Смекни!
smekni.com

Оцінка фінансового стану підприємства (стр. 2 из 7)

Аналіз фінансового стану підприємства являє собою глибоке, науково обґрунтоване дослідження фінансових відносин і руху фінансових ресурсів у єдиному виробничо-торговельному процесі.

Завдання аналізу фінансового стану господарюючого суб'єкта:

- виявлення рентабельності й фінансової стабільності;

- вивчення ефективності використання фінансових ресурсів;

- установлення положення господарюючого суб'єкта на фінансовому ринку й кількісний вимір його фінансової конкурентноздатності;

- оцінка ступеня виконання планових фінансових заходів, програм;

- оцінка мер, розроблених для ліквідації виявлених недоліків і підвищення віддачі фінансових ресурсів.

Аналіз фінансового стану господарюючого суб'єкта включає:

1. Аналіз фінансової стабільності підприємства;

2. Аналіз платоспроможності підприємства;

3. Аналіз ліквідності підприємства;

4. Аналіз ділової активності підприємства;

5. Аналіз рентабельності підприємства.

Всі перераховані етапи аналізу будуть розкриті докладніше в частині

1.2 Характеристика показників фінансового стану підприємства

Фінансовий стан підприємства - це економічна категорія, що відображає стан капіталу в процесі його кругообігу і здібність суб’єкта господарювання до саморозвитку на фіксований момент часу.

Встановлено, що на сьогоднішній день немає єдиної методики, яка б надала змогу визначити поняття „фінансовий стан підприємства” однозначно. Це насамперед ускладнюється різноманітністю тлумачення цього терміну багатьма вітчизняними, російськими та зарубіжними авторами.

Досліджуючи питання стосовно визначення поняття „фінансовий стан підприємства”, було виявлено, що професор А.М. Поддєрьогін дав таке найбільш поширене визначення, а саме: „фінансовий стан підприємства - це комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо-господарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів” [21, с. 134].

Автор А.С. Філімоненков визначив, що фінансовий стан підприємства – це сукупність фінансових взаємовідносин фінансових ресурсів, а грошових доходів та надходжень, що знаходяться у його розпорядженні та призначаються для виконання фінансових зобов’язань, здійсненню витрат з розширеного відтворення та економічного стимулювання робітників[28, с. 29].

Основними завданнями аналізу є:

1. Своєчасне виявлення і усунення недоліків у фінансовій діяльності і пошук резервів поліпшення фінансового стану підприємства і його платоспроможності.

2. Прогнозування можливих фінансових результатів, економічної рентабельності виходячи з реальних умов господарської діяльності і наявності власних і позикових ресурсів, розробка моделей фінансового стану при різноманітних варіантах використання ресурсів.

3. Розробка конкретних заходів, направлених на ефективніше використання фінансових ресурсів і зміцнення фінансового стану підприємства.

Предметом аналізу фінансового стану підприємства є його фінансові ресурси, їх формування та використання. Для досягнення основної мети аналізу - об’єктивної його оцінки та виявлення на цій основі потенційних можливостей підвищення ефективності формування й використання фінансових ресурсів - можуть застосовуватися різні методи аналізу.

Різні підходи до оцінки і аналізу фінансового стану розглядають у своїх працях такі автори, як М.С. Абрютіна, Н.А. Русак, В.І.Стражев, Я.Г.Берсуцький, Ф.Ф.Бутинець, Є.В. Мних, В.В. Ковальов, М.Я. Коробов, Н.П.Любушин, Г.М. Мельничук, Н.А. Русак, А.Д. Шеремет та інші. Для оцінки фінансового стану підприємства, його стійкості використовується ціла система показників, що характеризують:

а) наявність і розміщення капіталу, ефективність і інтенсивність його використання;

б) оптимальність структури пасивів підприємства, його фінансову незалежність і ступінь фінансового ризику;

в) оптимальність структури активів підприємства і ступінь виробничого ризику;

г) оптимальність структури джерел формування оборотних активів;

д) платоспроможність і інвестиційну привабливість підприємства;

е) ризик банкрутства (неспроможності) суб’єкта господарювання;

є) запас його фінансової стійкості (зону беззбиткового обсягу продажів).


2. АНАЛІЗ І ДІАГНОСТИКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА ТОВ „СВІТАНОК”

2.1Основні показники торговельної діяльності підприємства ТОВ „Світанок”

Товариство з обмеженою відповідальністю „Світанок”, створено в травні 2009 року як господарче товариство відповідно до норм діючого законодавства України та є торгівельним підприємством з колективною формою власності.

Метою підприємства є одержання прибутку його учасниками на основі задоволення потреб громадян, господарчих товариств і будь-яких інших законних утворень у товарах, роботах і послугах, пропонованих підприємством.

Основні види діяльності підприємсва:

- роздрібна торгівля; оптова й комерційно-посередницька діяльність;

- торгово-закупівельна діяльність;

- торговельні, комісійні й інші посередницькі послуги;

Прибуток підприємсва утвориться за рахунок надходжень від господарської діяльності після відшкодування матеріальних і прирівняних до них витрат на оплату праці.

