Смекни!
smekni.com

Перспективи розвитку та удосконалення податкової системи (стр. 8 из 8)

Результат був очiкуваний, оскiльки 75% опитаних стверджують, що вони не будуть приховувати своїх прибутків, 17% вважають, що вони б приховували свої прибуток, і лише 8% опитаних відносяться до тієї категорiї, які вбачають залежнiсть від податкового законодавства.

Таким чином, ставка податку має бути зменшеною, звiдси знизиться високе податкове навантаження на прибутки суб’єктiв господарювання. Причому зниження ставки податку на прибуток має відбуватися поступово, оскiльки через це може виникнути рiзке зниження надходжень до державного бюджету, тому це має стати предметом грунтового аналiзу держави.

Одним з недолікiв при нарахуваннi та сплаті податку на прибуток пiдприємства є необґрунтоване розширення податкових пiльг, в разультаті яких затримується поповнення державного бюджету, звiдси, ускладнюється робота податкових органів. Досвід розвинутих країн свідчить, що поширення форми пiдтримки пiдприємства, як пільги на податок з прибутків підприємства, не є перспективною. Діюча система оподаткування передбачає досить широке коло пільг для пiдприємства. Скасування пiльг на податок з прибутку підприємства дасть змогу створення основних умов для здорової економіки. Так, необхідно зазначити, що за умови вiдмови від пiльг можна з впевненістю знижувати ставку податку на прибуток, тобто якщо ставка податку на прибуток підприємств не є високою, а податкова система є обґрунтованою, то підприємства зможуть обiйтися і без пiльги, оскiльки встановлена пльга не є вагомим показником стимулювання. Принаймні, якщо пiльга вже функцiонує, то це має вiдбуватися протягом визначеного термiну, або поетапне її обмеження чи взагалi скасування. Хоча можливе лише встановлення амортизаційних пiльг платникам податку на прибуток підприємства.

Отож, виходячи з рiвня економiчного розвитку України потрiбно переглянути доцiльністъ пiльг податку з прибутку підприємства, оскiльки скасування безпiдставних податкових пільг дасть поштовх до створення фiнансової могутностi ринкової економiки держави.


Висновки

Сучасна фінансова наука дедалі більше уваги приділяє розробці концепцій справедливості оподаткування, зменшення податкового тиску на менш забезпечених суб’єктів оподаткування. Важливим є те, що поступово податковий тягар переноситься на фізичних осіб. При цьому юридичні особи як провідна категорія платників податків поступово втрачають свої позиції у структурі фіскальних платежів за винятком внесків до державних цільових фондів. Зменшення податкового тиску на юридичних осіб можна досягти шляхом зниження ставок оподаткування цільовими фондами, що сприятиме зростанню фонду оплати праці, а відповідно, збільшенню фінансових ресурсів для фізичних осіб – домогосподарств. Це сприятиме зростанню ролі фізичних осіб як платників податків, а також трансформації податкової системи щодо оподаткування фізичних осіб.

Нині податкова система характеризується високим податковим навантаженням на прибутки суб’єктів господарювання, що призводить до поширення обсягів тіньового сектора економіки. До речі, за результатами анкетування 54% підприємців вважають, що чим менше податкове навантаження на підприємства, тим більше надходжень до бюджету, тим менша тіньова економіка, 38% заперечують таке твердження та 8% стверджують, що не завжди.

Отож, на сьогодні дійсно існуюча податкова система спрямована на вирішення багатьох питань, зокрема встановлення оптимальних податків, які б не стримували розвиток підприємств та забезпечували постійні надходження до бюджету, достатні для задоволення державних потреб, враховуючи специфіку держави. Чинна система формування та справляння податку на прибуток підприємств має стати каталізатором росту державного бюджету та поступового покращення стану платіжного балансу, що дасть поштовх до реального економічного зростання. З метою удосконалення податку на прибуток підприємств потрібно звернути увагу на недосконалість та неузгодженість податкового законодавства, зокрема відсутність Податкового Кодексу, звідси здійснення комплексу потрібних заходів щодо забезпечення прийняття та введення в дію кодексу, поетапне обмеження та скасування економічно необґрунтованих пільг, високий рівень ставки податку на прибуток тощо. Існує ще безліч методів удосконалення податку на прибуток підприємства, які не розглянуті, серед яких є покращення податкового обліку, податкового контролю, проведення податкової реформи, зменшення розмірів штрафних санкцій тощо, у тому числі здобуття довіри українського суспільства, шляхом поліпшення прозорості, компетентності, передбачуваності та неупередженості діяльності ДПС України.

Нагальним являється гострота питання про удосконалення податку на прибуток підприємств, так як основним повинно бути найближчі перспективи бюджетних надходжень, оскільки вже сьогодні податок на прибуток підприємств багато в чому не відповідає вимогам часу, вимогам демократичного суспільства.


ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.04.97 р. № 283/97 – ВР зі змінами та доповненнями.

2. Закон України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» від 23.12.2004 р. № 283/97 – ВР зі змінами та доповненнями.

3. Закон України «Про систему оподаткування» від 18.02.97 р. № 77/97 – ВР зі змінами та доповненнями.

4. Конституція України від 26 червня 1996 року.

5. Волкова Ю. Напрямки удосконалення податку на прибуток підприємств // Формування ринкових відносин в Україні. – 2006. - № 4. – С. 9-12.

6. Габчук О. Річна декларація про прибуток підприємств: деякі особливості її складання, зумовлені податковими новаціями 2005 року // Бухгалтерський облік і аудит. – 2006. - № 1. – С. 25-31.

7. Габчук О. Приватний підприємець і загальна система оподаткування обліку та звітності // Вісник податкової служби. – 2006. - № 37. – С. 24-29.

8. Габчук О. Зміни в оподаткуванні прибутку підприємств, їх вплив на податкові зобов’язання платника податку // Бухгалтерський облік і аудит. – 2004. - № 9.- С. 33-39; табл., розрахунки.

9. Корнус В. принципи оподаткування та базис для вдосконалення побудови системи оподаткування // Актуальні проблеми економіки. – 2006. - № 2. – С. 14-21.

10. Милявська Е.П., Сердюк О.М. Податкова система. Навч. Посібник. – К.: Видавничий дім «Слово», 2005. – 336 с.

11. Нечай Н.В. Нариси з історії оподаткування. – К.: «Вісник податкової служби України», 2002. – 144 с., іл.

12. Оподаткування вУкраїні: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів/ Деркач М.І., Редіна Н.І., Дулік Т.О., Александрюк Т.Ю., Маркова Л.Г., Тараненко В.Є., Нетеса Г.П., Ніколаєнко Н.В. / За ред. М.І.Деркача. – Дніпропетровськ – ДДФА, 2004. – 124 с.

13. Оцінка фіскальної ефективності пільгового оподаткування прибутку підприємств // Економіка України. – 2006. - № 7. – С. 13-26.

14. Оподаткування прибутку підприємств // Вісник податкової служби. – 2007. - № 37. – С. 46-52.

15. Свердач М. Прибуткове оподаткування підприємств в Україні: еволюція і перспективи //Вісник київського інституту бізнесу та технологій. – 2005. - № 1(2). – С. 39-45;таблиці.

16. Сокол І. Податок на додану вартість при імпортуванні товарів і податковий вексель: теорія і практика застосування // Держава та регіони. – 2006. - № 3. – С. 291-296.

17. Ткаченко В. Система оподаткування підприємств в Україні // Формування ринкових відносин в Україні. – 2006. - №1. – С. 37-41.

18. Черевик М.В. Історичні аспекти розвитку податкової системи та її вплив на податковий облік // Держава та регіони. – 2006. - № 2. – С. 274-278.

19. Черкашин В. Приклад для наслідування (Рівень сплати податку на прибуток підприємств за 11 місяців 2005 року) //Вісник податкової служби. – 2006. - №7. – С. 6-7.

20. Шевченко О. П’ять етапів великого шляху // Вісник податкової служби. – 2006. - № 6. – С. 61-63.