Смекни!
smekni.com

Інвестування регіональної економіки та її ефективність в Україні (стр. 1 из 5)

УЖГОРОДСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

АНДРУШКІВ ІРИНА ПЕТРІВНА

УДК 332.14: 330.322(477.8)

ІНВЕСТУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ ТА ЇЇ ЕФЕКТИВНІСТЬ В УКРАЇНІ

Спеціальність: 08.00.05 –

Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Ужгород - 2008


Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі банківської справи Львівської комерційної академії Центральної спілки споживчих товариств України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Вовчак Ольга Дмитрівна,

Львівська комерційна академія

Центральної спілки споживчих товариств,

завідувач кафедри банківської справи

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Крикавський Євген Васильович

Національний університет “Львівська політехніка”

МОН України,

завідувач кафедри маркетингу і логістики,

заслужений працівник освіти України

кандидат економічних наук, доцент

Черничко Тетяна Володимирівна

Мукачівський технологічний інститут

МОН України,

доцент кафедри менеджменту

Захист дисертації відбудеться “ 30 “ травня 2008 року о 10-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради раді К 61.051.02 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук в Ужгородському національному університеті за адресою: 88000, м. Ужгород, пл. Народна 3, ауд.47

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Ужгородського національного університету за адресою: 88000, м. Ужгород, вул. Капітульна, 9.

Автореферат розісланий “ 22 “ квітня 2008 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук,

доцент Чубарь О.Г.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Серед кола питань, які розглядаються сучасною економічною наукою, проблема інвестицій та інвестиційного процесу належить до першорядних. Як найнестабільніший компонент сукупних видатків інвестиції в ринковій економіці нерідко спричиняють істотні коливання обсягів виробництва та зайнятості. Водночас вони є вагомим чинником економічного зростання, тому створення належних умов для розвитку інвестиційного процесу є невід’ємним складником економічної політики більшості країн. Економічні перетворення в країнах, де тривалий період централізоване планування було єдиною підсистемою макроекономічного регулювання, у більшості випадків супроводжуються істотним зниженням інвестиційної активності, що спричиняє глибокий трансформаційний спад.

Ефективне реформування економіки України та її регіонів неможливе без масштабних інвестицій, які являють собою найважливіший фактор економічного зростання й відновлення, що забезпечує можливість модернізації діючих виробництв, створення і впровадження новітньої техніки і технологій, сучасних систем організації та управління економічними процесами, якісного відновлення ринкової інфраструктури. Входження України у світове господарство вимагає піднесення загального рівня економічного і науково – технічного розвитку. Провідну роль у цьому процесі повинно відігравати оптимальне використання інвестицій, як внутрішніх так і зовнішніх.

Оптимізація інвестиційної діяльності як найважливіша умова економічного розвитку стає одним з першорядних завдань переходу країни до нового рівня суспільного розвитку. А виважена інвестиційно-інноваційна політика регіонального розвитку є однією з важливих передумов забезпечення економічної безпеки України.

Тому особливої уваги заслуговує дослідження суті ефективності механізму інвестування регіональної економіки, що визначає не тільки рівень економічного розвитку країни, але і безпосередньо впливає на сучасну фінансову сферу, розвиток інструментів регулювання як на загальнодержавному, так і на регіональному рівнях.

У вітчизняній та зарубіжній літературі проблемам інвестування присвячено чимало фундаментальних праць, орієнтованих на вивчення окремих аспектів інвестиційного процесу.

Вагомий внесок у дослідження суті інвестиційного процесу, ефективності інвестиційної діяльності, системи її економічного стимулювання зробили такі вчені як: Г. Александер, О. Барановський, П. Абрамов, В. Борщевський, Є. Бойко, М. Беліма, Д. Білик, С. Буткевич, І. Бланк, А. Вдовічен, В. Войцехівський, О. Вовчак, Б. Губський, В. Галенко, М. Горинь, Л. Гітман, Н. Гасаненко, В. Денисюк, М Долішній, М. Денисенко, П. Друкер, С. Довгий, А. Доругонцов, А. Загороднюк, С. Злупко, Т. Зозуля, Є. Крикавський, В. Коломийчук, І. Крейдич, Т. Левандівський, І. Лукманова, С. Москвін, Л. Мельник, М. Марковіц, Т. Майорова,, А. Мочерний, А. Немчин, А. Оболенський, А. Пересада, В. Пила, В. Ревазов, С. Реверчук, Д. Стеченко, Є. Стоянова, М. Турянська, I. Іванова, Г Ільїн, А. Шаров, І. Школа, М. Штерн, У. Шарп, А. Філіпченко, Ф. Федоренко, М. Чумаченко, Т. В Черничко.

