Смекни!
smekni.com

Облік доходів в системі управління прибутками (стр. 8 из 13)

Облік доходів і результатів діяльності здійснюється на підставі наступних первинних документів (табл. 4.1).

Таблиця 4.1. Документування операцій з обліку доходів і результатів діяльності

Шифр та назва рахунку Документи
70 „Доходи від реалізації” Рахунки-фактури, договори курплі-продажу, міни, дарування, товарно-транспортні накладні, платіжні вимоги, довідки (розрахунки) бухгалтерії тощо
71 „Інший операційний дохід” Рахунки-фактури, договори, товарно-транспортні накладні, платіжні вимоги, специфікації, довідки (розрахунки) бухгатерії тощо
72 „Дохід від участі в капіталі” Розрахунки (довідки) бухгалтерії
73 „Інші фінансові доходи” Розрахунки (довідки) бухгалтерії
74 „Інші доходи” Розрахунки бухгалтерії, акти переоцінки, довідки бухгалтерії
75 „Надзвичайні доходи” Розрахунки (довідки) бухгалтерії
79 „Фінансові результати” Розрахунки (довідки) бухгалтерії

На підставі первинних документів дані про доходи та фінансові результати діяльності відображаються в облікових регістрах, які потім використовуються для заповнення Головної книги та фінансової звітності (рис. 4.1).

Рис. 4.1. Порядок відображення доходів і фінансових результатів

Аналітичний облік фінансових результатів ведеться за їх характером, видами продукції, товарів, робіт, послуг та іншими напрямами, визначеними підприємством самостійно.

На досліджуваному підприємстві бухгалтерський облік фінансових результатів організовується наступним чином (рис.4.2).


Рис.4.2. Схема організації бухгалтерського обліку фінансових результатів

На СП "КАРТ-ТИСА" з 1999 року впроваджена комп¢ютерна форма бухгалтерського обліку. За такої форми обліку збирання, передавання, систематизація та оброблення бухгалтерської інформації здійснюються автоматизовано з використанням спеціально розробленого програмного забезпечення.

Суть форми полягає у тому, що дані про здійснені на підприємстві господарські операції з паперових носіїв первинної облікової інформації записують на машинні носії. На підставі введених даних автоматично робиться групування дебетових і кредитових оборотів за синтетичними й аналітичними рахунками, визначають сальдо, формують обігові відомості і звітність, роздруковують різні первинні документи. Вихідну інформацію подають у вигляді друкованих реєстрів (машинограм) за окремими рахунками бухгалтерського обліку. Автоматизація облікового процесу дає можливість підвищити оперативність і точність облікових даних, необхідних для управління підприємством.

Бухгалтерський облік ведеться на підприємстві безперервно на основі документування господарських процесів або їх відображення на технічних носіях інформації з додержанням вимог нормативних актів щодо достовірності та юрисдикції первинних документів з обліку діяльності підприємства.

На СП “КАРТ-ТИСА” впроваджена бухгалтерська програма “1С: Бухгалтерія”. Розглянемо технологію роботи з програмою по обліку доходів підприємства. Програма надає можливість ручного й автоматичного введення проводок. Усі проводки заносяться в журнал операцій. При перегляді проводок у журналі операцій їх можна обмежити довільним тимчасовим інтервалом, групувати і шукати по різних параметрах проводок.

Крім журналу операцій програма підтримує кілька списків довідкової

інформації (довідників):

- план рахунків;

- список видів об'єктів аналітичного обліку;

- списки об'єктів аналітичного обліку;

- констант і т.д.

На підставі введених проводок може бути виконаний розрахунок підсумків. Підсумки можуть виводитися за квартал, рік, місяць і за будь-який період, обмежений двома датами. Розрахунок підсумків може виконуватися по запиті й одночасно з уведенням проводок (в останньому випадку не потрібно перерахування).

Після розрахунку підсумків програма формує різні відомості:

▪ зведені проводки;

▪ оборотно-сальдову відомість;

▪ оборотно-сальдову відомість по об’єктах аналітичного обліку;

- картку рахунка;

- картку рахунка по одному об'єкті аналітичного обліку;

- аналіз рахунка (аналог головної книги);

- аналіз рахунка по датах;

- аналіз рахунка по об'єктах аналітичного обліку;

- аналіз об'єкта аналітичного обліку по всіх рахунках;

- картку об'єкта аналітичного обліку по всіх рахунках.

Всі вони можуть бути сформовані за довільний проміжок часу, по конкретному виду субконто.

