Смекни!
smekni.com

Особливості підприємницької діяльності у ринковій економіці (стр. 16 из 18)

Обрахування і узагальнення інформації за переліком питань індикативного дослідження здійснюється відповідно до таблиці 10.

За кожним з таких питань обчіслюєтся інтегральний індекс, рівень якого буде свідчити про ефективність того чи іншого регулятора.

Інтегральний індекс - це середнє арифметичне різниці позитивних і негативних оцінок плюс 100 з кожного індикативного питання, що оючіслюєтсяза формулою 15.

Таблиця 10 - Інтегральний індекс стану бізнес - клімату в Україні

Пор. ном. Найменування індикатора Номер питання в анкеті Номер відповідей, що враховуються як Інтегральний індекс
позитивні негативні
1 Загальна оцінка стану бізнесу на поточний момент 1 1,2 3,4
2 Загальна оцінка стану бізнесу на короткострокову перспективу 2 1 2,3,4
2 Оцінка реєстраційних процедур 3 5 6 1 1 1 2 2 2
3 Оцінка процедур державного нагляду (контролю) 7 9 10 1 1 1 2 2 2,3,4
4 Оцінка дозвільної системи 11 12 13 14 1 1 1 2 2,3 2 2 1
5 Оцінка загальної системи оподаткування 15 16 1 1 2 2
6 Оцінка спрощеної системи оподаткування 17 1 2
7 Оцінка системи технічного регулювання 20 23 1 2 2 1

, (15)

де Iінт - інтегральний індекс;

P - позитивні оцінки з індикативного питання у відсотках до загальної кількості респондентів;

N - негативні оцінки з індикативного питання у відсотках до загального числа респондентів;

n - кількість змінних, які використовуються для обчислення індексу.

Значення інтегрального індексу вище 100 означає, що ситуація із зазначеного питання в країні (за оцінкою респондентів) швидше сприятлива, нижче 100 - швидше несприятлива.

Звітним періодом для проведення дослідження бізнес-клімату в Україні є календарний рік. На підставі узагальнених результатів опитування суб’єктів господарювання та отриманої від них додаткової інформації щодо регуляторного середовища здійснюється аналіз його ефективності і визначаються недоліки, які створюють проблеми для підприємництва. Щорічні дослідження використовуються для проведення моніторингу стану бізнес-клімату в Україні.

12. Етика та етикет у бізнесі

Однією із причин неефективного спілкування є судження про явища, події, людей зі своїх суб'єктивних позицій. Упереджена думка нерідко приховує від особистості достовірну інформацію, що може створити помилкову обстановку в діловому спілкуванні й веде до руйнування взаємин з людьми. Відмова слухати критику й претензії обумовлює нерезультативність у спілкуванні. Критики можуть раніше вказати людині, де вона неправа, ніж це зроблять друзі.

У діловому спілкуванні спостерігаються великі втрати від невміння слухати співрозмовника. Ведуться повторні переговори, поїздки, посилають додаткові листи з уточненням недослуханої інформації, переадресовуються відвантаження продукції. Усне повідомлення, передаючись від співробітника до співробітника службовими сходами, як правило, спотворюється. Службовці у результаті почувають себе відстороненими від керування, відчувають себе незатишно в спілкуванні. Вони втрачають інтерес до роботи, якщо менеджер не прислухається до їхніх думок.

Бути ефективним слухачем або мати привабливий імідж свідчить, що цікавить співрозмовника, це означає володіти прийомами розуміючого слухача, такими, як:

1 Уважне мовчання, мінімум відповідей.

2 Звертання до мовця за уточненням.

3 Повторення думки співрозмовника своїми словами.

4 Підсумок основних думок співрозмовника.

5 Прагнення відбити своїми словами почуття співрозмовника.

Ділова розмова - не формальна акція, це ефективне спілкування співробітників, тобто одержання ділової оперативної інформації, спільний пошук, результативне розроблення робочих ідей і задумів; контроль і координування вже початих ділових заходів, підтримка ділових контактів; стимулювання ділової активності співробітників і, нарешті, ефективна робота над іміджем.

Не дивно, що ефективне спілкування або комунікація у сфері сучасного бізнесу є однією із най серйозніших і загальновідомих проблем.

