Смекни!
smekni.com

Фінансове планування як основний елемент управління фінансами підприємства (стр. 6 из 16)

4. Підприємство має самостійний баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням. Підприємство може мати товарний знак, який реєструється відповідно до чинного законодавства.

5. Підприємство несе відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах належного йому майна згідно з чинним законодавством.

6. Підприємство не несе відповідальність за зобов'язаннями держави та органу управління майном.

Майно підприємства становлять основні фонди та оборотні кошти, а також цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства, а також є загальнодержавною власністю і закріпляється за ним на праві повного господарського відання. Здійснюючи право повного господарського відання, підприємство володіє, користується та розпоряджається зазначеним майном на свій розсуд, вчиняючи до нього будь-які дії, які не суперечать чинному законодавству, цьому Статусу та направлені на задоволення потреб трудового колективу.

Автомобільні дороги загального користування, закріплені за підприємством, знаходяться на його балансі, враховуються й відображаються окремо.

Право повного господарського відання автомобільними дорогами загального користування України належить органу управління майном.

Кошти, що надходять до облавтодорів та корпорації «Укравтодор», враховується в складі доходів та видатків державного та відповідних бюджетів.

Відповідно до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» та вищезгаданих постанов Кабінету Міністрів всі суб'єкти підприємницької діяльності повинні проводити такі обов'язкові платежі на рахунки облавтодорів та корпорації "Укравтодор", що залишились незмінним.

Відрахування коштів підприємствами і господарськими організаціями.

Законодавством встановлені норми відрахувань у таких розмірах: від 0,4 до 1,2 відсотка фактичного обсягу виробництва продукції, виконуваних робіт (послуг) - промисловим, транспортним, будівельним та іншим підприємством, кооперативам і господарським організаціям; суми валового доходу фондовим і товарним біржам, страховикам, інвестиційним фондам і компаніям, комерційним банкам та іншим кредитним установам, а також підприємствам, які займаються посередницькою діяльністю, та підприємствам з іноземними інвестиціями (а підприємствам енергетичного комплексу, колективним сільськогосподарським підприємствам, радгоспам від обсягів реалізованої продукції).

Відрахування коштів на дорожні роботи потрібно проводити незалежно від результатів господарської діяльності не пізніше 15 числа кожного місяця в розмірі 1/3 запланованого на квартал платежу.

Рис. 2.1 Схематичний план Херсонського обласного управління по будівництву, ремонту та експлуатації автомобільних доріг

Остаточний розрахунок згідно з даними статистичних та бухгалтерських звітів за квартал потрібно проводити до 15 числа наступного за звітним кварталом місяця, виходячи з фактичних обсягів виробництва продукції (робіт, послуг), обороту відповідно затвердженим нормам відрахувань.

Відрахування підприємств і господарських організацій на будівництво та ремонт автомобільних доріг включається до складу витрат на виробництво продукції.

Збір від продажу пально-мастильних матеріалів сплачують на дорожні підприємства, об'єднання, організації, а також підприємці незалежно від форм власності, що реалізують споживачам та населенню автомобільний бензин, дизельне пальне, автомобільні та дизельні мастила, зріджений та стиснений газ для заправки транспортних засобів у розмірі 7 відсотків від вартості реалізованих нафтопродуктів без податку на подану вартість.

Збір від продажу дизельного пального і мастил сільськогосподарським підприємствам і селянським господарствам не справляється і відпускні ціни при цьому на суму збору не збільшуються.

Відрахування коштів від продажу пально-мастильних матеріалів слід здійснювати щомісячно 20 числа, наступного за звітним місяця.

Усі підприємства і господарські організації, незалежно від форм повинні щоквартально подавати облавтодорам державну статистичну звітність за формою №10-Д (звіт про нарахування коштів на дорожні роботи).

Контроль за правильністю обчислення та своєчасністю сплати відрахувань і будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування здійснюються державними податковими органами.

Для аналізу фінансового стану підприємства та необхідних висновків з цього, зокрема, щодо його фінансового положення, застосовується наступна група коефіцієнтів, які порівнюються з нормативними та й динаміці:

1 .Оцінка ліквідності підприємства

Платоспроможністю (ліквідністю підприємства) називається його спроможність здійснювати платежі наявними засобами, або такими, котрі безперервно поповнюються за рахунок його діяльності. Платоспроможність (ліквідність) характеризує життєздатність, стійкість підприємства.

