Смекни!
smekni.com

Фінансове планування як основний елемент управління фінансами підприємства (стр. 14 из 16)

Визначення розміру супутніх витрат встановлюється окремими діючими нормативами документами.

Засобу на покриття витрат на зміст замовника визначається враховуються в розмірі 2,5%(лист Госстроя від 04,10.2000 №7 7-1010).

Після підсумку включаються:

- кошторисний прибуток;

- засобу на покриття ризику всіх учасників будівництва;

- засобу на покриття додаткових витрат, зв'язаних з інфляційними процесами;

- засобу на страхування ризику.

Розмір кошторисного прибутку приймається в межах рекомендованих Госстроем за узгодженням Мінекономіки усереднених показників, виражених у відсотках від підсумку: по будівельних роботах (графа 4); по монтажних роботах (графа 5).

Розмір засобів на покриття ризику всіх учасників будівництва залежить від стадії проектування, виду будівництва і складності будівництва, узгоджується замовником і визначається відсотком.

Засобу на покриття додаткових витрат, зв'язаних з інфляційними процесами визначаються згідно листа Госстроя від 23.10.2000 № 7/7-1083 і Міністерства економіки України від 24.10.2000 №64-28/900 (стор. 46 збірника № 11 Ціноутворення в будівництві).

Установлені чинним законодавством податки, збори, обов'язкові платежі включаються окремими рядками в графи 7, 8 РСР.

ВИЗНАЧЕННЯ ФАКТИЧНОЇ ВАРТОСТІ ВИКОНАНИХ

ДОРОЖНІХ РОБІТ

Фактична вартість прямих витрат визначається в тім же порядку, як і в локальному кошторисі. При розрахунку фактичної вартості матеріалів застосовуються поточні ціни з накладних виробників по бухгалтерським даної (але не з УПТК чи будь-якої іншої організації посередника). Транспортні витрати повинні бути визначені по транспортних схемах прикладеним до кошторисів і при невідповідності їхній з інвесторськими, необхідно внести зміни в неї. Якщо вартість матеріалів із транспортуванням викликає перевищення кошторисного ліміту, то необхідно перезатвердити документацію без зміни накладних витрат і кошторисного прибутку (перевищення кошторисного прибутку не може бути через ріст вартості матеріалів і енергоносіїв у розрахунку фактичної вартості)

Механізми і власний автотранспорт при прийманні виконаних робіт розраховується так само як і в інвесторському кошторису, але по вартості енергоносіїв з накладних по бухгалтерським даним, без перепродажів (УПТК і інших) і без права збільшення кошторисних накладних витрат і кошторисного прибутку. При відсутності в підрядчика яких-небудь видів машин, передбачених ресурсними елементними кошторисними нормами, можлива заміна номенклатури машин, але таким чином, щоб отримана вартість не перевищувала вартості експлуатації машин, розрахованої на підставі нормативного часу роботи машин, зазначених у ресурсних елементних кошторисних нормах, і відповідної вартості машино-часа, прийнятої за даними Госстроя. Якщо фактична вартість матеріалів-енергоносіїв вище среднерегіональної чи граничної, то придбання їхній підрядчик повинний погодити письмово з замовником, у противному випадку різницю замовник не компенсує. Крім того, повинні бути витримані умови відповідно до листа Госстроя від 14.12.2000 №7/7-1247 (Збірник № 12 Ціноутворення в будівництві стор. 46).

Заробітна плата робітників визначається як у інвесторському локальному кошторису, але з обліком встановленої Укравтодором середньомісячної зарплати і без права збільшення кошторисних накладних витрат і кошторисного прибутку, якщо зарплати вище прийнятої в інвесторському кошторису. Крім того, повинні бути витримані умови відповідно до розділу 4 Збірника № 12 Ціноутворення в будівництві.

Витрати на тимчасові будинки і спорудження визначаються на підставі виконавчого кошторису, погодженої з замовником, і фактично побудованих будинків і споруджень з урахуванням рішень проекту організації будівництва.

При взаєморозрахунках за виконані обсяги робіт у зимовий період, можливе включення витрат на подорожчання будівельно-монтажних робіт, зазначені витрати розраховуються або калькуляційним методом, або на підставі усереднених показників, наданих Госстроем.

Вартість інших робіт і засобів на покриття інших витрат, що плануються на об'єкті замовлення, визначаються на підставі положень діючого законодавства, даних проекту, вихідних даних замовника по здійсненню будівництва, умов виконання будівельно-монтажних робіт, розташування будівельної організації щодо будівельного майданчика і т.п.

Розмір прибутку але об'єктам, будівництво яких здійснюється з залученням бюджетних чи засобів підприємств, установ і організацій державної власності, приймається в межах усереднених показників, рекомендованих Госстроем за узгодженням з Мінекономіки (розмір не може бути збільшений у порівнянні з інвесторським кошторисом, якщо фактичні витрати вище). Крім того, повинні бути витримані умови відповідно до листа Госстроя від 19.12.2000 № 7/7-1254 - (Збірник № 12 Ціноутворення в будівництва стор. 47) і розділу 2 стор.53.

Засобу на покриття ризику і додаткових витрат, зв'язаних з інфляційними процесами можуть витрачатися тільки цілеспрямовано (не по відсотку). При повному використанні їх потрібно перезатвердження кошторисної документації.

