Смекни!
smekni.com

Характеристика основних фінансово-промислових груп України (стр. 5 из 5)

Новими власниками на Макіївському металургійному заводі був проведений капітальний ремонт підвищеної складності, відремонтована третя домна і модернізований весь технологічний комплекс першої мартеновської печі. З початку травня 2005 р. освоєно інвестицій на суму 150 млн. грн. Ці кошти були отримані від інвесторів -структур Вадима Новінського, який є власником Інгулецького і частково Південного ГЗК. Починаючи з другої половини 2004 p., вони забезпечують антикризове управління Макіївським метзаводом. Сукупні зобов'язання цих інвесторів з придбання корпоративних прав, погашення боргів і організації виробництва на Макіївці за останній рік перевищили 700 мли. грн. [11].

Крім того, „Смарт-груп" вклала інвестиції в розробку і створення української вибухівки без використання тротилу, яка уже продемонструвала свою ефективність - як економічну, так і екологічну. До кінця 2009 р. частка вибухівки власної розробки досягне на ІнГЗК 65 %.

Нині на ІнГЗК думають про створення другого переділу - почати виробництво обкотишів. На святкуванні 40-річчя Інгулецького ГЗК Вадим Новінський підтвердив наміри придбати практично непрацюючий Криворізький ГЗК окислених руд [10].

„Орлан".

З „Орланом", який контролює частину перевезень територією України та виробництво безалкогольних напоїв, пов'язують ім'я Євгена Червоненка. Свій бізнес Червоненко почав у 1988 p., створивши компанію вантажних перевезень „Транс-Раллі". У 1992 р. створив компанію „Львів Ван Пур", яка займалася виготовленням банкового пастеризованого пива. У 1994 р. Червоненко стає головою правління СП „Рогань Ван Пур", а у 1997 р. створює концерн „Орлан". У 2000-2001 pp. очолював Держрезерв України. Червоненка пов'язують саме з концерном „Орлан". При цьому „Орлан-Беверіджиз" займається виготовленням безалкогольних напоїв (серія „Прем'єра"), а „Орлан-Транс" - переважно вантажними перевезеннями [12]. Крім зазначених підприємств до складу бізнес-групи „Орлан" входять ТОВ „Орлан-Трінс-Груп" та ВАТ «Бориспільська автобаза». В сфері торгівлі та дистрибуції безалкогольних напоїв концерн „Орлан" має ТОВ „Торговельний дім Полфорт" та ЗАТ „Орлан-Трейд". Виробництво безалкогольних напоїв та харчових добавок здійснюється на ЗАТ „Орлан-Беверіджиз", ТОВ „Мастер-Донецьк", ЗАТ „Дар", ВАТ „Бердичівський солодовий завод", СП „Рогань Ван Пур", ТОВ „Еней", ТОВ „Львів Ван Пур", ТОВ „ІВР". Також концерн „Орлан" має підприємства в сфері реклами та представницьких послуг (ТОВ „Брейнворкстудіо", ТОВ „Транс-Ралл"), виробництва тари та упаковки (корпорація „Укр-Трейд-Бізнес", ТОВ „Орлан-Уніпак"), будівництва (ТОВ „Моноліт-Інвест") [12].

Група Давида Жванії.

Підприємства, що знаходяться під впливом бізнес-інтересів Д. Жванії, включають такі види бізнесу: будівництво будинків та офісів у Києві, нафтопереробка, машинобудування, виготовлення зброї, операції з цінними паперами, суднобудування (суднобудівний завод „Затока", ДП „Судосервіс"), оборонна промисловість (Луганський патронний завод), транспорт та експедиторські послуги (компанія „Затока-порт"), експлуатація житлового фонду (об'єднання співвласників багатоквартирних будинків „Едельвейс"), широкопрофільне виробництво (ДП „Керчпромзатока"), фінансові та банківські послуги („Діамант-банк", „МТ-Банк", банк „Glomain Holding Ltd."), будівництво і виробництво будматеріалів (ЗАТ „Бахчисарайський комбінат „Стройіндустрія"), нафтогазопереробка (ЗАТ „Пласт", ЗАТ „Нафтогазтехнологія", фірма ,Дарілл"), торгівля (ТОВ „КСД", ЗАТ „КСД"), машинобудування та металообробка (Луганський верстатобудівний завод, машинобудівний завод „Ковель-сільмаш", ЗАТ „Запорізький абразивний комбінат"), юридичні послуги (адвокатське об'єднання „Керезь, Щукін і Соткілава", ТОВ „Бринкфорд консалтінг Лтд.") та ДП „Енерголінк" і ДП „Мена трейдінг" [12].


Висновок

Сучасна вітчизняна економіка характеризується процесами концентрації та інтеграції капіталів різних сфер господарської діяльності, які проявляються на практиці виникненням нових організаційно-господарських структур - ФПГ. Останнім притаманні наявність крупного промислового капіталу і можливості акумуляції та мобілізації значних фінансових ресурсів. Саме крупний капітал формує попит і пропозицію на ринку, визначає умови ціноутворення, реалізує глобальні інвестиційні програми.

Зміни в ринковому середовищі формують умови для створення не тільки нових організаційно-господарських структур інтегрованого капіталу, але й докорінно змінюють форми їх взаємовідносин на ринку, включаючи стратегії їх розвитку.

В процесі виконання контрольної роботи ми розглянули питання що до загальних положень про фінансово-промислові групи, склад фінансово-промислових груп, зробили порівняння українських ФПГ з російськими, а також зробили характеристику основних бізнес-груп які існують в Україні, зробили висновки до їх недолікам та перевагам.


Література

1. Adrian Karatnicky // The Wall Street Journal. - 2010. - 14.01.

2. Сушко О., Лісниченко О. Українські ФПГ // Економічний часопис. - 2004.

3. Маскалевич І. Відкриття компанії, яка вважає себе патріотом // Дзеркало тижня. - 2009. - 7 травня.

4. Гармаш С. Операция «ширма» или, как Ахметов в Донбасе элите менует // pravda.com.ua

5. Бондаренко К. Хто й чим володіє в Україні // Львівська газета. -2008.- 17 липня.

6. Мостова Ю., Маскалевич І. Ігор Коломийський ,Я говорив Пінчуку: „Життя - це супермаркет, бери, що хочеш, але каса попереду" // Дзеркало тижня. - 2009. - 20 серпня.

7. Бондаренко К. Хто й чим володіє в Україні // Львівська газета. -2008.- 17 липня.

8. Бойко В. С богатством у нас лучше чем с порядком // Зеркало недели. - 2008. - 26 марта.

9. Кондратенко В. Политэкономия Владимира Бойко // ukrrud-prom.com

10. Малійський Г. Важке лідерство // Дзеркало тижня. - 2008. -4 червня.

11. Фатхутдинов Р.А. Конкурентоспособность: экономика, стратегия, управление. - М.: ИНФРА-М, 2001. - 446 с.

12. Предприятия, причисляемые к сфере бизнес-интересов Давида Жвании // Бизнес. - 2009. - № 7.