Смекни!
smekni.com

Облік доходів в системі управління прибутками (стр. 7 из 13)

Вищезазначені показники повинні допомагати керівнику визначати недоліки у роботі підприємства, причини, що викликали такий стан речей, можливі шляхи покращення діяльності у майбутньому. Для більш повної і точної оцінки фінансового стану метод коефіцієнтів необхідно доповнювати іншими прийомами, методами, показниками. Лише комплексний і систематичний підхід до фінансового аналізу підприємства дасть можливість підприємству розвиватись у довгостроковій перспективі.

Для формування фінансового результату підприємства визначне місце займає правильне вирахування доходу (виручка) від реалізації продукції, товарів та наданих послуг. Основною сферою діяльності досліджуваного підприємства є реалізація продукції власного виробництва; торгово-комерційна діяльність та надання послуг по перевезенню вантажів. Динаміка і структура доходів підприємства представлена в табл. 3.8.

Таблиця 3.8 Динаміка і структура доходів СП "КАРТ-ТИСА" за 2003–2004 роки

Доходи 2003 2004 Відхилення
тис.грн. % тис.грн. % + / – %
Дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів (робіт, послуг) 246,3 х 369,2 х +122,9 49,9
Чистий дохід (виручка) від реалізації товарів (робіт,послуг) 205,3 100,0 307,7 100,0 +102,4 49,9
Інші операційні доходи - - - - - -
Дохід від участі в капіталі - - - - - -
Інші фінансові доходи - - - - - -
Інші доходи - - - - - -
Надзвичайні доходи - - - - - -
Разом 205,3 100,0 307,7 100,0 +102,4 49,9

Дані табл.3.8. свідчать, що у звітному році потоки доходів підприємства формувались від продажу продукції (товарів, робіт, послуг) – 100%, доходи від операційної та фінансової діяльності – відсутні. Загальний обсяг доходів становив 369,2 тис.грн., а чистих доходів – 307,7 тис.грн., що на 102,4 тис.грн., або 49,9% більше, ніж у минулому році.

Чисті доходи в розмірі 4,3 тис.грн. або 1,4% від загальної суми формували чистий прибуток підприємства. В порівнянні з минулим роком – це на 1,5 тис.грн. більше, а в структурі використання чистого доходу більше на 0,04 (1,36 – 1,4) пункти.

Здійснимо аналіз формування чистого доходу СП "КАРТ-ТИСА" балансовим методом. Аналітичне дослідження показника виручки підприємства можливо здійснити в розрізі асортименту реалізованих об’єктів господарювання покупцям (товари, послуги, роботи), за видами одержаних активів від покупців, за характеристикою покупців (фізичні та юридичні особи) (табл.3.9).

Таблиця 3.9 Динаміка формування чистого доходу (виручки) від реалізації (товарів, робіт, послуг) по СП “КАРТ-ТИСА” за 2004 р.

Формування чистого доходу (виручки) підприємства
за асортиментом об’єктів господарської діяльності за видами одержаних активів (коштів) від покупців та замовників за характеристикою покупців
найменуванняоб’єктів тис.грн. % види активів тис.грн. % покупці тис.грн. %
Готова продукція 90,9 29,5 Готівкові кошти 110,8 36,0 Фізичні особи 92,3 30,0
Товари 212,0 68,9 Безготівкові кошти 166,2 54,0 Юридичніособи 215,4 70,0
Послуги 4,8 1,6 Бартерні розрахунки 30,7 10,0
Разом 307,7 100,0 Разом 307,7 100,0 Разом 307,7 100,0

Як видно з даних табл. 3.9, СП "КАРТ-ТИСА" одержує дохід від реалізації готової продукції, товарів в роздрібній торгівлі, від наданих послуг по перевезенню вантажів, від здачі в оренду службового автомобіля. Найбільшу питому вагу у загальній виручці складає реалізація товарів 68,9%. За видами розрахунків у виручці переважають безготівкові кошти, вони складають 54,0% від загальної суми одержаного доходу.