Показники ліквідності розраховуються як відношення суми короткострокових зобов'язань.

Для обчислення показників ліквідності необхідно всі активи балансу розділити на групи по ступеням їх ліквідності.

Перша група ліквідних засобів - грошові засоби в касі, на розрахунковому рахунку, валютному та інших рахунках, а також короткострокові фінансові вкладення.

Друга група ліквідних засобів - зобов'язання, які легко перетворюються в грошові засоби (дебіторська заборгованість).

Третя група ліквідних засобів - товарно-матеріальні запаси, готова продукція, незавершене виробництво.

Для оцінки ліквідності використовується такі показники:

1. Коефіцієнт покриття (Кп), розраховується як відношення до поточних величин, поточних активів до поточних зобов’язань (ф.1)

(2.1)

(2.2)

(2.3)

Цей коефіцієнт показує, скільки одиниць оборотних засобів припадає на одиницю короткострокових зобов’язань.

Оптимальне значення даного коефіцієнту має бути 2-2,5.

Висновок: покриття на початок року складає 1,36, а на кінець року 1,69, отже збільшився на 0,33 за рахунок оборотних коштів.

2. Коефіцієнт загальної ліквідності (Кз.л.) розраховується як відношення величини грошових засобів короткострокових фінансових вкладень до величини короткострокових зобов’язань (ф.1)

(2.4)

(2.5)

(2.6)

Чим більше значення коефіцієнта загальної ліквідності, тим більша імовірність погашення короткострокових зобов'язань. Вважається, що значення даного коефіцієнта має бути Кз.л. > 1.

Висновок: Коефіцієнт загальної ліквідності на початок року складає 0,32, а на кінець року 0,39, отже коефіцієнт загальної ліквідності на кінець року збільшилося на 0,7 за рахунок оборотних коштів, та товарно-матеріальних запасів.

З. Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Ка.л.) розраховується як відношення величини грошових засобів до величини поточних зобов'язань (ф.1)

Грошові кошти і короткочасні вкладення

Ка.п. - короткострокові зобов'язання

(2.7)

(2.8)

Цей коефіцієнт показує, яку частку короткострокових зобов'язань підприємство повинно негайно виплатити. Цей коефіцієнт теоретично має лежати в рамках 0,25 < Ка.п. < 0.3.

Висновок: Коефіцієнт абсолютної ліквідності складає на початок року 0,0191, а на кінець року 0,059, отже коефіцієнт абсолютної ліквідності на кінець року збільшився на 0,040 за рахунок грошових коштів і короткочасних вкладень.

4. Величина власних оборотних засобів визначається: власний капітал (+) довгострокові зобов'язання (-) основні засоби та вкладення (ф.1).

(на початок року) = 185914,2 + 58,1-183759,9-186,9 = 2025,9 (2.9)

(на кінець року) = 205965,6 + 51,9 - 202347,4 - 81,6 -159,5 = 3429,0 (2.10)

або: поточні активи - поточні зобов'язання (ф.1)

(на початок року) = 4492,0 + 4320,0-6599,6 = 2212,4 (2.11)

(на конец року) = 5415,7 + 3566,3 - 5311,9 = 3670,1 (2.12)

Висновок: Обсяг власних оборотних засобів на кінець року збільшився на 1457,7 за рахунок поточних активів та поточних зобов'язань.

5. Доля оборотних засобів в активах знаходиться до суми господарських засобів (ф.1).

(2.13)

(2.14)

Висновок: Доля оборотних засобів в активах зменшився на 0,003 за рахунок зменшення поточних затрат до суми господарських засобів.

6. Доля виробничих запасів в поточних активах знаходиться як відношення розміру запасів та затрат до величини поточних активів (ф.1)

(2.14)

(2.15)

Висновок: Доля виробничих запасів в поточних активах збільшилася на 0,1запаси та затрати в загальному об'ємі поточних активів.

Оцінка фінансової стійкості (тривалості)