Смекни!
smekni.com

План реконструкції підприємства Дніпропетровське обласне комунальне підприємство "Облпаливо" (стр. 5 из 7)

Для об'єктивного підходу до багатофакторного аналізу ефективності роботи кожного з 45 складів ДОКП “ОБЛПАЛИВО” застосуємо метод цільової функції та кореляційно-регресійний аналіз результатів роботи складів у 2005 – 2007 роках.

Для аналізу діяльності складів у 2005 –2007 рр. виберемо (рис. 4.2 – 4.5):

а) факторну ознаку Х – процентна доля реалізації вугілля складом до загальної суми реалізації підприємства ;

б) результативну ознаку Y – різницю між факторною ознакою Х та Z – процентною долею витрат складу у загальній сумі витрат всіх складів:

Y = f(X,Z)=XZ (4.1)

д) цільова функція – результативна функція Y повинна бути не негативною, тобто процентна доля витрат складу не повинна бути вище процентної долі суми реалізації продукції складом.


Рис. 4.2. Розподіл відносних частин реалізації вугілля та відносних частин собівартості по складах ДОКП “Облпаливо” у 2005 році

Рис. 4.3. Розподіл процентних часток реалізації та витрат по складах ДОКП “Облпаливо” в 2006 році


Рис.4.4. Розподіл процентних частин реалізації та витрат по складах ДОКП “Облпаливо” у 2007 році


Інформація графіків на рис. 4.2 4.4 дозволяє виділити явно нерентабельні склади наведеним статистичним методом цільової функції без детального аналізу внутрішніх причин нерентабельності – тільки за факторним признаком –наявність обсягу реалізації , тобто ринкового попиту на великі обсяги вугілля.

Таким чином , проектна пропозиція виведення ДОКП “ОБЛПАЛИВО” з зони збиткової діяльності та можливого банкрутства – це санаційне об’єднання нерентабельних складів з малими обсягами реалізації з найближчими рентабельними складами з великими обсягами реалізації ( з додатковим інвестуванням об'єднаних складів).

Для розробки проекту об'єднання складів виберемо наступні результати статистичного аналізу:

а) Показник Х – процентна доля реалізації складу має по виборці 45 складів за 2007 рік наступні характеристики :

- максимум +6,706 % ; мінімум + 0,442%

- маточікування + 2,222%

- середньоквадратичне відхилення – (+)1,263 %

б) Показник Y – перевищення процентної долі реалізації над процентною долею витрат складу має по виборці 45 складів за 2007 рік наступні характеристики :

- максимум +2,846 % ; мінімум () 2,167%

- маточікування + 0,0%

- середньоквадратичне відхилення – (+)1,06 %

в) Враховуючи вищенаведене (табл.4.1) малообсяжним складом будемо рахувати склад з показником Х менше 1% , а нерентабельним складом будемо рахувати склад з показником Y менше –0,3% (навіть якщо Х більше 1%).

г) загальний виграш від об'єднання складів методом цільової функції розраховується як сума негативних значень Y по колонці 4 табл.4.1, тобто приведенням рентабельності роботи цих складів до загального рівня (доля витрат = долі реалізації вугілля). Як видно з даних табл.4.1 доля економії становитиме 5,97% від загальної суми витрат по ДОКП “Облпаливо”.

Таблиця 4.1. Оптимізаційний варіант об ‘єднання складів ДОКП „ОБЛПАЛИВО”


4.2 Фінансові результати

Згідно з даними табл. 4.1 при об'єднанні складів сумарні витрати зменшаться на 5,97 % , тобто за даними 2007 року (табл. А.2 Додатку А) на щорічну суму не менше :

Згідно з розрахунками витрат заробітної плати по штатному розкладу заробітна плата за рік на ліквідовуємих 7 складах становить :

Таким чином, розрахована сума економії цільовим методом підтверджується методом розрахунку економії фонду заробітної плати тільки за рахунок звільнення працівників.

4.3 Необхідне фінансування та результати проекту оперативних заходів

При об ' єднанні слід враховувати наступне :

- ДОКП “ОБЛПАЛИВО” , яке на 70% обслуговує льготні категорії населення не має право на безкомпенсаційній основі ліквідовувати склади, оскільки це приводить до територіальних “провалів” по обслуговуванню;

- для компенсації ДОКП “ОБЛПАЛИВО” повинно впровадити на 5 об'єднаних складах додаткову послугу – доставку палива на замовлення на відстань до 40 км замість існуючого радіусу обслуговування –1517 км;

- економічний аналіз стану ДОКП “ОБЛПАЛИВО” показав, що коштів для придбання 5 вантажних автомобілів немає, тобто можлива тільки лізінгова схема з поступовою виплатою вартості автомобілів за рахунок скорочення витрат при об'єднанні.

