Смекни!
smekni.com

Податковий облік і звітність (стр. 22 из 26)

Враховуючи, що договір оренди землі може укладатися на декілька звітних податкових періодів (місяців) звітного року, то у рядку "розмір орендної плати (грн. коп.)" додатку 1 рекомендовано робити припис на яку кількість звітних податкових періодів звітного року розбивається відповідна річна сума орендної плати.

При цьому, можлива така ситуація, що платники орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності можуть мати декілька земельних ділянок на території однієї сільської, селищної або міської ради (код органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ один і той же), по яких окремо укладені договори оренди землі, а строк дії і сума орендної плати за такими договорами різна.

При заповненні звітної або нової звітної податкової декларації у рядку 1 розрахункової частини декларації після слів "Нараховано орендної плати на" указується звітний рік (наприклад 2006), а також за рядком 1 (1.1 ... 1.12) колонки 3 "Розмір орендної плати, грн. коп." - річна сума орендної плати з розбивкою рівними частинами за місяцями. При цьому, річна сума податкового зобов’язання (рядок 1 розрахункової частини декларації) повинна відповідати розміру річної орендної плати, зазначеної у додатку 1 "Відомості із договору оренди землі" до податкової декларації.

У разі, якщо платником не здійснюються уточнення податкових зобов’язань за відповідні податкові (звітні) періоди, рядки 2-7 розрахункової частини декларації не заповнюються і прокреслюються.

Рядки 2-7 розрахункової частини декларації заповнюються на підставі даних перерахунку(ків), що подає(ю)ться до цієї декларації.

Для зручності уточнення (обрахунку) податкових зобов’язань за минулі податкові періоди (при складанні податкових декларацій з уточненнями або складанні уточнюючих декларацій) рекомендуємо починати зі складання додатку(ів) 2 "Перерахунок податкового зобов’язання орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності".

У разі уточнення податкових зобов’язань на поточний рік облік нарахованих сум за податкові (звітні) періоди, за якими не настав строк сплати, здійснюється податковими органами згідно з даними, зазначеними платником у відповідних рядках (5.1 ... 5.12) рядка 5 або у рядках (6.1 ... 6.12) рядка 6 декларації.

При цьому, за рядком 1 (1.1 ... 1.12) колонки 3 "Розмір орендної плати, грн. коп." платником записується повна річна сума орендної плати з розбивкою рівними частинами за місяцями, а не суми, що збільшують або зменшують податкові зобов’язання у поточному році.

При поданні звітної або нової звітної декларації з уточненнями за відповідний період:

заповнюється звітна (нова звітна) податкова декларація;

заповнює(ю)ться додаток(и) 1 "Відомості із договору оренди землі";

заповнюється додаток 2 "Перерахунок податкового зобов’язання орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності" до звітної податкової декларації з уточненнями за відповідний період та нараховується сума недоплати або переплати за відповідні податкові (звітні) періоди, за якими минув строк сплати;

якщо платником згідно з Перерахунком нараховано недоплату, то сума такої недоплати відображається за рядком 2 звітної податкової декларації "Нараховано недоплати, що збільшує податкове зобов’язання за ______ місяць 20 ___ року, у зв’язку із виправленням помилки" і на суму недоплати збільшується податкове зобов’язання наступного звітного податкового місяця;

нараховується сума штрафу за рядком 4 звітної податкової декларації ("Нараховано штрафу, що збільшує податкове зобов’язання за _____ місяць 20 ___ року, у зв’язку із виправленням помилки") і на суму штрафу збільшується податкове зобов’язання наступного звітного податкового місяця;

якщо платником згідно з Перерахунком нараховано переплату, то сума такої переплати відображається за рядком 3 "Нараховано переплати, у зв’язку із виправленням помилки" для спрямування її на погашення податкового боргу (недоїмки), зарахування у рахунок майбутніх періодів або для повернення платнику у порядку, встановленому законодавством.

7.2. Податковий облік податку з власників транспортних засобів

Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів в Україні справляється відповідно до Закону України „Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів” від 11 грудня 1991 року в редакції Закону від 18.02.1997 р. зі змінами та доповненнями [8].