Статтею 3 Закону України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” від 16.07.99 р. №996-ХІV визначено, що “бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку, який ведеться підприємством” [1, с.5]. При цьому фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, базуються на даних бухгалтерського обліку.

Облікова політика являє собою сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання й подання фінансової звітності.

Оскільки на підставі даних бухгалтерського обліку формуються показники фінансової звітності, а бухгалтерський облік ведеться щоденно із застосуванням обраної облікової політики, підприємство формує свою облікову політику, відобразивши її у відповідному наказі. Цей наказ затверджується керівництвом підприємства. Облікова політика застосовується щодо подій та операцій з моменту їх виникнення. Наказ про облікову політику підприємство підготовлює один раз – на початку своєї діяльності. Хоча в певних випадках до нього можуть вноситися доповнення та зміни.

Обсяг та порядок формування наказу про облікову політику не регламентований жодним нормативним документом. При його складанні підприємство керувалось професійним судженням та враховувало вимоги Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Наказ про облікову політику СП “КАРТ-ТИСА" представлено в додатку 9 .

При формуванні облікової політики у наказі про її затвердження підприємство відображує принципи та методи обліку, які воно має право обирати відповідно до Закону про бухгалтерський облік та П(С)БО і які за припущенням підприємства можуть залишатися незмінними протягом всієї його діяльності.

Вплив облікової політики підприємства на фінансово-економічні показники діяльності підприємстві і на суму сплачуваних підприємством податків, для яких базою оподаткування є прибуток, графічно зображено на рис. 3.3 .

СП “КАРТ-ТИСА"” здійснює оперативний контроль і бухгалтерський облік результатів своєї роботи, веде статистичну звітність у порядку, встановленому чинним законодавством. Підприємство надає державним органам інформацію, необхідну для оподаткування і ведення загальнодержавної системи збору і обробки економічної інформації у порядку, встановленому чинним законодавством. Підприємство знаходиться на звичайній системі оподаткування. Облік витрат здійснюється із застосуванням рахунків класу 8 “Витрати за елементами” та класу 9 “Витрати діяльності”.

Прийняття підприємством конкретної облікової політики на поточний фінансовий рік забезпечує організацію бухгалтерського обліку відповідно до показників форм річної фінансової звітності, зменшує трудомісткість і тривалість формування фінансової звітності, забезпечує використання оптимальних методів облікових робіт із метою отримання очікуваних результатів фінансово-економічної діяльності підприємства.

4. Організація обліку доходів

Організація бухгалтерського обліку на СП „КАПТ-ТИСА” – це система методів, способів та заходів, які забезпечують оптимальне функціонування такого обліку та подальший його розвиток. Така організація полягає в цілеспрямованому впорядкуванні й удосконаленні механізму, структури та процесів бухгалтерського обліку, означає організацію цієї системи та організацію функціонування її в часі та просторі.

Повне поєднання хронологічного та синтетичного обліку, відповідні форми зв’язку між обліковими регістрами, спосіб і техніка облікових записів - все це визначає форму ведення бухгалтерського обліку. Форма бухгалтерського обліку на СП „КАРТ-ТИСА” забезпечує:

· щоденний облік у хронологічному та систематичному порядку всіх здійснюваних господарських операцій;

· максимальну економність витрат на проведення бухгалтерського обліку;

· найбільш раціональний розподіл між обліковими працівниками комплексу облікових робіт;

· оперативне одержання відомостей про діяльність підприємства;

· широке використання технічних засобів;

· забезпечення функцій інформаційної системи.

Дохід є збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, яке призводить до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків (власників) учасників).

Для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства призначені рахунки класу 7 ”Доходи і результати діяльності”.

На рахунках цього класу протягом звітного року за кредитом відображається сума загального доходу разом із сумою непрямих податків, зборів (обов’язкових платежів), що включені до ціни продажу, за дебетом − щомісячне відображення належної суми непрямих податків, зборів, щорічне або щомісячне віднесення суми чистого доходу на рахунок 79 „Фінансові результати”.