ліквідація 7 складів (згідно штатному розкладу з 52 робітників складів ліквідовуються посади зав.складів та сторожів, а 40 % робочих водіїв переміщуються на об'єднані склади) дає щорічну економію фонду оплати праці (з врахуванням апарату АУБП – зав.складів) не менше:

Розрахована економія в проекті прирівнена до позитивних грошових потоків, які щорічно дає проект об'єднання складів.

В табл. 3.6 приведені розрахунки ефективності лізингової схеми інвестування з дисконтуванням грошових потоків по NPV методу :

а) Вартість 5 автомобілів – 200 000 грн.

б) Лізингові платежі складаються з двох частин :

- повної амортизації вартості автомобілів , починаючи з кінця 2го року (по 50 000 грн. на рік);

- лізингової премії = 15% річних + 8%(на інфляцію)=23% річних ( по 46 000 грн. на рік з кінця першого року);

в) Ставка дисконту r =10% річних;

г) Ставка інфляції j =8% річних;

д) На обслуговування (експлуатацію)автомобілів витрачаються щорічні суми, приведені в табл.4.2

В табл. 4.2 в середовищі “електронних” таблиць EXCEL наведені результати розрахунків реальних грошових потоків (кредит – позитивний грошовий потік доходів підприємства, дебет – негативний грошовий потік витрат підприємства) та результати грошових потоків, дисконтованих по алгоритму “пренумерандо” [24], тобто приведених за допомогою дисконтних множників до моменту часу “0” (початок проекту).

- Як видно з результатів розрахунків – приведений чистий NPV – результат за 5 років лізингової схеми фінансування проекту об ' єднання складів становить +57,8 тис.грн. для лізингодавця та +180 тис.грн. для ДОКП „ОБЛПАЛИВО”, тобто запропонована схема об'єднання складів – ефективна та прибуткова;


Таблиця 4.2 Результати розрахунків дисконтованих грошових потоків та ефективності за NPVметодом


5. ПРОГНОЗНІ РЕЗУЛЬТАТИ ОЗДОРОВЛЕННЯ ПІДПРИЄМСТВА ДОКП „ОБЛПАЛИВО”

5.1 Рекомендації стосовно стратегічної програми реструктуризації підприємства

Якщо в якості оперативної програми реструктуризації та виведення підприємства ДОКП „Облпаливо” з зони збитковості роботи може бути застосована програма скорочення нерентабельних вугільних складів та їх укрупнення з зростанням обсягів обслуговуємих районів області, то в якості стратегічної програми реструктуризації може бути покладене наступне:

- підприємство ДОКП „Облпаливо” перепрофілює площу та інфраструктуру вивільнених вугільних складів під складські та розвантажувально-навантажувальні комплекси сипучих будматеріалів;

- підприємство ДОКП „Облпаливо” створює додатковий відділ в апараті управління для роботи з замовленнями на транзитне перевантаження та збереження і відгрузку будматеріалів.

5.2 Прогноз балансового звіту та фінансової стійкості

Отримані реальні грошові потоки прибутку з табл.4.2 можуть бути закладені в прогнозний баланс санаційної реструктуризації ДОКП “Облпаливо”, При цьому в прогноз балансу санації закладені наступні заходи:

отриманий прибуток закладений в нарощування власного капіталу;

- при ліквідації збитковості діяльності починається доступ підприємства до банківських кредитів(темп росту валюти балансу +2 – 2,5 % на рік);

- одночасно беззбитковість діяльності дозволяє підвищити рівень оборотних коштів за рахунок впровадження вексельних розрахунків (підвищення довіри до підприємства);

- закладена перспектива отримання авансової передплати місцевими органами влади пільгового постачання палива населенню;

Таблиця 5.1 Вихідний та прогнозний агрегований баланс ДОКП „Облпаливо” за результатами проекту реструктуризаційної санації

Як показано в табл.5.1 – 5.2 при впровадженні санаційних заходів в ДОКП „Облпаливо” :

- з збиткової діяльності підприємство переходить до прибуткової діяльності, що дозволяє використовувати як лізингові довгострокові кредити, так і банківські короткострокові кредити;

- власна прибуткова діяльність (нарощування власного капіталу) та використання зовнішніх фінансових важелів дозволяє перейти до політики стійкого покриття запасів як власним обіговим капіталом, так і створити резерв покриття запасів за рахунок запозичених коштів;

- Додаткове регулювання запасів проведене впровадженням вексельних операцій (отримані векселі – еквівалентні не запасам , а готівці).


Таблиця 5.3 Вихідний та прогнозний розрахунок коефіцієнтів фінансової стійкості (покриття запасів) в ДОКП „Облпаливо” за результатами проекту санації (перший рік санації – 2008 та п'ятий рік санації – 2012)