Юридичні особи подають за місцем свого знаходження та за місцем постійного базування транспортних засобів до податкових органів розрахунки суми податку, за формою затвердженою наказом ДПАУ [27]. Якщо транспортні засоби придбано у другому півріччі, то податок сплачується в половинному розмірі встановленої суми.

Розрахунок податку складається за станом на 1 січня поточного року і подається платником податку до податкових органів за місцезнаходженням та місцем постійного базування транспортних засобів не пізніше 15 березня року, наступного за звітним, а за придбаними протягом року транспортними засобами - у 10-денний термін після реєстрації.

Юридичні особи сплачують податок щоквартально рівними частинами в термін, передбачений для квартальної звітності, але встановлені для цього податку терміни сплати на співпадають із загальновстановленими (табл. 12).

На титульному аркуші Розрахунку (з лівого боку) платники податку зазначають назву підприємства, установи, організації та Код загального класифікатора галузей народного господарства України (ЗКГНГУ), ідентифікаційний код (ЄДРПОУ) підприємства - платника податку, свій розрахунковий (поточний) рахунок та МФО банківської установи, де вони обслуговуються.

Таблиця 12

Строки подання розрахунку та сплати податку з власників транспортних засобів юридичними особами

Платники Строки здачі розрахунку
Виходячи з вимог ДПАУ Виходячи з вимог Закону [8]
Юридичні особи (за транспортні засоби, що знаходяться на обліку на 1 січня звітного року) Протягом 60 календарних днів з початку звітного року Протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного року
Юридичні особи (за транспортні засоби, придбані протягом звітного року) Протягом 10 днів після реєстрації Розрахунок не подається

До граф вноситься:

1 - код транспортного засобу за Гармонізованою системою опису та кодування товарів;

2 та 3 - назва марки та моделі транспортного засобу;

4 - об'єм циліндрів двигуна в розрізі кожної марки і моделі транспортного засобу, потужність електродвигуна і довжина плавзасобу;

5 - дані про кількість однорідних транспортних засобів у розрізі марок і моделей;

6 - ставка податку, що застосовується при розрахунку податку з кожних 100 см куб. об'єму циліндрів двигуна, із 1 кВт потужності електродвигуна і 100 см довжини плавзасобу в розрізі кожної моделі і марки транспортного засобу;

7 - сума нарахованого податку за кожною моделлю - маркою транспортного засобу, яка обчислюється за транспортними засобами з двигуном внутрішнього згорання та водними транспортними засобами за формулою (результат обчислення):

вноситься результат множення даних гр.4 (об'єм циліндрів двигуна) на дані гр.5 (кількість транспортних засобів) та отриманий від цього результат множиться на ставку податку (гр.6); результат ділиться на 100 см куб. за транспортними засобами з двигуном внутрішнього згорання.

За водним транспортом: гр.4 (довжина водного транспортного засобу) - на гр.5 (кількість транспортних засобів), ділимо на 100 см довжини, і результат множиться на ставку податку (гр.6).

За транспортними засобами з електродвигуном податок нараховується шляхом множення ставки податку на кількість кіловат потужності електродвигуна;

8 - код пільги (згідно з довідником пільг), якою повністю або частково звільняється від сплати податку транспортний засіб;

9 - сума пільг, наданих за транспортними засобами;

10 - загальна сума податку, що підлягає сплаті за звітний рік (гр.7 мінус гр.9) (грн.).

Сума податку в розрахунку округляється до 1 гривні (менше 50 копійок - відкидається, а 50 коп. і більше - округлюється до 1 гривні).

Нарахована сума податку, що підлягає сплаті (гр.10), розбивається платником на чотири рівні частини (кожна по 25 % від загальної суми податку підсумкової стрічки) і відображається платником податку в Розрахунку за поквартальними термінами сплати.

Розрахунок податку підписується керівником підприємства і головним бухгалтером (указуються повністю їх прізвища, імена та по батькові, проставляються дата, місяць та рік складання розрахунку), скріплюється печаткою і подається до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням.

7.3. Податковий облік збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства справляється згідно Закону України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства” від 9 квітня 1999 р. № 587-ХІV[10] із змінами і доповненнями, а також Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 липня 2005 року № 587 [37].