Смекни!
smekni.com

Фінансовий облік на підприємстві (стр. 1 из 5)

Полтавський інститут економіки та менеджменту „Світоч”

Кафедра: Туризму та соціальних наук

Контрольна робота

з дисципліни: «Фінансовий облік»

на тему:

Фінансовий облік на підприємстві


Зміст

1. Поняття, мета й об’єкти фінансового обліку

2. Фінансово-економічна характеристика ТОВ “Промінь” Карлівського району Полтавської області

3. Оцінка організації фінансового обліку в ТОВ "Україна"

3.1 Формування фінансових ресурсів і зміцнення фінансового стану підприємства

3.2 Взаємовідносини ТОВ "Україна" з фінансовими органами

3.3 Фінансове планування

3.4 Шляхи удосконалення організації фінансової діяльності в умовах реформування економіки

Список використаної літератури


1. Поняття, мета й об’єкти фінансового обліку

Фінансовий облік — комплексний системний облік майна, господарської діяльності підприємства через суцільне, повне й безперервне відображення господарських процесів за звітний період. Його ведуть відповідно до законодавства країни та міжнародних і національних стандартів бухгалтерського обліку. Здійснюється для формування вартісних показників діяльності підприємства і виявлення зовнішніх зв’язків із постачальниками, покупцями, банками, інвесторами, акціонерами. Фінансовий облік регулюється законодавством. Він обов’язковий для всіх суб’єктів господарювання й оприлюднюється у фінансовій звітності та деклараціях, підлягає аудиту.

Фінансовий облік відображає стан майна, зобов’язань, капіталу та фінансового результату діяльності підприємства в єдиному грошовому вимірнику за допомогою подвійного запису з метою формування звітності різних видів та встановлених форм. Незважаючи на те, що в кожному з видів обліку присутні (притаманні) свої особливості, вони мають загальні характеристики в принципах побудови, використовуючих методах і, що найбільш важливо, в управлінському і фінансовому обліку в процесі поточного управління виробництвом в якості єдиних об’єктів виступають засоби праці і сама праця, тобто матеріальні і трудові ресурси.

Між управлінським та фінансовим бухгалтерським обліком є дуже багато спільного. Насамперед ідеться про такі характеристики:

- єдина система первинного обліку;

- єдині принципи побудови обліку як двоїстого процесу;

- єдине професійне середовище та інші.

Розглянемо більш детально риси фінансового обліку:

Фінансовий облік ґрунтується на єдиній системі збирання і первинної обробки облікової інформації: цю систему називають також “первинним обліком” або “обліком першого поверху”. Саме на рівні первинного обліку відбувається реєстрація окремих господарських подій або фіксація певних чинників, пов’язаних з цими подіями. Надалі ця інформація узагальнюється і обробляється у системах управлінського та фінансового обліку відповідно до їх цільового призначення.

Фінансовий облік значною мірою ґрунтується на концепції відповідності в управлінні. Ієрархія відповідальності у фінансовому обліку в основному існує у вигляді “власники – вищий менеджмент”, а в управлінському – охоплює всі рівні від вищого менеджменту до окремого працівника, який відповідає за здійснені ним витрати.

Дані фінансового обліку використовуються для прийняття рішень – акціонерами, кредиторами, інвесторами, податковими органами та ін. Ці рішення у кінцевому підсумку впливають на діяльність підприємства. Фінансовий облік входить в професійне середовище, де як окремі сектори можна виділити також бюджетний облік та бухгалтерську освіту. Професіонали вищої кваліфікації на відміну від вузьких фахівців є універсалами і їх діяльність відзначається високим ступенем диверсифікації.

Фінансовий облік грає регулюючу роль і несе в собі елементи такої системи, котра передбачає прямі і зворотні зв’язки при виконанні функцій спостереження, вимірювання різних характеристик виробництва або його окремих частин, обробки інформації за даними первинної документації. Підтвердженням тому служить рух звітної документації між підрозділами і службами підприємства і бухгалтерією.

Ведення фінансового обліку є обов’язковим для кожного підприємства. Законом встановлюються вимоги до фінансової інформації. Регламентуються форми звітності і їх зміст, порядок розрахунку показників. Оскільки менеджерам необхідна часто термінова (негайна) інформація, то для прийняття рішень використовуються приблизні (наближені) оцінки. Вимоги до точності в управлінському обліку послаблені в сторону (бік) прискорення отримання інформації. В той час як фінансовий облік базується на точності інформації, законом регламентуються не тільки обмеження, але і вимоги. Фінансові звіти готуються для зовнішніх користувачів, тобто людей, які не працюють на підприємстві. Інформація, що міститься в фінансових звітах, відображає операції, котрі вже здійснені, і тому вона піддається перевірці і оцінці надійності.

Фінансові звіти узагальнюють інформацію про діяльність всього підприємства. В деяких випадках (коли підприємство або розміщене в різних регіонах, або має декілька видів діяльності) складаються окремі фінансові звіти або розрахунки за галузями, видами діяльності.