Аналіз рахунку являє собою фрагмент Головної книги, що стосується даного рахунку. Документ містить обороти вибраного рахунку з усіма іншими рахунками, залишки на початок і кінець періоду по рахунку і обороти за період. Кожний рядок документа включає код рахунку, його назву і суми кореспонденції рахунка з рахунком, що аналізується по дебету і кредиту. Для отримання даного документа треба вибрати пункт “Анализ счета” з групи “Отчетность” головного меню. На екран видається запит параметрів аналізу рахунку (рис. 4.3). У запиті налагодження аналізу рахунка ми повинні вибрати зі списку бухгалтерських рахунків той рахунок, по якому хочемо вести аналіз.

Встановивши потрібні параметри налагодження, нажимаємо кнопку запиту “Сформировать”. Програма сформує аналіз рахунку і виведе його для проглядання (рис.4.4). Послідовність налаштування аналізу рахунку 702 представлено на рис. 4.3., 4.4, 4.5.

Рис. 4.3. Налагодження документа „Аналіз рахунку”


Рис.4.4. Налагодження документа “Аналіз рахунку 702”

Рис. 4.5. Документ “Аналізу рахунку 702”

Сучасна комп’ютерна техніка дає змогу накопичити, систематизувати й узагальнити облікові дані про доходи та фінансові результати діяльності в автоматичному режимі. Це дозволяє ефективно вирішувати проблеми аналітичного обліку доходів і фінансових результатів завдяки широким можливостям у виборі номенклатури аналітичних об’єктів, оперативності отримання даних про доходи та фінансові результати на будь-яку звітну дату. З’являється можливість формувати велику кількість додаткових звітів для отримання достовірної інформації.

5. Облік доходів від звичайної діяльності

Для узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, а також знижок, наданих покупцям, та про інші вирахування з доходу призначено рахунок 70 „Доходи від реалізації”.

Рахунок 70 „Доходи від реалізації” має такі субрахунки:

701 „Дохід від реалізації готової продукції”;

702 „Дохід від реалізації товарів”;

703 „Дохід від реалізації робіт, послуг”;

704 „Вирахування з доходу”.

За кредитом субрахунків 701-703 відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом − належна сума непрямих податків (акцизного збору, податку на додану вартість та інших, передбачених законодавством); та списання у порядку закриття на рахунок 79 „Фінансові результати”.

На субрахунку 704 „Вирахування з доходу” за дебетом відображається сума наданих після дати реалізації знижок покупцям, вартість повернених покупцем продукції та товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу. За кредитом субрахунку 704 відображається списання дебетових оборотів на рахунок 79 „Фінансові результати”.

Досліджуване підприємство для узагальнення інформації від посередницької діяльності для зручності собі створило дадатковий рахунок 705 „Дохід від реалізації посередницьких послуг”.

Віднесення доходу від реалізації на фінансові результати від основної діяльності здійснюється на підставі розрахунку (довідки) бухгалтерії оформленої працівниками бухгалтерії.

Бухгалтерські проводки обліку доходів СП "КАРТ-ТИСА" на підставі даних додатків 11, 12, 13 представлено в табл. 5.1.

Таблиця 5.1 Бухгалтерські проводки з обліку доходів на СП "КАРТ-ТИСА" за січень 2005 року

№п/п Зміст операції С у м а,грн. Кореспонденція рахунків Податковий облік
згідно нормативних документів напідприємстві Валовівитрати Валовідоходи
Д-т К-т Д-т К-т
1. Відображено дохід від реалізації товарів з магазина 38400,80 36 70 361 702
2. Відображено виникнення податкових зобов’язань з ПДВ 6401,31 70 64 702 641.1 32000,57
3. Списано в кінці Місяця на фінансові результати доходи від реалізації товарівза вирахування податку на додану вартість 31999,49 70 79 702 791
4. Списано собівартість реалізованих товарів 25242,84 90 28 902 282
5. Списано на фінансовий результат собівартість реалізованих товарів 25242,84 79 90 791 902
6. Відображено дохід за надані послуги по перевезенню вантажів 5885,82 36 70 361 703
7. Відображення виникнення податкових зобов’язань з ПДВ 947,94 70 64 703 641.1 4739,70
8. Списано податкові зобов’язання за ПДВ 33,03 70 643 703 643
9. Списано суму доходу від реалізації послуг на фінансовий результат 4904,85 70 79 703 791
10. Відображено дохід від посередницьких послуг 2110,51 36 71 361 705
11. Відображено виникнення податкових зобов’язань з ПДВ 351,76 71 64 705 641.1 1758,75
12. Списано дохід на фінансовий результат 1758,75 71 79 705 791

Узагальнення інформації про інші доходи від операційної діяльності підприємства у звітному періоді, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) ведеться на рахунку 71 „Інший операційний дохід ”.