Смекни!
smekni.com

План реконструкції підприємства Дніпропетровське обласне комунальне підприємство "Облпаливо" (стр. 4 из 7)

Таким чином, ДОКП „Облпаливо” отримує вугілля від шахт в якості комерційного кредиту під гарантії місцевих органів влади та складує його для майбутньої реалізації. На цей час підприємство є неплатоспроможнім, оскільки не має права на вільний продаж отриманого під гарантії вугілля.

3. АНАЛІЗ ПОТОЧНОГО ФІНАНСОВОГО СТАНОВИЩА ПІДПРИЄМСТВА ДОКП „ОБЛПАЛИВО”

3.1 Останні фінансові показники

У табл. А.1 Додатку А приведена поквартальна динаміка статей балансу ДОКП «ОБЛПАЛИВО» за 2004 2008 роки.

У табл.А.2 Додатку А приведена поквартальна динаміка статей звітів про фінансові результати ДОКП «ОБЛПАЛИВО» за 2005 2008 роки.

Основні результати проведеного ретроспективного аналізу динаміки активів і пасивів балансу підприємства [23] у вертикальному і горизонтально-хронологічному розрізах(Рис.3.1,3.2), дозволяють констатувати наступне :

1. За проаналізований період (2004 2008 роки) у структурі пасивів балансу (джерел) виникли наступні зміни:

- при загальному падінні валюти балансу на 9,8 %, власний капітал, сформований по обліку тільки як нерозподілений прибуток минулих років (в статуті комунального підприємства відсутнє поняття статутного фонду ), зменшився на 17,9 % за рахунок хронічних збитків підприємства з 01.01.2006 року після введення 20% ставки ПДВ на операції з вугіллям;

довгострокові та короткострокові фінансові притягнуті ресурси не

використовуються;

- на більше ніж 60% знизились аванси, сплачені підприємству (тобто передоплата за продаж вугілля практично не використовується);

- більш ніж в 9,5 раз підвищилась кредиторська заборгованість перед бюджетом, хоч це не дуже безпечне джерело тимчасових пасивних ресурсів;


Рис.3.1. Динаміка агрегатів активів балансу ДОКП “Облпаливо” за 2004 – 2008 роки

Рис.3.2. Динаміка агрегатів пасивів балансу ДОКП “Облпаливо” за 2004 – 2008 роки

- кредиторська заборгованість за надані товари та послуги ( комерційне кредитування постачальниками) носить хвильовий характер , та суттєво не збільшується;

У такий спосіб підприємство ДОКП “ОБЛПАЛИВО” практично не впроваджує у своїй діяльності механізми фінансових важелів позичкових банківських коштів.

2. У структурі активів за проаналізований період (2004 2008 рік) виникли наступні істотні зміни :

на фоні загального падіння валюти активів на 9,8 %;

необоротні активи зменшилися на 11,6% за рахунок зносу основних засобів, які практично не відновлювалися на протязі 2005 –2008 років;

оборотні активи зменшилися на 8,6 %, що свідчить про дегресивний характер динаміки розвитку підприємства ;

Результати ретроспективного аналізу результатів фінансової діяльності і структури витрат підприємства за проаналізований період 2005 2008 роки, приведені на рис.3.3 3.4 , дозволяють констатувати наступне:

- обсяги річного середнього чистого виторгу(без ПДВ) за 2005 2007 роки зменшилися у 2006 році (після введення 20% ПДВ на операції з вугіллям) до 9,52 млн.грн. у зрівнянні з 9,73 млн.грн. у 2005 році , та зросли до 11, 66 млн.грн. у 2007 році.;

- в той же час обсяги витрат загальної собівартості за 2005 –2007 роки постійно зростали з рівня 9,86 млн.грн. у 2005 році до 9,99 млн.грн. у 2006 році, та до 11,84 млн.грн. у 2007 році ;

- оскільки суми інших фінансових доходів підприємства з 0,2 млн.грн. у рік у 2005 році впали до 0 , формальна самоокупність роботи ДОКП “ОБЛПАЛИВО” у 2005 році (прибуток до оподаткування +6,3 тис.грн.) перейшла у хронічний кризис збитковості ( збиток –751,6 тис.грн. у 2006 році та збиток –244,5 тис.грн. у 2007 році).

- збитковий характер діяльності підприємства продовжується і на протязі 1 півріччя 2008 року , але є тенденція до зменшення рівня збитків;


Рис.3.3. Динаміка показників фінансової діяльності ДОКП „Облпаливо” (поквартально наростаючим підсумком) за 2005 2008 роки

Рис.3.4. Динаміка операційного та фінансового збитку діяльності ДОКП „Облпаливо” (поквартально наростаючим ітогом) за 2005 2008 роки

3.2 Нинішнє фінансове становище

Результати проведеного аналізу загроз банкрутства [25] підприємства ДОКП “Облпаливо” виявили наступні негативні показники та тенденції в його розвитку (рис.3.5 3.7) :

1.На протязі 2006 – 2008 року – діяльність підприємства збиткова, що не дозволяє йому використовувати банківські кредитні кошти для тимчасового покриття нестачі оборотних коштів;

2. На протязі 2006 – 2008 років підприємство при значному падінні авансів в кредиторській заборгованості в якості ресурсів стало використовувати кредитну заборгованість по сплаті податків до бюджету та позабюджетних фондів, що загрожує порушенням справи про банкрутство з боку податкової адміністрації.