З балансового прибутку підприємсва виплачуються відсотки по кредитах банкам і прирівняні до них виплати, а також вносяться податки й інші обов'язкові платежі в бюджет.

Чистий прибуток, отриманий після проведених розрахунків, залишається в повнім розпорядженні підприємства та направляється на формування фондів або виплату дивідендів Учасникам пропорційно їхній частці внеску в статутний капітал підприємсва. Резервний фонд утвориться в розмірі 15% статутного капіталу. Розмір щорічних відрахувань у резервний фонд установлений у розмірі 5% від суми чистого прибутку до досягнення встановленого розміру. Резервний фонд витрачається на покриття непередбачених витрат.

Підприємство реалізує свою продукцію, виконує роботи, робить послуги й реалізує відходи виробництва за цінами й тарифами, установленим самостійно або на договірній основі й відповідно до діючого законодавства України.

Торговельна діяльність аналізованого підприємства ТОВ «Світанок» тісно пов'язана з поставками товарів і повністю залежить від постачальників продаваної продукції.

Основними постачальниками підприємства ТОВ «Світанок» є наступні : ТОВ «ОКК», ВАТ «Співдружність», ВАТ «Конті», ТОВ «Миргород», ТОВ «Калинка», ВАТ «Дніпропетровський молочний комбінат», ВАТ «Рошен», ВАТ «Злагода», ВАТ «Мукачівський м’ясокомбінат», ВАТ «Наш молочник» та інші.

Основні показники торговельної діяльності ТОВ „Світанок” за 2009 і 2010 роки представлені в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 Основні показники торговельної діяльності підприємства ТОВ „Світанок” за 2009-2010 рр.

Показники Роки Відхилення
2009 2010 тис.грн. %
Виторг (нетто) від продажу товарів (за мінусом ПДВ) 7352 10562 3210 43,66
Собівартість проданих товарів 6059 8690 2631 43,42
Валовий прибуток 1293 1872 579 44,78
Комерційні витрати 659 836 177 26,86
Прибуток від продажів 634 1036 402 63,41

Як видно з даних таблиці 2.1 на підприємстві ТОВ „Світанок” в 2010 році в порівнянні з 2009 роком спостерігається збільшення обсягів продажів.

Виторг від продажу товарів в 2010 році збільшився в порівнянні з 2009 роком на 3210 тис.грн., а це склало 43,66 %. При цьому собівартість продукції теж збільшилася в 2010 році в порівнянні з 2009 роком на 2631 тис.грн. що склало 43,42 %. Можна сказати, що збільшення виторгу й собівартості пройшло в одному темпі. Валовий прибуток в 2010 році збільшився на 579 тис.грн. а эт склало 44,78 %, але комерційні витрати збільшилися на 177 тис.грн.., а це 26,86 %. Таким чином, прибуток від продажів збільшився на 402 тис.грн., а це становить 63,41 %.

2.2 Аналіз показників майнового стану підприємства ТОВ „Світанок”

Розглянемо бухгалтерський баланс підприємства ТОВ „Світанок” і виявимо основні тенденції зміни вартості й структури активів і пасивів організації. Представимо дані в таблиці 2.2.

- в 2010 року в порівнянні з 2009 роком спостерігається ріст пасиву балансу підприємства ТОВ „Світанок” в основному за рахунок росту позикових коштів, а саме зросли: кредиторська заборгованість постачальникам і підрядникам на 233 тис.грн., а це 35,14 %, заборгованість перед персоналом організації на 3 тис. грн, а це 13,64 %; але незначно знизилася заборгованість по податках і зборам на 1 тис.грн. а це 2,78 % і заборгованість перед державними позабюджетними фондами залишилася незмінна – 6 тис. грн;

- варто звернути увагу на те, що в підприємства ТОВ „Світанок” немає позик і кредитів з банками;

- у цілому спостерігається низька незалежність діяльності підприємства ТОВ „Світанок”, тому що питома вага власного капіталу – 15,86 % в 2009 році й 6,78 % в 2010 році. Можна простежити високий вплив використання позикових коштів, а саме їхня питома вага в 2009 році - 84,14 %, а в 2010 році - 93,22 %.


Таблиця 2.2 Аналіз структури й динаміки балансу підприємства ТОВ „Світанок” за 2009-2010 рр.

Статті активів балансу 2009 рік 2010 рік Зміни, +/ –
тис.грн. в % до валюти балансу тис.грн. в % до валюти балансу тис.грн. в % до валюти балансу
Активи організації
Необоротные активи
Оборотні активи 864 100 1032 100 168 100
Валюта балансу - усього 864 100 1032 100 168
Пасиви організації
Капітал і резерви 137 15,86 70 6,78 –67 –39,88
Довгострокові зобов'язання
продовження таблиці 2.2
Короткострокові зобов'язання 727 84,14 962 93,22 235 139,88
Валюта балансу - усього 864 100 1032 100 168

Розглянемо й проаналізуємо абсолютну зміну й темп росту окремих статей активів і пасивів організації ТОВ „Світанок”. Дані представимо в таблицях 2.2, 2.3