Однією з типових ситуацій ділового спілкування є прийом відвідувачів або клієнтів, у даній ситуації ви можете бути тим хто приймає, або тим хто наносить візит. Найперші моменти під час зустрічі є найважливішими.

Якщо ви перебуваєте за робочим столом, устаньте, обійдіть стіл, простягніть руку для рукостискання й запропонуйте відвідувачеві сісти. Якщо ви зустрічаєте клієнта або гостюєте в іншому місці, вам слід бути на місці зустрічі вчасно, підійти, привітатися й представитися, потім провести клієнта в офіс. Час для розмови настане, коли ви обидва сядете.

Коли ви наносите ділові візити, пам’ятайте, що вам завжди будуть раді, якщо ви будете створювати у господаря кабінету почуття значущості й виділяти його на перше місце. Правила, яких необхідно дотримуватися, якщо ви наносите діловий візит:

• не заходьте до кабінету, якщо людина, що вас цікавить, відсутня у кабінеті або зайнята розмовою з кимось;

• обов'язково запитайте про наявність часу для вас;

• ніколи не сідайте, якщо ваш візит має короткочасний характер;

• обумовте тривалість візиту, якщо припускаєте, що прийшли надовго;

• не торкайте того, що розміщено на столі;

• вішайте верхній одяг на загальну вішалку або на спинку стільця;

• обов'язково дочекайтеся запрошення присісти;

• якщо не пропонують, то можна сісти самому, але не стояти;

• почекайте, поки на вас звернуть увагу;

• тримаєте папір у руках, а портфель ставте біля себе на підлогу, дамську сумочку можна повісити на запропонований стілець.

Через страх одержати негативну відповідь: «часу немає» багато з людей побоюються запитувати про наявність часу для розмови. Практика показує, що все залежить від інтонації питання, від того, як ви запитуєте. Якщо запитати тоном поліцейського на допиті, то ймовірність одержати негативну відповідь дуже велика. Запитуйте з повагою - напевно вам дадуть відповідь, що час є або його мало. І те, і інше вас влаштує.

Під час зустрічі в діловому світі звичайним є рукостискання й обмін візитками. Головне - намагайтеся представлятися й представляти інших. Краще помилитися, ніж проігнорувати людину.

Молодший за рангом представляється першим. Якщо представляєте третю особу, то спочатку зверніться до старшого за рангом. Виняток - клієнт. Запам'ятайте, що більш старший за рангом у групі ніколи не буде більш значущим, ніж клієнт. Називайте повністю прізвище, ім'я та по батькові кожної людини. Іноді виникають ситуації, коли необхідно представити себе. Не соромтеся, але й не будьте нав'язливими. Представляйтеся в таких ситуаціях:

• коли ви потрапили на ділову зустріч, де нікого не знаєте;

• коли вас ніхто не представляє;

• за їдою, якщо поруч із вами перебуває незнайома людина;

• якщо почуваєте, що ваше ім'я забули.

У діловому спілкуванні не прийнято називати власні регалії, доречно позначити рід діяльності й причини знаходження в даному місці.

Після того, як ви представилися, необхідне рукостискання. У діловому світі бізнесу рукостискання - єдина форма дозволених тілесних доторкань. Певних правил, пов'язаних із цим видом вітання, особливо важливо дотримувати при першій зустрічі.

Під час рукостискання уникайте неправильних жестів: доторкання до особи, тим більше до носа; посмикування ногою або переминання з ноги на ногу. Обов'язково пам’ятайте, що всі інші доторкання до партнера в діловому світі заборонені. Зовсім неприпустимо класти по-дружньому руку на плече, тим самим ви безнадійно зіпсуєте перше враження про себе, а наслідки будуть непередбачуваними.

За характером рукостискання багато фахівців невербального спілкування можуть визначити деякі ділові якості передбачуваного партнера. Зверніть увагу на рукостискання ваших парнерів і ви, можливо, зможете заздалегідь розгадати їхній намір.

Млява, безжиттєва кисть, протягнена для рукостискання, «свідчіть» про слабкий характер і недостатню впевненість у собі. Навпаки, надто міцне рукостискання, до хрускоту пальців, є відмітною рисою агресивної людини. Вона, звичайно, розуміє, що своїм жестом заподіює незручність і навіть біль, але робить це навмисно, бажаючи продемонструвати свою чинність і здатність «придушувати» вас.