Смекни!
smekni.com

Сучасна свiтова фiнансова криза в краiнах свiту ii причини (стр. 1 из 4)

Міністерство освіти та науки України

Київський національний економічний університет імені В.Гетьмана

Кафедра міжнародні фінанси

Реферат з дисципліни «міжнародні фінанси»

На тему:

СУЧАСНА СВІТОВА ФІНАНСОВА КРИЗА В КРАЇНАХ СВІТУ: ЇЇ ПРИЧИНИ

Виконала

Студентка 4-го курсу

Факультету МЕіМ

Спеціальності 6503

17 групи

Колеснік Анна

Київ 2010

План

Вступ

1. Причини виникнення світової фінансової кризи

2. Фінансова криза в країнах світу

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Фінансова криза, що розгорталається і продовжується в деякій мірі, є справді світовою. Жодна з країн, зокрема й Україна, не має будь-яких шансів уберегтися від її руйнівних наслідків.

Нинішня криза — це криза не лише гео­економічного, а й геополітичного устрою світу, який сформувався в останні десятиріччя. Політич­не та економічне облаштування світу не може розглядатися відокремлено: відповідні сегменти світоустрою, взаємодіючи, доповнюють одне одного. А відтак, слід вести мову не лише про кризу світової економіки, а й про геополітичну кризу. Світова фінансова криза у багатьох своїх визначеннях відбиває насамперед суперечності нинішньої системи геополітичних відносин. Генетика зростаючої розбалансованості глобальної економіки базується саме на зазначеній основі.

Отже, що свідчило, що криза настала?

Про виникнення глобальної економічної кризи в 2008 році свідчило падіння показників ряду економічних індикаторів по всьому світу. Зокрема, про виникнення кризи свідчили високі ціни на нафту, що викликали як підвищення цін на продукти харчування (через залежність виробництва харчових продуктів від цін на паливо-мастильні матеріали, та використання продуктів рослинництва, етанолу та біодизеля для виготовлення альтернативного палива) та глобальну інфляцію; іпотечна криза в США що призвела до банкрутства великих інвестиційних та комерційних банків з гарною репутацією в різних країнах світу; поширення безробіття; та ймовірність глобальної рецесії.


1. Причини виникнення світової фінансової кризи

Високі ціни на сировинні товари

У 2000-х роках спостерігався бум споживання, що супроводжувався неухильним зростанням цін на сировину - після Великої депресії товарів споживання в 1980-2000 роках. Але в 2008 році ціни багатьох товарів, особливо нафти і продуктів харчування (агфляція), досягли такого рівня, що стали наносити відчутний економічний збиток . У січні 2008 року ціни на нафту перевищили $ 100 за барель. 11 липня 2008 ціна нафти марки WTI досягла рекордних за всю історію $ 147,27 за барель, після чого почалося зниження - до $ 61 24 жовтня того ж року [9] і до $ 51 в листопаді. Харчові та паливні кризи обговорювалися в липні на 34-му саміті Великої вісімки.

Скоротився попит на автомобілі: в серпні 2008 року продажі автомобілів в Європі скоротилися на 16% [11], в США у вересні продажі автомобілів знизилися на 26% [12], в Японії - на 5,3% [13]. Це призвело до скорочення виробництва металу і скорочення робочих місць в автопромі та суміжних галузях. Президент США Джордж Буш молодший разом з головою Федеральної резервної системи Беном Бернанке (ліворуч), головою Комісії з торгівлі цінними паперами Крістофером Коксом (праворуч) і секретарем казначейства США Генрі Полсоном. Президент США виголошує промову в Рожевому саду Білого дому про що склалася в країні негативної економічної обстановці.

Іпотечна криза в США 2007 року

Безпосереднім попередником загального фінансової та банківської кризи в США була криза високоризикових іпотечних кредитів (subprime) в 2007 році, тобто іпотечного кредитування осіб з низькими доходами і поганою кредитною історією. Внаслідок 20%-го падіння цін на нерухомість американські власники житла збідніли майже на $ 5 трильйонів.

Американський фінансист Джордж Сорос у Die Welt від 14 жовтня 2008 року визначив роль «іпотечного мильного пузиря» як «лише спускового механізму, який привів до того, що лопнув більший пузирь».

Істотним чинником виникнення кредитної кризи в США, на думку ряду експертів , стало широке використання з початку 1990-х років похідних фінансових інструментів, деривативів (англ. derivatives) і прагнення підвищити прибутковість за рахунок збільшення ризиків. При цьому немає аналізу, який би показав, що саме деривативи наблизили кризу, не наступив би криза в будівництві ще раніше, якби деривативи не сприяли розширенню платоспроможного попиту на нерухомість і дорогі товари.

Криза в світовому автопромі

Іпотечна криза в США (2007) спровокував у вересні 2008 року криза ліквідності світових банків: банки припинили видачу кредитів, зокрема кредитів на купівлю автомобілів. Як наслідок, обсяги продажів автогігантів почали скорочуватися. Три автогіганта Opel, Daimler і Ford повідомили в жовтні про скорочення обсягів виробництва в Німеччині. Зі сфери нерухомості криза перекинулася на реальну економіку, почалася рецесія, спад виробництва.

Спред LIBOR-OIS (показує різницю між ставкою LIBOR і ф'ючерсом на офіційну ставку Центробанку - свідчення доступності грошей на міжбанківському ринку) в кінці вересня 2008 року перевищив для доларових кредитів 200 базисних пунктів, а на початку жовтня - 250.
Натовп очікують вкладників в одного з відділень банку Northern Rock 15 вересня 2007. Клієнти в масовому порядку вилучали заощадження зі своїх рахунків

Банкрутство Lehman Brothers призвело до сумнівів у можливості виплат страхових компаній, страхують від ризиків банкрутства кредитуються (CDS), що призвело до кризи самого інструменту CDS і різкого збільшення ризиків страхування, що вилилися в кризу довіри між банками і різке зростання ставок кредитування, що особливо сильно позначилося на що розвиваються кредитних ринках, у тому числі України і Росії.

Обвал на фондових ринках

31 жовтня 2007 багато індекси світових фондових ринків досягли піку, після якого почалося зниження: з того дня по 3 жовтня 2008 року, коли палата представників конгресу США з другої спроби прийняла план Полсона, індекс S & P 500 упав на 30%, індекс MSCI World, показує динаміку на ринках розвинених країн, впав на 32,3%, індекс ринків, що розвиваються MSCI Emerging Markets - на 40,5% [37]. На відміну від попереднього обвалу в 2000-2002 роки, який був викликаний крахом на фондовому ринку технологічних компаній і був обмежений ринками США, обвал 2007-2008 років торкнувся всі країни і був обумовлений подіями за межами фондового ринку - бумом, а потім крахом у кредитному та житловому секторах, а пізніше - і на сировинних ринках: першими стали падати акції західних банків, а з липня 2008 року, коли почала швидко дешевшати нафта, - акції сировинних компаній країн, що розвиваються.

Банківська тиждень 6 - 10 жовтня 2008 року принесла історично максимальне падіння індексів на торгових майданчиках США [38]: Dow Jones Industrial Average впав до 7882,51 і закрився на 8451,19 [38]. The Financial Times порівнювала обвал фондового ринку в п'ятницю 10 жовтня 2008 з 10 жовтня 1938 року: «На ранкових торгах у п'ятницю падіння індексу S & P 500 за десятиріччя було майже ідентичним його падіння за десятиліття в ту ж дату в 1938 році.»

Обвал фондового ринку в жовтні 2008 року став рекордним для ринку США за останні 20 років, для ринку Японії - за всю історію

Крах найбільших інвестиційних банків США
Вечірня суєта біля будівлі штаб-квартири Lehman Brothers 15 вересня 2008 року, коли банк подав у нью-йоркський суд заяву про власне банкрутство

«П'ять провідних інвестиційних банків США припинили своє існування в колишній якості: Bear Stearns був перепроданий, Lehman Brothers збанкрутував, Merrill Lynch перепроданий, Goldman Sachs і Morgan Stanley змінили свою вивіску, перестали бути інвестиційними банками у зв'язку з особливими ризиками і необхідністю отримати додаткову підтримку Федеральної резервної системи »

Отже оскільки існує безліч думок щодо причини винекнення фінансової кризи,ми виділемо основні:

  • криза стала наслідком незбалансованого розвитку "Нової економіки" вартість деривативів (похідних фінансовхи інструментів) перевищила вартість світового ВВП у рази. Нова економіка, стала для найбільших світових держав локомотивом зростання економіки, для прикладу в США реальний сектор (промисловість, сільскегосподарство) складає 20% ВВП, решту становлять послуги, зокрема фінансові;
  • мірилом багатства у світ стала нерухомість, тому велика кількість людей інвестувала в неї кошти, а банки і фінансові компанії підігріті попитом роздавали іпотечні кредити всім охочим, що призвело до кризи боргових зобовязань, та зникнення інвестиційних банків та іпотечних облігацій;
  • глобалізація економічного розвиту, призвела до швидкого поширення кризи від США до інших країн. Розвиток міжнародної торгівлі, створення сучасної валютної системи і відкриття ринків для капіталів, призвело до інтенсивного переміщення капіталу в країни з більшим індексом дохідності, при перших оснаках кризи інвестори відкликали капітал до країн з меньшим рівне ризиковоті, що спричинило негативні наслідки для краї рецепієнтів;
  • Глибокі структурні диспропорції у реальному секторі, що вилилось (над) перевиробницво у деяких галузях світового господарства, там існує надлишок потужностей і робочих місць. ТНК (транснаціональні корпорації) змогли підвищити продуктивні праці без технологічних інновацій за рахунок мобільності факторів виробництва, та спекуляцій з доданою вартістю на високотехнологічних товарах.

· Фінансова криза в країнах світу


2. Фінансова криза в країнах світу

Світова фінансова криза 2008-го року - це фінансово-економічна криза, що проявився в 2008 році у формі дуже сильного погіршення основних економічних показників у більшості розвинених країн, і в кінці того ж року глобальна рецесія.

Попередником фінансової кризи 2008 року був іпотечна криза в США, перші ознаки якої з'явилися в 2006 році у формі зниження числа продажів будинків і на початку 2007 року переросли в кризу високоризикових іпотечних кредитів. Досить швидко проблеми з кредитуванням відчули і надійні позичальники. Поступово криза з іпотечного стала трансформуватися у фінансовий і торкнулася не тільки США. Котирування на фондових ринках різко знизилися. Для компаній істотно скоротилися можливості отримання капіталів при розміщенні цінних паперів. До початку 2008 року криза набула світового характеру і поступово почала проявлятися в повсюдне зниження обсягів виробництва, зниження попиту і цін на сировину, зростання безробіття.