Смекни!
smekni.com

Особливості інноваційної політики розвинених країн (стр. 4 из 4)

Слід ужити всіх необхідних заходів для збереження кадрового потенціалу науково-технічної сфери, заохочення молоді до участі в науковій та науково-технологічній діяльності, зокрема шляхом поповнення наукових організацій фахівцями, підготовленими за державним замовленням. Треба запровадити спеціальні гранти для молодих учених, створити спеціалізовані ради для захисту кандидатських і докторських дисертацій з новітніх спеціальностей, ширше практикувати підготовку кадрів вищої кваліфікації в зарубіжних навчальних закладах.

На часі також зміцнення інженерної системи, яка зберігає свій потенціал і є базовим ресурсом української економіки під час її переходу в інноваційну фазу розвитку. Це потребує підвищення престижності інженерної праці та рівня її оплати, відновлення на сучасних засадах системи перепідготовки та підвищення кваліфікації інженерних кадрів.

Визначальні складові інноваційного розвитку - інтеграція науки та виробництва, об'єднання промислового, банківського та торговельного капіталу в потужні структури, здатні продукувати високотехнологічні, конкурентоспроможні товари та послуги. Відповідно організаційною основою реалізації інноваційної політики має стати створення фінансово-промислових груп, зокрема транснаціональних, а також горизонтальних та вертикальних холдингових компаній, науково-технічних центрів, технополісів, технопарків. У перспективі вони стануть стрижнем науково-технологічного та інноваційного процесу. Окремі з таких структур можуть формуватися і розвиватися через механізми вільних економічних зон.

Водночас Уряд має невідкладно визначити та здійснити конкретні заходи, спрямовані на підтримку венчурних фірм та малих підприємств інноваційної спрямованості.


ВИСНОВКИ

Україна володіє значним інтелектуальним та науково-технологічним потенціалом. Тому основним завдання ДІП в Україні є навчитися ефективно використовувати наявний потенціал для найшвидшого розвитку суспільства Вкладаючи кошти в інновації, суспільство закладає основи довгострокової стратегії формування внутрішнього ринку товарів споживчого та виробничого призначення.

Отже, я вважаю за необхідність в інноваційній політиці України, задля виходу на рівень вискорозвинутих держав, притримуватися таких принципів: всебiчна пiдтримка науково-дослiдних, дослiдно-технологiчних та дослiдно-конструкторських, венчурних, впроваджувальних та iнших iнновацiйних організацій, удосконалення правової бази та посилення стимулiв розвитку мережi технологiчних iнкубаторiв, технопаркiв, технополiсiв та iнших ефективних форм поєднання наукової дiяльностi з промисловим виробництвом i капiталом, застосування системи стимулювання, зокрема через податковi знижки, кооперацiї науки i виробництва, iнновацiйно орiєнтованого перерозподiлу робочої сили, створення багатофункцiональної системи наукового забезпечення розвитку промисловостi, в тому числi галузевих i регiональних науково-технiчних центрiв, науково-технiчних служб, налагодження тiсної взаємодiї наукових органiзацiй сфери промисловостi з науковими установами Нацiональної академiї наук України, Мiнiстерства освiти i науки України, посилення наукового забезпечення циклу “наука — технiка — виробництво — збут” тощо.

Перед урядом України, який здійснює економічні трансформації, стоїть завдання здійснення перебудови всього комплексу економічних відносин відповідно до потреб ринкової економіки, потреб запровадження інноваційного типу розвитку та побудови основ постіндустріального суспільства. Для досягнення цього нелегкого завдання, на мою думку, доцільно скористуватися досвідом країн, що вже пройшли шлях побудови моделі інноваційного розвитку і таким чином стали лідерами на міжнародній арені.


ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

1. Державне регулювання економіки: Навч. посіб. / С.М. Чистов, А.Є. Никифоров, Т.Ф. Куценко та ін. – К.: КНЕУ, 2005. – 440 с.

2. Державне регулювання економіки / За ред. І.Р. Михасюка. – Львівський національний університет ім. Франка. Підручник. – К.: Атака, Ельга – Н, 2000. – 592 с.

3. http://www.nas.gov.ua/scinn/ Науково – практичний журнал «Наука та інновації».

4. http://www.in.gov.ua/ Державне агентство України з інвестицій та інновацій.

5. http://www.day.kiev.ua/26729/ Инновационная политика для Украины /ДЕНЬ/