Мета обліку – основна (основоположна) ознака відмітної характеристики. Призначення фінансового обліку – складання фінансової звітності зовнішнім користувачам інформації. Мета рахується досягнутою, якщо документи складені і представлені (доставлені, подані) за призначенням.

Фінансовий облік будується на основі загальноприйнятих норм і стандартів бухгалтерського обліку. Крім того, користувачі повинні бути впевнені, що облік ведеться по загальноприйнятому порядку, дякуючи чому він в достатній мірі достовірний. Інформація, що відображена в фінансових звітах, показує результат здійснених фактів (що мали місце, відбулися) і господарських операцій за певний (визначений) період часу. Інформація фінансового обліку використовується в управлінському обліку при плануванні і прогнозі. Однак в структуру управлінського обліку, крім того, попадає інформація, спрямована і до майбутнього. Мета фінансового обліку – показати, “як це було”, а управлінського – “як це повинно бути". При цьому найбільша увага приділяється оцінкам майбутніх періодів. Кінцевим продуктом (результатом) фінансового обліку є фінансові документи, котрі складаються в грошовому вираженні. Господарські операції вже здійснені і об’єктивно виміряні в грошових одиницях відповідного періоду на рахунках бухгалтерського обліку. Сальдо всіх рахунків, які включені в головну книгу, показують в фінансовій звітності.

2. Фінансово-економічна характеристика ТОВ “Промінь” Карлівського району Полтавської області

ТОВ "Промінь", що знаходиться в с.Попівка, Карлівського району Полтавської області, зареєстроване як товариство з обмеженою відповідальністю в жовтні 2003 року. До цього часу воно працювало як дочірнє підприємство "Промінь" акціонерного товариства закритого типу "Ланнівський молочноконсервний комбінат".

ТОВ "Промінь" знаходиться у вигідному економічному положенні. На невеликій відстані від господарства знаходяться основні пункти реалізації продукції (цукрозавод, хлібоприймальний пункт, комбікормовий завод, ін), неподалік знаходиться залізнична станція.

В господарстві функціонують рослинницька і тракторна бригади, будівельна бригада, свиноферма, ремонтно-механічна майстерня, деревообробна майстерня, олійниця.

Господарство забезпечене необхідними для здійснення господарської діяльності машинами і обладнанням (культиваторами, сівалками, комбайнами, жатками, волокушами, гичкозбиральними машинами), транспортними засобами (причепами, автомашинами).

Згідно довідки №70 з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) ТОВ "Промінь" здійснює такі види діяльності:

- вирощування зернових і технічних культур;

- виробництво нерафінованих олії та жирів;

- розведення великої рогатої худоби;

- виробництво продуктів борошномельно-круп’яної промисловості;

- оптова торгівля зерном, насінням та кормами для тварин;

- інші види оптової торгівлі.

Важливим елементом фінансово-економічної характеристики господарюючого суб’єкта є аналіз його майнового стану за інформацією бухгалтерського балансу. Тож спочатку звернемо увагу на аналіз майна ТОВ "Промінь" в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1Аналіз майна ТОВ "Промінь", 2004-2006рр.

№ п/п Види активів(майна) 2004р. 2006р. Зміни (+,-)
сума,тис.грн У %до під-сумку сума,тис.грн у %до під-сумку суми,тис.грн питомої ваги, пунктів у % до 2003р
А Б 1 2 3 4 5=3-1 6=4-2 7=5/1*100
Майно - всього 1103 100 2385 100 +1282 - +116,2
1 Необоротні активи 332 30,1 1162,5 48,74 +830,5 +18,64 в 2,5р.
1.1 Основні засоби 332 30,1 872,5 36,58 +540,5 +6,48 +162,8
2 Оборотні активи 771 69,9 1222,5 51,26 +451,5 -18,64 +58,56
2.1 Оборотні виробничі фонди 600 54,4 848,7 35,58 +248,7 -18,82 +41,45
2.1.1. Виробничі запаси 286 25,93 167,9 7,04 -118,1 -18,89 -41,29
2.2 Фонди обігу 171 15,50 373,8 15,67 +202,8 +0,17 +118,6
2.2.1. Готова продукція і товари 99 8,98 281,3 11,79 +182,3 +2,81 +184,1
2.2.2. Поточна дебіторська заборгованість 72 6,53 65,1 2,73 -6,9 -3,8 -9,58
2.2.3. Грошові кошти і фінансові інвестиції - - 27,4 1,15 +27,4 +1,15 -
3 Витрати майбутніх періодів - - - - - - -

Як свідчать розрахунки, проведені в таблиці 2.1, у 2006 році порівняно з 2004 роком вартість майна підприємства збільшилась на 1282 тис грн. або на 16,23%. При цьому необоротні активи зросли на 830,5 тис грн. (в 2,5р.), а оборотні активи – на 451,5 тис грн. (58,56%). У підсумку питома вага необоротних активів у майні збільшилась з 30,1% до 48,74%, а оборотних активів – відповідно зменшилась з 69,9% до 51,26%.