Смекни!
smekni.com

Маркетинг у культурі вражень. "Бізнес в стилі шоу" (стр. 5 из 5)

Визначити цілі та очікувані результати шоу. Наступний крок, напевно, найважливіший. Тактичні цілі самого шоу слід визначати виходячи з чотирьох попередніх кроків. Визначені цілі допомагають зрозуміти необхідний „дух” шоу. Саме на цьому етапі потрібно визначити, яким буде справлене враження. Іншими словами, – яким чином шоу повинно розважати, захоплювати та руйнувати стереотипи. Цілі також повинні бути нероздільно пов’язані з очікуваними результатами.

Втілити у життя, тобто поставити шоу. На цьому етапі необхідно основуватися на цілях. Головне тут – це творчість людей, які пишуть сценарій шоу та ставлять його на сцені. А поки творчий процес відбувається своєю чергою, необхідно впевнитися, що даний бренд інтегрований в шоу протягом усієї постановки. Інтегрувати бренд в подію – це означає прослідкувати, наприклад, щоб у центрі шоу були кольори компанії чи величезний логотип.

Інтегрування шоу разом з іншими маркетинговими засобами. Бізнес в стилі шоу не може існувати сам по собі, і в більшості випадків компанії, що ставлять шоу покладаються також на традиційні маркетингові засоби. Отже, щоб управляти впливом шоу на бренд, потрібно провести ревізію всього набору засобів комунікації, які є в розпорядженні компанії, та намагатися задіяти їх всі.

Визначення впливу шоу на бренд та їх відповідність. Останній крок полягає в тому, щоб підвести підсумки постановки шоу. Потрібно оцінювати як ступінь відповідності шоу бренду (тобто образу, стратегії та цільовій аудиторії), так і вплив шоу на бренд (в тому числі підвищення обізнаності про бренд, лояльності клієнтів та покращення сприйняття бренда). В моєму плані оцінка результатів слідує за постановкою шоу, але насправді її слід проводити в якості еталонного тестування ще задовго до того, як шоу побачать перші глядачі.

Компанії повинні піклуватися не тільки про себе та свій бренд, а й про споживачів. Розвиваючи бізнес в стилі шоу, необхідно знати та враховувати як особливості бренда, так і потреби клієнтів.

Довершене шоу дозволяє компанії пройти шлях від розуміння споживачів на найпростішому рівні до динамічної взаємодії та діалогу з ними. Саме так потрібно будувати співпрацю з клієнтами, щоб отримати довгострокову вигоду.


Висновки

Бізнес в стилі шоу присутній всюди в бізнесі. Чим би не займалися компанії – виробленням автомобілів та фінансових товарів, роздрібною торгівлею, технологіями, мистецтвом чи професійним спортом – їх маркетингові відділи вже усвідомили, що старі методи просування товару перестають працювати з часом. Щоденна телевізійна та радіо реклама перестає бути ефективною, вона є нав’язливою, а споживачі ставляться до неї з презирством. Постачальники м’ятних пастилок та комп’ютерів, продавці жіночої білизни та будівники хмарочосів бачать, що потрібно відходити від звичних способів ведення маркетингового бізнесу, щоб досягти уваги свого покупця та захопити його. Творчість, гумор та гра з’являються в діяльності компаній на кожному етапі. До бізнесу в стилі шоу звертаються, щоб захопити покупців і привернути увагу кожного індивіда. А також вивести на ринок нові товари та залучити до свого бізнесу партнерів.

Бізнес в стилі шоу – це засіб якнайповнішої передачі компанією інформації про бренд, в якому використовуються несподівані та оригінальні ідеї щодо створення брендового шоу за участю потенційних споживачів задля подальшої взаємодії з ними. Місія бізнесу в стилі шоу полягає в тому, щоб створювати і розвивати спілкування та взаємодію компаній та споживачів, для отримання ними нових знань та контактів і тим самим сприяти розвитку бізнесу, росту професіоналізму та підвищенню якості життя.

Компанії повинні піклуватися не тільки про себе та свій бренд, а й про споживачів. Розвиваючи бізнес в стилі шоу, необхідно знати та враховувати як особливості бренда, так і потреби клієнтів. Довершене шоу дозволяє компанії пройти шлях від розуміння споживачів на найпростішому рівні до динамічної взаємодії та діалогу з ними. Саме так потрібно будувати співпрацю з клієнтами, щоб отримати довгострокову вигоду.

В українському бізнесу в стилі шоу відсутня потрібна кількість кваліфікованих кадрів, спостерігаються недостатні темпи спеціалізації. Рівень поінформованості про суть, механізм та призначення бізнесу в стилі шоу з боку керівників та менеджерів у складі компаній дуже низький. Плутанина у термінах призводить до змішування таких понять як реклама, PR, маркетинг, брендинг. Найближчі 5 років стануть часом становлення бізнесу в стилі шоу в Україні, як окремої, високотехнологічної діяльності, спрямованої на досягнення взаєморозуміння між компаніями/організаціями та різними видами громадськості.

Кожній компанії в Україні слід взяти до уваги доведену закордонними компаніями ефективність використання культури вражень. Феєричне шоу, сюрпризи та будь-які цікаві несподіванки заохочують людей, зацікавлюють їх, звертають їхню увагу на певний бренд, на продукцію певної компанії. Упорядкувавши кроки до успішного просування бренду можна досягти висот.


Список використаної літератури

1. Балабанова Л.В. Маркетинг: Підручник. – 2-ге вид., перероб. І доп. – К.: Знання – Прес, 2004. – 645с.

2. Куденко Н. В. Стратегічний маркетинг.- К.; КНЕУ,1998.

3. Томпсон А. А., Стрикленд А. Дж. Стратегический менеджмент. Искусство разработки и реализации стратегии. М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1998.

4. Шмитт, Роджерс, Вроцос Ш73 Бизнес в стиле шоу. Маркетинг в культуре впечатлений. : Пер. с англ. – М. : Издательский дом «Вильямс», 2005. – 400с.: ил. – Парал. тит. англ.

5. Coca-Cola Goes Back to Its ‘Real’ Past”, New York Times, January 10, 2003