Разом з тим не всі аспекти цієї складної і багатогранної проблеми з’ясовані і отримали належне обґрунтування. Багато положень носять суперечливий характер і залишаються відкритими для обговорення. Насамперед відсутній аналіз інвестиційного процесу як регіонального мікроекономічного явища. Поглибленого дослідження потребує питання визначення шляхів активізації залучення інвестиційних ресурсів в економіку регіонів України, формування стратегії інвестиційно-інноваційних заходів соціально-економічного розвитку регіону та поліпшення його інвестиційного клімату.

Недостатня розробленість наведених питань, методичних підходів щодо оцінювання ефективності регіонального інвестування визначають актуальність обраної теми дисертації, її практичну значущість, мету, конкретні завдання та напрями дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до науково-дослідної тематики Львівської комерційної академії: “Стратегія розвитку кооперативного сектора економіки України” - 2003 рік (номер державної реєстрації 0103 VU 006650), “Програма розвитку торгівлі у м. Львові (до 2010 року) ” - 2005 рік та кафедри банківської справи Львівської комерційної академії “Розширення інвестиційних можливостей суб’єктів господарювання в перехідній економіці”. У межах цих науково-дослідних тем автором проведені дослідження, пов’язані з аналізом особливостей та проблем внутрішнього і зовнішнього інвестування в економіку регіону та розробкою організаційного механізму управління ефективністю інвестування регіону.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є дослідження стану інвестиційного забезпечення регіональної економіки, особливостей та проблем внутрішнього і зовнішнього інвестування в економіку регіону і на цій основі розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності інвестування на рівні окремого регіону України.

Відповідно до окресленої мети були висунуті та розв’язані завдання, що мають наукове і практичне значення:

дослідити суть та функції інвестування регіональної економіки;

визначити зміст та принципи розробки регіональної інвестиційної політики;

проаналізувати умови та чинники формування інвестиційного клімату регіону;

дослідити особливості та проблеми внутрішнього і зовнішнього інвестування в економіку регіону;

проаналізувати існуючі методики оцінки ефективності інвестиційних проектів у регіоні;

розробити організаційний механізм управління ефективністю інвестування регіону;

проаналізувати використання можливостей міжнародних фінансових інституцій;

розробити методичні рекомендації щодо вдосконалення інтеграційних засад інвестування регіональної економіки;

дослідити зарубіжний досвід інвестування регіональної економіки та його еволюцію в Україні;

розробити шляхи подолання негативних тенденцій в залученні інвестицій в економіку регіонів України.

Об’єктом дослідження є процеси інвестування регіональної економіки та її ефективність у Західному регіоні.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні та методичні основи інвестування регіональної економіки та організаційний механізм управління ефективністю інвестування регіону.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою є законодавчі та нормативні акти, які регламентують інвестиційну діяльність, загальнонаукові прийоми економічних досліджень, класичні положення економічної теорії, наукові праці та методичні розробки, праці провідних вітчизняних та зарубіжних вчених з питань управління регіональною інвестиційною діяльністю, яка спрямована на розвиток територій, матеріали науково-практичних конференцій, семінарів і круглих столів.

Інформаційною базою дослідження є статистичні матеріали, матеріали періодичних видань, які характеризують результати діяльності в економіці України і Львівської області, офіційні матеріали та методичні матеріали міжнародних організацій, зокрема, Світового банку, ресурси Internet.

У процесі виконання дисертаційної роботи для вирішення поставлених завдань використано загальнонаукові методи досліджень, зокрема: метод аналізу і синтезу (для дослідження теоретичних основ ефективності інвестування регіональної економіки), метод експертних оцінок (для визначення основних проблем в системі інвестування регіональної економіки); метод порівняння (для дослідження та оцінювання стану інвестиційної та інноваційної діяльності в регіоні); методи економіко-математичного моделювання, математичної статистики (для побудови лінійних і параболічних моделей трендів); метод системного аналізу (для дослідження стану розвитку залучення іноземних інвестицій в регіональну економіку): індуктивний і дедуктивний методи (для визначення суті механізму надходження інвестицій в регіональну економіку).

Наукова новизна. Отримані в процесі дослідження наукові результати у сукупності на теоретичному та прикладному рівнях розв’язують комплекс питань, пов’язаних з формуванням засад теоретичного наукового підходу до здійснення процесу інвестування регіональної економіки. Основні результати, що становлять наукову новизну, полягають у такому: