Смекни!
smekni.com

Система оподаткування в Італії (стр. 7 из 7)

Податкова система Італії включає наступні основні види податків:

1. Національні податки;

2. Обласні податки;

3. Комунальні податки.

До прямих податків в Італії належать податки на прибуток фізичних та юридичних осіб та місцеві прямі податки.

Всі доходи приватних осіб залежно від джерела походження діляться на п'ять категорій, кожна з яких має особливості обчислення. Цими джерелами визнаються:

а) земельна власність, нерухомість і будівлі;

б) капітал;

в) робота за наймом та вільні професії;

г) підприємництво;

д) інші джерела.

Прибутковий податок з юридичних осіб поширюється на всі промислові, комерційні й кредитно-фінансові компанії на території країни, а також на їхні закордонні філії. Під нього підпадають і дрібні приватні підприємства, що не мають статусу акціонерних товариств, але побудовані на участі на паях у капіталі (партнерства, кооперативи й ін.).

Об'єктом обкладання є чистий дохід компанії у вигляді нерозподіленого прибутку. Останній визначається на основі рахунку прибутків і витрат і інших даних бухгалтерського обліку за формулою: валовий дохід компанії мінус витрати виробництва й витрати, необхідні для підтримки процесу комерційної діяльності.

Місцевих прямих податків в Італії існує безліч.

До непрямих податків в Італії відноситься, перш за все, податок на додану вартість. Крім того, до групи податків з ділових операцій відносяться гербовий, реєстраційний, концесійний податки. Серед непрямих податків також слід виділити мита й збори, податок з лото і лотерей, виробничі і комерційні акцизи тощо.

Функції по організації діяльності податкової служби Італії покладені на Департамент податкової політики Міністерства економіки й фінансів. До складу департаменту входять 8 відділів. В 2001 році зі складу міністерства виділені 4 агентства, у т.ч. Агентство податкових надходжень (АПН). Воно управляє й здійснює контроль за діяльністю регіональних (обласних) управлінь і місцевих (провінційних, які, у свою чергу, складаються з муніципальних) інспекцій АПН. Усього в Італії 19 обласних, 2 регіональні управління АПН і 388 місцевих (провінційних, муніципальних) інспекцій АПН. В АПН всіх рівнів працює близько 70 тис. державних службовців.

До проведення контрольних заходів відносно суб'єктів, що займаються шахрайством, залучається фінансова гвардія (фінансова поліція), що підпорядковується Міністерству економіки й фінансів.

Податкові системи Італії та України створено за подібними загальними принципами, тому, на нашу думку, доцільно докладно дослідити податкову систему Італії та вичленувати з неї окремі моменти, які можна впровадити в Україні.

Так, враховуючи велику кількість листів, роз’яснень та інших документів Державної податкової адміністрації України, значна кількість яких протирічить один одному, а також законодавству України, було б доцільно ввести систему запитів платників податків з зазначенням жорстко встановлених строків для відповіді.


Перелік використаних джерел

1. Андрущенко В.Л., Данілов О.Д. Податкові системи зарубіжних країн: Навчальний посібник. – К.:Комп’ютер прес, 2004. – 300 с.

2. Иоффе М.Я., Князев В.Г., Пансков В. Г., Черник Д.Г., Попов Б.В. Налоговые системы зарубежных стран: Учебник для студ. вузов / В.Г. Князев (ред.), Д.Г. Черник (ред.). — 2. изд., перераб. и доп. — М. : Закон и право, 1997. — 191с.

3. Крисоватий А.І. Податкові системи зарубіжних країн: Навч. посіб. для студ. вищих навч. закл.. — Т. : Економічна думка, 2001. — 258с.

4. Литвиненко Я.В., Якушик І.Д. Податкові системи зарубіжних країн: Навч. посібник для студ. вищих навч. закл. / Міжрегіональна академія управління персоналом. — К. : МАУП, 2004. — 208с.

5. Налоги и налоговое правоУчебное пособие / под ред. А.В. Брызгалина. - М.-1997. - 600с.

6. В Италии еще можно расплачиваться лирами // Новости туризма. – 2006. – 3 октября. – С.2

7. Итальянские власти одобрили «налог на туристов» // Новости туризма. – 2006. – 13 ноября. – С.2

8. Куницын Д.В. Налоговая система Италии // Налоговый вестник Сибири. – 2005. - № 3 (19). – С.157-169

9. „Налог на богатых” введён на Сардинии //Новости туризма. – 2006. – 29 августа. – С.2

10. Телятников Н.Б. О налогообложении в Италии // Финансы. – 1995. - № 3. – С.30-33

11. Тихонов А. Налоги, или Предложения, от которых нельзя отказаться // Вокруг Света. – 2006. - № 6 (2786)

12. Иловайский С.И. Учебник финансового права. – Одесса, 1904 // Allpravo.ru. – 2005. - <http://allpravo.ru/library/doc4396p0/instrum4397/item4417.html>

13. Мориарти Р. Проект Италия: Особенности налоговой системы Италии. – 2005. - <http://www.italyproject.ru/business_pravo/tax_system.htm>

14. Мориарти Р. Проект Италия: Структура налоговой системы Италии. – 2005. - <http://www.italyproject.ru/business_pravo/tax_structura.htm>

15. Учебные материалы Всероссийской государственной налоговой академии: История мировой системы налогообложения: Древний Рим // Управление федеральной налоговой службы России по г.Москве, 2005. - <http://www.mosnalog.ru/page.asp?id=98b772-e7bb512040--7fff>