Установлені чинним законодавством податки, збори, обов'язкові платежі включаються окремими рядками відповідно до розрахунків.

Під час підписання контрактів використовується динамічна домовлена ціна, розрахована по кошторисній вартості, а вартість прямих витрат при взаєморозрахунках за обсяги виконаних робіт визначається на підставі нормативних витрат трудових і матеріально-технічних ресурсів (РЭСН) (ДБН Д.2.2-99), (РСНЭМ) (ДБН Д.2.7-2000), (ВБН - відомчі норми), виходячи з фізичних обсягів виконаних робіт, цін і тарифів передбачених у договірній ціні, якщо вартісні показники відповідно не уточнювалися, а інше не обумовлено контрактом. При цьому аналіз зміни й уточнення вартості матеріально-технічних ресурсів по загальному рішенню замовника і підрядчика може вироблятися тільки по їхніх окремих видах і в межах засобів на ризик і витрат зв'язаних з інфляційними процесами.

У накладних повинна бути зазначена відпускна вартість чи матеріалів енергоносіїв і виділений ПДВ, і вони повинні бути первинними, а не від посередників (УГТГК, АБЗ чи іншої організації вхідної в систему корпорації), це ж стосується і матеріалів, що наготовлюються, і сумішей (бітум, асфальт, бетон і т.д.) - до них представляються первинні документи по вартості складових матеріалів (пісок, відсівання, щебінь, бітум і ін.). Для обліку витрат по перевезенню вантажів транспортом загального користування повинні бути представлені акти - розрахунки від автопідприємств із указівкою статей подорожчання, в т ч. ПДВ і коефіцієнта до тарифу по прейскуранті № 13-01-02 1990 року.

Усі первинні документи замовник зобов'язаний погодити і вказати на них назва об'єкта і місяць виконання робіт.

Якщо фактично виконані види робіт не відповідають проектним, то розрахунки виконуються тільки після внесення відповідних змін у проектно-кошторисну документацію у встановленому порядку (ця ж вимога стосується і транспортних схем).

Листом Госстроя України від 02.06.99 № 7/501 дозволено застосовувати при розрахунках фактичної вартості асфальтобетону норми витрати матеріалів згідно підбора (за ДСТ, визначеному по проекті і відповідними техумовами).

Фактична вартість матеріалів і виробів, що наготовлюються підрядними організаціями (бітум, асфальтобетон, цеменобетон, розчин, бетон, залізобетон і металеві конструкції, і т.п.) повинна визначатися за методикою затвердженій

Укравтодором (листа №6-4/196 від 23.06.99 і №6а-3/142 від 07.07.98) як для внутрібудівельних умов, а у випадках придбання їх в інших організаціях системи Укравтодор (УПТК, філії і т.п.) розрахунок їхньої вартості здійснюється так само по вартості складових матеріалів, але відпускна ціна встановлюється за узгодженням між організаціями випускаючими продукцію і, що використовують її при, виконанні робіт у межах між фактичною вартістю прямих витрат і загальною вартістю. Такий же порядок поширюється й у випадках передачі цих виробів і матеріалів (виготовляти тільки) між підвідомчими підрядчику організаціями (від Рай ДУ - Райду; від УПТК - Райду; від ДСУ -ДСУ і т.п.).

Госстроем дозволено включати в локальний кошторис роботи з готування матеріалів, як вид робіт. Якщо готування матеріалів виконується іншою організацією вхідної до складу Укравтодору, то ці роботи оформляються як субпідрядні.

ПОЧАТОК РОБОТИ

Уключивши мікропроцесор, дисплей і, якщо потрібно принтер, очікуємо поки система MSDOS перевірить комп'ютер і виведе на екран прямокутник USERPASSWORD, у якому з клавіатури необхідно набрати пароль (якщо вхід у систему закодований) і натиснути клавішу ENTER, а в інших випадках з'являються дві панелі з переліком каталогів і файлів; унизу під ними розташована командний рядок С:\> і ще нижче - головне меню операційної оболонки VOLCOV.

У командному рядку С:\>, набираючи з клавіатури визначені команди, можна виконувати відповідні операції.

Запис програми з дискети на твердий диск при роботі в DOS:

Прикладна програма записана в стиснутій формі RARпід ім'ям stexerar.exe. Уставивши дискету в гніздо комп'ютера, викликаємо на лівій панелі клавішами Alt+Flпрямокутник з переліком дисків (букв) і вибираємо клавішами зі стрільцями чи уліво вправо потрібну букву, установивши на неї засвітку і натискаємо клавішу ENTER. На правій панелі вибираємо диск (букву

Е) куди будемо переписувати зазначений файл, у такому ж порядку тільки -Alt+F2. Переходимо, якщо необхідно клавішею ТАВ у ліву панель (дискету) і клавішами зі стрільцями нагору, униз, вправо, уліво встановлюємо засвітку на файлі з ім'ям stexerar.exeі натискаємо клавішу ENTERдля його виділення, потім натискаємо клавішу F5 і ENTER. Точно також можливо переписати й інші файли. Завершивши роботу з дискетою, на лівій панелі вибираємо диск Е и забираємо з гнізда дискету. Перемішаємо засвітку на файл stexerar.exe і натискаємо клавішу ENTER. Цей файл розпаковується в каталог STOIM01.