Смекни!
smekni.com

Фінансовий контроль та його роль в економічній системі держави (стр. 11 из 12)

4) координація цілей, яка зводиться до координації цільо­вих витрат під час використання фінансових ресурсів згідно з визначеними пріоритетами, програмами;

5) внутрішній контроль ефективності, який має на меті перевірку оптимальності управління і використання фінансо­вих ресурсів, попередження витрат, можливості виконання програм соціально-економічного розвитку регіону, проведення різних заходів із мінімальними витратами й максимальним ефектом.

Одним із напрямків підвищення ефективності контрольно-ревізійної роботи є вдосконалення механізму планування конт­рольної роботи.

Під плануванням слід розуміти заздалегідь окреслену про­граму дій (заходів), спрямованих на забезпечення розвитку певного об'єкта для досягнення певної мети.

Практика планування діяльності в системі органів держав­ної контрольно-ревізійної служби повною мірою відповідає теоретичним засадам планування (рис. 3.1).

Залежно від строку дії плани класифікують так:

— перспективні, тобто показники яких розроблено на три­валий прогнозований період (розрізняють довгострокові плани — на 10—15 років і середньострокові — на 3—5 років);

— поточні, що розраховані на короткий період — до 1 року.

Планування стратегічних напрямів і питань діяльності здійс­нюється шляхом складання перспективних планів, оператив­них процесів — поточних планів.

Стратегічне планування — динамічний процес, що включає постійну оцінку поточної ситуації, спрямований на вироблення комплексу завдань та розроблення шляхів, засобів і техно­логій їх реалізації для досягнення кінцевої мети.

Стратегічне планування дозволяє дивитися на загальну картину з перспективи, тоді як оперативне планування пред­ставляє певну тактику виконання стратегічного плану рік від року. Стратегічне планування — одна з прерогатив вищої ланки управління. На базі стратегічного плану в середній ланці управління формуються оперативні плани, які повинні забезпечити виконання стратегічного.

Необхідно зазначити, що загальні засади стратегічного пла­нування діяльності органів державної виконавчої влади мають певне правове підґрунтя.

Основними підставами для включення об'єктів контролю до планів контрольно-ревізійної роботи органів ДКРС є періо­ дичність проведення в них ревізій та перевірок, обсяг бю­джетних коштів, які виділялися підприємствам, установам та організаціям.

Строк між проведенням планових ревізій та перевірок на підприємствах, в установах та організаціях не може бути мен­шим ніж 1 рік і не повинен перевищувати унормованих строків зберігання підприємствами, установами та організаціями пер­винних бухгалтерських документів, що фіксують факт виконан­ня господарських операцій і є підставою для складання фінан­сової звітності.

Аналіз стану справ у контрольно-ревізійних підрозділах засвідчив, що подальше збільшення навантаження на ревізо­рів неминуче призведе до зниження якості їхньої роботи. До того ж вимога щодо необхідності суцільного контролю за ви­користанням бюджетних коштів не забезпечуються достатнім кадровим потенціалом.

Так в Україні нараховується 141 тис. тільки бюджетних установ, і зрозуміло, що 5,6 тис. ревізорів не в змозі раз на З роки обревізувати суцільним порядком господарські операції кожної такої установи. Уже не кажучи про зростаючу кіль­кість суб'єктів підприємницької діяльності, які отримують бюджетні кошти і потребують належного контролю. Маємо ситуацію, коли неврегульованість зазначеного питання ста­вить під загрозу якість ревізій та перевірок.

На даному етапі необхідно, щоб планування контрольно-реві­зійної роботи розпочалось не з відбору об'єктів за принципом періодичності, а за пріоритетними напрямками цільового фінан­сування конкретних державних програм чи галузі.

Об'єкти контролю необхідно відбирати за максимальними обсягами виділених бюджетних коштів, а не суцільним порядком.

Наприклад, ревізори відділу можуть забезпечити перевірки 40% визначених об'єктів контролю, але ці установи отримали 80% від обсягів фінансування. Керівник відділу повинен само­стійно визначитися, як оптимально розподілити баланс робо­чого часу. Адже, зрештою, потрібно зрозуміти, що забезпечи­ти стовідсоткове охоплення об'єктів якісними перевірками Службі не під силу.

З метою налагодження більш чіткої взаємодії правоохоронних органів і органів ДКРС у питаннях бороть­би з розкраданням бюджетних коштів та вдосконалення ме­ханізму реалізації ревізійних матеріалів ГоловКРУ України, Генеральною прокуратурою України, СБУ, МВС України, ДПА України та Рахунковою палатою у квітні 2001 р. затверджено Порядок подання Головним контрольно-ревізій­ним управлінням України, Державною податковою адміні­страцією та Рахунковою палатою^атеріалів перевірок і реві­зій про виявлені правопорушення до органів прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки т.алподаткової міліції, яким визначено строк передачі матеріалів.,, зміст супровідного листа та перелік документів, що додаються до супровідного листа.

Однак зазначений вище Порядок не дав змоги практичного вдосконалення питання проведення органами ДКРС щокварта­льних звірок із правоохоронними органами по матеріалах, що були передані до них.

Підсумовуючи викладене, пропонуємо закріпити на законо­давчому рівні порядок реалізації; матеріалів' ревізій, перевірок, як для органів ДКРС, так і для правоохоронних органів.

Для подолання проблеми недосконалості чинних на даний час нормативно-правових актів, що регулюють діяльність Служ­би, підрозділів внутрішнього фінансового контролю міністерств, інших центральних органів виконавчої влади (далі — законодав­ство з питань фінансового контролю), та наявних прогалин у правовому полі необхідно:

— забезпечити постійний моніторинг та аналіз законодавст­ва з питань фінансового контролю, за результатами якого запровадити своєчасну підготовку та подання в установленому порядку пропозицій для розв'язання проблемних питань;

— домогтися прийняття Верховною Радою України закону "Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про дер­жавну контрольно-ревізійну службу в Україні";

— забезпечити вдосконалення механізму планування конт­рольної роботи;

— забезпечити розроблення та затвердження стандартів дер­жавного фінансового контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна у сфері взаємодії органів державного фінансового контролю з правоохоронними органами, з інших питань контрольно-ревізійної роботи, які мають бути врегульовані;

— забезпечити розроблення порядків (механізмів) взаємодії (координації) з іншими фінансовими і контролюючими органа­ми та підрозділами за тими напрямами контрольно-ревізійної роботи, за якими така взаємодія (координація) не врегульова­на або потребує змін і доповнень, та ініціювати їх погодження і затвердження в установленому порядку;

— впровадження у практичну роботу, нарівні з ревізіями та перевірками, аудиту фінансово-господарської діяльності бю­джетних установ та аудиту ефективності виконання держав­них програм із метою оцінки повноти досягнення поставлених цілей;

широке застосування профілактичних заходів для попе­редження грубих фінансових правопорушень;

— регулярне інформування Кабінету Міністрів України, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування про стан досліджених фінансово-економічних процесів, характери­стику чинників, які призводять до порушень фінансової дисци­пліни та неефективного управління фінансовими і матеріаль­ними ресурсами держави, а також пропозиції щодо подолання цих негативних явищ;

— проведення постійного моніторингу стану прийняття діє­вих управлінських рішень за результатамиконтрольних заходів;

— належне регулювання внутрішнього фінансового контро­лю в системі міністерств, інших центральних органів виконавчої влади через координацію роботи їх" контрольно-ревізійних під­розділів, моніторинг результатів'цієї роботи та контроль за функціонуванням зазначених підрозділів.

Для реалізації завдань діяльності Служби необхідно забез­печити:

— відкритість контрольної роботи на всіх її етапах шляхом систематичного інформування громадськості через центральні та регіональні засоби масової інформації (включаючи Інтер-нет) про плани та результати діяльності органів ДКРС;

— створення і впровадження єдиної автоматизованої інфор­маційно-аналітичної системи органів ДКРС, яка б забезпечила ефективне використання всіх інформаційних ресурсів Служби та інтеграцію з інформаційними ресурсами інших органів дер­жавної влади;

— подальшу активізацію роботи з вивчення та впроваджен­ня у практику позитивного зарубіжного досвіду з питань дер­жавного фінансового контролю;

— вичерпність і якісність бази внутрішніх методологічних документів із питань діяльності Служби за" всіма її напрямами та постійний моніторинг ефективності/іхвггрбвадження у практику;

— оптимізацію структури і чйсельШсті ДКРС та вдоскона­лення системи кадрового забезпечення діяльності Служби.

Повноту, якість і своєчасність виконання передбачених Стратегією завдань має забезпечити постійний внутрішній контроль у розрізі функціональних напрямів діяльності підроз­ділів ГоловКРУ з охопленням всієї структури ДКРС.

Висновки.

Проаналізувавши коло питань, я дійшов таких висновків.

1. Реалізація єкономічної політеки держави здійснюється через державне упровління народногосподарським комплексом. Необхідність втручання держави в економіку викликана об'єк­тивними обставинами, зокрема, потребою створення умов для ефективного функціонування самого ринкового механізму, усу­нення негативних наслідків ринкових процесів, захисту націо­нальних інтересів на світовому ринку, вирішення проблем, які ринковий механізм вирішити не може або вирішує їх неефекти­вно. Реалізація стабілізуючих заходів і поетапного переходу до ринкових відносин передбачає відповідну організацію і дисцип­ліну в діях суб'єктів господарювання, а значить встановлення певних обмежень у господарський діяльності і моніторинг їх дотримання.