціни на трудові і матеріально-технічні ресурси в інвесторському кошторису приймаються по вихідним даним чи замовника, з його доручення, з інших джерел.

Заробітна плата (основна і додаткова) у прямих витратах визначається на підставі трудозатрат окремо для робітників-будівельників і для робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні будівельних машин і механізмів і вартості людино-години, що відповідає середньому розряду робіт для ланки робітників-будівельників і робітників, зайнятих на "керуванні" і обслуговуванні будівельних машин і механізмів.

Вартість людино-години, що відповідає середньому розряду 3.8 (лист Госстроя від 20.03.2000 № 7/7-258, збірник № 3 стор. 19) визначається виходячи з установленою корпорацією середньомісячної зарплати - 330 грн. і середньомісячної норми тривалості робочого часу в годинник (на 2001 рік відповідно до листа № 13 - 4796 від 20.11.2000 Міністерства праці і соціальної політики України встановлено 166.8 години на місяць) і складає 1,978 грн/година. Перерахунок зі ставки середнього розряду 3.8 у будь-який іншій здійснюється в такому порядку: поділяємо 1.978 на 2.41 вартість чол/години в розряду 3.8 з таблиці Додатка 1 ДБН Д.1.1-1-2000 і множимо на 2.84 вартість проти потрібного розряду 5.0 і одержуємо 2.331.

Вартість матеріалів у прямих витратах визначається на підставі нормативної потреби в них, розрахованої виходячи з обсягів робіт, і відповідних поточних цін. Ціни приймаються на рівні сформованому в регіоні за цінами виробників. Транспортні схеми постачання всіх матеріалів повинні обов'язково відповідати фактичним. Від точності відповідності цін і транспортних схем залежить перерахування і перезатвердження документації. Транспортна складова повинна враховувати залізничного перевезення, автотранспортні: транспортом загального користування і власним транспортом дорожні організації. Вартість перевезень по залізниці розраховується по вартості аналогічних постачань за попередній період. Вартість перевезення транспортом загального користування визначається по тарифах прейскуранта № 13-01-02 1990 року помноженого на коефіцієнт подорожчання з акта -розрахунку автопідприємства (із указівкою статей подорожчання, у т.ч. ПДВ). Вартість перевезення автотранспортом дорожніх організацій розраховується з використанням ресурсних кошторисних норм експлуатації будівельних машин і механізмів (РСНЭМ) (ДБН Д.2.7-2000) і нижче приведеної методики розрахунку вартості машино-часа експлуатації машин і механізмів.

Кошторисна вартість експлуатації машин і механізмів у прямих витратах визначається виходячи з нормативного часу їхньої роботи, необхідного для виконання встановленого обсягу робіт, і вартості експлуатації будівельних машин і механізмів за одиницю часу їхнього застосування (машино-час) у поточних цінах. Вартість машино-часа розраховується по наступним статтях:

1. Амортизаційні відрахування - розподілом балансової вартості на річний нормативний термін експлуатації машин і механізмів, обумовлений по середньорічному наробітку видів машин і транспортних засобів, приведеної в додатку 13 ДБН В.8-3-95 "Технічна експлуатація будівельних машин" (далі іменується "нормативний термін") і множенням на норму амортизаційних відрахувань;

2. Заробітна плата - сума нормативних трудозатрат по РСНЭМ (включаючи ремонти і перебазування), помножена на вартість людино-години (визначення вартості людино-години приведено вище);

3. Бистрозношувальні запчастини - фактична вартість їх по бухгал­терським даним за минулий рік поділяється на нормативний термін;

4. Вартість енергоносіїв - множенням норми енергоносіїв по РСНЭМ па фактичну вартість з урахуванням транспортних витрат;

5. Вартість стиснутого повітря - мастильних матеріалів, гідрорідини визначається так само як і енергоносіїв;

6. Витрати на технічне обслуговування і ремонт будівельних машин і механізмів - розподілом фактичної вартості їх (без заробітної плати) по бухгалтерським даним за минулий рік на нормативний термін;

7. Витрати на перебазування - визначається так само як і витрати на технічне обслуговування і ремонт будівельних машин і механізмів;

8. Податок із власників транспортних засобів і інших самохідних машин і механізмів - розподілом суми податку за рік на нормативний термін.

При розрахунку автотранспорту для обчислення ресурсної норми на перевезення 1 тонни вантажу поділяється сума подвоєної відстані за транспортною схемою з відстанню нульового пробігу (подача до місця роботи) пропорційно одній їздці на середню експлуатаційну швидкість (14,6 км/год -приклад розрахунку перевезень будівельних вантажів власним автомобільним транспортом будівельних організацій, стор. 200 "Реформування ціноутворення і взаємин у будівництві") і вантажопідйомність. Ця норма збільшується на вартість машино-часа автосамоскида й одержуємо вартість перевезення 1 тонни вантажу на зазначену відстань.

Накладні витрати розраховуються відповідно до пункту 4.2.1.6 глави 4 ДБН Д. 1.1-1-2000 і додатково можуть включатися витрати як різниця між фактичними і розрахунковими тільки при готуванні матеріалів і перевезенню вантажів транспортом дорожніх організацій. Розрахунок здійснюється по трьох блоках:

1. Заробітна плата працівників, що передбачається в накладних витратах - сума нормативних трудозатрат у прямих, включаючи готування матеріалів, витратах робітників-будівельників, робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні будівельних машин і механізмів, водіїв власного автомобільного транспорту дорожньої організації збільшується

на усереднений коефіцієнт переходу від нормативної трудомісткості робіт, до трудозатратам працівників, заробітна плата яких передбачається в накладних витратах і множенням вартості людини-години в розмірі рекомендованому Госстроем для будівництва, по п'ятому нормативному розряді (пункт 4.2.1.1 ДБН Д. 1.1-1-2000);

2. Збір на обов'язкове соціальне страхування, збір на обов'язкове пенсійне страхування і внески в Державний фонд сприяння зайнятості населення -сума зарплати в прямих витратах і накладних витратах збільшується на 0,375 (пункт 4.2.1.2 і Додаток З ДБН Д.1.1-1-2000);

3. Інші статті накладних витрат - сума нормативних трудозатрат у прямих витратах робітників-будівельників, робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні будівельних машин і механізмів, водіїв власного автомобільного транспорту дорожньої організації збільшується на показник для визначення засобів на покриття інших статей накладних витрат (пункт 4.2.1.3 і Додаток З ДБН Д. 1.1-1-2000).

ЗВЕДЕНИЙ КОШТОРИС

Тимчасові будинки і спорудження підрозділяються на титульні і не титульні. Витрати по титульним, визначаються згідно переліку їх або калькуляційним методом за даними проекту організації будівництва, або по усереднених процентних показниках, наданим Госстроем.

Додаткові витрати на виконання будівельно-монтажних робіт у зимовий період включається за усередненими показниками, розрахованим по видах будівництва у відсотках від вартості будівельно-монтажних робіт з підсумку глав 1-8 зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва.

Засобу на відшкодування інших витрат стосовних, головним чином, до діяльності підрядних організацій, включаються в главу 9 РСР "Інші роботи і витрати". Витрати по перевезенню працівників автомобільним транспортом розраховуються або калькуляційним методом за даними проекту організації будівництва і діючим тарифам, або як ліміт засобів але усередненому процентному показнику, що складає 1,5% від кошторисної вартості будівельно-монтажних робіт.