3. Аналіз основного показника загрози банкрутства – покриття запасів власними та довгостроковими позиченими ресурсами(відсутні) показало, що діяльність підприємства на протязі року починається з кризової – тобто підприємство завозить вугілля, але відсутність бюджетних коштів на початку року не дозволяє основній масі льготників отримати бюджетні кошти на його сплату,що характерно для перших 67 місяців роботи. На цей період, підприємство – практично неплатоспроможне, запаси покриті поточною кредиторською заборгованістю, що є загрозою позову банкрутства з боку кредиторів та приводить до відсутності коштів на виплату заробітної плати та податків і зборів.

4. Підприємство має проблеми з показником абсолютної ліквідності, тобто нестачу готівкових оборотних коштів для розрахунків з кредиторами (рис.3.5), в той же час підприємство не використовує банківські кредити, оскільки не має заставного майна, а комунальною власністю для передачі його в заставу розпоряджаються обласна та місцеві ради.

Рис.3.5. Динаміка показників ліквідності ДОКП „Облпаливо” за 2005 2008 роки


Рис.3.6. Динаміка показників фінансової стійкості ДОКП „Облпаливо” за 2005 2008 роки

Рис.3.7. Динаміка показника наявності джерел покриття запасів ДОКП „Облпаливо” за 2005 2008 роки

3.3 Аналіз доцільності та прогноз результатів ліквідації

Аналіз доцільності банкрутства підприємства проводиться для виявлення прогнозу безрезультатності проведення санації (оздоровлення) [28]:

або поточний стан підприємства має комплексний характер безповоротного банкрутства,

або кошти, які необхідно витратити для санаційних процедур, є занадто великими, та такими які не будуть окупатися в майбутній діяльності підприємства.

Аналізуєме ДОКП „Облпаливо” є соціально-значущим, та таким, що не може бути ліквідоване без заміни іншим аналогічним підприємством, яке буде забезпечувати опалення комунальних закладів та льотних категорій населення після закінчення 100% газифікації області. На даний час така перспектива в часі може бути розтягнена на 1020 років.

Проведений аналіз для підприємства ДОКП „Облпаливо” показав, що основна задача для запобігання тенденціям банкрутства підприємства – це розробка заходів забезпечення прибуткової діяльності загалом за рік, що дозволить довести кредитоспроможність для банківських структур та отримати зовнішню кредитну підтримку на перше півріччя з урахуванням сезонного попиту населення на вугілля. При цьому сезонність виникає на 90% за відсутністю бюджетного фінансування у першій половині року.

Розрахунок інтегрального показника Альтмана [29] (у міру скептицизму по його застосування для українських підприємств) за даними балансу ДОКП «ОБЛПАЛИВО» за 2007 рік , дає наступні значення :

Таким чином, імовірність банкрутства підприємства по Альтману мала і заходи відновлювальної санації збиткової діяльності підприємства є виправданими.


4. РОЗРОБЛЕНИЙ ПЛАН ОЗДОРОВЛЕННЯ ПІДПРИЄМСТВА ДОКП „ОБЛПАЛИВО”

4.1 Програма оперативних удосконалень

В якості програми оперативних удосконалень в діяльності ДОКП „Облпаливо” проаналізуємо варіанти ефективності можливої реструктуризації підприємства згідно матриці „Дженерал Електрик – Маккинси”, яка розподіляє портфель продукції підприємства за ступінню привабливості сегменту господарювання на ринку (СГР) з урахуванням конкурентного статусу фірми (КСФ) на ринку [27].

На рис.4.1 побудована матриця „Дженерал Електрик – Маккинси” для ДОКП „Облпаливо”. При побудові в квадрантах матриці прийняті стандартні умови – діаметр піктограми відповідає питомій вазі реалізації продукції в квадранті, а закреслений сегмент відповідає ринковій частині підприємства на ринку в відповідному квадранті матриці.

Рис.4.1. Матриця „Дженерал Електрик – Маккинси” для ДОКП „Облпаливо”

Як показує аналіз матриці (рис.4.1): найбільший обсяг послуг підприємство ДОКП „Облпаливо” має в низькорентабельному сегменті „ ПІЛЬГОВЕ ПОСТАЧАННЯ ВУГІЛЛЯ НАСЕЛЕННЮ (95%)”;

високорентабельні сегменти „ОРЕНДНЕ ВИКОРИСТАННЯ СКЛАДІВ ДЛЯ ТРАНЗИТУ НАСИПНИХ БУДМАТЕРІАЛІВ (10% РИНКУ)” та „КОМЕРЦІЙНЕ ПОСТАЧАННЯ ВУГІЛЛЯ БІЗНЕССТРУКТУРАМ (5% РИНКУ)” використовуються підприємством слабо, оскільки для комерційного постачання вугілля бізнес-структурам у підприємства відсутній необхідний оборотний кАпітал, а для здачі в оренду під насипні будматеріали нестає необхідних площ складів.

Таким чином, в якості оперативної програми реструктуризації підприємства ДОКП „Облпаливо” приймається напрям вивільнення площ нерентабельних складів та здання їх в оренду під транзит насипних будматеріалів. Привабливість оренди полягає в тому, що вугільні склади мають розвинуту інфраструктуру під’їзних залізничних колій та технологічні площадки вигризки та перегрузки сипучих матеріалів (транспортери та транспортерні лінії).